Zakoni i propisi - Pravni savjeti 159 14.12.1998 Obvezatni naputak o načinu i postupku ostvarivanja prava na obnovu i stambeno zbrinjavanje određenih osoba
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

U svrhu potpune i pravilne provedbe Nastavka programa obnove ratom stradalih naselja donesenog na sjednici Vlade Republike Hrvatske 15. listopada 1998. godine, Vlade Republike Hrvatske izdaje sljedeći

OBVEZATNI NAPUTAK

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA OBNOVU I STAMBENO ZBRINJAVANJE ODREĐENIH OSOBA

Članak 1.

Ovim Naputkom uređuje se način i postupak ostvarivanja prava na obnovu i stambeno zbrinjavanje za sve osobe obuhvaćene Programom povratka i zbrinjavanja prognanika, izbjeglica i raseljenih osoba ("Narodne novine", broj 92/98), u daljnjem tekstu: povratnici, te za one osobe koje nisu podnijele zahtjev ili ne mogu ostvariti pravo na obnovu prema odredbama Zakona o obnovi ("Narodne novine", br. 24/96, 54/96 i 87/96).

Cilj obnove su svi stambeni objekti uništeni ili oštećeni do 15. siječnja 1998. godine, smješteni na području mjesta povratka.

Na postupak i način ostvarivanja prava na obnovu za osobe koje su u roku propisanom u Uredbi o roku za podnošenje zahtjeva za obnovu te popravak i opremanje obiteljskih kuća i stanova u Hrvatskom podunavlju ("Narodne novine", broj 44/98) podnijeli zahtjev za obnovu, primjenjivat će se odredbe Zakona o obnovi.

Vlasnici imovine koja je bila obnovljena po članku 18. Zakona o obnovi nisu dužni nadoknaditi uložena sredstva.

Članak 2.

Osobe koje trenutno borave u Republici Hrvatskoj mogu podnijeti zahtjeve za obnovu u roku od tri mjeseca od dana objave Nastavka programa obnove ratom stradalih naselja u Narodnim novinama. Osobe koje trenutno ne borave u Republici Hrvatskoj mogu podnijeti zahtjeve za obnovu po povratku, u roku od tri mjeseca od dana dobivanja hrvatskih osobnih dokumenata.

Osobe koje nisu podnijele zahtjev za obnovu u gore navedenom roku, gube pravo na obnovu.

Članak 3.

Prednost u rješavanju zahtjeva povratnici zajedno s prognanicima i izbjeglicama ostvaruju prema redoslijedu utvrđenom odredbama članka 6. Zakona o obnovi.

Članak 4.

Povratnik osuđen za kaznena djela po članku 3. stavku 1. Zakona o općem oprostu ("Narodne novine", broj 80/96) temeljem pravomoćne presude izuzet je iz prava na obnovu.

Povratnik protiv kojeg je na sudu podignuta optužnica za kaznena djela po članku 3. stavku 1. Zakona o općem oprostu može podnijeti zahtjev za obnovu koji će biti zaprimljen i obrađen, no pružanje pomoći pri obnovi se odgađa do donošenja pravomoćne sudske odluke.

Izuzeće ili odgoda za povratnike navedene u stavku 1. i 2. ovoga članka ne odnosi se na članove njihovih obitelji koji mogu ostvariti pravo na obnovu te imovine.

Ministarstvo razvitka i obnove (dalje u tekstu: Ministarstvo) po službenoj dužnosti pribavit će dokaz o presudi ili optužnici navedenoj u stavku 1. i 2. ovoga članka te o tome izvijestiti podnositelja zahtjeva.

Članak 5.

Oblici pružanja pomoći povratnicima u smislu obnove, kao što je navedeno u članku 1. ovoga Naputka, su sljedeći:

1. dodjela novčane potpore za popravak obiteljskih kuća ili stanova I.-III. stupnja oštećenja;

2. organizirana obnova obiteljskih kuća ili stanova IV.-VI. stupnja oštećenja sredstvima iz državnog proračuna putem Ministarstva, odnosno drugih izvora sredstava, ili dodjelom novčane pomoći;

3. dodjela osnovnog građevinskog materijala za gradnju obiteljskih kuća;

4. dodjela građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu i osnovnog građevinskog materijala za izgradnju obiteljskih kuća.

Oblici stambenog zbrinjavanja povratnika, kao što je navedeno u članku 1. ovog Naputka, su sljedeći:

1. dodjela stana u državnom vlasništvu;

2. povratak u prazne i neoštećene obiteljske kuće;

3. povratak uz posredovanje Agencije za posredovanje u prometu određenim nekretninama;

4. privremeni smještaj.

Članak 6.

Pravo na stambeno zbrinjavanje iz članka 5. stavka 1. točke 1. i 2. ovoga Naputka, povratnik ostvaruje podnošenjem zahtjeva Ministarstvu putem županijskog ureda nadležnog za poslove obnove na području kojeg se nalazi kuća ili stan.

Pravo na stambeno zbrinjavanje iz članka 5. stavka 1. točke 3. i 4. i stavka 2. točke 1. ovoga Naputka, povratnik ostvaruje podnošenjem zahtjeva Ministarstvu.

Članak 7.

