Zakoni i propisi - Pravni savjeti 159 14.12.1998 Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za proizvodnju i skladištenje životinjske hrane
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

Na temelju članka 25. stavka 4. Zakona o veterinarstvu ("Narodne novine" broj 70/97), uz prethodno pribavljeno mišljenje ravnatelja Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša, ministar poljoprivrede i šumarstva, donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA KOJIMA MORAJU UDOVOLJAVATI OBJEKTI ZA PROIZVODNJU I SKLADIŠTENJE ŽIVOTINJSKE HRANE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuju uvjeti kojima, glede izgradnje, uređenja i opremljenosti, moraju udovoljavati objekti za proizvodnju životinjske hrane (u daljnjem tekstu: "Tvornice stočne hrane"), odnosno objekti za skladištenje gotove životinjske hrane te sirovina i aditiva za proizvodnju životinjske hrane.

Članak 2.

Objekti iz članka 1. ovoga Pravilnika moraju biti smješteni na području gdje nema čimbenika koji mogu štetno utjecati na higijensko stanje objekata i opreme te zdravstvenu ispravnost sirovina i gotove životinjske hrane.

Članak 3.

Tvornica životinjske hrane mora biti izgrađena tako da su pojedine proizvodne jedinice međusobno funkcionalno povezane, a krug tvornice prikladno ograđen.

Članak 4.

Ulaz u krug tvornice životinjske hrane mora biti sanitarno zaštićen dezinfekcijskom barijerom, za prijevozna sredstva kojima se dopremaju sirovine te za obuću zaposlenih djelatnika.

Članak 5.

Putovi u krugu tvornice životinjske hrane moraju biti izgrađeni od betona ili asfalta, a preostali prostor prekriven redovito održavanim zelenim površinama.

Članak 6.

Tvornica životinjske hrane mora se opskrbljivati vodom iz javne vodovodne mreže ili iz izvora koji osigurava potrebne količine higijenski ispravne vode, koja po kakvoći odgovara tehnološkom postupku proizvodnje.

Članak 7.

Otpadne vode iz tvornice životinjske hrane moraju se ispuštati u javnu kanalizacijsku mrežu ili u sanitarno ispravan taložnik.

Članak 8.

Higijenski neispravna životinjska hrana te otpaci nastali u postupku proizvodnje moraju se odlagati u prikladnim spremnicima, na za to predviđen i prilagođen prostor.

Članak 9.

Tvornički objekt mora biti izgrađen od čvrstog građevinskog materijala, a prostorije izolirane od vlage, pogodne za čišćenje, dezinfekciju i dezinsekciju te zaštićene od ulaska ptica.

Članak 10.

Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija svih prostorija u tvornici životinjske hrane obavlja se najmanje dva puta godišnje.

Članak 11.

Tvornica životinjske hrane mora sadržavati:

1) prostoriju opremljenu za proizvodnju životinjske hrane;

2) skladišni prostor za gotovu, pakiranu životinjsku hranu;

3) skladišni prostor za sirovine životinjskog podrijetla (karantena);

4) skladišni prostor za sirovine biljnog podrijetla;

5) skladišni prostor za aditive;

6) posebnu prostoriju za potrebe veterinarske inspekcije;

7) sanitarne prostorije za zaposlene djelatnike, i to:

- garderobu opremljenu garderobnim ormarima;

- zahod s ispiračem te pretprostorom s opremom za pranje ruku;

- prostor za tuširanje, s mogućnosti korištenja tople i hladne vode.

Na svim ulaznim vratima prostorija u sastavu tvornice životinjske hrane moraju biti istaknuti natpisi sa namjenom njihovog korištenja.

Članak 12.

U svim prostorijama mora biti osigurano prirodno ili umjetno prozračivanje, a otvori za prozračivanje opskrbljeni zaštitnim mrežicama.

Članak 13.

Oprema za proizvodnju životinjske hrane mora biti izrađena tako da onemogućava zagađivanje životinjske hrane štetnim tvarima te da se može lako čistiti i dezinficirati.

Članak 14.

Objekti za skladištenje gotove životinjske hrane, sirovina i aditiva za proizvodnju, koji nisu u krugu tvornice životinjske hrane, moraju udovoljavati uvjetima propisanim za proizvodne objekte, osim uvjetu propisanom člankom 11. stavkom 1. točkom 1. ovog Pravilnika.

Članak 15.

Zahtjev za utvrđivanje veterinarsko-zdravstvenih uvjeta objekata iz članka 1. ovoga Pravilnika podnosi se Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva - Upravi za veterinarstvo, a mora sadržavati:

1. dokaz da je pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje ove djelatnosti;

2. veterinarsko-zdravstvenu suglasnost nadležnog veterinarskog ureda;

3. nacrt lokacije - smještajni plan s prikazom i veličinom svih radnih prostorija koje podliježu nadzoru veterinarske inspekcije;

4. ugovor s ovlaštenom organizacijom o obavljanju dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije;

5. ugovor s ovlaštenom organizacijom o obavljanju laboratorijskih pretraga u postupku praćenja zdravstvene ispravnosti sirovina i gotovih proizvoda.

Članak 16.

Zahtjev iz članka 15. ovoga Pravilnika moraju podnijeti i već izgrađeni ili rekonstruirani objekti, koji do dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika nisu ishodili rješenje o udovoljavanju propisanim veterinarsko-zdravstvenim uvjetima, u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Članak 17.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o načinu obavljanja veterinarsko-sanitarne kontrole stočne hrane i objekata u kojima se proizvodi stočna hrana te uvjetima kojima moraju udovoljavati laboratoriji koji obavljaju superanalize uzoraka stočne hrane ("Narodne novine" br. 53/91).

Članak 18.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 322-01/98-01/79
Urbroj: 525-01-98-02
Zagreb, 30. studenoga 1998.

Ministar
poljoprivrede i šumarstva
mr. Zlatko Dominiković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.