Zakoni i propisi - Pravni savjeti 165 29.12.1998 Odluka o osnovama za sklapanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima za 1999. godinu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Na temelju odredbi članka 65. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine" broj: 75/93, 55/96, 109/97, 13/98, 88/98 i 150/98), Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na 7. sjednici održanoj 22. prosinca 1998. godine, donijelo je

ODLUKU

O OSNOVAMA ZA SKLAPANJE UGOVORA SA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA I PRIVATNIM ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA ZA 1999. GODINU

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom utvrđuje se način provođenja zdravstvene zaštite, formiranje cijena zdravstvene zaštite, te način i uvjeti pod kojima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: Zavod) sklapa ugovore sa zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima za 1999. godinu.

Članak 2.

Način i uvjeti pod kojima Zavod sklapa ugovore za provođenje zdravstvene zaštite, utvrđuju se sukladno Pravilniku o standardima i normativima prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za 1999. godinu (u daljnjem tekstu: Pravilnik) i drugim općim aktima Zavoda.

Članak 3.

Na osnovi odredaba članka 6. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Narodne novine" broj 1/97 - pročišćeni tekst, u daljnjem tekstu: Zakon), zdravstvena djelatnost obavlja se na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini.

Zdravstvenu zaštitu na primarnoj razini osigurane osobe Zavoda ostvaruju na osnovi slobodnog izbora doktora medicine i doktora stomatologije, u pravilu, prema mjestu stanovanja, a sukladno odredbama općih akata Zavoda.

Zdravstvenu zaštitu na sekundarnoj i tercijarnoj razini osigurane osobe Zavoda ostvaruju osnovom uputnice izabranog ugovornog doktora primarne zdravstvene zaštite.

Članak 4.

Zavod sukladno odredbama članka 66., a osnovom odredaba članka 65. Zakona o zdravstvenom osiguranju raspisuje natječaj za sklapanje ugovora o provođenju primarne, specijalističko-konzilijarne i bolničke zdravstvene zaštite u 1999. godini, te uz suglasnost ministra zdravstva donosi odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača.

Članak 5.

S odabranim ponuđačem iz članka 4. ove Odluke Zavod sklapa ugovor o provođenju zdravstvene zaštite na pojedinoj razini zdravstvene djelatnosti.

Ugovorna zdravstvena ustanova i ugovorni privatni zdravstveni djelatnik iz prethodne stavke obvezni su istaknuti naziv da su ugovorna zdravstvena ustanova i ugovorni privatni zdravstveni djelatnik, s naznakom ugovorene zdravstvene djelatnosti.

Članak 6.

Ugovorom iz članka 5. stavke 1. određuje se:

- vrsta zdravstvene djelatnosti

- opseg i kakvoća obavljanja zdravstvene djelatnosti

- početak i razdoblje obavljanja zdravstvene djelatnosti

- način obavljanja zdravstvene djelatnosti

- novčana sredstva za obavljanje zdravstvene djelatnosti

- način, uvjeti i rokovi plaćanja

- ostala prava i obveze.

Članak 7.

Ugovorne zdravstvene ustanove i ugovorni privatni zdravstveni djelatnici obvezni su na svim razinama zdravstvene zaštite osiguranim osobama Zavoda pružiti hitnu medicinsku pomoć, bez obzira na mjesto prebivališta, odnosno boravišta osigurane osobe.

Pod hitnom medicinskom pomoći iz stavke 1. ovog članka, a sukladno odredbama općih akata Zavoda, podrazumijeva se pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji su nužni za otklanjanje neposrednih opasnosti po život i zdravlje osigurane osobe.

Članak 8.

Ugovorna zdravstvena ustanova i ugovorni privatni zdravstveni djelatnik pružaju zdravstvene usluge osiguranim osobama iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, kao i osobama kojima je priznat status izbjeglica prema zakonu, odnosno međudržavnom sporazumu.

Osigurane osobe iz stavke 1. ovog članka, koje koriste zdravstvenu zaštitu na osnovi međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, a imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, zdravstvenu zaštitu na svim razinama koriste na način i u opsegu predviđenom za članove obitelji osiguranika Zavoda i to primarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruju kod izabranog doktora za kojeg su se opredijelile i ulaze u broj osiguranih osoba koji čini osnovu za sklapanje ugovora sa Zavodom, a specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruju osnovom uputnice izabranog ugovornog doktora primarne zdravstvene zaštite.

