Zakoni i propisi - Pravni savjeti 162 22.12.1998 Odluka o osnivanju istražnog povjerenstva za ispitivanje okolnosti nastanka plana Lisica, utvrđivanje njegovih autora i njihovih motiva
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA

Na temelju članka 3. Zakona o istražnim povjerenstvima ("Narodne novine", br. 24/96.), Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora, na sjednici 11. prosinca 1998., donio je

ODLUKU

O OSNIVANJU ISTRAŽNOG POVJERENSTVA ZA ISPITIVANJE OKOLNOSTI NASTANKA PLANA "LISICA", UTVRĐIVANJE NJEGOVIH AUTORA I NJIHOVIH MOTIVA

I.

Radi zaštite temeljnih vrednota Ustava Republike Hrvatske određenih člankom 3. Ustava osniva se Istražno povjerenstvo za ispitivanje okolnosti nastanka plana "Lisica", utvrđivanje njegovih autora i njihovih motiva.

II.

Za istraživanje Istražnog povjerenstva iz točke I. ove Odluke postoji javni interes jer se već četiri godine govori o planu "Lisica", a u novije vrijeme i u priopćenju sa sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice od 14. studenoga 1998.

III.

Istražno povjerenstvo dužno je utvrditi sljedeće:

a) Radi odgovora na pitanje tko su autori plana "Lisica" Istražno povjerenstvo ispitat će Dražena Budišu, Jozu Radoša, Gorana Granića, Ivu Božićevića, Tončija Tadića, Branka Levačića, Hrvoja Zorića, Božu Kovačevića i po potrebi druge sadašnje ili bivše članove Hrvatske socijalno liberalne stranke.

b) Istražno povjerenstvo utvrdit će autentični tekst plana "Lisica".

c) Istražno povjerenstvo utvrdit će postoji li veza između plana "Lisica" i parlamentarne krize iz 1994. godine i da li su oni u kakvoj vezi sa sadašnjim zbivanjima u Hrvatskom državnom saboru.

IV.

Radi utvrđivanja okolnosti nastanka plana "Lisica", njegova stvarnog sadržaja i motiva u izradi tog plana, osim naprijed navedenih osoba ispitat će se i članovi Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice koji mogu o tome svjedočiti, a s obzirom na naprijed navedeno priopćenje sa sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice.

V.

Istražno povjerenstvo dužno je obaviti istraživanje za koje je osnovano najkasnije u roku od tri mjeseca, te nakon toga podnijeti izvješće s prijedlogom mjera Zastupničkom domu Hrvatskoga državnog sabora.

VI.

Sustav Istražnog povjerenstva određuje se kako slijedi:

predsjednik:

VLADIMIR ŠEKS,

potpredsjednik:

VLADO JUKIĆ,

članovi:

VICE VUKOJEVIĆ,

BOSILJKO MIŠETIĆ,

MILIVOJ KUJUNDŽIĆ,

MLADEN JURKOVIĆ,

ZDENKA BABIĆ-PETRIČEVIĆ,

JADRANKA KOSOR,

ĐURO PERICA,

MARIN JURJEVIĆ,

HRVOJE KRALJEVIĆ,

PETAR ŽITNIK,

ZLATKO KRAMARIĆ,

MIROSLAV KIŠ,

ALOJZ BRKIĆ.

VII.

Tajnik Istražnog povjerenstva je Anto Kovačević.

VIII.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Klasa: 700-01/98-01/07
Zagreb, 11. prosinca 1998.

ZASTUPNIČKI DOM
HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA

Potpredsjednik
Zastupničkog doma
Hrvatskoga državnog sabora
Vladimir Šeks, dipl. iur., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.