Zakoni i propisi - Pravni savjeti 160 16.12.1998 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-II-276/1998. od 2. prosinca 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući povodom prijedloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti akta, na sjednici održanoj dana 2. prosinca 1998. godine, donio je sljedeće

RJEŠENJE

I. Odbacuje se prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti Naputka Ministarstva financija Republike Hrvatske, klasa: 413-01/96-01/940, ur.broj: 513-02-02/01-96-1 od 15. studenoga 1996. godine.

II. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

MIKROŠPED d.o.o. - međunarodno otpremništvo iz Rijeke, podnijelo je prijedlog za pokretanje postupka ustavnosti i zakonitosti u izreci navedenog Naputka.

Suština prijedloga je u tome što su prema osporenom Naputku od oslobađanja carinske povlastice isključeni tiskarski strojevi koji se u cijelosti ili djelomice namjeravaju rabiti ili se rabe za izradu knjiga, publikacija ili drugih tiskovina, koji po svojem sadržaju ne predstavljaju predmete prosvjetnog, znanstvenog ili kulturnog karaktera.

Predlagatelj smatra da je Naputak u nesuglasju s odredbom članka 59. Carinskog zakona ("Narodne novine", broj 53A/91, 64/91, 33/92, 26/93, 106/93 i 92/94), pošto ne uvažava primjenu odgovarajućih odredaba iz međunarodnog ugovora. Tim člankom propisano je da se odredbe Carinskog zakona neće primjenjivati na plaćanje carine na uvezenu robu, ako je plaćanje carine drukčije regulirano međunarodnim ugovorima što ih je ratificirala Republika Hrvatska. Naputak je po podnositelju u suprotnosti i s odredbom članka 5. Ustava, prema kojem ostali propisi moraju biti u skladu i s Ustavom i sa zakonom te člankom 90. Ustava jer nije objavljen u "Narodnim novinama", službenom listu Republike.

Prijedlog nije dopušten.

Prema članku 125. al. 1. i 2. Ustava Republike Hrvatske, Ustavni sud odlučuje o suglasnosti zakona s Ustavom te suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom. Značenje drugog propisa imaju akti kojima se na općenit, apstraktan način uređuju određeni pravni odnosi za neodređen broj adresata.

Naputak koji se u konkretnom slučaju osporava po svom sadržaju nema pravne osobine propisa u navedenom smislu, već predstavlja obavijest o sadržaju zakonskih odredaba i jedinstvene primjene carinske povlastice pri uvozu tiskarskih strojeva koji služe za izradu knjiga, publikacija i dokumenata. Taj je Naputak - obavijest dostavljen adresatima kao dopis Ministarstva financija označen kao klasa: 413-01/96-01/940, ur.broj: 513-02-02/01-96-1, kojim se zakonske odredbe ne mijenjaju niti dopunjuju, već su adresati o njima putem Naputka obaviješteni.

Naputak je adresatima upućen temeljem odredbe članka 39. stavak 1. točke 3. Zakona o sustavu državne uprave ("Narodne novine", broj 75/93), prema kojoj ministar pored ostalog brine o zakonitom i pravodobnom izvršavanju zakona i drugih propisa te u pitanjima od zajedničkog interesa, osigurava suradnju ministarstva s državnim tijelima, jedinicama lokalne samouprave i uprave, pravnim osobama koje imaju javne ovlasti te drugim pravnim osobama.

Obavljanje ovih obveza i ovlasti u ovom slučaju sadržajno nije donošenje provedbenih propisa temeljem odredaba članaka 17. i 18. Zakona o sustavu državne uprave, kad ministar donoseći provedbene propise u slučaju kad je na to izrijekom ovlašten i u granicama date ovlasti, propisuje način rada u tijelima državne uprave, tijelima jedinica lokalne samouprave i uprave i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti time da se ti napuci objavljuju u "Narodnim novinama", a stupaju na snagu u pravilu najranije osmoga dana od dana objave.

Kako prema svemu izloženom, osporeni Naputak nije propis ni u formalnom ni u materijalnom smislu to ne podliježe ustavnosudskoj ocjeni u smislu odredbe članka 125. al. 2. Ustava Republike Hrvatske.

Iz tih je razloga, temeljem članka 26. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91), riješeno kao u izreci.

Odluka o objavi iz točke II. izreke, temelji se na odredbi članka 20. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-II-276/1998
Zagreb, 2. prosinca 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.