Zakoni i propisi - Pravni savjeti 146 10.11.1998 Pravilnik o mjerilima za korištenje prihoda proračunskih korisnika ostvarenih na tržištu od obavljanja osnovne i ostale djelatnosti
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 54. stavak 2., a u svezi sa člankom 9. stavkom 2. Zakona o proračunu ("Narodne novine", broj 92/94.), ministar financija donosi

PRAVILNIK

O MJERILIMA ZA KORIŠTENJE PRIHODA PRORAČUNSKIH KORISNIKA OSTVARENIH NA TRŽIŠTU OD OBAVLJANJA OSNOVNE I OSTALE DJELATNOSTI

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Pravilnikom o mjerilima za korištenje prihoda proračunskih korisnika ostvarenih na tržištu od obavljanja osnovne i ostale djelatnosti (u daljnjem tekstu: Pravilnik) uređuju se prihodi koje proračunski korisnici ostvaruju na tržištu, način njihova korištenja i ostalo s tim u svezi.

(2) Pravilnikom se ne uređuje što se smatra proračunskim korisnikom, jer je to propisano člankom 2. Zakona o proračunu ("Narodne novine", br. 92/94.).

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovome Pravilniku imaju sljedeća značenja:

(a) vlastita djelatnost jest djelatnost koja obuhvaća sve poslove osnovnih i ostalih djelatnosti proračunskih korisnika, obavljanjem kojih oni ostvaruju prihode na tržištu, a ne financiraju se iz državnog proračuna ili proračuna jedinica lokalne samouprave i uprave,

(b) osnovni poslovi vlastite djelatnosti jesu poslovi unutar osnovne djelatnosti, za koju je ustrojen proračunski korisnik,

(c) ostali poslovi vlastite djelatnosti jesu poslovi ostalih djelatnosti koje proračunski korisnik obavlja izvan okvira osnovne djelatnosti,

(d) vlastiti prihodi jesu prihodi koje proračunski korisnik ostvari obavljanjem poslova vlastite djelatnosti,

(e) resursi su sirovine i materijali, zemljišta, građevni objekti, namještaj i oprema, prijevozna sredstva, tvornička postrojenja i strojevi, ljudi te ostala materijalna i nematerijalna imovina,

(f) nadležnim ministarstvom smatra se ministarstvo, tijelo državne uprave ili drugo tijelo državne vlasti koje je u državnom proračunu označeno razdjelom.

Članak 3.

(1) Poslovi vlastite djelatnosti ne financiraju se iz državnog proračuna ili proračuna jedinica lokalne samouprave i uprave.

(2) Poslovi vlastite djelatnosti dijele se na osnovne poslove i ostale poslove.

Članak 4.

Pod prihodima koje proračunski korisnik ostvaruje na tržištu obavljanjem poslova vlastite djelatnosti podrazumijevaju se i devizni prihodi.

II. PRIHODI OD OBAVLJANJA OSNOVNIH POSLOVA

Članak 5.

(1) Proračunski korisnik može ostvarivati vlastite prihode od obavljanja osnovnih poslova vlastite djelatnosti bez suglasnosti nadležnog ministarstva.

(2) Vlastite prihode iz stavka (1) ovoga članka proračunski korisnik koristi za pokriće izdataka nastalih obavljanjem tih poslova, a ostatak za tekuće i kapitalne izdatke.

Članak 6.

(1) Iznimno od odredbi članka 5. stavak (1) nadležno ministarstvo može od svojih proračunskih korisnika zahtijevati da ga izvješćuju o osnovnim poslovima vlastite djelatnosti te određivati mogu li se proračunski korisnici baviti tim poslovima i na koji način.

(2) Nadležno ministarstvo može posebnim odlukama ministra urediti korištenje preostalog dijela vlastitih prihoda iz članka 5. stavak (2) ovoga Pravilnika.

III. POMOĆI I POTPORE GRAĐANIMA

Članak 7.

(1) Proračunski korisnici koji pružaju usluge smještaja i prehrane, proizvode proizvode te obavljaju slične poslove u svrhu pomoći građanima i njihova zbrinjavanja ostvarene prihode u potpunosti koriste za pokriće ukupnih izdataka.

(2) Cijene usluga i proizvoda iz stavka (1) ovoga članka utvrđuju se isključivo na razini pokrića izdataka poslova.

IV. PRIHODI OD OBAVLJANJA OSTALIH POSLOVA

Članak 8.

(1) Proračunski korisnik može ostvarivati vlastite prihode obavljanjem ostalih poslova vlastite djelatnosti jedino uz prethodno dobivenu suglasnost od nadležnog ministarstva.

(2) Nadležno ministarstvo obvezno je kopiju suglasnosti dostaviti Ministarstvu financija i Državnom uredu za reviziju u roku od 7 dana od dana njezina davanja.

