Zakoni i propisi - Pravni savjeti 138 21.10.1998 Odluka o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Rovinj
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 28. stavka 3. Zakona o morskim lukama ("Narodne novine", broj 108/95) Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 15. listopada 1998. godine donijela

ODLUKU

O KONCESIJI POMORSKOG DOBRA U SVRHU GOSPODARSKOG KORIŠTENJA LUKE POSEBNE NAMJENE - LUKE NAUTIČKOG TURIZMA ROVINJ

I.

Na temelju prijave u skladu s člankom 65. Zakona o morskim lukama ("Narodne novine", broj 108/95) i mišljenja Stručnog tijela za ocjenu koncesija osnovanog sukladno članku 63. stavku 2. Pomorskog zakonika, prihvaća se prijava postojećeg korisnika luke posebne namjene, Adriatic Croatia International Club d.d. Opatija (u daljnjem tekstu: Ovlaštenik), te se daje ovlaštenje za daljnje gospodarsko korištenje luke posebne namjene luke nautičkog turizma Rovinj.

Prijavi korištenja luke posebne namjene sukladno članku 11. Uredbe o postupku dodjele koncesije i načinu određivanja granice za luke posebne namjene ("Narodne novine", broj 108/96) priložena je propisana dokumentacija koja čini sastavni dio ove Odluke kao Prilog 1., a ne objavljuje se u "Narodnim novinama".

Pomorsko dobro koje je predmet ove Odluke u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Rovinj, obuhvaća:

Područje sljedećih k.č. 10105, 10107, 10107/2 i 10108/2 sve k.o. Rovinj.

Narečeno kopneno područje pomorskog dobra obuhvaća površinu od 16 719 m2.

Morski akvatorij omeđen je spojnicom točaka:

                Y               X
A       5 392 708,00    4 993 341,00
B       5 392 932,00    4 993 469,00
C       5 392 977,00    4 993 431,00

- ukupne površine 51 149 m2.

Pomorsko dobro lučko područje iz prethodnog stavka ucrtano je na kopiji katastarskog plana, koji čini sastavni dio ove Odluke kao Prilog 2., a ne objavljuje se u "Narodnim novinama".

II.

Koncesija se daje u svrhu gospodarskog korištenja postojeće luke posebne namjene - luke nautičkog turizma.

Ovlaštenik se obvezuje da pomorsko dobro koje ovom Odlukom dobija na gospodarsko korištenje koristi isključivo za svoje posebne potrebe, odnosno da koristi zemljište - pomorsko dobro i sve objekte podgradnje i nadgradnje navedene u popisu objekata podgradnje i nadgradnje koji čini sastavni dio ove Odluke kao Prilog 3., a ne objavljuje se u "Narodnim novinama", za obavljanje djelatnosti za koje je registriran.

Ovlaštenik ne može bez izričitog odobrenja davatelja koncesije prenositi na drugog bilo koje pravo koje stječe koncesijom.

III.

Ovlaštenik je dužan gospodarski koristiti luku u skladu sa hrvatskim zakonima i podzakonskim aktima, te je dužan za svaku eventualnu gradnju ili rekonstrukciju na lučkom području u redovnoj proceduri ishoditi suglasnost davatelja koncesije te lokacijsku, i građevinsku dozvolu.

IV.

Davatelj koncesije daje na korištenje pomorsko dobro navedeno u točki I. ove Odluke Ovlašteniku na preostalo vremensko razdoblje, odnosno do 31. prosinca 2000. godine.

V.

Za korištenje pomorskog dobra navedenog u točki I. ove Odluke Ovlaštenik se obvezuje da će uredno plaćati davatelju koncesije godišnju naknadu.

Godišnja naknada koju Ovlaštenik plaća za korištenje pomorskog dobra sastoji se iz dva dijela:

a) stalni dio u iznosu od 0,70 kuna po m2 zauzete površine godišnje.

b) promjenjivi dio naknade u iznosu od 2.5% od prihoda luke godišnje.

Navedena naknada plaća se na sljedeći način:

- stalni dio naknade plaća se od trenutka zaključivanja Ugovora o koncesiji, u roku od 45 dana. Za sljedeće godine naknada se plaća uvijek za tekuću godinu unaprijed do 1. ožujka. Za godinu u kojoj je dana koncesija i za godinu u kojoj koncesija ističe, razmjerno preostalim mjesecima korištenja;

- promjenjivi dio naknade plaća se u dva obroka i to prema prihodu u prvih šest mjeseci do 1. rujna, a za ostvareni prihod drugih šest mjeseci do 1. ožujka u narednoj godini.

VI.

Na temelju ove Odluke ovlašćuje se ministar pomorstva, prometa i veza da sklopi Ugovor o koncesiji pomorskog dobra iz točke I. ove Odluke, kojim će se detaljno urediti ovlaštenja Davatelja koncesije, te prava i obveze Ovlaštenika, posebice u odnosu na zaštitu okoliša, održavanje i osiguranje luke.

VII.

Obvezuje se koncesionar da sukladno članku 6. i članku 7. stavak 1. Pravilnika o evidenciji i obilježavanju pojasa pomorskog dobra dostavi Povjerenstvu za granice nadležne županije u roku od 4 mjeseca, od dana donošenja ove Odluke, izrađeni geodetski elaborat radi razgraničenja pomorskog dobra i/ili dovođenja u sklad katastra zemljišta i/ili zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem na terenu, te provedbe članka 1038. Pomorskog zakonika.

Ako Ovlaštenik u roku 30 dana od dana donošenja ove Odluke ne potpiše Ugovor o koncesiji pomorskog dobra, gubi sva prava određena ovom Odlukom.

VIII.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u "Narodnim novinama".

Klasa: 934-01/98-02/04
Urbroj: 5030116-98-6
Zagreb, 15. listopada 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša,
v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.