Zakoni i propisi - Pravni savjeti 141 27.10.1998 Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na alkohol
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA

Na osnovi članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POSEBNOM POREZU NA ALKOHOL

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na alkohol, koji je donio Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora na sjednici 9. listopada 1998.

Broj: 081-98-1868/1
Zagreb, 16. listopada 1998.

Predsjednik
Republike Hrvatske
dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA
O POSEBNOM POREZU NA ALKOHOL

Članak 1.

U Zakonu o posebnom porezu na alkohol ("Narodne novine", br. 51/94.) u članku 1. stavci 2. i 3. brišu se.

Članak 2.

U članku 4. stavku 1. točki 3. ispred riječi: "manjak" dodaje se riječ: "količinski".

Točka 4. mijenja se i glasi:

"4. proizvodni gubici, osim gubitaka nastalih kaliranjem, kvarenjem, rastepom i lomom u visini većoj od 1,7% i skladišni i transportni gubici, osim gubitaka nastalih kaliranjem, kvarenjem, rastepom i lomom u visini većoj od 0,5%."

Članak 3.

U članku 5. dodaje se stavak 2. koji glasi:

"(2) Ako se alkohol i alkoholna pića uvoze u svoje ime a za tuđi račun, tada je korisnik uvoza obveznik posebnog poreza na alkohol."

Članak 4.

U članku 9. stavku 1. riječi: "domaći" i "domaća" brišu se, a riječi: "od 30,00 kuna" zamjenjuju se riječima: "od 40,00 kuna".

Stavak 2. briše se.

Dosadašnji stavak 3. postaje stavak 2.

Članak 5.

U članku 10. stavak 2. mijenja se i glasi:

"(2) Posebni porez ne plaća se na alkohol i alkoholna pića koja se isporučuju slobodnim zonama i slobodnim carinskim prodavaonicama kao i na isporuke alkohola i alkoholnih pića iz slobodnih carinskih prodavaonica."

U stavku 5. riječi: "ili u tom roku" zamjenjuju se riječima: "i u tom roku".

Iza stavka 5. dodaje se stavak 6. koji glasi:

"(6) Porezni obveznici koji plate posebni porez na alkohol na temelju odredbi iz stavka 5. ovoga članka, imaju pravo na povrat plaćenoga posebnog poreza ako naknadno naplate izvezeni alkohol ili alkoholna pića."

Članak 6.

U članku 11. točki 2. riječi: "ili isporuke alkohola ili alkoholnih pića slobodnim carinskim prodavaonicama, specijaliziranim skladištima i slobodnim zonama" brišu se.

Točka 4. mijenja se i glasi:

"4. u času utvrđivanja proizvodnoga, skladišnog i transportnog gubitka nastalog kaliranjem, kvarenjem, rastepom i lomom u visini većoj od visine utvrđene u članku 4. stavku 1. točki 4. ovoga Zakona."

Članak 7.

U članku 12. stavak 2. mijenja se i glasi:

"(2) Pri uvozu alkohola ili alkoholnog pića posebni porez se plaća prilikom carinjenja, a obračunava ga i naplaćuje ovlaštena carinarnica u skladu s propisima o postupku obračuna i naplate carine."

Članak 8.

U članku 13. dodaje se stavak 2. koji glasi:

"(2) Proizvode iz članka 3. ovoga Zakona, obveznici posebnog poreza kao i sve druge pravne i fizičke osobe, ne smiju prodavati na mjestima koja su određena kao tržnice i mjesta gdje se može prigodno trgovati, odnosno na otvorenim mjestima na kojima se gotovinski promet ne evidentira preko naplatnih uređaja ili izdavanja računa u smislu Zakona o porezu na dodanu vrijednost, osim u okviru pružanja ugostiteljskih usluga i prodaju putem automata."

Članak 9.

U članku 16. dodaje se stavak 2. koji glasi:

"(2) Ako se u postupku nadzora utvrdi da treba naknadno obračunati posebni porez na uvezeni alkohol i alkoholna pića, to će učiniti nadležna carinarnica u skladu s odredbama Carinskog zakona u kojima je propisan postupak naknadnog obračuna carine i donošenje rješenja o naplati i vraćanju carine koja nije bila obračunana ili je obračunana u manjoj ili većoj svoti od propisane."