(3) Ako je proračunski korisnik nadležno ministarstvo, vlastite prihode iz stavka (1) ovoga članka može ostvarivati jedino uz prethodno dobivenu suglasnost od Ministarstva financija.

(4) Ministarstvo financija obvezno je kopiju suglasnosti iz stavka (3) ovoga članka dostaviti Državnom uredu za reviziju u roku od 7 dana od dana njezina davanja.

Članak 9.

Osnovni preduvjet za dobivanje suglasnosti iz članka 8. ovoga Pravilnika jest da obavljanje ostalih poslova vlastite djelatnosti ne šteti normalnom obavljanju djelatnosti za koju je ustrojen proračunski korisnik.

Članak 10.

Radi dobivanja suglasnosti iz članka 8. ovoga Pravilnika, treba podnijeti zahtjev na Obrascu ZAH-VP, u koji se upisuju:

naziv posla i njegov kratak opis,

cilj i ekonomska i/ili socijalno-ekonomska opravdanost posla koji se želi obavljati,

pregled resursa koji se namjeravaju koristiti i

plan prihoda i izdataka posla.

Članak 11.

(1) Suglasnost iz članka 8. ovoga Pravilnika može se dati na određeno ili na neodređeno vrijeme.

(2) Suglasnost iz članka 8. ovoga Pravilnika prestaje vrijediti ako se posao počne financirati iz državnog proračuna ili proračuna lokalne samouprave i uprave.

Članak 12.

(1) Vlastitim prihodima ostvarenim obavljanjem ostalih poslova proračunski korisnik pokriva izdatke nastale obavljanjem tih poslova.

(2) Ako proračunski korisnik za obavljanje ostalih poslova koristi resurse što ih ima za obavljanje djelatnosti za koju je ustrojen, 40% ostvarenih prihoda obvezan je uplaćivati u državni proračun u roku od 15 dana od dana njihove naplate, a ostatak koristi za tekuće i kapitalne izdatke.

(3) Ako proračunski korisnik za obavljanje ostalih poslova ne koristi materijalne resurse što ih ima za obavljanje djelatnosti za koju je ustrojen, ostvarene prihode u potpunosti koristi za tekuće i kapitalne izdatke.

Članak 13.

Nadležno ministarstvo može posebnim odlukama ministra urediti korištenje preostalog dijela ostvarenih vlastitih prihoda iz članka 12. stavci (2) i (3) ovoga Pravilnika.

Članak 14.

(1) Iznimno od odredaba članka 12. stavak (2), proračunski korisnici koji pružaju usluge društvene prehrane, proizvode proizvode namijenjene vlastitim zaposlenicima ili obavljaju slične poslove ostvarene prihode u potpunosti koriste za pokriće ukupnih izdataka.

(2) Cijene usluga i proizvoda iz stavka (1) ovoga članka utvrđuju se isključivo na razini pokrića izdataka poslova.

Članak 15.

Ovim Pravilnikom ne uređuju se uvjeti potrebni za obavljanje poslova iz članka 8. ovoga Pravilnika koji su uređeni drugim propisima. Na njih se primjenjuju propisi kojima su uređeni.

V. DAROVI, LEGATI, DONACIJE I RAZNI OBLICI POMOĆI

Članak 16.

(1) Proračunski korisnik može primati darove, legate, donacije i razne oblike pomoći.

(2) Primitci iz stavka (1) ovoga članka utrošit će se u svrhu koju odredi darodavac, donator ili mecena, a ako namjena nije utvrđena, pripadaju proračunskom korisniku za unapređivanje djelatnosti za koju je ustrojen.

VI. RAČUNOVODSTVO I FINANCIJSKO IZVJEŠĆIVANJE

Članak 17.

Poslove vlastite djelatnosti proračunski korisnik evidentira prema propisima kojima je uređeno računovodstvo proračuna.

Članak 18.

Proračunski korisnik obvezan je izrađivati polugodišnja i godišnja izvješća o prihodima i izdatcima ostvarenim obavljanjem poslova vlastite djelatnosti i dostavljati ih nadležnome ministarstvu.

Članak 19.

Nadležno ministarstvo obvezno je pregledati izvješća iz članka 18. ovoga Pravilnika, konsolidirati ih po pojedinim poslovima vlastite djelatnosti i sastaviti konsolidirano polugodišnje i godišnje izvješće.

Članak 20.

(1) Polugodišnja i godišnja izvješća iz članaka 18. i 19. ovoga Pravilnika sastavljaju se na Obrascu OBR-VP.

(2) Rokovi dostave polugodišnjih i godišnjih izvješća iz članaka 18. i 19. ovoga Pravilnika propisani su člancima 17, 18. i 20. Uredbe o računovodstvu proračuna ("Narodne novine", br. 96/94. i 108/96.).

