Zakoni i propisi - Pravni savjeti 158 10.12.1998 Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o posebnom porezu na alkohol

     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 29. Zakona o posebnom porezu na alkohol ("Narodne novine" br. 51/94 i 141/98), ministar financija donosi

ODLUKU

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O POSEBNOM POREZU NA ALKOHOL

Članak 1.

U članku 1. Pravilnika o posebnom porezu na alkohol ("Narodne novine" br. 59/94 i 109/96), iza stavka 1. dodaje se stavak 2. koji glasi:

(2) Ovim Pravilnikom uređuju se tiskanje i način uporabe posebnih markica, (dalje: markica), kojima se označavaju alkohol i alkoholna pića u prometu.

Članak 2.

Iza članka 5. dodaju se novi članci, 5a., 5b., 5c., 5d., 5e., i 5f:

Članak 5a.

(1) Alkohol i alkoholna pića koja se proizvode u Republici Hrvatskoj i stavljaju u promet u tuzemstvu, te koja se izvoze i isporučuju u slobodne carinske prodavaonice, slobodne zone i specijalizirana skladišta, moraju biti označena markicama. Markicama moraju biti označeni alkohol i alkoholna pića koja se uvoze i stavljaju u promet u carinskom području Republike Hrvatske.

(2) Markicama mora biti označen alkohol i alkoholna pića koja se stavljaju u promet u pakiranju od 0,25 litre (dalje: 1) do 5,00 l.

Članak 5b.

(1) Označiti alkohol i alkoholna pića markicama moraju porezni obveznici posebnog poreza na alkohol i alkoholna pića iz članka 5. Zakona.

(2) Označiti alkohol i alkoholna pića markicama moraju pravne i fizičke osobe koje nisu porezni obveznici u smislu članka 5. Zakona, a koje stavljaju u promet alkohol i alkoholna pića (trgovci i ugostitelji).

(3) Porezni obveznici kao i pravne i fizičke osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka, podnose zahtjev za tiskanje markica Područnom uredu, nadležnom prema svom sjedištu. Zahtjev za tiskanje markica podnosi se mjesečno, do dvadesetpetog u mjesecu za naredni mjesec. Prvi zahtjev za tiskanje markica, kao i zahtjev, po kojemu se naručuju količine markica dvostruko i više od dvostruke količine iznad prosjeka naručenih markica u posljednja tri mjeseca, treba naručiti trideset dana prije preuzimanja markica, za naredni mjesec.

(4) U zahtjevu iz stavka 3. ovoga članka treba navesti količinu markica prema volumenu pakiranja u kojem se alkohol i alkoholna pića stavljaju u promet (na. pr. 1,00 l; 0,75 l; 0,50 l; 0,25 l; itd.), naziv ili ime i prezime i adresu podnositelja zahtjeva te sveukupnu količinu naručenih markica.

(5) Podnositelj zahtjeva, iz stavka 2. ovoga članka, obvezan je na dan 31. 12. 1998. g. popisati količine alkohola i alkoholnih pića koja ima na zalihi i u prodaji, po volumenu pakiranja, te na temelju podataka iz popisnih lista podnijeti zahtjev za tiskanje markica, za količine koje su popisane na dan 31. ožujka 1998. g.

Članak 5c.

(1) Ministarstvo financija povjerit će tiskanje markica, u skladu s propisanim uvjetima o postupku nabave roba i usluga i ustupanja radova, pravnoj osobi (tiskari) koja može osigurati njihovu zaštitu i sigurnost.

(2) Ugovorom između Ministarstva financija i pravne osobe, kojoj se povjerava tiskanje markica, uredit će se oblik, veličina, sadržaj, boja i druga obilježja koja imaju markice.

(3) Na temelju ugovora iz stavka 2. ovoga članka i naručenih količina markica, Ministarstvo financija Porezna uprava - Područni ured, daje tiskari narudžbu za tiskanje markica.

(4) Trošak tiskanja markica snosi podnositelj zahtjeva za tiskanje markica.

Članak 5d.

(1) Markice će nositi oznake volumena od 0,25 l do 5,00 l za odgovarajući volumen uobičajen u prometu, po specifikaciji uz ugovor o tiskanju markica.

(2) Markice će nositi oznake serija:

1. "A" za sve vrste alkohola i alkoholnih pića koja su proizvedena i u prometu su u tuzemstvu, uključujući i isporuke u slobodne carinske prodavaonice, slobodne zone i specijalizirana skladišta.

2. "B" za sve vrste alkohola i alkoholnih pića koja se uvoze. Na markici se može nalaziti i oznaka uvoznika.

3. "C" za sve vrste alkohola i alkoholnih pića koja se izvoze.

(3) Iznimno od odredbi stavka 2. točke 3. ovoga članka, alkohol i alkoholna pića koja se izvoze, mogu biti označena oznakama koje zahtijeva zemlja uvoznica, što podnositelj zahtjeva mora dokumentirati ispravom o preuzimanju markica od inozemnog kupca alkohola ili alkoholnih pića ili drugom odgovarajućom ispravom o uvozu.

Članak 5e.

(1) Područni ured Porezne uprave preuzima markice u tiskari i pohranjuje ih u svoj trezor do isporuke podnositeljima zahtjeva.

(2) Područni ured Porezne uprave vodi evidenciju o preuzetim i isporučenim markicama.

(3) Pri preuzimanju markica podnositelj zahtjeva, dužan je ovlaštenom djelatniku Porezne uprave dati dokaz da je platio naknadu za tiskanje markica. Markice se ne mogu izdati bez dokaza o plaćenom dospjelom iznosu cijene tiskanja markice.

(4) Preuzimatelj markica potvrđuje preuzimanje markica na zahtjevu za tiskanje markica. Ako se količina izdanih markica razlikuje od količine navedene u zahtjevu, ovlašteni djelatnik Porezne uprave na zahtjevu unosi podatke o izdanim markicama što ovjerava svojim potpisom.

(5) Preuzimatelj markica mora djelatniku Porezne uprave predati ovlaštenje o preuzimanju markica koje mu je izdao podnositelj zahtjeva.

(6) Porezni obveznici kao i pravne i fizičke osobe iz stavka 1. i 2. članka 5b. ovoga Pravilnika ne smiju izravno od tiskare preuzimati markice.

Članak 5f.

(1) Markice se moraju lijepiti na način da dio markice mora biti preko čepa boce, tako da se pri otvaranju boce markica ošteti. Položaj markice može biti preko čepa (u obliku slova "U"), do pola čepa, (u obliku slova "L"), te oko čepa, tako da se pri otvaranju ošteti.

(2) Oštećene markice ili markice koje se više ne koriste, podnositelj zahtjeva dužan je predati ovlaštenom djelatniku Porezne uprave pri narednom podnošenju zahtjeva za preuzimanje markica.

(3) Markice koje uništi stroj pri ljepljenju, tako da se ne mogu vratiti Poreznoj upravi, podnositelj zahtjeva mora popisati. Zapisnik o popisu oštećenih markica, podnositelj zahtjeva treba predati ovlaštenom djelatniku Porezne uprave pri narednom podnošenju zahtjeva.

Članak 3.

U članku 6. stavku 2. točka h), mijenja se i glasi:

h) gubici, kalo, rastep, kvar i lom u proizvodnji, veći od 1,7%;

Iza točke h) dodaje se točka i):

i) gubici, kalo, rastep, kvar i lom u skladištu i transportu, veći od 0,5%.

Članak 4.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 410-19/98-01/699
Zagreb, 7. prosinca 1998.

Ministar financija
mr. Borislav Škegro, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.