Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

CENTAR ZA VOZILA HRVATSKE
HRVATSKI AUTOKLUB

Na temelju članka 280. stavka 3. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama ("Narodne novine" 59/96), te rješenja Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske broj 511-01-72-7693/7-93 od 5. kolovoza 1993., Nadzorni odbor Centra za vozila Hrvatske na sjednici održanoj 17. prosinca 1998. i Upravni odbor Hrvatskog autokluba na sjednici održanoj 17. prosinca 1998. godine, donijeli su

PRAVILNIK

O PROGRAMU I NAČINU STRUČNOG USAVRŠAVANJA I PROVJERI STRUČNOSTI NADZORNIKA I DRUGIH ZAPOSLENIKA KOJI RADE NA STRUČNIM POSLOVIMA TEHNIČKIH PREGLEDA I REGISTRACIJE VOZILA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuje program i način stručnog usavršavanja i provjere stručnosti nadzornika i drugih zaposlenika koji rade na stručnim poslovima tehničkih pregleda i registracije vozila.

Članak 2.

Stručno usavršavanje i provjera stručnosti zaposlenika koji rade na stručnim poslovima tehničkih pregleda i registracije vozila (u daljnjem tekstu: stručno usavršavanje i provjera stručnosti zaposlenika) obavlja se prema programima koji čine sastavni dio ovog pravilnika.

Članak 3.

Stručno usavršavanje zaposlenika obavlja se, u pravilu, jednom godišnje (redovno stručno usavršavanje), a provjera stručnosti najmanje jednom u dvije godine.

Iznimno, ukoliko dođe do znatnije izmjene propisa ili bitnijih promjena u radu na poslovima tehničkih pregleda, registracije vozila, osiguranja, naknade za ceste i dr., te ukoliko veći broj zaposlenika zbog opravdanih razloga nije pristupio redovnom stručnom usavršavanju i provjeri stručnosti (zbog bolovanja, vojne vježbe i sl.) ili nije pokazao odgovarajući uspjeh na provjeri stručnosti, stručno usavršavanje i provjera stručnosti zaposlenika može se organizirati i izvanredno (izvanredno stručno usavršavanje i provjera stručnosti).

Izvanredno stručno usavršavanje i provjera stručnosti zaposlenika obavlja se na način i po programu utvrđenom za redovno stručno usavršavanje.

Odluku o stručnom usavršavanju i provjeri stručnosti zaposlenika donosi direktor Centra za vozila Hrvatske.

Članak 4.

Stručno usavršavanje i provjeru stručnosti zaposlenika obavlja Centar za vozila Hrvatske.

Članak 5.

Stručnom usavršavanju i provjeri stručnosti podvrgavaju se zaposlenici koji rade na tehničkim i referentskim poslovima tehničkih pregleda, registracije vozila, usluga registracije vozila, osiguranja vozila, naplate naknada za ceste i drugim stručnim poslovima u stanicama za tehničke preglede vozila (poput blagajničkih, evidencijskih i sl.), kao i zaposlenici koji neposredno rukovode stanicama.

Stručnom usavršavanju i provjeri stručnosti mogu pristupiti i zaposlenici drugih tijela i organizacija (npr. osiguravajućih zavoda i sl.) koji rade u prostorijama pravne osobe unutar koje djeluje stanica za tehnički pregled vozila.

Članak 6.

Stručno usavršavanje i provjera stručnosti zaposlenika provodi se prema unaprijed utvrđenoj i objavljenoj literaturi i propisima.

Centar za vozila Hrvatske je obvezan permanentno i ažurno dostavljati literaturu i propise iz stavka 1. ovog članka svim zaposlenicima iz članka 5. stavak 1. ovog pravilnika.

Članak 7.

Stručno usavršavanje i provjera stručnosti zaposlenika koji rade u stanicama za tehničke preglede vozila financira se iz dijela naknade za tehničke preglede, registraciju vozila kao i poslove koji su s tim neposredno povezani, koji pripada Centru za vozila Hrvatske.

