Zakoni i propisi - Pravni savjeti 138 21.10.1998 Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva privatizacije
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 60. stavka 1. i 2. Zakona o sustavu državne uprave ("Narodne novine", broj 75/93) i Uredbe o načelima za unutarnje ustrojstvo i o radnom vremenu tijela državne uprave ("Narodne novine", broj 37/94), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 15. listopada 1998. godine, donijela

UREDBU

O UNUTARNJEM USTROJSTVU MINISTARSTVA PRIVATIZACIJE

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Uredbom utvrđuje se unutarnji ustroj Ministarstva privatizacije (u daljnjem tekstu: Ministarstvo), nazivi upravnih organizacija i drugih ustrojstvenih jedinica, njihov djelokrug i način upravljanja, te okvirni broj službenika i namještenika Ministarstva, u onim pitanjima koja nisu uređena posebnim propisima.

II. UNUTARNJE USTROJSTVO I DJELOKRUG

Članak 2.

Za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva, ustrojavaju se sljedeće upravne organizacije i druge ustrojstvene jedinice:

1. Kabinet ministra

2. Ured tajnika Ministarstva

3. Uprava za privatizaciju

4. Uprava za strategiju privatizacije i dodjelu dionica bez naplate

5. Uprava za pravne poslove

1. KABINET MINISTRA

Članak 3.

Kabinet ministra je posebna ustrojstvena jedinica koja za ministra i njegovog zamjenika obavlja protokolarne poslove, poslove u svezi odnosa sa sredstvima javnog priopćavanja, te druge stručne i administrativne poslove.

2. URED TAJNIKA MINISTARSTVA

Članak 4.

Ured tajnika Ministarstva je posebna ustrojstvena jedinica koja obavlja stručne i administrativne poslove vezane za predlaganje plana rada Ministarstva temeljem nacrta planova rada ustrojstvenih jedinica Ministarstva; usklađivanje rada upravnih organizacija i ustrojstvenih jedinica Ministarstva, te davanje uputa za rad na ostvarivanju plana rada Ministarstva; usklađivanje rada u Ministarstvu na izradi zakona i drugih propisa; vođenje brige o stanju kadrova u Ministarstvu i predlaganje planova stručnog usavršavanja i osposobljavanja državnih službenika i namještenika; nadzor nad radom državnih službenika i namještenika, te poduzimanje mjera za osiguranje učinkovitosti na radu; uredno i pravilno korištenje imovine i sredstava za rad; financijsko-računovodstvene poslove, te obavljanje drugih poslova koje mu povjeri ministar.

Za obavljanje poslova Ureda tajnika Ministarstva ustrojavaju se sljedeći odjeli:

- Odjel kadrovskih i općih poslova

- Odjel financijsko-računovodstvenih poslova

Članak 5.

Odjel kadrovskih i općih poslova je unutarnja ustrojstvena jedinica koja obavlja stručne i administrativne poslove u svezi s kadrovima Ministarstva, te radnim odnosima, poslove pisarnice, prijepisa, umnožavanja, te obavlja i druge pomoćne i tehničke poslove koje mu povjeri ministar.

Odjel financijsko-računovodstvenih poslova je unutarnja ustrojstvena jedinica koja obavlja stručne i administrativne poslove vezane za računovodstvo, financijsko poslovanje, obračun plaća, te druge financijsko-računovodstvene poslove koje mu povjeri ministar.

3. UPRAVA ZA PRIVATIZACIJU

Članak 6.

Uprava za privatizaciju je upravna organizacija u sastavu Ministarstva koja obavlja upravne i stručne poslove vezane na privatizaciju državnih poduzeća temeljem posebnih zakona, privatizaciju drugih pravnih osoba u vlasništvu Republike Hrvatske, upravljanje i gospodarenje vlasničkim portfeljom i definiranje strategije restrukturiranja poduzeća. Za obavljanje poslova Uprave za privatizaciju ustrojavaju se sljedeći odjeli:

- Odjel za privatizaciju državnih poduzeća

- Odjel za gospodarenje.

Članak 7.

