Zakoni i propisi - Pravni savjeti 163 23.12.1998 Uredba o prihvaćanju povećanja kvote Republike Hrvatske u Međunarodnom monetarnom fondu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 6. Zakona o prihvaćanju članstva Republike Hrvatske u Međunarodnom monetarnom fondu i drugim međunarodnim financijskim organizacijama na temelju sukcesije ("Narodne novine", broj 89/92), a u svezi odredbe članka III Odjeljka 2. Statuta Međunarodnog monetarnog fonda ("Narodne novine - Međunarodni ugovori", broj 3/92), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 18. prosinca 1998. godine donijela

UREDBU

O PRIHVAĆANJU POVEĆANJA KVOTE REPUBLIKE HRVATSKE U MEĐUNARODNOM MONETARNOM FONDU

Članak 1.

Prihvaća se povećanje kvote Republike Hrvatske u Međunarodnom monetarnom fondu u skladu s odredbama Rezolucije o povećanju kvote članica Međunarodnog monetarnog fonda - Jedanaesta opća revizija (Rezolucija br. 53-2).

Članak 2.

Kvota Republike Hrvatske povećava se za dodatnih 103.500.000 SDR-a (specijalnih prava vučenja), koje će Republika Hrvatska upisati sukladno Rezoluciji o povećanju kvote članica Međunarodnog monetarnog fonda - Jedanaesta opća revizija (Rezolucija br. 53-2).

Ukupan iznos kvote Republike Hrvatske nakon povećanja iz članka 1. ove Uredbe iznosi 365.100.000 SDR-a.

Članak 3.

Plaćanje 25%-tnog povećanja kvote Republike Hrvatske izvršit će se u specijalnim pravima vučenja uz istovremeno korištenje rezervne tranše.

Preostalih 75% povećanja kvote Republika Hrvatska će platiti u domaćoj valuti terećenjem vlastite mjenice.

Plaćanje iz stavaka 1. i 2. ovog članka izvršit će se u roku od 30 dana nakon što povećanje kvote stupi na snagu.

Članak 4.

Zadužuje se Hrvatska narodna banka da, u ime i za račun Republike Hrvatske, izvrši preuzete financijske obveze Republike Hrvatske u svezi povećanja kvote iz članka 1. ove Uredbe.

Članak 5.

Plaćanja iz članka 3. ove Uredbe, Hrvatska narodna banka će izvršiti na način da tereti vlastitu mjenicu, izdanu u ime i za račun Republike Hrvatske na dan 4. ožujka 1993. godine, a u korist Međunarodnog monetarnog fonda, za dodatni iznos koji odgovara protuvrijednosti 103.500.000 SDR-a u domaćoj valuti, a prema službenom tečaju SDR-a.

Članak 6.

U slučaju naplate vlastite mjenice navedene u članku 5. ove Uredbe, Republika Hrvatska će Hrvatskoj narodnoj banci uredno i pravovremeno platiti sve novčane iznose u protuvrijednosti domaće valute, i to u roku od tri dana od primitka poziva za plaćanje.

Članak 7.

Ovlašćuje se Hrvatska narodna banka da svoja potraživanja prema Republici Hrvatskoj temeljem ove Uredbe, a koja Republika Hrvatska ne podmiri u roku dospijeća, naplati bez naloga i posebne suglasnosti, kao i bez sudske odluke, na teret sredstava viška prihoda nad rashodima Hrvatske narodne banke koji se usmjerava kao prihod državnog proračuna Republike Hrvatske.

Članak 8.

U državnom proračunu Republike Hrvatske će se planirati sredstva potrebna za podmirenje potencijalnih obveza koje proizlaze iz povećanja kvote Republike Hrvatske u Međunarodnom monetarnom fondu.

Članak 9.

Ovlašćuje se guverner Hrvatske narodne banke da izvijesti Međunarodni monetarni fond o prihvaćanju povećanja kvote iz članka 1. ove Uredbe, te da u odgovarajućoj formi dostavi Međunarodnom monetarnom fondu sve potrebne dokumente za upis povećanja kvote iz članka 1. ove Uredbe.

Članak 10.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 402-09/98-02/01
Urbroj: 5030114-98-1
Zagreb, 18. prosinca 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.