Zakoni i propisi - Pravni savjeti 166 30.12.1998 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-225/1997 od 16. prosinca 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi D. J. iz Š., po punomoćniku P. F., odvjetniku iz Z., na sjednici održanoj dana 16. prosinca 1998. godine, donio je

ODLUKU

I. Ustavna tužba se usvaja te se ukidaju:

- presuda Županijskog suda u O., broj: Gž-1662/96 od 24. listopada 1996. godine;

- presuda Općinskog suda u D. M., broj: P-177/95 od 19. lipnja 1996. godine.

II. Predmet se vraća Općinskom sudu u D. M. na ponovni postupak.

III. Ova odluka će se objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

D. J. iz Š. podnijela je ustavnu tužbu u svezi s presudom Županijskog suda u O., broj: Gž-1662/96 od 24. listopada 1996. godine, kojom je odbijena njezina žalba i potvrđena presuda Općinskog suda u D. M., broj: P-177/95 od 19. lipnja 1996. godine.

Podnositeljica u ustavnoj tužbi navodi da joj je osporenim odlukama povrijeđeno ustavno pravo vlasništva iz članka 48. Ustava Republike Hrvatske.

Uvidom u spis Općinskog suda u D. M., broj: P-177/95, utvrđeno je da je tuženica u tom parničnom postupku s groba svog pokojnog brata uklonila postojeći nadgrobni spomenik, koji je podigla pokojnikova supruga (podnositeljica ustavne tužbe), i umjesto uklonjenog podigla novi spomenik.

Presudom Općinskog suda u D. M., broj: P-41/95 od 12. travnja 1995. godine, odbijen je tužbeni zahtjev podnositeljice za uklanjanje novoizgrađenog i postavljenog spomenika s grobnog mjesta njezinog umrlog supruga te za naknadu štete za uništeni nadgrobni spomenik.

Rješenjem Županijskog suda u O., broj: Gž-1501/95 od 20. srpnja 1995. godine, uvažena je žalba podnositeljice i ukinuta prvostupanjska presuda zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Stajalište je tog suda da se iz utvrđenog činjeničnog stanja ne može zaključiti da je podnositeljica dala suglasnost za uklanjanje nadgrobnog spomenika, kao što se navodi u prvostupanjskoj presudi.

Presudom Općinskog suda u D. M., broj: P-177/95 od 19. lipnja 1996. godine, ponovno je odbijen podnositeljičin tužbeni zahtjev za uklanjanje novoizgrađenog i postavljenog spomenika i uspostavu prijašnjeg stanja.

Županijski sud u O. presudom, broj: Gž-1662/96 od 24. listopada 1996. godine, odbio je žalbu podnositeljice i potvrdio prvostupanjsku presudu.

Sudovi su ocijenili da u konkretnom slučaju ne bi bilo opravdano uklanjanje novopostavljenog nadgrobnog spomenika jer učinjenim radovima u konkretnom slučaju nije nanesena šteta podnositeljici niti su na taj način ograničena njezina prava kao korisnice grobnog mjesta. Osim toga, postavljanjem novog nadgrobnog spomenika nije narušen pijetet prema sahranjenim osobama niti je narušen estetski izgled groba.

Ustavna tužba je osnovana.

Prema odredbi članka 11. stavka 2. tada važećeg Zakona o grobljima ("Narodne novine", br. 32/65), zabranjeno je oštećivati grobove i nasade i druge objekte, odnosno uređaje, na groblju kao i onečišćavati grobove, odnosno groblje. Stavkom 3. istog članka propisano je da se o uređenju i održavanju pojedinih grobova i grobnica moraju brinuti korisnici grobnog mjesta.

Sukladno navedenim odredbama, samo je podnositeljica, kao korisnica grobnog mjesta, bila ovlaštena urediti i održavati grob svog pokojnog supruga i stoga se ne mogu prihvatiti navodi iz obrazloženja presuda prvog i drugog stupnja da postupcima tuženice podnositeljici nisu ograničena prava korisnice grobnog mjesta te da nije narušen estetski izgled groba.

Županijski sud u svojoj presudi navodi da je tuženica uređenje grobnog mjesta shvatila kao svoju moralnu obvezu te se umiješala u tuđi posao bez ovlaštenja.

U odnosu na ovakvo stajalište, valja reći da tuženičino postupanje nije izazvalo učinke dopuštenog poslovodstva bez naloga budući da je podnositeljica tuženici uskratila suglasnost za uređenje grobnog mjesta.

Sudovi u osporenim presudama zauzimaju stajalište da je uklonjeni spomenik bio dotrajao i da postavljanjem novog i ljepšeg spomenika podnositeljici nije onemogućeno korištenje grobnog mjesta. Međutim, oni zanemaruju činjenicu da je podnositeljica vlasnica uklonjenog spomenika te da je tuženici uskratila suglasnost za rušenje postojećeg spomenika, a koji za nju može imati i posebnu subjektivnu vrijednost.

Iz svega navedenog proizlazi da presude u povodu kojih je podnijeta ustavna tužba nisu utemeljene na zakonu.

Slijedom iznijetog, Ustavni sud Republike Hrvatske je utvrdio da su sudovi, uskrativši pravnu zaštitu podnositeljici ustavne tužbe, povrijedili njezino ustavno pravo vlasništva zajamčeno odredbom članka 48. stavka 1. Ustava.

Stoga je Ustavni sud Republike Hrvatske, na temelju odredbe članka 30. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91) i članaka 59. i 60. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 29/94), odlučio kao u izreci.

Odluka o objavi temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-III-225/1997
Zagreb, 16. prosinca 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.
  INTERNET USLUGE - IZRADA POSLOVNIH PLANOVA - IZRADA WEB STRANICA ZA TVRTKE - IZRADA CMS STRANICA  
   
POSLOVNI PORTAL TVRTKE POSLOVNI FORUM d.o.o. - Internet i poslovne usluge za poduzetnike
Poslovni Forum d.o.o. pokrenut je od strane stručnjaka na području ekonomije, financija, prava i informatike, a nakon sveobuhvatne analize tržišta i poslovanja poslovnih subjekata, kako bi se uz korištenje suvremenih metoda i visoke tehnologije cjelovito pristupilo unapređenju poslovanja svih poslovnih subjekata na jednostavan i učinkovit način.
Poslovni Forum omogućuje prikupljanje informacija o stanju na tržištu, analizu tržišta, pregled cijena i asortimana konkurencije, kvalitetnu izradu poslovnih planova i investicijskih projekata, te financiranje novih ulaganja, savjete i konzultacije u svezi trgovačkog, građanskog, radnog i upravnog prava, poreza i drugih oblasti. Kada netko putem Interneta traži tko nudi određene proizvode ili usluge, neka nađe Vas i Vašu detaljnu i ažuriranu ponudu! Zašto tisuće posjetitelja prepuštati konkurenciji!

Naručite CMS web stranice - Predstavite svoju tvrtku, obrt ili udrugu!
 
 
  LINK NA PREGLED SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA, PREGLED POSLOVNIH INFORMACIJA  

Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. Bero i lako kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, plaćanje karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>