Zakoni i propisi - Pravni savjeti 154 30.11.1998 Naredba o ovjernim žigovima i ispravama kojima se potvrđuje ispravnost mjerila
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU I MJERITELJSTVO

Temeljem članka 34. stavka 1. Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti ("Narodne novine" br. 11/94) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi

NAREDBU

O OVJERNIM ŽIGOVIMA I ISPRAVAMA KOJIMA SE POTVRĐUJE ISPRAVNOST MJERILA

1. Ovom naredbom propisuju se oblici i način uporabe ovjernih žigova, ovjernih i drugih isprava kojima znanstveni mjeriteljski laboratoriji, laboratoriji mjeriteljskog nadzora i ovlašteni mjeriteljski laboratoriji (u daljnjem tekstu laboratoriji) te potvrđeni mjeriteljski laboratoriji (u daljnjem tekstu potvrđeni laboratoriji) potvrđuju ispravnost mjerila, označuju značajke bitne za uporabu mjerila ili ih upotrebljavaju za sprečavanje odvajanja, pomicanja ili mijenjanja sastavnih dijelova ili sklopova mjerila.

2. Laboratoriji i potvrđeni laboratoriji upotrebljavaju ove ovjerne žigove i isprave:

1) ovjerne žigove isprava

2) ovjerne žigove za označivanje mjerila

3) ovjerne isprave i isprave umjeravanja i sukladnosti.

Ovjerni žigovi isprava

3. Ovjerni žigovi isprava laboratorija imaju kružni oblik promjera 24 mm u kojemu se nalazi znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Iznad vage je oznaka "HR", a između visećih zdjelica je brojčana oznaka laboratorija. Ispod navedenoga znaka nalazi se redni broj žiga.

Ovjerne žigove isprava laboratoriji stavljaju na izvješća o ispitivanju.

4. Ovjerni žig isprava potvrđenog laboratorija ima kvadratni oblik sa stranicom 20 mm u kojemu se nalazi znak u obliku slova "H". Iznad vodoravne crte slova "H" je oznaka "HR", a ispod vodoravne crte je slovo "P" i brojčana oznaka potvrđenog laboratorija. Ispod navedenoga znaka nalazi se redni broj žiga.

Ovjerne žigove isprava potvrđeni laboratoriji stavljaju na izvješća o ispitivanju.

Ovjerni žigovi za označivanje mjerila

5. Laboratoriji i potvrđeni laboratoriji upotrebljavaju ove ovjerne žigove za označivanje mjerila:

1) žigove u obliku naljepnica

2) žigove za utiskivanje

3) ovjerni žig za staklena mjerila.

Žigovi u obliku naljepnica

6. Laboratoriji i potvrđeni laboratoriji upotrebljavaju ove žigove u obliku naljepnica:

1) godišnji ovjerni žig

2) žig za mjerila koja podliježu samo prvom ovjeravanju

3) zaštitni žig

4) žig s oznakom "UMJERENO"

5) žig s oznakom "SUKLADNO"

6) žig za ovjeravanje taksometara

7) žig za poništavanje žigova u obliku naljepnice

8) žig za označivanje protočnih mjerila tekućih goriva

9) žig s oznakom "SERVISIRANO"

10) žig za označivanje značajka mjerila za nadzor rada vozača i kretanja motornih vozila u cestovnom prometu - tahografa (u daljnjem tekstu nadzorni uređaji)

11) žig za označivanje značajka taksometara.

7. Godišnji ovjerni žig u obliku naljepnice izrađen je od trajnoga samoljepljivog papira žute boje. Pravokutnoga je oblika veličine 25 ¤ 15 mm. Na lijevoj strani naljepnice nalazi se znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Iznad vage je oznaka "HR", a između visećih zdjelica je brojčana oznaka laboratorija. Na desnoj strani naljepnice nalaze se dvije posljednje znamenke broja godine u kojoj je obavljeno ovjeravanje. Ispod navedenih oznaka nalazi se šifra ovlaštenoga djelatnika koji je ovjerio mjerilo te redni broj žiga, a između njih je kosa crta.