Financiranje stručnog usavršavanja i provjere stručnosti zaposlenika drugih pravnih osoba s kojima Centar za vozila Hrvatske ima ugovor o poslovno tehničkoj suradnji, obavlja se u skladu s tim ugovorom.

Visinu naknade za stručno usavršavanje i provjeru stručnosti zaposlenika iz stavka 2. ovog članka utvrđuje direktor Centra za vozila Hrvatske.

Članak 8.

Stručno usavršavanje i provjera stručnosti zaposlenika organizira se za sve djelatnike za koje postoji ta obveza i to u obliku seminarskih turnusa identičnog sadržaja, na način da se ne narušava redovni raspored rada stanica za tehničke preglede vozila.

Stručno usavršavanje i provjera stručnosti zaposlenika u pravilu se obavlja tako da se na istom seminaru održavaju predavanja i provjera stručnosti, kao i razmjena mišljenja svih sudionika seminara s organizatorom.

II. STRUČNO USAVRŠAVANJE

Članak 9.

Stručno usavršavanje u pravilu se izvodi u obliku predavanja ili rasprava između predavača i slušatelja.

Iznimno, stručno usavršavanje može se provoditi i samoobrazovanjem, konzultacijama ili kombinacijom samoobrazovanja i konzultacija.

Članak 10.

Stručno usavršavanje zaposlenika koji rade na stručnim poslovima tehničkih pregleda vozila (nadzornika) obavlja se prema posebnom programu stručnog usavršavanja (Program ispita za nadzornike tehničke ispravnosti vozila).

Stručno usavršavanje zaposlenika koji rade na stručnim referentskim poslovima tehničkih pregleda vozila, registracije vozila, usluga registracije vozila, osiguranja vozila, naplate naknada za ceste i drugih obveza i zaposlenika koji rade na drugim stručnim referentskim poslovima u stanicama za tehnički pregled vozila (poput blagajničkih, evidencijskih i dr.) - referenata, obavlja se prema posebnom programu stručnog usavršavanja koji donose stručne organizacije.

Članak 11.

Zaposlenici iz članka 5. stavak 1. ovog pravilnika dužni su za vrijeme trajanja stručnog usavršavanja redovno prisustvovati predavanjima i stručnim raspravama koje se vode na seminaru. Centar za vozila Hrvatske pridržava pravo vođenja evidencije o prisutnosti stručnom usavršavanju.

III. PROVJERA STRUČNOSTI

Članak 12.

Provjera stručnosti zaposlenika iz članka 5. ovog pravilnika obavlja se na način utvrđen ovim pravilnikom i uputama Centra za vozila Hrvatske.

Provjera stručnosti zaposlenika obavlja se prema programu stručnog usavršavanja iz članka 10. ovog pravilnika.

Članak 13.

Provjeru stručnosti zaposlenika obavlja Komisija za provjeru stručnosti zaposlenika (u daljnjem tekstu: Komisija) čije članove imenuje direktor Centra za vozila Hrvatske koji je po funkciji predsjednik Komisije.

Komisiju sačinjavaju predsjednik i dva člana.

Predsjednik i članovi komisije imaju zamjenike koji se imenuju na način i po postupku utvrđenom u stavku 1. ovog članka.

Članak 14.

Radi obavljanja provjere stručnosti u više grupa, predsjednik Komisije može imenovati više podkomisija.

Podkomisija se sastoji od tri člana, a za predsjednika podkomisije se imenuju članovi Komisije ili zamjenici članova Komisije.

Članak 15.

Provjera stručnosti obavlja se službenim testovima koje izrađuje Centar za vozila Hrvatske.

Testovi za provjeru stručnosti zaposlenika upotrebljavaju se i čuvaju u skladu s propisima u poslovnoj tajni.

Članak 16.