Osigurane osobe iz stavke 1. ovog članka, koje koriste zdravstvenu zaštitu na osnovi međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, a koje privremeno borave u Republici Hrvatskoj, zdravstvenu zaštitu na svim razinama koriste u okviru zbrinjavanja hitnog medicinskog stanja (hitna medicinska pomoć) uz pravo na korištenje lijekova na recept u svezi tog stanja.

Članak 9.

Zavod s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, odnosno s Hrvatskim crvenim križem, te drugim zdravstvenim ustanovama koje u cilju unapređenja zdravstvene zaštite provode posebne zadaće u djelatnosti zdravstvene zaštite sklapa, sukladno članku 66. stavci 2. Zakona o zdravstvenom osiguranju, ugovore za provođenje programa koje je usvojilo Upravno vijeće Zavoda. Programom se utvrđuju poslovi i zadaće od interesa za obvezno zdravstveno osiguranje s rokovima izvršenja, naznakom potrebnih djelatnika i novčanom nadoknadom.

Poradi provođenja primarne zdravstvene zaštite osoba koje obavljaju poslove u svezi osiguranja i zaštite integriteta Republike Hrvatske, Zavod će iznimno, sukladno općim aktima koje donosi Upravno vijeće Zavoda, posebnim ugovorima urediti međusobna prava i obveze.

PRIMARNA RAZINA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Članak 10.

Zdravstvena djelatnost na primarnoj razini obuhvaća:

1. djelatnost opće medicine

1.1. obiteljski doktor

1.2. patronažna zdravstvena skrb

1.3. zdravstvena njega u kući bolesnika

2. djelatnost zdravstvene zaštite predškolske djece

3. djelatnost zdravstvene zaštite žena

4. djelatnost polivalentne stomatološke zaštite

5. djelatnost higijensko-epidemiološke zaštite

6. djelatnost školske medicine za provođenje preventivno-odgojnih mjera zdravstvene zaštite u osnovnim i srednjim školama

7. djelatnost za laboratorijsku dijagnostiku

8. ljekarničku djelatnost

9. djelatnost hitne medicinske pomoći

Članak 11.

Zdravstvenu zaštitu u djelatnostima na primarnoj razini provode: doktori medicine, doktori stomatolozi, doktori specijalisti opće medicine, doktori specijalisti pedijatri, doktori specijalisti školske medicine u dijelu preventivne zdravstvene zaštite školske djece u osnovnim i srednjim školama, doktori specijalisti ginekolozi, doktori specijalisti epidemiolozi, dipl. ing. medicinske biokemije ili specijalisti medicinske biokemije, ljekarnički djelatnici, zdravstveni djelatnici više i srednje stručne spreme.

Za provođenje zdravstvene zaštite iz stavke 1. ovog članka, Zavod sklapa ugovore s domovima zdravlja, ljekarnama, zavodima za javno zdravstvo, ustanovama za hitnu medicinsku pomoć, ustanovama za zdravstvenu njegu bolesnika u kući, privatnim zdravstvenim djelatnicima u zakupu osnovom Pravilnika o uvjetima za davanje u zakup zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite i lječilišta ("Narodne novine" br. 6/96, 29/97 i 1/98) i s do sada ugovorenim privatnim zdravstvenim djelatnicima u vlastitom prostoru.

Članak 12.

Osnovu za sklapanje ugovora o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz djelatnosti opće medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece, zdravstvene zaštite žena i stomatološke zdravstvene zaštite, čini broj osiguranih osoba koje su se opredijelile za pojedinog doktora medicine, odnosno doktora stomatologije, usklađen s bazom podataka osiguranih osoba Zavoda.

Broj osiguranih osoba iz stavke 1. ovog članka osniva se na Popisu opredijeljenih osiguranih osoba za pojedinog izabranog doktora, a koje se nalaze na Popisu samo jednog izabranog doktora iste zdravstvene djelatnosti.

