Zakoni i propisi - Pravni savjeti 136 19.10.1998 Naredba o dodatnim fitosanitetskim uvjetima za uvoz sjemenskog krumpira u Republiku Hrvatsku
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

Na temelju članka 12. stavka 1. točke 2., 6., 9. i 11. Zakona o zaštiti bilja ("Narodne novine" br. 10/94), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

NAREDBU

O DODATNIM FITOSANITETSKIM UVJETIMA ZA UVOZ SJEMENSKOG KRUMPIRA U REPUBLIKU HRVATSKU

I.

Radi sprečavanja unošenja karantenskih štetočinja krumpira, a osobito smeđe truleži gomolja krumpira (Ralstonia/Pseudomonas/solanacearum /Smith/ Yabuuchi et al.) u Republiku Hrvatsku, propisuju se dodatni uvjeti za uvoz sjemenskog krumpira.

II.

Uvoznik sjemenskog krumpira dužan je prilikom uvoza pošiljke sjemenskog krumpira, graničnom inspektoru zaštite bilja na ulaznom graničnom prijelazu uz ostale propisane isprave predočiti i izvorni primjerak Prijave za uvoz sjemenskog krumpira, ovjeren od inspektora zaštite bilja nadležnog za mjesto istovara pošiljke. Od datuma ovjere prijave do dana uvoza pošiljke sjemenskog krumpira ne smije proći više od 30 dana.

Osim podataka bitnih za identifikaciju pošiljke, u prijavi mora biti navedeno mjesto (točna adresa) i datum istovara odnosno uskladištenja pošiljke sjemenskog krumpira. Obrazac prijave otisnut je u Prilogu 1. ove Naredbe i njezin je sastavni dio.

III.

Prilikom obvezatnog zdravstvenog pregleda pošiljke sjemenskog krumpira kod uvoza, granični inspektor zaštite bilja ovjerava prijavu iz točke II. stavka 1. ove Naredbe. Granični inspektor zaštite bilja, u roku od 24 sata nakon što je obavio pregled, izvješćuje inspektora zaštite bilja nadležnog za mjesto istovara i Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu Republike Hrvatske (u nastavku teksta: Zavod) o prispijeću pošiljke.

IV.

Pošiljka sjemenskog krumpira mora se u cijelosti istovariti u prijavljenom skladištu i ostati u tom skladištu sve dok stručnjak Zavoda ne obavi zdravstveni pregled krumpira. Pregled odnosno uzimanje uzoraka mora se obaviti unutar dva radna dana nakon dana istovara pošiljke. Cjelokupna količina mora ostati u skladištu sve dok ne budu poznati rezultati zdravstvenog pregleda uzorka krumpira.

V.

Nakon što se pregledom ili laboratorijskom analizom utvrdi da nema znakova zaraze karantenskim štetočinjama krumpira i nakon dobivanja pismenog nalaza o zdravstvenoj ispravnosti pošiljke, inspektor zaštite bilja dopustit će stavljanje u promet pregledane količine sjemenskog krumpira

VI.

Jedna pošiljka sjemenskog krumpira može se sastojati najviše od 4 (četiri) partije za sjemenski krumpir kalibraže veće od 35 mm, odnosno najviše od 8 (osam) partija za sjemenski krumpir kalibraže od 28 do 35 mm, osim pošiljaka sjemenskog krumpira koje se na temelju suglasnosti Ministarstva poljoprivrede i šumarstva uvoze za potrebe oplemenjivanja bilja, vođenje postupka priznavanja i zaštite sorti poljoprivrednog bilja i pošiljke koje znanstvene institucije primaju za pokuse ili za istraživanje.

Jedna pošiljka sjemenskog krumpira može sadržavati samo partije kalibraže veće od 35 mm odnosno samo partije kalibraže od 28 do 35 mm.

Partija se sastoji od samo jedne sorte i jedne sjemenske kategorije, koja je bila proizvedena na jednoj parceli i pod jednim proizvođačkim brojem. Partije moraju biti odvojene kod pripreme, pakiranja i utovara pošiljke.

VII.

