Zakoni i propisi - Pravni savjeti 142 28.10.1998 Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izdavanju i prometu vrijednosnim papirima
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA

Na osnovi članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZDAVANJU I PROMETU VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izdavanju i prometu vrijednosnim papirima, koji je donio Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora na sjednici 9. listopada 1998.

Broj: 081-98-1869/1
Zagreb, 16. listopada 1998.

Predsjednik
Republike Hrvatske
dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZDAVANJU I PROMETU VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA

Članak 1.

U Zakonu o izdavanju i prometu vrijednosnim papirima ("Narodne novine", br. 107/95.) u članku 3. dodaje se stavak 2. koji glasi:

"(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, vrijednosni papiri koji postoje samo u obliku elektroničkog zapisa u kompjutorskom sustavu središnje depozitarne agencije, glase na ime i ne sadrže serijski i kontrolni broj niti potpise ovlaštenih osoba."

Članak 2.

U članku 4. stavku 3. i svim narednim odredbama ovoga Zakona riječi: "Sabor Republike Hrvatske", "odlaganje" i "ovjeren" u određenom padežu zamjenjuju se riječima: "Hrvatski državni sabor", "odgađanje" i "ovjerovljen" u odgovarajućem padežu.

Članak 3.

U članku 12. stavku 1. točka 9. briše se.

Članak 4.

U članku 17. iza stavka 6. dodaje se novi stavak 7. koji glasi:

"(7) Kada vrijednosne papire izdaje banka, štedionica ili društvo za osiguranje, Hrvatska narodna banka, odnosno Direkcija za nadzor društava za osiguranje obvezni su Komisiji na njen zahtjev dostaviti sve podatke o izdavatelju kojima raspolažu."

Dosadašnji stavak 7. postaje stavak 8.

Članak 5.

Iza članka 18. dodaje se podnaslov i članci 18a. i 18b. koji glase:

"Upis vrijednosnih papira

Članak 18a.

(1) Upis vrijednosnih papira na temelju javne ponude smije trajati najviše šest mjeseci, a privatnog izdanja najviše tri mjeseca od dana određenog za početak upisa.

(2) Ako je u roku iz stavka 1. ovoga članka upisano najmanje 80% (osamdeset posto), a uplaćeno najmanje 50% (pedeset posto) svih prospektom ponuđenih vrijednosnih papira, izdavatelj može produljiti rok za upis i uplatu vrijednosnih papira na temelju javne ponude najviše za dva mjeseca, ako posebnim zakonom nije drukčije određeno.

Članak 18b.

(1) Javna ponuda smatra se uspješnom ako je u roku iz članka 18a. ovoga Zakona upisano i uplaćeno najmanje 80% (osamdeset posto) svih prospektom ponuđenih vrijednosnih papira.

(2) Ako javna ponuda nije uspješna, izdavatelj je obvezan osigurati povrat uplaćenih iznosa u roku od 7 dana od završetka upisa i uplate."

Članak 6.

Iza članka 29. dodaje se članak 29a. koji glasi:

"Članak 29a.

(1) Društva za poslovanje vrijednosnim papirima obvezna su svoje poslovanje usklađivati na propisan način i prema propisanom omjeru tekućih sredstava i obveza.

(2) Način usklađivanja tekućih sredstava i obveza propisuje Komisija."

Članak 7.

Članak 73. mijenja se i glasi:

"(1) Dionička društva koja su veliki poduzetnici u smislu odredbi Zakona o računovodstvu, ili imaju više od 100 dioničara, ili njihov temeljni kapital iznosi najmanje 30.000.000 kuna, osim dioničkih društava u kojima je Republika Hrvatska jedini dioničar, obvezna su izrađivati i u roku od 30 dana od posljednjeg dana u tromjesečju Komisiji dostavljati tromjesečna financijska i poslovna izvješća.

(2) Komisija propisuje u kojem razdoblju i na koji način će se utvrđivati ima li društvo više od 100 dioničara, te obvezni oblik i sadržaj izvješća iz stavka 1. ovog članka, a može propisati i obvezu objavljivanja tih izvješća te način i rok objavljivanja.