Iznimno će se tijekom godine obavljati promjena broja osoba iz Popisa opredijeljenih osiguranih osoba, ako se neprijeporno utvrdi izabrani doktor osigurane osobe koja se nalazila na dva ili više Popisa, ako dođe do promjene broja osoba iz razloga umrlih, novorođenih, neopredijeljenih osiguranih osoba, kao i zbog opravdanog prelaska osiguranih osoba tijekom godine od jednog izabranog doktora drugom izabranom doktoru u smislu općih akata Zavoda.

Zavod će neopredijeljene osigurane osobe Zavoda usmjeriti na ostvarenje primarne zdravstvene zaštite u ugovorenoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno u ugovorenoj privatnoj ordinaciji prema mjestu stanovanja.

Zavod će osnovnom zahtjeva izabranog doktora, kada provjerom utvrdi da je došlo do promjene broja opredijeljenih osiguranih osoba za više od ± 5% minimalnog standardom propisanog broja osiguranih osoba, izvršiti izmjenu sklopljenog ugovora o provođenju zdravstvene zaštite s primjenom od prvog dana sljedećeg tromjesečnog obračunskog razdoblja kako je promjena utvrđena.

Članak 13.

Broj osiguranih osoba po timu, za koji se sklapa ugovor o provođenju primarne zdravstvene zaštite, utvrđen je standardom sukladno Pravilniku o standardima i normativima prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za 1999. godinu (u daljnjem tekstu: Standard).

Iznimno od odredbe stavke 1. ovog članka, doktori medicine i doktori stomatologije u zdravstvenim ustanovama, odnosno privatni zdravstveni djelatnici u zakupu u domu zdravlja i do sada ugovoreni privatni zdravstveni djelatnici u vlastitom prostoru prigodom sklapanja ugovora sa Zavodom obvezni su osigurati minimum, odnosno maksimum od Standardom propisanog broja osiguranih osoba po timu za djelatnosti kako slijede:

__________________________________________________________________________________________________________________________________
Zdravstvena                             Zdravstvene ustanove i privatni                 Do sada ugovoreni privatni zdravstveni
djelatnost                              zdravstveni djelatnici u zakupu u domu          djelatnici u vlastitom prostoru
                                        zdravlja
__________________________________________________________________________________________________________________________________
1. Opća medicina                        min. broj 850   maks. broj 2500                 min. broj 500   maks. broj 2500
2. Zdrav. zaštita predškolske djece     min. broj 500   maks. broj 1200                 min. broj 300   maks. broj 1200
3. Zdravstvena zaštita žena             min. broj 3000  maks. broj 9000                 min. broj 3000  maks. broj 9000
4. Polival. stomat. zdravstvena zaštita min. broj 1250  maks. broj 3700                 min. broj 800   maks. broj 3700
__________________________________________________________________________________________________________________________________

Članak 14.

Iznimno od odredaba članka 13. ove Odluke, u područjima gdje postoje veća odstupanja u organiziranju zdravstvene zaštite zbog nedostatka Standardom propisanog broja osiguranih osoba po timu, odnosno broja timova (gustoća naseljenosti i sl.), povjerenstvo Zavoda na razini Direkcije, utvrdit će poseban standard prema popisu osiguranih osoba po pojedinom timu i mogućnost, odnosno potrebu sklapanja ugovora o provođenju zdravstvene zaštite.

Povjerenstvo iz stavke 1. ovog članka utvrdit će i posebne uvjete ugovaranja zdravstvene zaštite na hrvatskim otocima, a sukladno projektu - Poboljšanje zdravstvene zaštite na hrvatskim otocima.

Članak 15.

Zavod će na osnovi ugovorene djelatnosti i ugovorenog broja osiguranih osoba, ugovornim zdravstvenim ustanovama i ugovornim privatnim zdravstvenim djelatnicima izdavati tijekom godine od dana potpisivanja ugovora, a za tromjesečna razdoblja potreban broj brojčano označenih tiskanica recepata i uputnica utvrđenih na osnovi godišnjeg prosječnog broja od 5 recepata i 2 uputnice po osiguranoj osobi.