Članak 10.

Iza članka 17. dodaje se članak 17a. koji glasi:

"Članak 17a.

(1) Alkoholna pića koja su u prometu na carinskom području Republike Hrvatske, moraju biti označena posebnom markicom Ministarstva financija Republike Hrvatske, koja uz tekst "Republika Hrvatska - Ministarstvo financija" mora imati količinsku oznaku te slovnu oznaku serije i broj serije.

(2) Alkoholna pića koja se izvoze i koja se prodaju u slobodnim carinskim prodavaonicama, specijaliziranim skladištima i slobodnim zonama, moraju biti označena posebnom markicom.

(3) Posebna markica mora biti naljepljena preko čepa na boci tako da se pri otvaranju ošteti.

(4) Porezni obveznici podnose zahtjev za tiskanje posebnih markica Područnom uredu Porezne uprave mjesno nadležnom prema svom sjedištu.

(5) Iznimno, odredbe stavka 1., 2., 3. i 4. ovoga članka, ne odnose se na alkoholna pića koja se stavljaju u promet uz uvjete i na način propisan u Zakonu o vinu i Pravilniku o vinu.

(6) Ministar financija propisat će oblik i izgled posebnih markica i rokove za podnošenje zahtjeva za tiskanje markica i za plaćanje troškova tiskanja markica."

Članak 11.

U članku 25. stavak 1. mijenja se i glasi:

"(1) Uvoz i izvoz alkohola ili alkoholnih pića mogu obavljati pravne i fizičke osobe uz odobrenje Porezne uprave Središnjeg ureda."

Stavak 3. mijenja se i glasi:

"(3) Porezna uprava može uskratiti izdavanje odobrenja ili oduzeti izdano odobrenje ako je pravna ili fizička osoba kažnjena po pravomoćnom rješenju za porezne prekršaje ili je porezni dužnik."

Članak 12.

U članku 27. stavku 1. točka 4. mijenja se i glasi:

"4. ako alkohol ili alkoholna pića stavlja u promet suprotno odredbama članaka 17. i 17a ovoga Zakona."

Iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

"(2) Novčanom kaznom od 20.000,00 do 400.000,00 kuna kaznit će se porezni obveznik ako prodaje alkohol i alkoholna pića na mjestima koja su određena kao tržnice gdje se može prigodno trgovati, na otvorenim mjestima na kojima ne postoji obveza evidentiranja gotovinskog prometa ili izdavanje računa. Istom kaznom kaznit će se za prekršaj i svaka druga pravna i fizička osoba koja obavlja prodaju na navedenom mjestu (članak 13. stavak 2.)."

U stavku 3. riječi: "stavka 2." zamjenjuju se riječima: "stavka 2. i 3."

Dosadašnji stavci 2., 3. i 4. postaju stavci 3., 4. i 5.

Članak 13.

U članku 29. iza riječi: "te članaka" dodaje se brojka: "17a."

Članak 14.

U članku 31. dodaje se stavak 4. koji glasi:

"(4) Pravne i fizičke osobe koje nisu porezni obveznici u smislu odredaba članaka 5. ovoga Zakona, a koje stavljaju u promet alkohol i alkoholna pića iz članka 3. ovoga Zakona, obvezni su do 31. ožujka 1999. obilježiti posebnim markicama sav alkohol i alkoholna pića, na način propisan u članku 17a. ovoga Zakona."

Članak 15.

Odredbe članka 2. stavka 2. ovoga Zakona primijenit će se i na postupke koji su u tijeku pred upravnim tijelima.

Članak 16.

Ovlašćuje se Odbor za zakonodavstvo Zastupničkog doma Hrvatskoga državnog sabora da utvrdi i izda pročišćeni tekst Zakona o posebnom porezu na alkohol.

Članak 17.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama", s tim da se odredba članka 17a. primjenjuje od 1. siječnja 1999.

Klasa: 410-19/94-01/06
Zagreb, 9. listopada 1998.

ZASTUPNIČKI DOM
HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA

Predsjednik
Zastupničkog doma
Hrvatskoga državnog sabora
akademik Vlatko Pavletić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.