Zakoni i propisi - Pravni savjeti 151 23.11.1998 Naredba o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i iskorjenjivanje bakterijske paleži - Erwinia amylovora (Burill) Winslow et al.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

Na temelju članka 12. stavka 1. točke 1., 2., 3., 9. i članka 20. stavka 3. Zakona o zaštiti bilja ("Narodne novine", broj 10/94), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

NAREDBU

O PODUZIMANJU MJERA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA I ISKORJENJIVANJE BAKTERIJSKE PALEŽI - Erwinia amylovora (Burill) Winslow et al.

I.

Radi sprečavanja širenja i iskorjenjivanja bakterijske paleži - Erwinia amylovora (Burill) Winslow et al., Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Zavod), po nalogu Ministarstva poljoprivrede i šumarstva (u daljem tekstu: Ministarstvo), organizirat će zdravstvene preglede voćnih nasada i pojedinačnih stabala vrsta koje napada uzročnik bakterijske paleži.

II.

Biljke domaćini bakterijske paleži, prema ovoj Naredbi, jesu vrste iz rodova: merale (Amelanchier spp.), japanske dunje (Chaenomeles spp.), dunjarice (Cotoneaster spp.), gloga (Crataegus spp.), dunje (Cydonia spp.), japanske mušmule (Eriobotrya spp.), jabuke (Malus spp.), mušmule (Mespilus spp.), glogovice (Pyracantha spp.), kruške (Pyrus spp.), oskoruše (Sorbus spp.) i Stranvaesia spp.

III.

Posjednici biljaka, vrsta navedenih u točki II. ove Naredbe, dužni su ih pregledati, i u slučaju kada posumnjaju na postojanje zaraze, izvijestiti županijski ili gradski ured Grada Zagreba nadležan za poslove zaštite bilja (u daljem tekstu: Ured), koji će dati nalog za službeni pregled, daljnja praćenja i postupke oko saniranja stanja.

IV.

U slučaju sumnje na postojanje zaraze uzorci se radi determinacije dostavljaju na laboratorijsku analizu Zavodu.

V.

Kada Zavod utvrdi postojanje zaraze na katastarskoj čestici, Ured će:

1. - narediti vađenje i spaljivanje svih stabala u nasadu u kojem je utvrđena zaraza na više od 30% stabala;

- narediti vađenje i spaljivanje zaraženih i susjednih stabala, i svih sumnjivih stabala, ako je zaraza utvrđena na manje od 30% stabala u nasadu odnosno pojedinačnim stablima i zabraniti popunu upražnjenih mjesta;

- narediti zdravstvenu kontrolu dva puta godišnje a po potrebi i više, tijekom iste i iduće godine, na katastarskim česticama na kojima su poduzete mjere uništavanja pojedinačnih stabala, te narediti uništavanje naknadno otkrivenih zaraženih stabala;

- narediti zdravstvenu kontrolu nasada i pojedinačnih stabala koja se nalaze do četiri kilometara od mjesta na kojem je utvrđena zaraza;

- zabraniti u idućih pet godina sadnju vrsta navedenih u točki II. ove Naredbe na katastarskoj čestici na kojoj je posljednji put utvrđena zaraza;

2. - u rasadnicima u kojima je utvrđena zaraza narediti uništavanje svih sadnica domaćina bakterijske paleži. Uništiti biljke domaćine bakterijske paleži unutar 500 m od granice rasadnika, iako ne pokazuju znakove bolesti. U tim rasadnicima, zabranjuje se prodaja sadnica domaćina bakterijske paleži dvanaest mjeseci;

- zaražena matična stabla domaćina bakterijske paleži, moraju se iskrčiti i spaliti. Sa matičnih stabala na kojima nije utvrđena zaraza, zabranjuje se uzimanje podloga i plemki 3 godine;

- u rasadnicima u kojima nije utvrđena zaraza, ali je zaraza prisutna na udaljenosti 1 do 4 km od jednog ili više žarišta bakterijske paleži, na osnovi opažanja dat će se procjena fitosanitarnog rizika, za svaki slučaj posebno, temeljena na sljedećim parametrima:

a) broj žarišta u području procjene ili opažanja

b) udaljenost rasadnika od jednog ili više žarišta

c) jačina napada

d) datumi pojave bolesti u području koje je pod zdravstvenim nadzorom

e) rezultati laboratorijske analize

U rasadnicima iz podtočke 2. alineje 3. odobrava se prodaja biljaka domaćina bakterijske paleži uz prethodno odobrenje Zavoda.

VI.

Zavod je dužan obavijestiti inspektora zaštite bilja o rasadnicima iz kojih je zabranjena prodaja sadnica domaćina bakterijske paleži.

VII.

Troškove laboratorijskih analiza uzoraka iz nasada, koje se obavljaju radi utvrđivanja uzročnika bakterijske paleži, snosi posjednik sadnog materijala.

VIII.

Posjednik bilja sam snosi troškove uništavanja bilja domaćina bakterijske paleži.

IX.

Stupanjem na snagu ove Naredbe prestaje važiti Naredba o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i iskorjenjivanju bakterijske paleži - Erwinia amylovora (Burill) Winslow et al. ("Narodne novine", broj 88/96 i 100/97).

X.

Ova Naredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-2/98-1/100
Urbroj: 525-08-98-1
Zagreb, 13. studenoga 1998.

Ministar
mr. Zlatko Dominiković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.