Zakoni i propisi - Pravni savjeti 2 8.1.1998 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-VIII-1057/1997. od 22. prosinca 1997.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o zahtjevu N. B. iz S. za obustavu izvršenja, na sjednici održanoj dana 22. prosinca 1997. godine, donio je sljedeće

RJEŠENJE

I. Zahtjev za obustavu izvršenja se odbacuje.
II. Ovo rješenje će se objaviti u Narodnim novinama.

Obrazloženje

N. B. iz S. podnio je zahtjev za obustavu izvršenja konačnog akta – kupoprodajnog ugovora, odnosno za obustavu započetog izvršenja povratom u prijašnje stanje ili na drugi način.
Podnositelj zahtjeva poziva se na odluku ovog Suda, broj: U-I-697/1995 od 29. siječnja 1997., objavljenu u "Narodnim novinama", br. 11/97 od 31. siječnja 1997., kojom su kao nesuglasne s Ustavom Republike Hrvatske ukinute odredbe Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo ("Narodne novine", br. 43/92 – pročišćeni tekst, 69/92, 25/93, 48/93, 2/94, 44/94, 58/95 i 11/96), koje su uređivale način izračuna cijene stana.
Smatra da je prodavatelj stana, nakon objave spomenute odluke ovog Suda, trebao izmijeniti s njim sklopljeni ugovor o kupoprodaji stana na način da dio tog ugovora, koji se odnosi na cijenu stana, takvu cijenu izmijeni i izračuna prema odredbama koje su bile na snazi prije stupanja na snagu odredaba koje su kao nesuglasne s Ustavom ukinute.
Obzirom da je prodavatelj na zahtjev N. B. odbio sklopiti dodatak ugovoru na zahtijevani način, a to s obrazloženjem da je ugovor sklopljen prije objave odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske i u skladu s tada važećim zakonskim odredbama te da se ugovor ne može smatrati pojedinačnim aktom iz članka 23. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, N. B. predlaže obustaviti izvršenje tog ugovora povratom u prijašnje stanje ili na drugi način u smislu odredaba članka 23. stavka 4. i 5. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91).
Zahtjev nije dopušten.
Prema odredbi članka 23. stavka 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, svatko, kome je povrijeđeno pravo pravomoćnim pojedinačnim aktom, donijetim na osnovi ukinutog zakona ili drugog ukinutog ili poništenog propisa, ima pravo tražiti od nadležnog tijela izmjenu tog pojedinačnog akta odgovarajućom primjenom odredaba o ponavljanju postupka, a prema odredbi stavka 5. istoga članka, ako se utvrdi da se izmjenom akta ne mogu otkloniti posljedice nastale primjenom propisa koji je neustavan, odnosno nezakonit, Ustavni sud može odrediti da se te posljedice uklone povratom u prijašnje stanje, naknadom štete ili na drugi način.
Ovaj Sud smatra da ugovor o kupoprodaji stana koji je sklopljen temeljem odredaba Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, nije pojedinačni akt iz članka 23. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Istovremeno, ovaj Sud izražava pravno stajalište da predmetni ugovor predstavlja ugovor građanskog prava na koji se, uz odredbe Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, trebaju primjenjivati i odredbe Zakona o obveznim odnosima ("Narodne novine", br. 53/91, 73/91, 111/93, 3/94, 107/95, 7/96 i 91/96).
U konkretnom slučaju je cijena iz ugovora o kupoprodaji stana, sklopljenog temeljem odredaba Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, odnosno način njezinog utvrđivanja, bila propisana zakonskim odredbama koje su od početka svojeg važenja bile u nesuglasju s Ustavom Republike Hrvatske.
Takvo pravno stajalište ovog Suda, prema kojem protuustavnost ukinutog propisa postoji i prije njegovog ukidanja, dakle, već od njegovog stupanja na snagu, izloženo je i obrazloženo već i u odluci broj: U-III-731/1994. od 22. travnja 1997., objavljenoj u "Narodnim novinama", br. 53/97 od 22. svibnja 1997.
Podnositelj zahtjeva može se obratiti s odgovarajućim tužbenim zahtjevom nadležnom općinskom sudu.
Stoga je, temeljem odredbe članka 58. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 29/94), odlučeno kao u točki I. izreke ovog rješenja.
Točka II. ovog rješenja temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-VIII-1057/1997
Zagreb, 22. prosinca 1997.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.