Zakoni i propisi - Pravni savjeti 166 30.12.1998 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-176/1995 od 25. studenoga 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi R. K. iz Z., na sjednici održanoj dana 25. studenoga 1998. godine, donio je

ODLUKU

I. Ustavna tužba se odbija.

II. Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

R. K. podnio je ustavnu tužbu u svezi s rješenjem Upravnog suda Republike Hrvatske broj: Us-5758/94-2 od 16. studenoga 1994. godine kojim je odbačena kao nedopuštena podnositeljeva tužba u upravnom sporu protiv odluke o priznavanju stanarskog prava Grada Z. - Općine C., Skupštine općine C., Komisije za dodjelu, zamjenu i prijenos korištenja društvenih stanova kojima raspolaže općina C., broj: 01-62/132-88 od 16. rujna 1988. godine.

Upravni sud je odbacio tužbu uz obrazloženje da navedena odluka nije upravni akt u smislu odredbe članka 6. Zakona o upravnim sporovima ("Narodne novine", broj 53/91, 9/92, 77/92, nastavno: ZUS).

Podnositelj ustavne tužbe smatra da mu je rješenjem Upravnog suda povrijeđeno ustavno pravo vlasništva iz članka 48. Ustava, navodeći da nitko nije bio ovlašten raspolagati njegovim vlasništvom, kao i ustavno pravo na žalbu iz članka 18. Ustava, jer nije bio obaviješten o donošenju odluke o priznavanju stanarskog prava od 16. rujna 1988. godine. Smatra da je navedenim rješenjem Upravnog suda povrijeđena jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske iz članka 3. Ustava - nepovredivost vlasništva.

Uvidom u spis Općinskog suda u Z., broj: P-1674/93 i spis Upravnog suda, broj: Us-5758/94 utvrđeno je slijedeće:

Podnositelj ustavne tužbe, naslijedivši svoju pokojnu majku K. K., stekao je pravo vlasništva stana u Z. Nositelj stanarskog prava na tom stanu bila je, na temelju članka 3. stavka 2. tada važećeg Zakona o stambenim odnosima ("Narodne novine", broj 51/85, 42/86, 22/92 i 70/93, nastavno: ZSO), M. N. Nakon njezine smrti, Komisija za dodjelu, zamjenu i prijenos korištenja društvenih stanova kojima raspolaže općina C., pozivajući se na odredbe članaka 93. stavak 1. i 67. tada važećeg ZSO, donijela je 16. rujna 1988. godine odluku o priznavanju stanarskog prava D. V. kao članu porodičnog domaćinstva bivše nositeljice stanarskog prava, budući da se bračni drug bivše nositeljice stanarskog prava, M. V. odrekao stanarskog prava u korist svoga sina D. V.

Podnositelj je podnio tužbu za iseljenje D. i A. V. Općinskom sudu u Z.

Presudom Općinskog suda u Z. broj: Ps-1674/93 od 13. siječnja 1994. godine utvrđeno je da je odluka o priznavanju stanarskog prava D. V., broj: 01-62/138-88 od 16. rujna 1988. godine ništava, te je D. i A. V. naloženo iseljenje iz toga stana.

Smatrajući da se odluka o priznavanju stanarskog prava može pobijati samo putem upravnog spora, Županijski sud je, presudom broj: Gž-4206/94 od 24. svibnja 1994. godine, ukinuo presudu prvostupanjskog suda u dijelu kojim je utvrđena ništavost navedene odluke i u tom dijelu odbacio tužbu, a djelomično je preinačio prvostupanjsku presudu, odbijajući tužbeni zahtjev za iseljenje.

Podnositelj ustavne tužbe pokrenuo je upravni spor protiv navedene odluke o priznavanju stanarskog prava ističući da sporni stan nikada nije bio u društvenom vlasništvu i da slijedom toga Grad Z. nije bio ovlašten donijeti odluku kojom se D. V. priznaje stanarsko pravo na tom stanu.

Upravni sud Republike Hrvatske odbacio je tužbu zauzevši stajalište da odluka o priznavanju stanarskog prava, koju u smislu članka 93. stavak 1. tada važećeg ZSO-a donosi davatelj stana na korištenje ne predstavlja upravni akt u smislu članka 6. stavak 2. ZUS-a, već je ta odluka akt raspolaganja.