(3) Izvješća iz stavka 1. ovoga članka Komisija je obvezna učiniti dostupnima javnosti na način koji će odrediti pravilnikom.

(4) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka izdavatelji dionica uvrštenih na burzi ili uređenom javnom tržištu na temelju zahtjeva ili uz suglasnost izdavatelja, izvješća iz stavka 1. ovoga članka obvezni su izraditi i objaviti neovisno o utvrđenim mjerilima."

Članak 8.

Iza članka 80. naslov trećeg dijela mijenja se i glasi:

"NEMATERIJALIZIRANI VRIJEDNOSNI PAPIRI".

Članak 9.

Članak 81. mijenja se i glasi:

"(1) Nematerijalizirani su vrijednosni papiri koji postoje samo u obliku elektroničkog zapisa u kompjutorskom sustavu središnje depozitarne agencije.

(2) Uz javni poziv mogu se izdavati samo nematerijalizirani vrijednosni papiri.

(3) Prijeboj i namiru transakcija s nematerijaliziranim vrijednosnim papirima sklopljenih na burzi ili uređenom javnom tržištu obavlja središnja depozitarna agencija.

(4) Nematerijalizirani vrijednosni papiri istog roda u pravnom prometu su zamjenjivi bez ograničenja, tako da bilo koja transakcija može biti namirena prijenosom bilo kojeg vrijednosnog papira istog roda i kupac ne može potraživati pojedinačno određene vrijednosne papire.

(5) Nematerijalizirani vrijednosni papiri neograničeno su prenosivi u pravnom prometu. Na dionice izdane u obliku nematerijaliziranih vrijednosnih papira ne primjenjuje se odredba članka 227. stavka 2. Zakona o trgovačkim društvima ("Narodne novine", br. 111/93.)."

Članak 10.

U članku 82. stavci 2. i 3. mijenjaju se i glase:

"(2) Vlasnik računa vrijednosnih papira ima pravo uvida u svoj račun.

(3) Središnja depozitarna agencija obvezna je podatke o stanju pojedinog računa čuvati kao tajnu."

Članak 11.

Članak 83. briše se.

Članak 12.

Članak 84. mijenja se i glasi:

"(1) Središnja depozitarna agencija je dioničko društvo koje osnivaju, odnosno čiji dioničari mogu biti samo društva za poslovanje vrijednosnim papirima, burze vrijednosnih papira i uređena javna tržišta, društva za upravljanje fondovima, banke ovlaštene za obavljanje poslova iz članka 26. stavka 1. točaka 5. i 6. ovoga Zakona, te banke koje obavljaju poslove držanja vrijednosnih papira za treće.

(2) Pojedini dioničar središnje depozitarne agencije može imati toliko dionica s pravom glasa koje predstavljaju najviše do 10% (deset posto) od ukupnog broja glasova na glavnoj skupštini.

(3) Središnja depozitarna agencija jedina obavlja poslove depozitorija nematerijaliziranih vrijednosnih papira, te poslove prijeboja i namire sklopljenih transakcija s tim papirima, a može obavljati i druge poslove u svezi s nematerijaliziranim vrijednosnim papirima.

(4) U smislu ovoga Zakona izrazi u svezi s obavljanjem poslova središnje depozitarne agencije imaju sljedeća značenja:

- prijeboj je uspoređivanje podataka po sklopljenim tran-
sakcijama s nematerijaliziranim vrijednosnim papirima, utvrđivanje rokova podmirenja transakcija te izračun obveza za podmirenje,

- namira je posredovanje i nadzor plaćanja i/ili prijenosa vrijednosnih papira u svezi s transakcijama s vrijednosnim papirima,

- poslovi depozitorija su odgovarajući unosi podataka u elektroničke zapise radi utvrđivanja vlasništva založnih i drugih prava na nematerijaliziranim vrijednosnim papirima."