Poradi praćenja provedbe odredaba stavke 1. ovoga članka, godišnji iznos sredstava po receptu po osiguranoj osobi do 65 godina starosti utvrđuje se u iznosu od 190,74 kn, odnosno po osiguranoj osobi iznad 65 godina starosti u iznosu do 573,98 kn.

Članak 16.

Doktori medicine i doktori stomatologije zaposleni u domovima zdravlja, koji provode primarnu zdravstvenu zaštitu iz djelatnosti za koje se sklapa ugovor, na posebnoj tiskanici supotpisuju ugovoreni broj osiguranih osoba koje su ih izabrale.

Poradi osiguranja prava na zdravstvenu zaštitu pod jednakim uvjetima za sve osigurane osobe Zavoda, a na načelima dostupnosti i kontinuiranosti korištenja rečenog prava, doktori medicine i doktori stomatologije iz stavke 1. ovog članka potpisuju i poseban Izvadak iz ugovora o provođenju primarne zdravstvene zaštite doma zdravlja sa Zavodom.

Kada u tijeku godine pojedini timovi primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja rješenjem ministra zdravstva postanu privatni doktori - zakupnici, obvezni su sa Zavodom sklopiti ugovor o provođenju zdravstvene zaštite za osigurane osobe o kojima su dotad skrbili.

Članak 17.

Kada se u domu zdravlja provede postupak zakupa za više od 50% jedinica zakupa, posebnim će se ugovorom između doma zdravlja i Zavoda utvrditi minimalan broj zaposlenika uprave u domu zdravlja i potreban iznos sredstava za njihove plaće.

Članak 18.

Osnove i uvjeti za sklapanje ugovora o provođenju primarne zdravstvene zaštite u patronažnoj zdravstvenoj skrbi, laboratorijskoj dijagnostici i hitnoj medicinskoj pomoći utvrđeni su Standardom za te djelatnosti.

U Standard iz stavke 1. ovog članka uključen je ugovoreni broj osiguranih osoba pri domu zdravlja i kod doktora medicine na razini primarne zdravstvene zaštite u privatnoj praksi koji gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi.

Članak 19.

Za provođenje higijensko-epidemiološke zdravstvene zaštite i prevencije, te preventivno-odgojnih mjera zdravstvene zaštite u osnovnim i srednjim školama, Zavod sklapa ugovor sa županijskim zavodima za javno zdravstvo, sukladno Standardu, broju djelatnika i područjima u kojima se mjere provode.

Članak 20.

Poradi opskrbe osiguranih osoba Zavoda lijekovima, Zavod sklapa ugovore s ljekarnama sukladno utvrđenom Standardu i pod uvjetom da ljekarna vodi propisano materijalno i financijsko knjigovodstvo.

Ljekarne su obvezne nabavljati i isporučivati osiguranim osobama Zavoda na recept sve potrebne lijekove s Liste lijekova Zavoda, zavojni materijal za potrebe kućnog liječenja koji doktori primarne zdravstvene zaštite mogu propisivati na recepte, kao i ortopedska i druga pomagala.

SEKUNDARNA I TERCIJARNA RAZINA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Članak 21.

Zdravstvena zaštita na sekundarnoj i tercijarnoj razini obuhvaća specijalističko-konzilijarnu i bolničku zdravstvenu zaštitu.

Članak 22.

Za provođenje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, Zavod sklapa ugovore s poliklinikama i bolnicama, državnim zdravstvenim zavodima, te iznimno s domovima zdravlja, privatnim zdravstvenim djelatnicima - specijalistima u zakupu u domu zdravlja i do sada ugovorenim privatnim zdravstvenim djelatnicima - specijalistima u vlastitom prostoru.

Iznimno od stavke 1. ovog članka Zavod će sklopiti ugovor za provođenje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite s privatnim zdravstvenim djelatnicima - specijalistima na hrvatskim otocima uz uvjet da je na tom području bila otvorena specijalistička ordinacija najmanje 2 godine do dana stupanja na snagu ove Odluke i uz uvjet da dom zdravlja nema ugovorenu tu djelatnost.

Članak 23.

Za provođenje bolničke zdravstvene zaštite, Zavod sklapa ugovore s kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama, općim bolnicama i specijalnim bolnicama.