Ustavna tužba nije osnovana.

Odredba članka 64. stavka 3. tada važećeg ZSO propisivala je da u situaciji kad jedan od bračnih drugova - stanara umre ili trajno prestane koristiti stan, drugi bračni drug zadržava stanarsko pravo ako ZSO drugačije ne određuje.

Prema članku 93. stavak 1. Zakona, između ostalog i u slučaju iz članka 64. ZSO, stanar je dužan u roku od 30 dana od dana stjecanja stanarskog prava, obavijestiti davatelja stana, a davatelj sdana je dužan donijeti odluku kojom mu priznaje stanarsko pravo.

Prema odredbi članka 6. stavka 2. ZUS-a, upravni akt je akt kojim državni organ ili organizacija u obavljanju javnih ovlasti rješava o stanovitom pravu ili obvezi određenog pojedinca ili organizacije u kakvoj upravnoj stvari.

Odluka o priznavanju stanarskog prava u konkretnom slučaju, donijeta na temelju članka 93. stavak 1. tada važećeg ZSO, nije upravni akt u smislu odredbe članka 6. ZUS-a protiv kojega se može voditi upravni spor, nego akt raspolaganja, budući da nije donesena temeljem javne ovlasti u upravnom postupku.

Slijedom iznijetog, Ustavni sud Republike Hrvatske je utvrdio da rješenjem Upravnog suda utemeljenom na zakonu, nisu povrijeđena podnositeljeva ustavna prava kao ni ustavna načela na koja ukazuje.

U odnosu na tvrdnju podnositelja o povredi njegovog ustavnog prava vlasništva iz razloga što sudovi odbijaju postupiti u konkretnoj pravnoj stvari, valja reći da se u konkretnom slučaju radi o imovinskopravnom odnosu, a za raspravljanje i odlučivanje u takvim odnosima nadležan je sud u parničnom postupku.

Podnositelj može od suda tražiti pravnu zaštitu vlasništva prema Zakonu o vlasništvu ("Narodne novine", broj 91/96) jer se u pravomoćno okončanom parničnom postupku nije raspravljalo i odlučivalo o činjeničnom sklopu i pravoj situaciji prema tada važećem Zakonu o osnovnim vlasničkopravnim odnosima ("Narodne novine", broj 53/91) već prema tada važećem Zakonu o stambenim odnosima.

Slijedom iznijetog, na temelju odredbe članka 59. i 61. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94), odlučeno je kao u izreci.

Objava ove odluke temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91).

Broj: U-III-176/1995
Zagreb, 25. studenoga 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.
  INTERNET USLUGE - IZRADA POSLOVNIH PLANOVA - IZRADA WEB STRANICA ZA TVRTKE - IZRADA CMS STRANICA  
   
POSLOVNI PORTAL TVRTKE POSLOVNI FORUM d.o.o. - Internet i poslovne usluge za poduzetnike
Poslovni Forum d.o.o. pokrenut je od strane stručnjaka na području ekonomije, financija, prava i informatike, a nakon sveobuhvatne analize tržišta i poslovanja poslovnih subjekata, kako bi se uz korištenje suvremenih metoda i visoke tehnologije cjelovito pristupilo unapređenju poslovanja svih poslovnih subjekata na jednostavan i učinkovit način.
Poslovni Forum omogućuje prikupljanje informacija o stanju na tržištu, analizu tržišta, pregled cijena i asortimana konkurencije, kvalitetnu izradu poslovnih planova i investicijskih projekata, te financiranje novih ulaganja, savjete i konzultacije u svezi trgovačkog, građanskog, radnog i upravnog prava, poreza i drugih oblasti. Kada netko putem Interneta traži tko nudi određene proizvode ili usluge, neka nađe Vas i Vašu detaljnu i ažuriranu ponudu! Zašto tisuće posjetitelja prepuštati konkurenciji!

Naručite CMS web stranice - Predstavite svoju tvrtku, obrt ili udrugu!
 
 
  LINK NA PREGLED SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA, PREGLED POSLOVNIH INFORMACIJA  

Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. Bero i lako kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, plaćanje karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>