Zaposlenici koji pristupaju provjeri stručnosti dužni su prije započete provjere predati Komisiji potrebnu dokumentaciju prema odredbama ovog pravilnika, a prema potrebi i dokumente za identifikaciju.

Prije početka provjere stručnosti Komisija je obvezna utvrditi identitet zaposlenika.

Članak 17.

Ako zaposlenici iz članka 5. ovog pravilnika ne pristupe provjeri stručnosti iz opravdanog razloga ili prije početka provjere stručnosti odustanu od te provjere, smatra se da provjeri stručnosti nisu niti pristupili.

Ako zaposlenici iz članka 5. ovog pravilnika odustanu od već započete provjere stručnosti smatra se da na provjeri stručnosti nisu zadovoljili.

Ako se zaposlenici iz članka 5. ovog pravilnika prilikom provjere stručnosti služe nedozvoljenim sredstvima, prepisuju jedan od drugoga, došaptavaju se ili na neki drugi način ometaju provedbu provjere stručnosti, predsjednik Komisije ili njegov zamjenik udaljit će ih sa provjere stručnosti i smatrat će se da na toj provjeri nisu zadovoljili.

Članak 18.

Provjerom stručnosti utvrđuje se da li su zaposlenici usvojili sadržaje iz programa stručnog usavršavanja.

Provjera stručnosti na svakom pojedinom seminaru obavlja se najviše iz dva pokušaja.

Na provjeri stručnosti zadovoljio je djelatnik iz članka 5. ovog pravilnika koji je točnim odgovorima na pitanja u testu postigao najmanje 90% bodova.

Djelatnik koji na provjeri stručnosti ne udovolji niti u drugom pokušaju, smatra se da nije zadovoljio na provjeri stručnosti istekom roka od najmanje 30 dana.

Djelatnik koji na provjeri stručnosti iz stavka 4. ovog članka ne udovolji (treći pokušaj), smatra se da nije zadovoljio na provjeri stručnosti i ponovno može pristupiti provjeri stručnosti istekom roka od godinu dana od dana prve provjere stručnosti.

Članak 19.

Djelatniku koji ne zadovolji na provjeri stručnosti Komisija je dužna obrazložiti zbog čega na provjeri nije zadovoljio i omogućiti mu uvid u test.

IV. EVIDENCIJA

Članak 20.

Stručnom usavršavanju i provjeri stručnosti zaposlenika Centar za vozila Hrvatske vodi evidenciju koju čine:

1. matična knjiga

2. izvješće o rezultatima provjere stručnosti.

Sadržaj matične knjige iz stavka 1. ovog članka utvrđuje Centar za vozila Hrvatske.

Članak 21.

Izvješće o rezultatima provjere objavljuje se na oglasnoj ploči ili na drugi način na seminaru i to odmah, neposredno nakon obavljene provjere stručnosti i utvrđivanja rezultata.

Izvješće iz stavka 1. ovog članka sadrži sljedeće podatke: redni broj, ime i prezime zaposlenika, naziv ili šifru organizacije u kojoj je djelatnik uposlen, te ukupan broj bodova koji je djelatnik postigao na provjeri stručnosti.

Izvješće o rezultatima provjere stručnosti dostavlja se organizacijama koje imaju stanicu za tehnički pregled vozila, Ministarstvu unutarnjih poslova i Hrvatskom autoklubu.

Članak 22.

Djelatniku koji zadovolji na provjeri stručnosti izdaje se i ovjerava karton o provjeri stručnosti zaposlenika stanica za tehnički pregled vozila (u daljnjem tekstu: Karton o provjeri stručnosti) koji utvrđuje Centar za vozila Hrvatske.

Karton o provjeri stručnosti je sastavni dio ovlaštenja (licence) za obavljanje poslova u stanicama za tehničke preglede vozila izdanog od Ministarstva unutarnjih poslova.

Zaposlenici iz članka 5. stavak 1. ovog pravilnika dužni su na svom radnom mjestu i na seminarima za stručno usavršavanje i provjeri stručnosti imati kod sebe ovlaštenje (licencu) i Karton o provjeri stručnosti i pokazati ih na zahtjev ovlaštene osobe.