Odjel za privatizaciju državnih poduzeća obavlja upravne i stručne poslove vezane za:

- privatizaciju državnih poduzeća iz članka 13. stavka 5. Zakona o privatizaciji,

- privatizaciju drugih pravnih osoba u vlasništvu Republike Hrvatske,

- predlaganje modela privatizacije i financijskog restrukturiranja,

- pribavljanje mišljenja nadležnih ministarstva vezanih na uvjete i način privatizacije,

- predlaganje pravnih osoba kojima će se dati ovlaštenje za izradu elaborata o procjeni vrijednosti poduzeća,

- obavlja druge poslove koje mu povjeri ministar.

Članak 8.

Odjel za gospodarenje obavlja upravne i stručne poslove vezane za:

- predlaganje posebnih uvjeta za prodaju dionica ili udjela određenih pravnih osoba,

- kupnju, prodaju i osnivanje trgovačkih društava kad je to određeno zakonom,

- izbor i predlaganje modela privatizacije i financijskog restrukturiranja za pojedina poduzeća ili grupe poduzeća,

- ocjenjivanje elaborata o restrukturiranju prilikom osnivanja novih društava u postupku restrukturiranja,

- davanje suglasnosti na investicijske studije,

- predlaganje izuzimanja od prodaje dionica ili udjela, stvari i prava određenih pravnih osoba, te način korištenja istih,

- predlaganje odluka o prodaji dionica ili udjela nazivne vrijednosti iznad 100.000.000,00 kuna,

- obavlja druge poslove koje mu povjeri ministar.

4. UPRAVA ZA STRATEGIJU PRIVATIZACIJE I DODJELU DIONICA BEZ NAPLATE

Članak 9.

Uprava za strategiju privatizacije i dodjelu dionica bez naplate, obavlja upravne i stručne poslove vezane za: strategiju privatizacije i restrukturiranje pojedinih društava ili grupe društava, te provedbu postupaka dodjele dionica bez naplate. Za obavljanje poslova Uprave za strategiju privatizacije i dodjelu dionica bez naplate osnivaju se sljedeći odjeli:

- Odjel za strategiju privatizacije

- Odjel za dodjelu dionica bez naplate.

Članak 10.

Odjel za strategiju privatizacije obavlja upravne i stručne poslove vezane za: izbor i predlaganje modela privatizacije; suradnju sa stranim konzultantima na predlaganju modela i strategije privatizacije; suradnju s investicijskim bankama prilikom prodaje i plasmana dionica/udjela na međunarodnom tržištu; komparaciju i analizu iskustava drugih zemalja u strateškim modelima privatizacije; pripremu materijala i definiranje ponuda u svezi potreba ulagača, a posebice hrvatskog useljeništva, pripremu promotivne literature, uspostavu kontakata i pregovora s ulagačima; sudjelovanje na promotivnim misijama u zemlji i inozemstvu; pripremu periodičkih prezentacijskih izvješća o realizaciji strateških modela privatizacije; te obavlja i druge poslove koje mu povjeri ministar.

Članak 11.

Odjel za dodjelu dionica bez naplate obavlja upravne i stručne poslove vezane za: provedbu postupka dodjele bez naplate (kuponska privatizacija i dodjela dionica bez naplate hrvatskim braniteljima); predlaganje posebnih uvjeta za dodjelu dionica ili udjela bez naplate određenih pravnih osoba; predlaganje, koordiniranje i objedinjavanje interinstitucionalne logistike organizacije provođenja procesa registracije ovlaštenih sudionika dodjele dionica bez naplate; predlaganje sistematizacije kategorizacije sudionika procesa; predlaganje izrade akata i pratećih pravilnika u svezi s dodjelom dionica bez naplate; pripremu promotivno-promidžbenog materijala modela dodjele dionica ili udjela bez naplate; izdavanje dozvola (licenci) društvima za upravljanje fondovima i drugim zakonski ovlaštenim sudionicima-posrednicima za sudjelovanje u dodjeli dionica bez naplate, te obavlja i druge poslove koje mu povjeri ministar.

5. UPRAVA ZA PRAVNE POSLOVE

Članak 12.

Uprava za pravne poslove je upravna organizacija u sastavu Ministarstva koja obavlja upravne i stručne poslove vezane za izradu i provođenje zakona i drugih propisa iz područja pretvorbe i privatizacije.