Godišnjim ovjernim žigom u obliku naljepnice laboratoriji označuju mjerila koja su zadovoljila mjeriteljske zahtjeve. Utezi i druga mjerila na koja se iz bilo kojeg razloga ne može staviti ovaj žig označuju se ovjernim žigovima za utiskivanje ili se izdaje ovjernica.

Godišnji ovjerni žig u obliku naljepnice stavlja se na uočljivo mjesto na mjerilu, ali ne smije utjecati na uporabu mjerila.

8. Žig u obliku naljepnice za mjerila koja podliježu samo prvom ovjeravanju izrađen je od trajnoga samoljepljivog papira žute boje i ima oblik istostraničnoga trokuta sa stranicom 10 mm. Na sredini tog žiga nalazi se znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Iznad vage je oznaka "HR", a između visećih zdjelica je brojčana oznaka laboratorija.

Tim ovjernim žigom ovjeravaju se mjerila koja podliježu samo prvom ovjeravanju.

Žig u obliku naljepnice za mjerila koja podliježu samo prvom ovjeravanju stavlja se na uočljivo mjesto na mjerilu, ali ne smije utjecati na uporabu mjerila.

9. Zaštitni žig u obliku naljepnice izrađen je od trajnoga samoljepljivog papira žute boje. Pravokutnog je oblika veličine 18 ¤ 8 mm. Na njemu se nalazi znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Iznad vage je oznaka "HR", a između visećih zdjelica je brojčana oznaka laboratorija.

Taj se žig upotrebljava za sprečavanje odvajanja, pomicanja ili mijenjanja sastavnih dijelova ili pak sklopova mjerila.

Zaštitni se žig u obliku naljepnice stavlja na sastavne dijelove (kućišta) mjerila, na sastavne vijke i na druga odgovarajuća mjesta tako da prekriva dva sastavna dijela mjerila i na taj način sprječava njihovo odvajanje ili otvaranje.

10. Žig s oznakom "UMJERENO" u obliku naljepnice izrađen je od trajnoga samoljepljivog papira narančaste boje. Pravokutnog je oblika veličine 25 ¤ 15 mm. Na gornjem dijelu tog žiga nalazi se oznaka "UMJERENO", a ispod te oznake s lijeve strane nalazi se znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Iznad vage je oznaka "HR", a između visećih zdjelica je brojčana oznaka laboratorija. Na njegovoj desnoj strani nalaze se dvije posljednje znamenke broja godine u kojoj je obavljeno umjeravanje. Ispod navedenih oznaka nalazi se šifra ovlaštenoga djelatnika koji je obavio umjeravanje te redni broj žiga, a između njih je kosa crta.

Tim žigom označuju se mjerila koja se upotrebljavaju kao etaloni (u daljnjem tekstu etaloni) kojima je u postupku umjeravanja utvrđena mjeriteljska ispravnost. Etaloni na koje se iz bilo kojeg razloga ne može staviti taj žig označuju se ovjernim žigovima za utiskivanje ili se izdaje potvrda o umjeravanju.

Žig s oznakom "UMJERENO" u obliku naljepnice stavlja se na uočljivo mjesto na etalonu, ali ne smije utjecati na uporabu etalona.

11. Žig s oznakom "SUKLADNO" u obliku naljepnice izrađen je od trajnoga samoljepljivog papira ljubičaste boje. Pravokutnog je oblika veličine 25 ¤ 15 mm. Na gornjem dijelu tog žiga nalazi se oznaka "SUKLADNO", a ispod te oznake s lijeve strane je znak u obliku slova "H". Iznad vodoravne crte znaka "H" je oznaka "HR", a ispod je brojčana oznaka laboratorija. Na desnoj strani tog žiga nalaze se dvije posljednje znamenke broja godine u kojoj je obavljeno ispitivanje. Ispod navedenih oznaka nalazi se šifra ovlaštenoga djelatnika koji je ispitao mjerilo te redni broj žiga, a između njih je kosa crta.

