Zakoni i propisi - Pravni savjeti 159 14.12.1998 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-687/1998 od 8. prosinca 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, u sastavu Mladen Žuvela, dopredsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović i Ivan Marijan Severinac, odlučujući povodom ustavne tužbe Z. R., iz Z., zastupan po S. S., odvjetnica iz I.-G., radi zaštite ustavnih prava, na sjednici održanoj 8. prosinca 1998. godine, donio je sljedeću

ODLUKU

1. Ustavna tužba se odbija.

2. Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Podnositelj ustavne tužbe Z. R., iz Z., podnio je pravodobnu i dopuštenu ustavnu tužbu u svezi s rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske, broj: Kž-498/1998-8 od 30. listopada 1998. godine, u kojoj tvrdi da su mu povrijeđena ustavna prava iz članka 22., članka 24., članka 25. i članka 18. Ustava Republike Hrvatske.

Podnositelj tvrdi da su mu osporavanim rješenjem povrijeđena i ustavna načela poštivanja prava čovjeka i vladavina prava koja su među inim navedena u članku 3., te da je povrijeđena i ustavna odredba iz članka 5. Ustava Republike Hrvatske (svatko je dužan držati se Ustava i zakona i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske).

Ustav Republike Hrvatske jamči temeljne slobode i prava čovjeka i građanina, te propisuje u ustavnim odredbama: članka 22. - čovjekova je sloboda i osobnost nepovrediva, te se nikome ne smije oduzeti ili ograničiti sloboda, osim kada je to određeno zakonom, o čemu odlučuje sud; članka 24. - nitko ne može biti uhićen ili pritvoren bez pismenog, sudbenog i na zakonu utemeljenog naloga, takav nalog mora biti pročitan i uručen uhićeniku prilikom oduzimanja slobode; bez sudbenog naloga redarstvo može uz obvezu da je odmah preda sudu uhititi osobu protiv koje postoji osnovana sumnja da je počinila teško kazneno djelo određeno zakonom, uhićena osoba mora odmah na način njoj razumljiv biti obaviještena o razlozima uhićenja, te o svojim pravima utvrđenim zakonom; svaka se osoba koja je uhićena ili pritvorena ima pravo žaliti sudu, koji će bez odgode odlučiti o zakonitosti lišenja slobode; članka 25. - sa svakim se uhićenikom i osuđenikom mora postupati čovječno i poštivati njegovo dostojanstvo; tko god je pritvoren i optužen zbog kaznenog djela, ima pravo u najkraćem roku, određenom zakonom, biti izveden pred sud i u zakonskom roku oslobođen ili osuđen; pritvorenik se, uz zakonsko jamstvo, može pustiti da se brani sa slobode; svatko tko je bio nezakonito lišen slobode ili osuđen ima, u skladu sa zakonom, pravo na odštetu i javnu ispriku; članka 18. - jamči se pravo na žalbu protiv pojedinačnih pravnih akata donesenih u postupku prvog stupnja pred sudom ili drugim ovlaštenim tijelom; pravo na žalbu može biti iznimno isključeno u slučajevima određenim zakonom ako je osigurana druga pravna zaštita.

Podnositelj ustavne tužbe tvrdi da je Vrhovni sud Republike Hrvatske, donoseći osporeno rješenje u svezi s izjavljenom žalbom protiv rješenja Županijskog suda u Z., broj: Kv-756/98 (Kio-I-159/98) od 9. listopada 1998. godine kojim je podnositelju ustavne tužbe produljen pritvor za daljnja dva mjeseca, povrijedio navedena ustavna prava, ustavna načela i ustavnu odredbu. Navodi da je osporavanim rješenjem o produljenju pritvora posebice povrijeđeno pravo na slobodu i druga temeljna prava koja su zajamčena u Ustavu Republike Hrvatske u dijelu kojim se jamče temeljna prava čovjeka i građanina. Nastavno navodi da mu je produljen pritvor za daljnja dva mjeseca na temelju zakonske odredbe članka 102. stavak 2. točka 4. Zakona o kaznenom postupku ("Narodne novine", broj 110/97 i 27/98), a da nisu ispunjeni uvjeti iz navedene zakonske odredbe na temelju kojih se može produljiti pritvor budući je osumnjičen da je počinio kazneno djelo iz članka 90. Kaznenog zakona Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 110/97) - ubojstvo, a da se za to kazneno djelo može izreći kazna zatvora u trajanju od "najmanje pet godina". Tvrdi da se za navedeno kazneno djelo ubojstva ne može odrediti pritvor pozivom na točku 4. stavak 2. članak 102. Zakona o kaznenom postupku. U odnosu na drugi propisani uvjet u navedenoj zakonskoj odredbi - "ako je to opravdano zbog načina izvršenja ili drugih posebno teških okolnosti djela" - navodi da je prema dosadašnjem tijeku istražnog postupka nedvojbeno utvrđeno, u odnosu na njega kao okrivljenika, da više nije opstojna opća pretpostavka za određivanje pritvora, a to je postojanje osnovane sumnje da je počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Ističe i da su neosnovani navodi o postojanju posebnih okolnosti, kako to navodi Županijski sud u Z. u svom rješenju broj: Kv-756/98 (Kio-I-159/98) od 9. listopada 1998. godine, a što je potvrdio u ubrazloženju osporavanog rješenja, broj: Kž-498/1998-8 i Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Podnositelj ustavne tužbe navodi ovom Sudu koji su dokazi izvedeni i koje su činjenice utvrđene u tijeku istražnog postupka, a iz kojih se može utvrditi da je neosnovano produljen pritvor i u odnosu na drugi uvjet navedene zakonske odredbe.