Rezultati provjere stručnosti na redovnim i izvanredovnim seminarima za stručno usavršavanje i provjeri stručnosti zaposlenika unose se, bez obzira na rezultat, u Karton o provjeri stručnosti.

Umjesto izgubljenog, uništenog ili otuđenog Kartona o provjeri stručnosti Centar za vozila Hrvatske izdaje duplikat, što se obvezno evidentira u matičnoj knjizi.

Članak 23.

Evidencija iz članka 20. i 22. ovog pravilnika ovjerava se pečatom Centra za vozila Hrvatske, a potpisuje ju predsjednik Komisije ili po ovlaštenju predsjednika njegov zamjenik ili članovi Komisije.

Članak 24.

Matična knjiga iz članka 20. ovog pravilnika čuva se kao dokument trajne vrijednosti.

Testove i izvješća o rezultatima provjere stručnosti zaposlenika čuva Centar za vozila Hrvatske najmanje dvije godine.

V. POSEBNE ODREDBE

Članak 25.

Djelatnik koji je nezadovoljan ocjenom na provjeri stručnosti može uložiti prigovor predsjedniku Komisije za provjeru stručnosti.

Predsjednik Komisije je obvezan odmah na seminaru po hitnom postupku, raspraviti spor i donijeti ocjenu, koja se unosi u Karton o provjeri stručnosti.

Ukoliko djelatnik iz stavka 1. ovog članka nije zadovoljan niti ocjenom predsjednika Komisije za provjeru stručnosti ima pravo žalbe Upravi Centra za vozila Hrvatske u roku od 15 dana od dana donošenja ocjene predsjednika Komisije za provjeru stručnosti.

Članak 26.

Uprava Centra za vozila Hrvatske može odluku predsjednika Komisije za provjeru stručnosti iz članka 25. stavak 2. ovog pravilnika potvrditi, izmijeniti i poništiti.

Odluka organa iz stavka 1. ovog članka je konačna.

Ako Uprava Centra za vozila Hrvatske poništi ili izmijeni odluku predsjednika Komisije za provjeru stručnosti, ocjena upisana u Karton o provjeri stručnosti će se poništiti, a djelatniku omogućiti ponovno pristupanje provjeri stručnosti u roku od 15 dana po donošenju takove odluke.

Troškove ponovne provjere stručnosti snosi centar za vozila Hrvatske.

Članak 27.

Stručno usavršavanje i provjera stručnosti zaposlenika koje na takovu provjeru uputi organ uprave obavlja se na način utvrđen ovim pravilnikom.

Članak 28.

Bliže upute o popunjavanju testova ili druge upute za stručno usavršavanje i provjeru stručnosti zaposlenika utvrđuje direktor Centra za vozila Hrvatske.

Članak 29.

Odredbe ovog pravilnika odnose se i na stručne djelatnike koji obavljaju poslove preventivnih tehničkih pregleda.

Članak 30.

Do dana izdavanja ovlaštenja (licence) Ministarstva unutarnjih poslova, Centar za vozila Hrvatske će uz propisani Karton o provjeri stručnosti izdati i dozvolu s potrebnim podacima.

VI. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 31.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o načinu stručnog usavršavanja i provjere stručnosti kontrolora i drugih radnika koji rade na stručnim poslovima tehničkih pregleda i registracije vozila ("Narodne novine" 46/90.).

Članak 32.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od objave u "Narodnim novinama".
 

I/1 broj: 2278-1/98                                                            Broj: 8589
Zagreb, 18. prosinca 1998.                                                Zagreb, 18. prosinca 1998.
CENTAR ZA VOZILA HRVATSKE                               HRVATSKI AUTOKLUB

 Predsjednik Nadzornog odbora                                         Predsjednik
 Ivan Babovac, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.
                                        Tomislav Družak, dipl. oec., v. r.
Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.