Tim žigom označuju se mjerila za koja nisu propisani mjeriteljski zahtjevi, pa je mjerilo ispitano prema postupku dogovorenim s posjednikom mjerila. Navedeni postupak treba biti sukladan odgovarajućoj normi ili naputku proizvođača te mora biti naveden u priručniku za kakvoću laboratorija koji obavlja ispitivanje mjerila.

Žig s oznakom "SUKLADNO" u obliku naljepnice stavlja se na uočljivo mjesto na mjerilu, ali ne smije utjecati na uporabu mjerila.

Mjerila označena tim žigom ne smiju se upotrebljavati u zakonskom mjeriteljstvu.

12. Žig za ovjeravanje taksometara u obliku naljepnice izrađen je od trajnoga samoljepljivog papira sive boje i sastoji se od dva dijela: temeljnog i ovjernog.

Temeljni dio tog žiga pravokutnog je oblika veličine 68 ¤ 97 mm. Na njegovu gornjem dijelu s lijeve i desne strane nalaze se pravokutnici bijele boje dimenzija 13 ¤ 5 mm u koje je upisana godina isteka valjanosti žiga. Ispod toga u sredini nalazi se riječ "TAXI" ispisana crvenom bojom. Ispod te riječi s lijeve strane nalazi se riječ "Broj" ispod koje je pravokutnik bijele boje dimenzija 18 ¤ 6 mm u kojem je redni broj žiga. Ispod riječi "TAXI" s desne strane nalazi se riječ "Laboratorij" ispod koje je pravokutnik bijele boje dimenzija 18 ¤ 6 mm u koji se upisuje broj laboratorija. Na donjem dijelu temeljnoga dijela tog žiga stoji tekst "OBVEZATNO ČUVATI OVU NALJEPNICU KAO DOKAZ OVJERE I PRI NADZORU POKAZATI".

Ovjerni dio tog žiga nalazi se na sredini njegova temeljnoga dijela. Kružnoga je oblika promjera 52 mm i sastoji se od vanjskoga dijela oblika kružnoga vijenca i unutarnjega dijela kružnoga oblika promjera 38 mm. Vanjski je dio podijeljen na četiri dijela. S lijeve i desne strane su dijelovi duljine 12 mm žute boje u kojima se nalazi plavom bojom upisana godina valjanosti žiga. Na gornjem su dijelu kružnog vijenca brojevi od 1 do 12 koji označuju mjesece u godini. Na donjem su dijelu kružnog vijenca brojevi 100, desetice od 10 do 90 te brojevi od 1 do 9 kojima se označuje broj laboratorija, tako da zbroj broja 100 i označene desetice odnosno broja od 1 do 9 daje brojčanu oznaku laboratorija. Unutarnji dio ovjernoga dijela kružnog je oblika promjera 38 mm i žute je boje. Na gornjem je dijelu crvenom bojom upisana riječ "TAXI", a ispod nje je znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Između visećih zdjelica vage je oznaka "HR", a ispod toga je redni broj žiga. Na poleđini ovjernoga dijela tog žiga opisan je postupak njegova stavljanja na vjetrobransko staklo.

Oznake mjeseca i godine isteka valjanosti ovjere i broja laboratorija označuju se tijekom ovjeravanja bušenjem odgovarajućih oznaka na ovjernom dijelu tog žiga.

Preko ovjernoga dijela tog žiga nalazi se najmanje jedna zaštitna oznaka.

Žigom za ovjeravanje taksometara u obliku naljepnice laboratoriji označuju taksometre koji su zadovoljili mjeriteljske zahtjeve.

Ovjerni dio tog žiga nakon njegova označivanja bušenjem skida se s temeljnog dijela i stavlja na unutarnju stranu vjetrobranskog stakla vozila na kojemu je obavljeno ovjeravanje taksometra i to s desne strane na donji dio stakla. Temeljni dio tog žiga daje se podnositelju zahtjeva kao dokaz obavljenog ovjeravanja.