Zahtjev iz članka 6. stavka 1. i 2. ovoga Naputka sadrži podatke o podnositelju zahtjeva, uključujući i njegovu trenutnu adresu, kao i imena članova njegove obitelji koji će živjeti u obiteljskoj kući ili stanu po završetku popravka oštećenja. Zahtjev u svezi s ostvarenjem prava na novčanu potporu sadrži i podatak o stupnju oštećenosti kuće ili stana.

Zajedno s podacima navedenim u stavku 1. ovog članka podnositelj zahtjeva treba priložiti sljedeće dokumente:

- dokaz o državljanstvu;

- ovjerenu izjavu danu pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da na području Republike Hrvatske nema u vlasništvu drugi useljivi stan ili kuću;

- ovjerenu izjavu danu pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da će dodijeljena bespovratna sredstva utrošiti na obnovu kuće ili stana te u njima prebivati s članovima obitelji.

Ministarstvo će po službenoj dužnosti pribaviti:

- dokaz o prebivalištu podnositelja zahtjeva u imovini do 1991.;

- dokaz da je podnositelj zahtjeva bio vlasnik ili suvlasnik obiteljske kuće ili stana;

- dokaz o stupnju oštećenja kuće ili stana podnositelja zahtjeva;

- dokaz da nije ostvario pravo na obnovu oštećene ili uništene obiteljske kuće ili stana;

- dokaz da podnositelju zahtjeva nije rješenjem dodijeljen stan na korištenje u vlasništvu Republike Hrvatske na temelju posebnog propisa.

Dokaze koji se inače pribavljaju po službenoj dužnosti može priložiti podnositelj zahtjeva osobno. Dokaz o vlasništvu pribavlja se po službenoj dužnosti, sukladno članku 16. stavku 4. Zakona o obnovi.

U postupku ostvarivanja prava na obnovu i stambeno zbrinjavanje primjenjuju se odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

Članak 8.

Uz prijavu za ostvarivanje prava na dodjelu osnovnog građevinskog materijala za izgradnju obiteljske kuće prilažu se dokumenti navedeni u članku 7. stavku 1. i stavku 2. točkama 1., 2. i 3. i stavku 3. točkama 1., 2., 4. i 5.

Uz prijavu za ostvarivanje prava na dodjelu građevinskog zemljišta u vlasništvu države i osnovnog građevinskog materijala za izgradnju obiteljske kuće prilažu se dokumenti navedeni u članku 7. stavku 1. i stavku 2. točkama 1., 2. i 3. i stavku 3. točkama 1., 4. i 5.

Uz prijavu za ostvarivanje prava na dodjelu stana u vlasništvu države prilažu se dokumenti navedeni u članku 7. stavku 1. i stavku 2. točkama 1., 2. i 3. i stavku 3. točkama 1., 4. i 5.

Članak 9.

Novčana potpora za popravak i obnovu svih stupnjeva oštećenja na kući ili stanu, dodijelit će se povratniku u novčanom iznosu, ovisno o stupnju oštećenja kuće ili stana, i to:

- za I. stupanj oštećenja - 5.500,00 kuna

- za II. stupanj oštećenja - 15.000,00 kuna

- za III. stupanj oštećenja - 22.000,00 kuna.

Za IV.-VI. stupanj oštećenja povratnik ima mogućnost izbora ostvarivanja prava na obnovu obiteljske kuće ili stana od strane Ministarstva sredstvima iz državnog proračuna ili drugih izvora ili dodjele novčane potpore za popravak ili obnovu i to:

- za IV. stupanj oštećenja - 40.000,00 kuna

- za V. stupanj oštećenja - 70.000,00 kuna

- za VI. stupanj oštećenja - 100.000,00 kuna.

Članak 10.

Uvjete i druga mjerila za dodjelu građevinskog zemljišta u vlasništvu države za izgradnju kuće uredit će svojom odlukom Vlada Republike Hrvatske, temeljem koje će Ministarstvo (tijelo ovlašteno od Vlade) sklopiti darovni ugovor s povratnikom.

Zemljište iz stavka 1. dodijelit će se povratniku pod uvjetom da isto ne otuđi najmanje 5 godina od dana sklapanja ugovora.

Članak 11.

Na postupak ostvarivanja prava na stambeno zbrinjavanje posredovanjem Agencije za posredovanje u prometu određenim nekretninama primjenjuje se Uredba o Agenciji za posredovanje u prometu određenim nekretninama ("Narodne novine", br. 45/97 i 63/97).

Povratak u vlastite neoštećene kuće i stanove ostvaruje se sukladno Programu povratka i zbrinjavanja prognanika, izbjeglica i raseljenih osoba.

Članak 12.

Ministarstvo je zaduženo da upozna javnost s Nastavkom programa obnove ratom stradalih naselja i ovim Naputkom.

Ministarstvo vanjskih poslova, preko svojih diplomatskih i konzularnih misija, Ured Vlade Republike Hrvatske za prognanike i izbjeglice i županijski uredi Ministarstva, nadležni su za pružanje svih potrebitih podataka iz Nastavka programa obnove ratom stradalih naselja i ovog Naputka mogućim podnositeljima zahtjeva.

Članak 13.

Za koordinaciju i primjenu ovoga Naputka zadužena je Komisija za izradu, provođenje i praćenje Programa povratka i zbrinjavanja prognanika, izbjeglica i raseljenih osoba.

Klasa: 361-08/97-01/02
Urbroj: 5030115-98-4
Zagreb, 3. prosinca 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.