Članak 13.

Iza članka 84. dodaju se članci 84a., 84b., 84c. i 84d. koji glase:

"Članak 84a.

Središnja depozitarna agencija je ovlaštena vrijednosnim papirima izdanim u Republici Hrvatskoj, bez obzira jesu li u obliku nematerijaliziranih vrijednosnih papira ili u drugom obliku, dodjeljivati jedinstveni međunarodni identifikacijski broj prema standardu ISO 6166.

Članak 84b.

(1) Središnja depozitarna agencija može započeti s radom samo na temelju rješenja o dozvoli poslovanja koje donosi Komisija.

(2) Rješenje iz stavka 1. ovoga članka može se donijeti samo pod uvjetom da su ispunjene sve pretpostavke utvrđene u članku 84. stavku 3. ovoga Zakona.

Članak 84c.

Poslovanje, načine obavljanja poslova, te prava i obveze članova središnje depozitarne agencije utvrđuje agencija svojim statutom i pravilima uz prethodno odobrenje Komisije.

Članovi središnje depozitarne agencije

Članak 84d.

(1) Članovi središnje depozitarne agencije, u smislu ovoga Zakona, mogu biti društva za poslovanje vrijednosnim papirima, burze vrijednosnih papira i uređena javna tržišta, društva za upravljanje fondovima, banke ovlaštene za obavljanje poslova iz članka 26. stavka 1. točke 5. i 6. ovoga Zakona, banke koje obavljaju poslove držanja vrijednosnih papira za treće, izdavatelji nematerijaliziranih vrijednosnih papira, te druge domaće i strane pravne osobe koje obavljaju poslove prijeboja, na temelju njihovog zahtjeva, ako ispunjavaju posebne uvjete.

(2) Vrijednosni papiri i novčana sredstva članova iz stavka 1. ovoga članka koja vodi središnja depozitarna agencija ne ulaze u njezinu imovinu niti u stečajnu ili likvidacijsku masu i ne mogu biti predmetom ovrhe protiv središnje depozitarne agencije.

(3) Posebne uvjete iz stavka 1. ovoga članka propisuje središnja depozitarna agencija."

Članak 14.

Članak 86. mijenja se i glasi:

"(1) Za obavljanje poslova središnje depozitarne agencije plaća se naknada.

(2) Naknade iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje središnja depozitarna agencija."

Članak 15.

Članak 87. mijenja se i glasi:

"(1) Središnja depozitarna agencija obvezna je izdavatelju nematerijaliziranih vrijednosnih papira dostavljati podatke o vlasnicima nematerijaliziranih vrijednosnih papira odmah nakon utvrđene svake promjene stanja, a u skladu s pravilima agencije.

(2) Na dionice koje postoje u obliku nematerijaliziranih vrijednosnih papira ne primjenjuju se odredbe članka 226. Zakona o trgovačkim društvima ("Narodne novine", broj 111/93.) te se dioničarom koji ima dionicu u obliku nematerijaliziranog vrijednosnog papira smatra onaj dioničar čija se takva dionica nalazi na njegovom računu u središnjoj depozitarnoj agenciji."

Članak 16.

U članku 90. riječi: "ili imobiliziranim" brišu se.

Članak 17.

U članku 91. u stavcima 1. i 2. riječi:  "i imobiliziranim" brišu se.

Članak 18.

Iza članka 91. dodaju se podnaslovi i članci 91a. do 91d. koji glase:

"Jamstveni fond

Članak 91a.

(1) Središnja depozitarna agencija obvezno osniva jamstveni fond.

(2) Sredstva jamstvenog fonda čine sredstva obveznih uplata članova središnje depozitarne agencije iz članka 84d. ovoga Zakona.

(3) Pravila o utvrđivanju obveznih uplata i njihovoj visini donosi središnja depozitarna agencija.

Članak 91b.

Središnja depozitarna agencija ne smije posuđivati vrijednosne papire.

Nadzor

Članak 91c.