13. Žig za poništavanje žigova u obliku naljepnice izrađen je od trajnoga samoljepljivog papira oblika pravilnoga šesterokutnika oko kojega se može opisati kružnica promjera 34 mm. Vanjski rub tog žiga bijele je boje i širine je 2 mm, a unutarnji rub je crvene boje i širine 2 mm. Središnji dio tog žiga žute je boje i na njemu je upisano velikim slovima tekst: "MJERILO NEISPRAVNO", a ispod toga je tekst: "Zabranjena je uporaba ovog mjerila po članku 52. stavku 2. Zakonu o mjeriteljskoj djelatnosti (NN br. 11/94)".

Tim žigom označuje se mjerilo za koje je temeljem članka 52. stavka 2. Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti doneseno rješenje o zabrani uporabe tog mjerila.

Žig za poništavanje žigova u obliku naljepnice stavlja se na mjerilo tako da njime bude prekriven godišnji ovjerni žig u obliku naljepnice.

14. Žig za označivanje protočnih mjerila tekućih goriva izrađen je od trajnoga samoljepljivog papira pravokutnog oblika i sastoji se od dva dijela: temeljnog i ovjernog.

Temeljni dio tog žiga bijele je boje i pravokutnog oblika veličine 30 ¤ 66 mm. Na gornjem dijelu toga dijela u sredini je grb Republike Hrvatske i ispod grba naslov: "DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU I MJERITELJSTVO". Ispod tog naslova stoji tekst: "Godišnjim ovjernim žigom u obliku naljepnice potvrđuje se mjeriteljska ispravnost uređaja za istakanje tekućega goriva".

Ovjerni dio tog žiga pravokutnog je oblika dimenzija 30 ¤ 66 mm. Na gornjem je dijelu tog dijela crtež pištolja za istakanje tekućega goriva, na srednjem je dijelu pravokutnik dimenzija 25 ¤ 8 mm u kojem je napisana oznaka vrste tekućega goriva, a na donjem je dijelu pravokutnik dimenzija 25 ¤ 15 mm na koji se lijepi godišnji ovjerni žig u obliku naljepnice.

Oznake vrste tekućega goriva i boje ovjerenog dijela tog žiga za pojedine vrste tekućega goriva prikazane su u ovoj tablici:

   Vrsta tekućega                     
    goriva
   Oznaka vrste   
   tekućega
   goriva
   Boja
   ovjernoga   
  dijela žiga
   motorni benzin 91 oktana

MB-91

crvena

   motorni benzin 98 oktana

MB-98

crvena

   bezolovni benzin 91 oktana

E-91

plava

   bezolovni benzin 95 oktana

E-95

zelena

   bezolovni benzin 98 oktana

E-98

zelena

   loživo ulje

LU

crna

   dizelsko gorivo D-1

D-1

crna

   dizelsko gorivo D-2

D-2

crna

Tim se žigom označuju uređaji za istakanje na stanicama za prodaju goriva u koje su ugrađena protočna mjerila tekućih goriva.

Žig za označivanje protočnih mjerila tekućih goriva stavlja se na uočljivo mjesto na uređajima za istakanje. Na svaki uređaj za istakanje stavlja se jedan temeljni dio tog žiga i potreban broj ovjernih dijelova tako da obvezatno bude prvo temeljni dio tog žiga, a zatim se stavlja odgovarajući broj ovjernih dijelova razmještenih na način da zorno prikazuju broj i redoslijed mjesta za istakanje.

15. Žig s oznakom "SERVISIRANO" u obliku naljepnice izrađen je od trajnoga samoljepljivog papira bijele boje. Pravokutnog je oblika veličine 25 ¤ 15 mm. Na gornjem dijelu tog žiga nalazi se oznaka "SERVISIRANO", a ispod je znak u obliku slova "H". Iznad vodoravne crte slova "H" upisuje se datum servisiranja. Ispod vodoravne crte slova "H" s lijeve strane je oznaka "HR" i brojčana oznaka potvrđenog laboratorija, a s desne strane je redni broj žiga.