Zaključno podnositelj ustavne tužbe tvrdi da je Vrhovni sud Republike Hrvatske donio rješenje koje je na zakonu neosnovano, a što ima za posljedicu povredu navedenih ustavnih prava, ustavnih načela i ustavne odredbe. Predlaže Ustavnom sudu Republike Hrvatske da se ukine osporavano rješenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske, te da se pusti na slobodu.

Ustavna tužba nije osnovana.

Prema članku 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91) svatko može podnijeti Ustavnom sudu ustavnu tužbu ako smatra da mu je odlukom sudbene, upravne vlasti ili drugih tijela koja imaju javne ovlasti, povrijeđeno jedno od Ustavom utvrđenih sloboda i prava čovjeka i građanina.

U provedenom ustavnosudskom postupku izvršen je uvid u spis Županijskog suda u Z., broj: Kio-I-159/98, osporavano rješenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske, te su razmotreni svi navodi ustavne tužbe u svezi s citiranim povredama ustavnih prava, ustavnih načela i ustavne odredbe.

Kad Ustavni sud, postupajući na temelju odredbi članka 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, pruža zaštitu ustavnih prava, onda on eventualno postojanje povrede ustavnih prava, u pravilu, cijeni na podlozi činjenica koje su utvrđene tijekom postupka. Iznimno, u slučaju kada bi postojala sumnja kako je zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja došlo do povrede ustavnih prava, Ustavni sud bi bio ovlašten utvrđivati i odlučne činjenice i zatim postupiti u skladu s odredbama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske. U konkretnom slučaju, Sud nije utvrdio da je Vrhovni sud Republike Hrvatske, a u svezi s utvrđenim činjeničnim stanjem u dosadašnjem tijeku istražnog postupka, navedenim rješenjem povrijedio navedena ustavna prava, ustavna načela i ustavnu odredbu.

Ustavni sud Republike Hrvatske utvrdio je da su nadležni sudovi postupali u okviru svoje nadležnosti i donijeli rješenja o produljenju pritvora pravilno primjenjujući relevantne odredbe postupovnog prava propisane Zakonom o kaznenom postupku. Vrhovni sud Republike Hrvatske nije osporavanim rješenjem povrijedio ustavna načela poštivanja prava čovjeka i vladavine prava iz članka 3., niti je postupao protivno ustavnoj odredbi iz članka 5. Ustava Republike Hrvatske.

Ustavni sud Republike Hrvatske utvrdio je da podnositelju ustavne tužbe nisu povrijeđena ustavna prava iz članka 22., članka 24. i članka 25. Ustava Republike Hrvatske te da tijekom predistražnog i istražnog postupka niti jednom poduzetom radnjom nisu grubo povrijeđena podnositelju ustavne tužbe temeljna prava prilikom uhićenja i određivanja pritvora, niti su mu povrijeđena prava zajamčena Ustavom Republike Hrvatske, a koja se odnose na postupanje nadležnih tijela i sudova prilikom uhićenja ili pritvaranja. Sud je utvrdio da je podnositelju ustavne tužbe oduzeta sloboda uz pravilnu primjenu zakonskih odredbi (ustavno pravo iz članka 22. i članka 24. Ustava), da mu nisu povrijeđena ustavna prava kojima se jamči čovječno postupanje sa uhićenikom i osuđenikom, niti su prekoračeni rokovi propisani Zakonom o kaznenom postupku, a kojima se propisuje vremensko postupanje nadležnog suda u istražnom postupku, posebice rok u kojem istraga mora biti završena (ustavna odredba članka 25. stavak 2. Ustava). Podnositelju ustavne tužbe nije povrijeđeno niti ustavno pravo iz članka 18. Ustava Republike Hrvatske, budući da je podnositelj ustavne tužbe uložio žalbu na rješenje kojim mu je produljen pritvor, a Vrhovni sud Republike Hrvatske postupajući u okviru svoje nadležnosti o izjavljenoj žalbi je donio rješenje u roku propisanom zakonom, te je u svom obrazloženju naveo iz kojih razloga ne prihvaća žalbene navode podnositelja ustavne tužbe.

Slijedom iznijetoga, a utvrdivši da nisu povrijeđena navedena ustavna prava, ustavna načela i ustavna odredba odlučeno je kao u izreci.

Ova odluka se temelji na odredbama članka 59. i članka 61. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94).

Odluka o objavi temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-III-687/1998
Zagreb, 8. prosinca 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Dopredsjednik
Mladen Žuvela, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.