Zakoni i propisi - Pravni savjeti 160 16.12.1998 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-II-277/1998, U-II-278/1998, U-II-284/1998. od 2. prosinca 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajac, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o prijedlozima za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, na sjednici održanoj dana 2. prosinca 1998. godine, donio je

RJEŠENJE

I. Ne prihvaćaju se prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članka 8. Pravilnika o standardima i normativima prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za 1998. godinu ("Narodne novine", br. 140/97 i 22/98) i članaka 11. i 23. Odluke o osnovama za sklapanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima za 1998. godinu ("Narodne novine", br. 140/97, 23/98 i 46/98).

II. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Udruga privatnih poslodavaca u zdravstvu podnijela je prijedlog radi pokretanja postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti članka 8. Pravilnika o standardima i normativima prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za 1998. godinu ("Narodne novine", br. 140/97 i 22/98 - nastavno: Pravilnik) i članka 11. Odluke o osnovama za sklapanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima za 1998. godinu ("Narodne novine", br. 140/97, 23/98 i 46/98 - nastavno: Odluka).

Osporenim odredbama propisano je da zdravstvenu djelatnost na primarnoj razini provode uz ostale i Hrvatski zavod za javno zdravstvo i županijski zavodi za javno zdravstvo (članak 8. Pravilnika), odnosno zavodi za javno zdravstvo (članak 11. Odluke).

Liječnici bivše školske medicine doma zdravlja u Splitu podnijeli su prijedlog radi pokretanja postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti članka 23. Odluke, u dijelu kojim je određena cijena primarne zdravstvene zaštite za dobnu skupinu od 7 do 18 godina.

Predlažu da Ustavni sud, sukladno odredbi članka 18. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91 - nastavno: Ustavni zakon) do donošenja konačne odluke privremeno obustavi izvršenje Odluke i radnji koje se na temelju te Odluke poduzimaju.

Podnositelji prijedloga smatraju da se osporenim odredbama vrijeđa načelo ustavnosti i zakonitosti ustanovljeno člankom 5. Ustava i temeljne slobode i prava čovjeka i građanina, posebice odredba članka 58. Ustava, kojom je svakom građaninu zajamčena zdravstvena zaštita, i odredba članka 14. stavka 2. Ustava, koja zajamčuje jednakost svih pred zakonom.

Također iznose da su osporene odredbe u suprotnosti s odredbama članaka 63. do 74. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Narodne novine", br. 1/97 - pročišćeni tekst), u svezi s odredbom članka 19. tog Zakona.

Tijekom postupka prijedlozi su dostavljeni na odgovor Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i na mišljenje ministru zdravstva.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dostavilo je odgovor na podnesene prijedloge, mišljenja nadležnih komora i suglasnost ministara zdravstva na donošenje osporenih akata. Smatra da prijedlozi nisu osnovani i predlaže da se odbiju.

Ministar zdravstva u dostavljenom mišljenju ističe da su prijedlozi neosnovani i da se osporene odredbe u potpunosti zasnivaju na Ustavu i odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Prijedlozi nisu osnovani.

Prema odredbi članka 58. Ustava, svakom građaninu jamči se pravo na zdravstvenu zaštitu. Ovo pravo, međutim, ne ostvaruje se neposredno temeljem Ustava, nego se primjena navedene ustavne odredbe ostvaruje putem zakona.

Odredba članka 17. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", br. 1/97 - pročišćeni tekst, 109/97, 13/98 i 88/98) određuje da pravo na zdravstvenu zaštitu razumijeva osiguranje zdravstvenog standarda pod jednakim uvjetima za sve osigurane osobe. Istom odredbom propisano je da opseg i prava obveznog zdravstvenog osiguranja za svaku kalendarsku godinu utvrđuje Vlada Republike Hrvatske, dok standarde i normative obveznog zdravstvenog osiguranja, kao i način ostvarivanja prava osiguranih osoba za svaku kalendarsku godinu, utvrđuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Na osnovi ovlaštenja iz članka 104. Zakona o zdravstvenom osiguranju u svezi s člankom 17. stavkom 3. istog Zakona, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje je uz prethodno pribavljena mišljenja nadležnih komora, u smislu odredbe članka 65. tog Zakona i uz suglasnost ministra zdravstva, donijelo osporene akte.