Članak 24.

Za provođenje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz specijalističkih djelatnosti, koji se provode na tercijarnoj razini, Zavod sukladno utvrđenom Programu sklapa ugovore s državnim zavodima, kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama i klinikama.

CIJENE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Članak 25.

Za provođenje zdravstvene zaštite utvrđuju se cijene na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite, a iskazane su u tablicama 1. i 2. kako slijedi:

Tablica 1.                                          I. PRIMARNA RAZINA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

____________________________________________________________________________________________________________________            
        VRSTA                                   STANDARD                        GODIŠNJA
Red.    ZDRAVSTVENE                             (br. osig. osoba                VRIJEDNOST u kn         IZNOS
broj    ZAŠTITE                                 po timu)                        1999. g.                u kn
                                                                        po timu         po osig. osobi
____________________________________________________________________________________________________________________
0             1                                   2                        3              4             5
____________________________________________________________________________________________________________________
1.      Opća medicina
1.1.    Zdravstvena zaštita
        obiteljski doktor                          1.700
1.1.1.  dobna skupina:
        - od 0 do 7 godina                                                              234,74
        - > 7 do 18 godina                                                               96,60
        - > 18 do 65 godina                                                             142,05
        - > 65 godina                                                                   219,54
1.2.    Patronažna zdravstvena skrb                5.100                105.800,61       20,75
1.3.    Zdravstvena njega u kući bolesnika                                                        54,24 po satu
2.      Zdravstvena zaštita
        predškolske djece                          1.000                234.736,94      234,74
3.      Zdravstvena zaštita žena                   6.000                241.436,94       40,24
4.      Poliv. stom. zdrav. zaštita                2.500                252.303,43      100,92
5.      Higijensko-epidemiološka zaštita          50.000               331.433,39*       6,63*
6.      Preventivno-odgojne
        mjere zdrav. zaštite u
        osnov. i sred. školama                     5.000               214.705,02*      42,94*
7.      Laboratorijska dijagnostika               40.800              1.102.839,75       27,03
8.      Ljekarna                                                                                    5,68 za bod
9.      Hitna medicinska pomoć
9.1.    Standardni tim HMP                      od 40.000
                                                 na dalje               444.435,40
9.2.    Standardni tim dežurstvo po punktu      do 40.000               747.110,58
9.3.    Standardni tim
        pripravnosti po punktu                  do 40.000               226.303,43
9.4.    Standardni tim                         413.308,64
        sanitetskog prijevoza
9.5.    Sanitetski prijevoz                                                                        15% od cijene
                                                                                                   1 lit benzina
                                                                                                       98 oktana
9.6.    Prijavno-dojavna jedinica               od 40.000
                                                do 60.000                98.136,20
9.7.    Prijavno-dojavna jedinica              od 250.000 
        za regionalne centre                     na dalje               163.388,48
9.8.    Dežurstvo u stomatol.                  regionalni
        zaštiti po punktu                          centar               547.958,59
9.9.    Dežurstvo u ljekarničkoj
        djelatnosti - po punktu                                         352.231,39

Tablica 2.
                II. SEKUNDARNA I TERCIJARNA RAZINA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE
____________________________________________________________________________________________________________________    
Red.    VRSTA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE                                       Oblik           Iznos u kn
broj
____________________________________________________________________________________________________________________
0               1                                                       2                    3
____________________________________________________________________________________________________________________
1.      Specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita                bod                5,68*
2.      Bolnička zdravstvena zaštita
2.1.    Bolnička zdravstvena zaštita - uobičajeni postupci - opće bol.  bod                 5,68
2.2.    Bolnička zdravstvena zaštita - uobičajeni postupci - KB i KBC   bod                 6,53
        Klinike
2.3.    Bolnička zdravstvena zaštita - složeniji postupci 0,2           bod                 6,53
2.4.    Bolnička zdravstvena zaštita - najsloženiji postupci 0,1        bod                 6,53
3.      Dnevni smještaj u svezi korištenja bolničke i spec.-
        konzilijarne zdravstvene zaštite                                penzion            59,31
4.      Bolnička zdravstvena zaštita
4.1.    Liječenje bolesnika oboljelih od akutnih bolesti                penzion           139,54
4.2.    Liječenje bolesnika oboljelih od kroničnih bolesti
4.2.1.  Duševne bolesti                                                 penzion           105,94
4.2.2.  Liječenje bolesnika fizikalnom med. i medicinskom rehab.        penzion           118,73
4.2.3.  Bolesti osoba starije dobi i djece s trajnim psihofizičkim
        oštećenjima                                                     penzion           133,90
5.      Dobrovoljno davalaštvo krvi                                     vrećica            56,17
____________________________________________________________________________________________________________________
* Za obveznike PDV-a (državni zdravstveni zavodi) cijena ne sadrži PDV.

