Zakoni i propisi - Pravni savjeti 166 30.12.1998 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-II-123/1996 od 8. prosinca 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, u sastavu Jurica Malčić, dopredsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o prijedlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti drugog propisa, na sjednici održanoj dana 8. prosinca 1998. godine, donio je

ODLUKU

I. Pokreće se postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbe članka 4. stavka 3. Odluke o visini komunalne naknade Poglavarstva općine Kanfanar od 9. prosinca 1995. godine te se navedena odredba ukida.

II. Odluka će se objaviti u "Narodnim novinama" i "Službenom glasilu Županije istarske".

Obrazloženje

Trgovačko društvo "Kamen" d.d. iz Pazina podnijelo je Sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti u izreci naznačene odredbe Odluke o visini komunalne naknade Poglavarstva općine Kanfanar od 30. studenoga 1995. godine, na snazi od 9. prosinca 1995. godine.

Osporenom odredbom stavka 3. naznačene odluke propisano je da se otvorenim poslovnim prostorom smatraju, između ostalog, autokampovi, kamenolomi i drugo.

Predlagatelj smatra da je osporena odredba stavka 3. članka 4. Odluke suprotna odredbi stavka 2. članka 19. Zakona o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine", broj 36/95) - prema kojoj komunalnu naknadu u naseljima s uređenim građevinskim zemljištem plaća vlasnik stambenog, poslovnog i građevinskog zemljišta ili korisnik kada je to ugovorom vlasnik prenio na korisnika.

Primjenom ove zakonske odredbe, smatra podnositelj, ne može se u otvoreni poslovni prostor s uređenim građevinskim zemljištem podvesti i kamenolom izvan naselja, jer u kamenolomu se djelatnost ne obavlja na površini zemlje kao prostoru za obavljanje manipulacija iz registriranih djelatnosti (utovar, istovar, skladištenje i drugo). U kamenolomu se djelatnost obavlja na način da se iz različitih dubina zemlje, nakon što se odstrani plići ili dublji sloj zemlje i kamena, vade kameni blokovi za daljnju obradu. Dakle, radi se o zahvatu u prostoru na koji se primjenjuje Zakon o rudarstvu ("Narodne novine", broj 35/95).

Za iskapanje i korištenje kamena plaća se općini, temeljem članka 11. navedenog zakona, 2,5% iz ukupnog prihoda ostvarenog prodajom kamena. I iznos ove naknade može općina utrošiti za namjene koje se plaćaju iz komunalne naknade.

Pored navedenoga nema dvojbe da se kamenolomi zbog naravi djelatnosti ne nalaze u naseljima s uređenim građevinskim zemljištem.

Prijedlog je osnovan.

Osporena odredba naznačene općinske Odluke glasi:

"stavak 3. - Otvorenim poslovnim prostorom smatraju se prilazni, okolni i ograđeni manipulativni prostori u funkciji objekata, odnosno zgrade, otvorena skladišta, autokampovi, kamenolomi i drugo."

Odgovarajuće odredbe stavaka 2. i 3. članka 19. Zakona o komunalnom gospodarstvu relevantne za ocjenu zakonitosti osporene odredbe glase:

"(2) Komunalnu naknadu plaćaju u naseljima s uređenim građevinskim zemljištem vlasnik stambenog, poslovnog prostora i građevinskog zemljišta ili korisnik kada je to ugovorom vlasnik prenio na korisnika.

(3) Naseljima s uređenim građevinskim zemljištem, prema stavku 2. ovog članka, smatraju se naselja opremljena najmanje pristupnom cestom objektima za opskrbu električnom energijom i opskrbom vodom prema mjesnim prilikama."

Naseljem, pak, u smislu odredbe članka 2. Zakona o naseljima ("Narodne novine", broj 54/88) smatra se prostorna jedinica koja se sastoji od građevinskog područja i područja za druge namjene a ima ime i vlastiti sistem obilježavanja zgrada.

Prema iznesenim zakonskim odredbama općina može utvrditi obvezu plaćanja komunalne naknade samo na području naselja s uređenim građevinskim zemljištem kako propisuje zakonska odredba stavka 3. članka 19. Zakona o komunalnom gospodarstvu, a u skladu s općim pojmom naselja što ga propisuje navedeni Zakon o naseljima.

Osporena odredba naznačene općinske odluke kojom je propisana obveza plaćanja komunalne naknade i na zemljište za autokampove, kamenolome i druga zemljišta, bez određenja da se nalaze u naselju s uređenim građevinskim zemljištem u smislu naznačene zakonske odredbe, dakle, u suprotnosti je s odredbama Zakona.

Obzirom da je Sud prihvatio prijedlog i ukinuo osporenu odredbu nije bilo potrebe odlučivati i o privremenoj mjeri.

Iz navedenih razloga Ustavni sud je, temeljem odredbe članka 22. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91), ukinuo osporenu odredbu.

Odluka o objavi temelji se na članku 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-II-123/1996
Zagreb, 8. prosinca 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Dopredsjednik
Jurica Malčić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.