Zakoni i propisi - Pravni savjeti 147 12.11.1998 Odluka o načinu obračuna, naplate i plaćanja aktivnih i pasivnih kamata Hrvatske narodne banke
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKA NARODNA BANKA

Na temelju članka 16. i članka 67. stavka 1. točke 11. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci ("Narodne novine" br. 35/95 - pročišćeni tekst), Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici održanoj 4. studenoga 1998. godine donio je

ODLUKU

O NAČINU OBRAČUNA, NAPLATE I PLAĆANJA AKTIVNIH I PASIVNIH KAMATA HRVATSKE NARODNE BANKE

I.

Hrvatska narodna banka obračunava, naplaćuje i plaća kamate na način utvrđen ovom odlukom i Pravilnikom o kamatama.

II.

Hrvatska narodna banka obračunava kamate na kredite i druga potraživanja, te na sredstva deponirana kod Hrvatske narodne banke jednom mjesečno i to u roku do pet dana nakon isteka mjeseca za prethodni mjesec.

Hrvatska narodna banka isplatit će obračunatu kamatu u roku od osam dana nakon isteka mjeseca za prethodni mjesec, a u istom roku banke i drugi korisnici dužni su platiti obračunatu kamatu Hrvatskoj narodnoj banci.

Ako je osmi dan po isteku mjeseca neradni dan, plaćanje kamate se pomiče na prvi sljedeći radni dan.

III.

Kamate s osnova vrijednosnih papira koje je Hrvatska narodna banka izdala uz diskont, te kamate na sredstva izdvojene obvezne rezerve u stranoj valuti, obračunavaju se i isplaćuju danom dospijeća vrijednosnog papira, odnosno po završetku razdoblja održavanja obvezne rezerve u stranoj valuti.

IV.

Kamate za nepravilno izdvojenu obveznu rezervu, Hrvatska narodna banka obračunava pet dana po isteku razdoblja održavanja obvezne rezerve. Kamata se plaća za sve dane za koje je stanje izdvojene obvezne rezerve kod Hrvatske narodne banke bilo manje od iznosa koji je bilo potrebno izdvojiti (uključujući i neradne dane obuhvaćene razdobljem nepropisno izdvojene obvezne rezerve).

Kamatu na neodržanu obveznu rezervu na žiro-računima i u blagajni, odnosno u likvidnim deviznim potraživanjima, Hrvatska narodna banka obračunava pet dana po isteku razdoblja održavanja obvezne rezerve. Kamata se obračunava na iznos prosječno nedostajućih sredstava na žiro računima i u blagajni, odnosno u likvidnim deviznim potraživanjima. Na tako izračunati iznos, kamata se obračunava za sve dane razdoblja održavanja obvezne rezerve za koje se izrađuje obračun (uključujući i neradne dane).

Banke i štedionice dužne su kamatu po obračunu iz stavka 1. i 2. platiti najkasnije 8 dana nakon isteka razdoblja održavanja obvezne rezerve.

Izuzetno od stavka 1. i 2. ove točke, ako Hrvatska narodna banka u postupku kontrole utvrdi nepravilnosti u obračunu te izdvajanju i održavanju obvezne rezerve za protekla razdoblja održavanja obvezne rezerve, Hrvatska narodna banka sastavit će poseban obračun za plaćanje kamate i to za sve razdoblje za koje su uočene nepravilnosti.

V.

Kamata se obračunava dekurzivnom metodom, a pri mjesečnom obračunu kamate primjenjuje se konformna stopa za kalendarski broj dana u mjesecu za koji se obračunava kamata.

Izuzetno od stavka 1. ove točke, kamate s osnova vrijednosnih papira koje je Hrvatska narodna banka izdala uz diskont, te kamate na sredstva izdvojene obvezne rezerve u stranoj valuti, obračunavaju se primjenom proporcionalne metode.

Dospjele, a neplaćene kamate u jednom obračunskom razdoblju ulaze u osnovicu za obračun kamata u narednom obračunskom razdoblju.

VI.

Na kredite odobrene iz primarne emisije ugovorene prije stupanja na snagu Odluke o načinu obračuna, naplate i plaćanja aktivnih i pasivnih kamata Hrvatske narodne banke ("Narodne novine" br. 25/95), a kojima je ugovoreni način obračuna i plaćanja kamata suprotan ovoj odluci, primjenjuju se odredbe iz ugovora.

VII.

Danom primjene ove odluke, prestaje važiti Odluka o načinu obračuna, naplate i plaćanja aktivnih i pasivnih kamata Hrvatske narodne banke ("Narodne novine" br. 25/95).

VIII.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. prosinca 1998. godine.

O. br. 455/98.
Zagreb, 4. studenoga 1998.

Predsjednik Savjeta
Hrvatske narodne banke
guverner
Hrvatske narodne banke
dr. Marko Škreb, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.