Članak 26.

Na razini primarne zdravstvene zaštite, a sukladno odredbama Standarda, cijena se utvrđuje primjenom iznosa po osiguranoj osobi, osim za djelatnost hitne medicinske pomoći, zdravstvene njege u kući i ljekarničke djelatnosti.

Članak 27.

Za provođenje polivalentne stomatološke zdravstvene zaštite na primarnoj razini, uz cijene utvrđene u članku 26. Odluke, obračunavaju se i troškovi zubotehničara za izradu stomatološko-protetskog pomagala, posebice za svako naručeno i izrađeno stomatološko-protetsko pomagalo za osigurane osobe Zavoda sukladno Pravilniku o stomatološkim pomagalima ("Narodne novine" broj 108/96, 13/97 i 140/97).

Troškovi zubotehničara nadoknađuju se ugovornoj zdravstvenoj ustanovi i ugovornom privatnom zdravstvenom djelatniku na osnovi ugovora koji sklapaju sa zubotehničkim laboratorijem, odnosno zubotehničarem u privatnoj praksi, a prema mjesečnom izvješću o izvršenim stomatološko-protetskim radovima, ovjerenim potvrdama o potrebi izrade ili popravka stomatološkog pomagala i priloženim računima za izvršene radove.

Iznos troškova iz stavke 1. ovog članka, kao i datum primjene utvrđuje se posebnom Odlukom Zavoda.

Članak 28.

Iznimno od odredaba članaka 26. ove Odluke u slučajevima pružanja zdravstvene zaštite zbog ozljeda prouzročenih nanošenjem tjelesnih ozljeda od strane druge fizičke osobe (tučnjava i sl.) i ozljeda koje su posljedica prometne nesreće, zdravstvena ustanova, odnosno zdravstveni djelatnici privatne prakse obvezni su posebno ispostavljati i pojedinačne račune u kojima će se cijena iskazivati na osnovi Popisa dijagnostičkih i terapijskih postupaka u zdravstvenoj djelatnosti i utvrđene cijene boda određenog za specijalističko-konzilijarnu zdravstenu zaštitu. Rečeni računi će se dostavljati Zavodu isključivo poradi provedbe postupaka nadoknade štete Zavodu na osnovi članaka 85. i 90. Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Članak 29.

Za djelatnost hitne medicinske pomoći, cijena se utvrđuje prema vrijednosti standardnog tima za hitnu medicinsku pomoć, sanitetski prijevoz, prijavno dojavnu jedinicu, dežurstvo i pripravnost.

Za izvršene usluge prijevoza u hitnoj medicinskoj pomoći i sanitetskim prijevozom, cijena se utvrđuje po prijeđenom kilometru, prema priloženim radnim, odnosno putnim nalozima.

Članak 30.

Za ljekarničku djelatnost, cijena se utvrđuje na osnovi cijene lijeka iz Liste lijekova Zavoda, i cijene usluge obrade recepata obračunate sukladno Popisu dijagnostičkih i terapijskih postupaka u zdravstvenim djelatnostima te utvrđene vrijednosti boda za ljekarničku djelatnost.

U slučaju kada cijena lijeka nije utvrđena Listom lijekova Zavoda, Zavod priznaje nabavnu cijenu lijeka, a ljekarnička se usluga obračunava sukladno odredbama stavke 1. ovog članka.

Članak 31.

Cijena provođenja zdravstvene njege u kući bolesnika utvrđuje se u iznosu po satu rada njege u kući bolesnika.

Članak 32.