VII. NADZOR I REVIZIJA

Članak 21.

Nadzor nad stjecanjem i korištenjem vlastitih prihoda obavlja se u skladu s Pravilnikom o proračunskom nadzoru i unutarnjem nadzoru ("Narodne novine", br. 92/96.).

Članak 22.

(1) Revizija financijskih izvješća proračunskih korisnika, sastavljenih prema ovome Pravilniku, te revizija stjecanja i korištenja prihoda od vlastite djelatnosti obavlja se prema Zakonu o državnoj reviziji ("Narodne novine", br. 70/93. i 48/95.).

(2) Ako tijekom godine inspektori proračunskog i unutarnjeg nadzora višekratno primjedbe i preporuke upute proračunskom korisniku u svezi s poslovanjem na koje se odnosi ovaj Pravilnik, obvezni su o tome izvijestiti državnu reviziju.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 23.

Od dana primjene ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o mjerama i načinu korištenja prihoda javnih visokih učilišta i javnih znanstvenoistraživačkih instituta ostvarenih na tržištu od obavljanja svoje djelatnosti ("Narodne novine", br. 103/95.).

Članak 24.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. siječnja 1999. godine.

Klasa: 400-06/98-01/23
Urbroj: 513-06/98-09
Zagreb, 22. listopada 1998.

Ministar financija
mr. Borislav Škegro, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

ZAHTJEV ZA DOBIVANJE SUGLASNOSTI
za obavljanje posla iz grupe ostalih poslova vlastite djelatnosti

Obrazac: ZAH-VP

 
  REPUBLIKE HRVATSKA
  NADLEŽNO MINISTARSTVO _____________                                                     
  _______________________________________                                                                                        Matični broj:   _______________________      
  GLAVA: ________________________________                                                                                       Šifarska oznaka: _____________________
  PRORAČUNSKI                                                                                                                                          Broj žiro-računa: _____________________
  KORISNIK: _____________________________

  Naziv i kratak opis posla:
        Namjena posla:                             
  Područje:         Opravdanost   posla:         
  Podpodručje:                            
  Nosioc posla:                
                   
  Resursi koji se   planiraju koristiti:       Planirani prihodi:     Planirani izdaci:  

  RED.

  BR.

  VRSTA
  RESURSA

  KOLIČINA

CIJENA

IZVOR
(državni resurs,

kupnja, najam...)

RED.

  BR.

PRIHODI

IZNOS
(u kunama
bez lipa)

IZDACI

IZNOS
(u kunama
bez lipa)

1

2

3

4

5

1

2.

3

1

2

1.

       

1.

       

2.

       

2.

       

3.

       

3.

       

4.

       

4.

       

5.

       

5.

       

6.

       

6.

       

7.

       

7.

       

8.

       

8.

       

9.

       

9.

       

10.

       

10.

       

11.

       

11.

       

12.

       

12.

       

13.

       

13.

       

14.

       

14.

       
                   


Osoba za kontaktiranje: ____________________     Telefon: ____________            Suglasnost izdana u ____________________ 19 ____ godine
                                                                                                                                    Nadležno ministarstvo: ______________________________
U                                              19          godine                                                           Odgovorna osoba:

Obrazac : OBR-VP

  
  REPUBLIKE HRVATSKA
  NADLEŽNO MINISTARSTVO _____________                                                     
  _______________________________________                                                                                        Matični broj:   _______________________      
  GLAVA: ________________________________                                                                                       Šifarska oznaka: _____________________
  PRORAČUNSKI                                                                                                                                          Broj žiro-računa: _____________________
  KORISNIK: _____________________________

                                                                 IZVJEŠĆE O OSTVARENIM VLASTITIM PRIHODIMA
                                                                           za razdoblje
_______________________________
                                                                                                                                                                                                           (u kunama bez lipa)
  RED.
    BR.

NAZIV             POSLA    

PRIHODI

IZDACI

  
UKUPNO

  Doznačeno u
    proračun
  KORISNIKU
       (3-4)

Izdaci od
  obavljanja
        posla

Tekući

Kapitalni

UKUPNO
(6+7+8)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

      OSNOVNI POSLOVI     VLASTITE     DJELATNOSTI              

1.

                                                                                              

2.

                     

3.

                     

4.

                     

5.

                     

6.

                     

7.

                   

8.

                     
    OSTALI POSLOVI   VLASTITE   DJELATNOSTI              

1.

                     

2.

                     

3.

                     

4.

                     

5.

                     

6.

                     

7.

                     

8.

                     
    UKUPNO                    

  Osoba za kontaktiranje: ______________________      Broj telefona:  ____________________                                     Zakonski predstavnik:

   U                                              19           godine                                                                             M.P.                     _________________________

                                                                                                                                                                                                  (ime i prezime)