Odredbom članka 19. Zakona o zdravstvenoj zaštiti određen je obuhvat primarne zdravstvene zaštite. Odredba članka 20. propisuje način provođenja i organiziranja primarne zdravstvene zaštite u timskom radu u kojem sudjeluju najmanje doktor medicine i medicinska sestra, odnosno zdravstveni tehničar.

Budući da Zakon za provođenje preventivne zdravstvene zaštite ne propisuje vrste zdravstvenih ustanova koje pružaju ovaj oblik zdravstvene zaštite, Sud je utvrdio da nije u suprotnosti sa zakonom da zdravstvenu djelatnost na primarnoj razini provode i zavodi za javno zdravstvo, pri čemu je Sud imao u vidu da je odredbom članka 83. Zakona o zdravstvenoj zaštiti provođenje preventivno-odgojnih mjera zdravstvene zaštite, kao jedan od oblika provođenja primarne zdravstvene zaštite iz članka 19. Zakona, u osnovnim i srednjim školama povjereno upravo zavodima za javno zdravstvo.

Odredbom članka 23. Odluke, u djelatnosti opće medicine, uz propisani standard od 1700 osiguranih osoba po timu, utvrđena je godišnja vrijednost po osiguranoj osobi, na način da su osigurane osobe razvrstane u četiri dobne skupine i to dobnu skupinu od 0 do 7 godina, od 7 do 18 godina, od 18 do 65 godina i dobnu skupinu iznad 65 godina.

Osporeni dio te odredbe, kojim je određena godišnja vrijednost po osiguranoj osobi za dobnu skupinu od 7 do 18 godina u iznosu od 54,48 kuna, Sud nije našao u suprotnosti sa zakonom i Ustavom.

Naime, propisivanje razlika u opsegu prava, standardima i normativima obveznog osiguranja, kao i načinima ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, izvire iz odredbe članka 17. Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim su ove kategorije predviđene kao promjenljive, što nije u nesuglasju s Ustavom zajamčenim pravom na zdravstvenu zaštitu, odnosno zakonom predviđenom osiguranju zdravstvenog standarda pod jednakim uvjetima za sve osigurane osobe.

Slijedom izloženog, Sud je utvrdio da su podneseni prijedlozi neosnovani te je odučeno kao u izreci.

Utvrdivši da, u konkretnom slučaju, nisu ispunjene pretpostavke propisane odredbom članka 18. Ustavnog zakona, o predloženoj obustavi nije posebno odlučivano.

Rješenje pod t. I. temelji se na odredbi članka 45. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 29/94), dok je rješenje pod t. II. utemeljeno na odredbi članka 20. Ustavnog zakona.

Broj: U-II-277/1998
U-II-278/1998
U-II-284/1998
Zagreb, 2. prosinca 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.
  INTERNET USLUGE - IZRADA POSLOVNIH PLANOVA - IZRADA WEB STRANICA ZA TVRTKE - IZRADA CMS STRANICA  
   
POSLOVNI PORTAL TVRTKE POSLOVNI FORUM d.o.o. - Internet i poslovne usluge za poduzetnike
Poslovni Forum d.o.o. pokrenut je od strane stručnjaka na području ekonomije, financija, prava i informatike, a nakon sveobuhvatne analize tržišta i poslovanja poslovnih subjekata, kako bi se uz korištenje suvremenih metoda i visoke tehnologije cjelovito pristupilo unapređenju poslovanja svih poslovnih subjekata na jednostavan i učinkovit način.
Poslovni Forum omogućuje prikupljanje informacija o stanju na tržištu, analizu tržišta, pregled cijena i asortimana konkurencije, kvalitetnu izradu poslovnih planova i investicijskih projekata, te financiranje novih ulaganja, savjete i konzultacije u svezi trgovačkog, građanskog, radnog i upravnog prava, poreza i drugih oblasti. Kada netko putem Interneta traži tko nudi određene proizvode ili usluge, neka nađe Vas i Vašu detaljnu i ažuriranu ponudu! Zašto tisuće posjetitelja prepuštati konkurenciji!

Naručite CMS web stranice - Predstavite svoju tvrtku, obrt ili udrugu!
 
 
  LINK NA PREGLED SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA, PREGLED POSLOVNIH INFORMACIJA  

Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. Bero i lako kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, plaćanje karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>