Tim žigom potvrđeni laboratoriji označuju mjerila na kojima je obavljen servis.

Žig s oznakom "SERVISIRANO" u obliku naljepnice stavlja se na uočljivo mjesto na mjerilu, ali ne smije utjecati na uporabu mjerila.

16. Žig za označivanje značajka nadzornih uređaja izrađen je od trajnoga samoljepljivog papira bijele boje. Pravokutnog je oblika veličine 78 ¤ 18 mm. Na lijevoj strani tog žiga nalaze se ovi podaci: datum ugradbe, veličina oboda pogonskog kotača u mm, vrijednost značajke "W" koji određuje broj impulsa ili broj okretaja za prijeđeni put vozila od 1000 m i posljednjih osam brojki šasije vozila. Na desnoj strani žiga nalazi se naziv laboratorija.

Tim su žigom laboratoriji koji ovjeravaju nadzorne uređaje dužni označiti značajke koje se utvrđuju kod ugradbe nadzornog uređaja, a bitne su za njegovu uporabu.

Žig za označivanje značajka nadzornih uređaja stavlja se na mjesto u nadzornom uređaju koje je postupkom ovjeravanja određeno za tu namjenu.

17. Žig za označivanje značajka taksometara izrađen je od trajnoga samoljepljivog papira bijele boje. Pravokutnog je oblika veličine 42 ¤ 15 mm. Na lijevoj strani tog žiga nalaze se ovi podaci: stalnica "k", veličina oboda pogonskog kotača u mm i posljednjih šest brojki šasije vozila. Na desnoj strani tog žiga nalazi se naziv laboratorija.

Tim su žigom laboratoriji koji ovjeravaju taksometre dužni označiti značajke koje se utvrđuju kod ugradbe taksometra, a bitne su za njegovu uporabu.

Žig za označivanje značajka taksometara stavlja se na uočljivo mjesto na taksometru, ali ne smije utjecati na uporabu taksometra.

Žigovi za utiskivanje

18. Laboratoriji upotrebljavaju ove žigove za utiskivanje:

1) osnovni ovjerni žig

2) godišnji ovjerni žig

3) godišnji ovjerni žig za sitna mjerila

4) godišnji ovjerni žig za prethodna ispitivanja mjerila, odnosno sklopova mjerila

5) žig za poništavanje žigova.

Navedeni žigovi upotrebljavaju se kao štapni žigovi ili žigovi za kliješta.

19. Osnovni ovjerni žig za utiskivanje ima kružni oblik promjera 7 mm u kojemu se nalazi znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Iznad vage upisana je oznaka "HR", a između visećih zdjelica nalazi se brojčana oznaka laboratorija.

Tim se žigom označuje ispravnost mjerila koja su pri prvom ovjeravanju zadovoljila mjeriteljske zahtjeve.

Osnovni ovjerni žig za utiskivanje stavlja se na uočljivo mjesto na mjerilu, ali ne smije utjecati na njegovu uporabu.

20. Godišnji ovjerni žig za utiskivanje ima oblik štita oko kojega se može opisati kružnica promjera 7 mm. U gornjem dijelu tog žiga nalazi se brojčana oznaka laboratorija i šifra ovlaštenoga djelatnika koji obavlja ovjeravanje mjerila. Brojčane su oznake odijeljene kosom crtom. U donjem dijelu tog žiga nalaze se dvije posljednje znamenke broja godine u kojoj je obavljeno ovjeravanje.

Tim se žigom označuje ispravnost mjerila koja su zadovoljila mjeriteljske zahtjeve.

Godišnji ovjerni žig za utiskivanje stavlja se na uočljivo mjesto na mjerilu ako za tu namjenu nije konstrukcijski određeno posebno mjesto (olovna brtva ili plomba).