Nadzor nad poslovanjem središnje depozitarne agencije obavlja Komisija.

Članak 91d.

Ako pri obavljanju nadzora Komisija utvrdi da središnja depozitarna agencija krši propise o poslovanju s vrijednosnim papirima Komisija može donijeti sljedeće mjere:

- trajno ili privremeno oduzeti dozvolu za poslovanje središnje depozitarne agencije,

- u slučaju trajnog ili privremenog oduzimanja dozvole za poslovanje, Komisija može dozvolu za obavljanje poslova središnje depozitarne agencije privremeno ili trajno dati drugoj organizaciji koja zadovoljava uvjete propisane ovim Zakonom."

Članak 19.

U članku 92. iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi:

"(3) Zaposlenici središnje depozitarne agencije ne smiju biti članovi upravnih i nadzornih tijela osoba ovlaštenih za obavljanje poslova s vrijednosnim papirima u smislu članka 25. ovoga Zakona."

Članak 20.

U članku 93. dodaje se stavak 2. koji glasi:

"(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, kada društvo za poslovanje vrijednosnim papirima ili banka nematerijalizirane vrijednosne papire drži za treće, vlasnik tih vrijednosnih papira je osoba za koju ih to društvo ili banka drži".

Članak 21.

Članak 94. mijenja se i glasi:

"(1) Banke koje obavljaju poslove držanja vrijednosnih papira za treće i društva za poslovanje vrijednosnim papirima obvezni su nematerijalizirane vrijednosne papire koje drže za treće voditi na posebnom računu, sukladno pravilima središnje depozitarne agencije.

(2) Kada društvo za poslovanje vrijednosnim papirima nematerijalizirane vrijednosne papire drži za treće, u elektroničke zapise središnje depozitarne agencije upisuje se podatak za koga se ti papiri drže, sukladno pravilima središnje depozitarne agencije."

Članak 22.

U članku 95. stavak 1. mijenja se i glasi:

"(1) Prijenos vlasništva nad nematerijaliziranim vrijednosnim papirima u smislu ovoga Zakona smatra se izvršenim odgovarajućim unosom u elektroničke zapise kompjutorskog sustava središnje depozitarne agencije."

Članak 23.

U članku 97. iza stavka 3. dodaje se stavak 4. koji glasi:

"(4) Vlasništvo nad nematerijaliziranim vrijednosnim papirom na temelju transakcije sklopljene na burzi ili drugom uređenom javnom tržištu stječe se danom namire u skladu s pravilima središnje depozitarne agencije."

Članak 24.

U članku 99. stavku 1., iza: točke 1., točke 2., točke 11. i točke 40. dodaju se nove: točka 1a., točke 2a. i 2b., točka 11a., te točke 41., 42., 43. i 44. koje glase:

- "1a. ako ne dostavi Komisiji sve informacije kako je to propisano u članku 15. ovoga Zakona,"

- "2a. ako u pogledu novih važnih činjenica ili netočnosti u prospektu ne postupi sukladno članku 18. ovoga Zakona,"

- "2b. ako omogući upis vrijednosnih papira izvan roka za upis propisanog člankom 18a. ovoga Zakona,"

- "11a. ako društvo za poslovanje vrijednosnim papirima propusti izvijestiti klijenta u skladu sa člankom 32. stavkom 2. ovoga Zakona,"

- "41. ako u roku ne postupi sukladno pojedinačnom aktu Komisije kojim mu se nameće obveza,"

- "42. ako izdavatelj propusti na način i u rokovima koje propiše središnja depozitarna agencija dostaviti središnjoj depozitarnoj agenciji podatke koji se odnose na vrijednosne papire i njihove vlasnike (članak 108. stavak 2.)."

- "43. ako izdavatelj vrijednosnih papira ne izda potvrdu o vlasništvu nad vrijednosnim papirima kako je to propisano u članku 111a. ovoga Zakona,"

- "44. ako se suprotno odredbama članka 111b. ovoga Zakona izdavatelj dionica ne očituje o zahtjevu za suglasnost, ili ne obavijesti podnositelja zahtjeva o odbijanju suglasnosti, ili ne upiše stjecatelja u knjigu dionica ili mu o izvršenom upisu bez odgađanja ne izda odgovarajuću potvrdu,".