Na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite, cijene zdravstvene usluge utvrđuju se primjenom Popisa dijagnostičkih i terapijskih postupaka u zdravstvenim djelatnostima, utvrđene cijene boda za bolničku, odnosno specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, cijene penziona bolničkog smještaja i cijene lijeka i potrošnog materijala koji su primijenjeni u liječenju osigurane osobe, a iskazani su na temperaturnoj listi ili u povijesti bolesti osigurane osobe.

Članak 33.

Za pruženu zdravstvenu zaštitu na svim razinama zdravstvene djelatnosti osnovom odredaba članka 8. ove Odluke, ugovorna zdravstvena ustanova, odnosno ugovorni zdravstveni djelatnici privatne prakse obvezni su ispostavljati i pojedinačne račune primjenom cijene utvrđene sukladno odredbama članka 28., odnosno 32. ove Odluke, te ih dostavljati Zavodu na daljnju obradu poradi izvršavanja obveza Zavoda sukladno sklopljenim međudržavnim ugovorima o zdravstvenom osiguranju.

Za osigurane osobe iz članka 8. stavke 2. ove Odluke zdravstvena zaštita pružena na primarnoj razini plaća se sukladno odredbama članka 26. ove Odluke, tj. primjenom iznosa po osiguranoj osobi, a izabrani doktor je obvezan za te usluge ispostaviti i pojedinačne račune sukladno odredbama članka 28. ove Odluke, te ih dostaviti Zavodu isključivo poradi evidencije, odnosno obračuna obveza sa državom osiguravateljem. Za zdravstvenu uslugu pruženu s osnova specijalističko-konzilijarne i bolničke zdravstvene zaštite rečenim osiguranim osobama, uspostavljaju se i plaćaju pojedinačni računi sukladno odredbama članka 32. ove Odluke.

Za osigurane osobe iz članka 8. stavke 3. ove Odluke, zdravstvena zaštita pružena u svezi zbrinjavanja hitnog medicinskog stanja (hitna medicinska pomoć) na svim razinama zdravstvene zaštite, plaća se osnovom ispostavljenih pojedinačnih računa i to za primarnu zdravstvenu zaštitu na način propisan odredbama članka 28., a za specijalističko-konzilijarnu i bolničku zdravstvenu zaštitu, na način propisan odredbama članka 32. ove Odluke.

Članak 34.

Na temelju sklopljene cesije sa Zavodom, ugovorne zdravstvene ustanove, odnosno ugovorni privatni zdravstveni djelatnici će iznimno tijekom 1999. godine za pruženu zdravstvenu uslugu na svim razinama zdravstvene djelatnosti u svezi primjene članka 51. Zakona o zdravstvenom osiguranju, ispostavljati Zavodu pojedinačne račune primjenom cijene utvrđene sukladno odredbama članka 28., odnosno 32. ove Odluke, a poradi provedbe postupka povrata sredstava Zavodu.

Članak 35.

Sudjelovanja osigurane osobe u dijelu troškova zdravstvene zaštite utvrđeno je posebnom Odlukom Zavoda.

Za izračun troškova sudjelovanja osigurane osobe u vrijednosti stomatološkog pomagala utvrđenog Pravilnikom o stomatološkim pomagalima, na razini primarne zdravstvene zaštite koristi se utvrđena vrijednost boda za specijalističku-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu.

Članak 36.

Ugovorne zdravstvene ustanove koje provode bolničku i specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu ispostavljaju račune Zavodu prema ugovorenim kapacitetima.

Financijska sredstva za sve razine zdravstvene zaštite prema vrstama zdravstvene zaštite utvrđena su Financijskim planom Zavoda za 1999. godinu i ne mogu se prekoračiti.

Odlukom Upravnog vijeća Zavoda utvrdit će se iznos do kojeg ugovorna zdravstvena ustanova može Zavodu ispostavljati račune za izvršene medicinske usluge.

Članak 37.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. siječnja 1999. godine

Klasa: 025-04/98-01/129
Urbroj: 338-01-04-98-1
Zagreb, 22. prosinca 1998.

Predsjednik
Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda
za zdravstveno osiguranje:
doc. dr. sc. Mate Ljubičić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.