21. Godišnji ovjerni žig za utiskivanje za sitna mjerila ima oblik štita oko kojega se može opisati kružnica promjera 3 mm. U gornjem dijelu tog žiga nalaze se dvije posljednje znamenke broja godine u kojoj je obavljeno ovjeravanje, a u donjem dijelu nalazi se brojčana oznaka laboratorija.

Tim se žigom označuje ispravnost mjerila koja su zadovoljila mjeriteljske zahtjeve.

Godišnji ovjerni žig za utiskivanje za sitna mjerila stavlja se na uočljivo mjesto na mjerilu ako za tu namjenu nije konstrukcijski određeno posebno mjesto (olovna brtva ili plomba).

22. Godišnji ovjerni žig za prethodna ispitivanja mjerila, odnosno sklopova mjerila ima oblik istostraničnoga trokuta kojem se osnovica nalazi na gornjoj strani i oko kojega se može opisati kružnica promjera 7 mm. U donjem kutu nalazi se brojčana oznaka laboratorija, a iznad nje nalaze se dvije posljednje znamenke broja godine u kojoj je obavljeno prethodno ispitivanje mjerila, odnosno sklopova mjerila.

Tim se žigom označuje ispravnost mjerila, odnosno sklopova mjerila koji su pri prethodnom ispitivanju zadovoljili mjeriteljske zahtjeve.

Godišnji ovjerni žig za prethodna ispitivanja mjerila, odnosno sklopova mjerila stavlja se na uočljivo mjesto na mjerilu ako za tu namjenu nije konstrukcijski određeno posebno mjesto (olovna brtva ili plomba).

23. Žig za poništavanje žigova ima oblik slova "X" oko kojega se može opisati kružnica promjera 7 mm.

Tim se žigom označuju mjerila za koja je utvrđeno da ne zadovoljavaju mjeriteljske zahtjeve.

Žig za poništavanje žigova stavlja se preko ovjernih žigova na mjerilu.

Ovjerni žig za staklena mjerila

24. Ovjerni žig za staklena mjerila ima oblik slova "H" oko kojega se može opisati kružnica promjera 8 mm. Iznad vodoravne crte slova "H" brojčana je oznaka potvrđenog laboratorija u kojem je obavljeno ovjeravanje mjerila.

Tim se žigom označuje ispravnost staklenih mjerila koja ne podliježu ponovnim ovjeravanjima.

Ovjerni žig za staklena mjerila stavlja se na uočljivo mjesto na mjerilu, a ne smije utjecati na njegovu uporabu.

Ovjerne isprave i isprave o umjeravanju i sukladnosti

25. Laboratoriji upotrebljavaju ove ovjerne isprave i isprave o umjeravanju i sukladnosti:

1) ovjernicu o zadovoljavanju mjeriteljskih zahtjeva

2) rješenje o uskrati ovjere

3) potvrdu o umjeravanju

4) potvrdu o sukladnosti mjerila

5) karticu etalona

6) izvješće o ispitivanju.

26. Sadržaj i oblik ovjernice o zadovoljavanju mjeriteljskih zahtjeva prikazan je na obrascu DZNM 03.01 u prilogu i čini sastavni dio ove naredbe.

Ovjernica o zadovoljavanju mjeriteljskih zahtjeva se izdaje na zahtjev posjednika mjerila ili u slučaju kad se ovjernim žigom ne može označiti mjerilo koje zadovoljava mjeriteljske zahtjeve.

27. Sadržaj i oblik rješenja o uskrati ovjere prikazan je na obrascu DZNM 03.02 i čini sastavni dio ove naredbe.

Rješenje o uskrati ovjere izdaje se na zahtjev posjednika mjerila za mjerilo koje nije zadovoljilo mjeriteljske zahtjeve.

28. Sadržaj i oblik prve stranice potvrde o umjeravanju prikazan je na obrascu DZNM 03.03, a dodatna stranica prikazana je na obrascu DZNM 03.03/1. Navedeni obrasci čine sastavni dio ove naredbe.