U stavku 2. točki 32. riječi: "koji su distribuirani javnosti" brišu se.

Članak 25.

U članku 100. stavku 1., iza točke 2. dodaje se točka 3. koja glasi:

"3. ako vlasnik vrijednosnog papira na donositelja propusti na način i u rokovima koje propiše središnja depozitarna agencija dostaviti podatke koji se odnose na vrijednosne papire (članak 108. stavak 2.)."

Članak 26.

U članku 103. stavku 1. iza riječi: "uprave burze" dodaju se riječi: "ili uređenog javnog tržišta".

Članak 27.

U članku 107. stavku 3. riječ: "1999." zamjenjuje se riječju: "2000.".

Članak 28.

U članku 108. stavku 1. riječi: "tri godine" zamjenjuju se riječima: "pet godina".

Članak 29.

Iza članka 109. dodaje se članak 109a. koji glasi:

"Članak 109a.

Banke su obvezne svoje poslovanje uskladiti s odredbama članka 27. stavka 2. i 3. ovoga Zakona najkasnije do 1. siječnja 2000."

Članak 30.

Iza članka 111. dodaju se članci 111a. i 111b. koji glase:

"Članak 111a.

(1) Izdavatelj dionica koje ne postoje ni u obliku isprava niti u obliku elektroničkih zapisa na medijima kod središnje depozitarne agencije, obvezan je svakom dioničaru na njegov pisani zahtjev izdati potvrdu da je upisan u knjigu dionica kao dioničar i da mu pripadaju određene dionice, u roku od 7 dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva.

(2) Komisija može propisati obvezni sadržaj potvrde iz stavka 1. ovoga članka.

(3) Potvrda o vlasništvu nad predmetnim dionicama izdaje se samo u jednom primjerku, izvorniku. Na licu izvornika mora biti jasno naznačeno da se radi o izvorniku.

(4) Iznimno, može se izdati prijepis potvrde o vlasništvu nad dionicama ovjerovljen od izdavatelja. Prijepis se izdaje na temelju podnesenog pisanim putem obrazloženog zahtjeva u roku iz stavka 1. ovoga članka. Na licu prijepisa mora biti jasno naznačeno da se radi o prijepisu, datum izdavanja i redni broj izdanog prijepisa.

Članak 111b.

(1) Ako je do stupanja na snagu ovoga Zakona za prijenos dionica navedenih u članku 111a. ovoga Zakona bila utvrđena potreba suglasnosti nadležnog tijela izdavatelja, izdavatelj je dužan očitovati se o podnesenom zahtjevu za dobivanje suglasnosti u roku od 7 dana od dana podnošenja zahtjeva. Očitovanje se daje dostavom pisane obavijesti podnositelju zahtjeva.

(2) Ako je izdavatelj odbio dati suglasnost na zahtjevani prijenos dionica, obvezan je u obavijesti iz stavka 1. ovoga članka obrazložiti odbijanje suglasnosti.

(3) Ako stjecatelj dionice podnese zahtjev za upis u knjigu dionica izdavatelja te uz to priloži dokumentaciju propisanu zakonom, statutom izdavatelja i aktima Komisije, a statutom nisu određena ograničenja za prijenos dionica, izdavatelj je obvezan u roku od 2 (dva) dana od podnošenja zahtjeva besplatno upisati stjecatelja u knjigu dionica te mu o izvršenom upisu bez odgađanja izdati odgovarajuću potvrdu."

Članak 31.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 450-08/95-01/02
Zagreb, 9. listopada 1998.

ZASTUPNIČKI DOM
HRVATSKOG DRŽAVNOG SABORA

Predsjednik
Zastupničkog doma
Hrvatskoga državnog sabora
akademik Vlatko Pavletić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.