Zakoni i propisi - Pravni savjeti 163 23.12.1998 Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za taksometre
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU I MJERITELJSTVO

Na temelju članka 22. Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti ("Narodne novine", broj 11/94) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O MJERITELJSKIM ZAHTJEVIMA ZA TAKSOMETRE

Članak 1.

U Pravilniku o mjeriteljskim zahtjevima za taksometre ("Narodne novine", broj 13/96) iza članka 5. dodaje se novi članak 5.a koji glasi:

"Članak 5.a

Na vozilu u koje je ugrađen taksometar iz članka 5. ovoga pravilnika mora biti postavljen električni indikatorski uređaj koji jasno pokazuje je li taksometar uključen na jednu od tarifa (zauzetost vozila) ili se nalazi u položaju "slobodan".

Dodavanjem taksometru uređaja iz stavka 1. ovog članka ne smije se utjecati na njegov ispravan rad."

Članak 2.

U članku 6. stavak 1. točka 2. mijenja se i glasi:

"2. električni indikatorski uređaj unutar vozila koji jasno pokazuje je li taksometar uključen na jednu od tarifa (zauzetost vozila) ili se nalazi u položaju "slobodan".".

Članak 3.

Članak 35. mijenja se i glasi:

"Nakon ugradbe i obavljenog ispitivanja na uočljivo mjesto na taksometru stavlja se žig za označivanje značajka taksometra u obliku naljepnice.

Poslije svakog ispitivanja u ovlaštenom mjeriteljskom laboratoriju potrebno je zamijeniti žig za označivanje značajka taksometra u obliku naljepnice ako je došlo do promjene podataka.".

Članak 4.

Članak 38. mijenja se i glasi:

"Taksometar, nov ili popravljen, mora biti ispitan zajedno s cijelom instalacijom, a ispitivanjem se utvrđuje sukladnost s tipnim odobrenjem i ispravnost taksometra.

Taksometar sukladan podacima iz tipnog odobrenja koji zadovoljava propisane mjeriteljske zahtjeve žigoše se u skladu s odredbom članka 36. ovoga pravilnika i na njega se stavlja žig za označivanje značajka taksometra u obliku naljepnice, a na unutarnju stranu vjetrobranskog stakla vozila na kojemu je obavljeno ovjeravanje taksometra i to s desne strane na donji dio stakla stavlja se ovjerni dio žiga za ovjeravanje taksometra u obliku naljepnice.".

Članak 5.

Članak 39. briše se, a dosadašnji članci 40., 41., 42., 43., 44. i 45. postaju članci 39., 40., 41., 42., 43. i 44.

Članak 6.

U dosadašnjem članku 40. koji je postao članak 39. stavak 3. mijenja se i glasi:

"Taksometar koji zadovoljava propisane mjeriteljske zahtjeve, žigoše se u skladu s odredbom članka 36. ovoga pravilnika i na njega se stavlja žig za označivanje značajka taksometra u obliku naljepnice, a na unutarnju stranu vjetrobranskog stakla vozila na kojemu je obavljeno ovjeravanje taksometra i to s desne strane na donji dio stakla stavlja se ovjerni dio žiga za ovjeravanje taksometra u obliku naljepnice.".

Članak 7.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objavljivanja u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. siječnja 1999. godine.

Klasa: 011-02/98-04/7
Urbroj: 558-03/6-98-1
Zagreb, 14. prosinca 1998.

Ravnatelj
Državnog zavoda za normizaciju
i mjeriteljstvo
dr. sci. Jakša Topić, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.