Potvrdu o umjeravanju izdaje laboratorij koji je obavio umjeravanje na zahtjev posjednika etalona. Potvrda o umjeravanju obvezatno sadrži i prilog, napisan na obrascu DZNM 03.03/1, u kojem se nalazi najmanje ovo:

1) podaci o upotrijebljenim etalonima (proizvođač, vrsta, serijski broj, naziv laboratorija koji je umjerio etalon, rok valjanosti umjeravanja i sl.)

2) osnovne značajke upotrijebljenih etalona (mjerno područje, deklarirana mjerna nesigurnost prilikom umjeravanja i sl.)

3) kratak opis ili naziv primijenjene mjerne metode

4) vanjski uvjeti

5) rezultati mjerenja

6) ocjena o ispravnosti umjeravanog etalona.

Svaka stranica priloga mora biti označena rednim brojem stranice i ukupnim brojem stranica.

29. Sadržaj i oblik potvrde o sukladnosti mjerila prikazan je na obrascu DZNM 03.04 i čini sastavni dio ove naredbe.

Potvrda o sukladnosti mjerila izdaje se na zahtjev posjednika mjerila za mjerila za koja se u postupku ispitivanja utvrdi da su mu značajke sukladne s određenom normom ili deklaracijom proizvođača.

Uz potvrdu o sukladnosti mjerila obvezatno se prilaže i izvješće o ispitivanju.

30. Sadržaj i oblik kartice prikazan je na obrascu DZNM 03.05 i čini sastavni dio ove naredbe.

Karticu etalona izdaje laboratorij koji je obavio prvo umjeravanje, a posjednik etalona dužan ju je čuvati uz ostalu tehničku dokumentaciju etalona, slati je zajedno s etalonom na umjeravanje i u nju upisivati podatke o održavanju etalona.

31. Rezultate mjerenja i sve elemente koji tijekom ovjeravanja, umjeravanja ili ispitivanja sukladnosti utječu na ocjenu o ispravnosti mjerila laboratoriji obvezatno upisuju u izvješće o ispitivanju.

Sadržaj i oblik izvješća o ispitivanju određuje laboratorij u skladu s propisanim mjeriteljskim zahtjevima, a obvezatno mora sadržavati i ovo:

1) podatke o podnositelju zahtjeva

2) podatke o mjerilu (proizvođač, vrsta, serijski broj i sl.)

3) podatke o upotrijebljenim etalonima (proizvođač, vrsta, serijski broj, naziv laboratorija koji je umjerio etalon, rok valjanosti umjeravanja i sl.)

4) osnovne značajke upotrijebljenih etalona (mjerno područje, deklarirana mjerna nesigurnost prilikom umjeravanja i sl.)

5) kratak opis ili naziv mjerne metode

6) datum i vrijeme ispitivanja

7) vanjske uvjete

8) rezultate mjerenja

9) ocjenu ispravnosti mjerila

10) ime osobe koja je obavila ispitivanje

11) potpis ovlaštene osobe

12) žig laboratorija.

Svaka stranica izvješća o ispitivanju mora biti označena rednim brojem stranice i ukupnim brojem stranica izvješća.

32. Brojčane oznake laboratorija iz odredaba točaka 3., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 19., 20., 21. i 22. brojčane oznake potvrđenih laboratorija iz točaka 4., 15. i 24. i nazivi laboratorija iz odredaba točaka 16. i 17. ove naredbe objavljuju se u Glasilu Zavoda.

33. Ovjerni žigovi isprava prikazani su na slici 1 u prilogu ove naredbe, žigovi u obliku naljepnica prikazani su na slikama 2, 3, 4 i 5 u prilogu ove naredbe, žigovi za utiskivanje prikazani su na slici 6, a žig za staklena mjerila prikazan je na slici 7. Navedeni prilozi čine sastavni dio ove naredbe.

34. Izradbu i podjelu ovjernih žigova i isprava obavlja Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo (u daljnjem tekstu Zavod) koji vodi popis svih isporučenih i utrošenih količina.