U Upravi za pravne poslove su sljedeći odjeli:

- Odjel za normativne poslove

- Odjel za imovinsko-pravne poslove

- Odjel za upravne poslove

- Odjel inspekcijskog nadzora.

Članak 13.

Odjel za normativne poslove obavlja upravne i stručne poslove vezane za: izradu nacrta zakona i drugih propisa iz područja privatizacije; izradu nacrta akata radi provođenja zakona; praćenje zakona i drugih propisa i predlaganje njegovih promjena; izradu nacrta akata kojima se određuje osnivanje trgovačkih društava i drugih pravnih osoba; izrada akata (natječaji, tenderi i dr.) temeljem kojih se provodi promet dionicama odnosno udjelima pravnh osoba; izrada nacrta međudržavnih ugovora, te obavlja druge poslove iz područja normativne djelatnosti kad to ministar odredi.

Članak 14.

Odjel za imovinsko-pravne poslove u postupku privatizacije obavlja upravne i stručne poslove vezane za: privatizaciju državnih poduzeća i drugih pravnih osoba u vlasništvu Republike Hrvatske; kupnju, prodaju i osnivanje trgovačkih društava; obavlja i druge poslove iz imovinsko-pravnog područja kad to ministar odredi.

Članak 15.

Odjel za upravne poslove obavlja upravne i stručne poslove vezane za: provedbu upravnog postupka; provedbu upravnog nadzora; davanje mišljenja i uputa u primjeni i provođenju zakona i drugih propisa; te obavlja i druge poslove koje mu ministar odredi.

Članak 16.

Odjel za inspekcijski nadzor obavlja upravne i stručne poslove vezane za provedbu inspekcijskog nadzora nad zakonitošću provođenja pretvorbe i privatizacije.

III. UPRAVLJANJE MINISTARSTVOM

Članak 17.

Ministar predstavlja Ministarstvo i upravlja njegovim radom.

Zamjenik ministra zamjenjuje ministra u slučaju njegovog izbivanja ili spriječenosti, te obavlja i druge poslove koje mu povjeri ministar.

Članak 18.

Radom uprava Ministarstva upravljaju pomoćnici ministra - ravnatelji.

Radom Ureda tajnika upravlja tajnik Ministarstva.

Radom Kabineta ministra upravlja tajnik Kabineta, koji ima položaj načelnika.

Radom odjela u sastavu uprava Ministarstva upravljaju načelnici.

Članak 19.

Zamjenik ministra, tajnik Ministarstva i pomoćnici ministra - ravnatelji odgovorni su za svoj rad ministru i Vladi Republike Hrvatske.

Načelnici odjela u sastavu uprava odgovorni su za svoj rad ministru i pomoćniku ministra koji upravlja tom upravom.

Članak 20.

Ovlasti i odgovornosti državnih službenika i namještenika pobliže će se utvrditi Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva.

IV. SLUŽBENICI I NAMJEŠTENICI

Članak 21.

Poslove i zadatke iz djelokruga Ministarstva, zavisno o vrsti, složenosti, stručnoj spremi i drugim uvjetima obavljaju službenici i namještenici, raspoređeni u službenička zvanja i namještenička radna mjesta u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i o plaćama nositelja pravosudnih dužnosti i propisima donesenim na osnovu njega.

Okvirni broj državnih službenika i namještenika potrebnih za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva nalazi se u tabeli koja je sastavni dio ove Uredbe i koja se neće objaviti.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 22.

Pitanja od značaja za rad Ministarstva koja nisu uređena Zakonom o sustavu državne uprave, Uredbom o načelima za unutarnje ustrojstvo i o radnom vremenu tijela državne uprave i ovom Uredbom, uredit će se Pravilnikom o unutarnjem redu, a osobito broj potrebnih službenika i namještenika s naznakom njihovih osnovnih poslova i zadaća, te stručnih uvjeta potrebnih za njihovo obavljanje, kao i njihove ovlasti i odgovornosti.

Pravilnik o unutarnjem redu Ministarstva donijet će ministar privatizacije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe.

Članak 23.

Na dan stupanja na snagu ove Uredbe prestaje važiti "Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva privatizacije i upravljanja imovinom" koju je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj 31. kolovoza 1995. godine.

Članak 24.

Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 023-03/95-01/25
Urbroj: 5030116-98-2
Zagreb, 15. listopada 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.