35. Laboratoriji moraju do 31. siječnja tekuće godine dostaviti Zavodu izvješće o utrošenim količinama ovjernih žigova u protekloj godini.

36. Žigovi i isprave kojima je potvrđena ispravnost mjerila prema Naredbi o ovjernim žigovima i ispravama kojima se ovjerava ispravnost mjerila ("Narodne novine" br. 93/94) vrijede do isteka roka njihove valjanosti.

37. Danom stupanja na snagu ove naredbe prestaje vrijediti Naredba o ovjernim žigovima i ispravama kojima se ovjerava ispravnost mjerila ("Narodne novine" br. 93/94).

38. Ova naredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama", a primjenjivat će se od 1. siječnja 1999. godine.

Klasa: 011-02/98-04/6
Urbroj: 558-03/6-98-1
Zagreb, 13. studenoga 1998.

Ravnatelj
Državnog zavoda za normizaciju
i mjeriteljstvo
dr. sci. Jakša Topić, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

PRILOG NAREDBI O OVJERENIM ŽIGOVIMA I ISPRAVAMA KOJIMA SE POTVRĐUJE ISPRAVNOST MJERILA

Sl. 2

Žigovi u obliku naljepnica: godišnji ovjerni žig, ovjerni žig za mjerila koja podliježu samo prvom ovjeravanju, zaštitni žig, žig s oznakom "UMJERENO", žig s oznakom "SUKLADNO", žig s oznakom "SERVISIRANO", žig za označivanje značajka taksometara i žig za označivanje značajka mjerila za nadzor rada vozača i kretanja vozila u cestovnom prometu - tahografa




REPUBLIKA HRVATSKA
DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU
I MJERITELJSTVO

____________________________________________________________________________________________________________
Naziv pravne osobe i mjeriteljskog laboratorija:                                                                                     Oznaka
mjeriteljskog laboratorija:
                                                                                                       HR
                                                                                                                       Ovlašteni broj:
                                                                                                          Klasa:
                                                                                                            Urbroj:

____________________________________________________________________________________________________________

RJEŠENJE
o uskrati ovjere

Podnositelj zahtjeva:

Mjerilo:

Proizvođač:

Vrsta:

Službena oznaka tipa mjerila:

Serijski broj:

Mjeriteljski zahtjevi:

Izvješće o ispitivanju broj:

Ispitivanjem je utvrđeno da značajke mjerila ne udovoljavaju navedenim mjeriteljskim zahtjevima, jer:

Na temelju navedenoga mjerila je uskraćena ovjera.

Prilog:

Broj stranica:                                            Odgovorna osoba:

Datum:
____________________________________________________________________________________________________________

Ova je isprava izdana na temelju Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti ("Narodne novine", br. 11/94). Rješenje nije valjano bez potpisa i žiga. Ovaj se obrazac može tiskati samo uz dopuštenje Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo. Umnožavanje rješenja dopušteno je u cijelosti.

Protiv rješenja o uskrati ovjere koje je donio znanstveni i ovlašteni mjeriteljski laboratorij može se podnijeti žalba Državnom zavodu za normizaciju i mjeriteljstvo. Protiv rješenja o uskrati ovjere koje je donio Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor kod Vrhovnog upravnog suda Republike Hrvatske. ____________________________________________________________________________________________________________

DZNM 03.02



____________________________________________________________________________________________________________

Naziv: ___________________________________                                                        Br. kartice _______________

Proizvođač: _______________________________                                                        KARTICA ETALONA

Vrsta: __________ Ser. broj: _________________                                                        God. proizvodnje __________

________________________________________                                                         Inv.-sklad.broj:____________
                         (vlasnik-korisnik)

                      ZNAČAJKE    

     DOKUMENTACIJA
     Uputa proivođača                                                                            

   UMJERAVANJE

POPRAVAK

   Broj    Datum       Br. umjerne   
   naljepnice
   Mjeriteljski   
   laboratorij

   Vrijedi do

   Datum
   popravka   

   Servis