Osim uvjeta iz točaka II., III., IV., V. i VI. ove Naredbe, za uvoz sjemenskog krumpira podrijetlom iz Kraljevine Nizozemske, a iz drugih zemalja zavisno od raširenosti uzročnika smeđe truleži gomolja krumpira, zdravstveni pregled obavit će se na sljedeći način:

Stručnjak Zavoda uzet će uzorak za laboratorijsko utvrđivanje prisutnosti smeđe truleži gomolja krumpira. Uzorak se uzima iz jedne partije, koja se sastoji od jedne sorte i jedne sjemenske kategorije, koja je bila proizvedena na jednoj parceli i pod jednim proizvođačkim brojem. Svaki uzorak uzima se u najmanje dva ponavljanja, svako ponavljanje sastoji se od 200 gomolja. Uzorci moraju biti testirani u ovlaštenom laboratoriju IF-testom ili ekvivalentnim testom.

VIII.

Mora se upotrebljavati samo ona oprema koja je isključivo namijenjena za promet krumpira, a ako se upotrebljava druga oprema ona mora biti dezinficirana.

Gomolji moraju biti pakirani u neupotrebljavane vreće ili u kontejnere koji su bili prethodno dezinficirani.

IX.

Ukoliko pošiljku sjemenskog krumpira na graničnom prijelazu uz ostale isprave ne prati ovjerena prijava iz točke II. stavka 1. ove Naredbe, granični inspektor zaštite bilja rješenjem će naložiti uvozniku da pošiljku odmah vrati pošiljatelju.

X.

Uvoznik i krajnji korisnik sjemenskog krumpira dužni su najmanje godinu dana čuvati deklaracije o kvaliteti s ambalaže sjemenskog krumpira inozemnog podrijetla.

Uvoznik koji uvozi sjemenski krumpir u Republiku Hrvatsku dužan je voditi očevidnik o uvozu i prodaji sjemenskog krumpira za svaku partiju posebno.

Očevidnik o uvozu i prodaji sjemenskog krumpira mora sadržavati sljedeće podatke:

- naziv i adresu proizvođača i pošiljatelja,

- naziv sorte i sjemensku kategoriju,

- oznaku (broj) partije,

- količinu,

- oznaku i broj fitocertifikata zemlje izvoznice,

- datum i mjesto istovara,

- naziv (ime) i adresu kupca.

XI.

Zavod je dužan najkasnije do 31. svibnja tekuće godine Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva dostaviti izvještaj o obavljenim pregledima sjemenskog krumpira za proteklu sezonu sadnje.

XII.

Na dan stupanja na snagu ove Naredbe, prestaje vrijediti Naredba o dodatnim fitosanitetskim uvjetima za uvoz sjemenskog krumpira u Republiku Hrvatsku "Narodne novine", br. 6/96.

XIII.

Ova Naredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 320-17/98-1/39
Urbroj: 525-02-91-1
Zagreb, 9. listopada 1998.

Ministar
poljoprivrede i šumarstva
mr. Zlatko Dominiković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Prijava za uvoz sjemenskog krumpira                                                                                          
                                                                                                                                                                       Prilog 1.

I. Ispunjava uvoznik

Naziv i adresa proizvođača: __________________________________________________________________

Naziv i adresa izvoznika _____________________________________________________________________

Naziv i adresa uvoznika: _____________________________________________________________________

Red.
br.

   Sorta         Sjemenska     
     kategorija
     Oznaka     
     partije
     Količina     
     (kg)
     Vrsta i
     broj pakiranja      

kalibraža > 35 mm

1.

              

2.

           

3.

                

4.

              

kalibraža 28 - 35 mm

1.

              

2.

              

3.

             

4.

              

5.

              

6.

             

7.

              

8.

              

Navedena pošiljka sjemenskog krumpira bit će istovarena dana ___________________________________u skladištu (naziv

vlasnika i adresa) __________________________________________________________________________________

U ______________________ , dana ______________________ .

Ovjerava inspekcija zaštite bilja Županije ________________________________________________________________

U ______________________ , dana ______________________ .

II. Ispunjava granična inspekcija zaštite bilja

Granična inspekcija zaštite bilja - Granični prijelaz ___________________________________________

Oznaka i broj fitocertifikata zemlje izvoznice _______________________________________________

Uvoz dopušten dana ______________________ u ______________________ sati

III. Ispunjava inspekcija zaštite bilja

Županija ______________________ Inspekcija zaštite bilja
Dopušta se stavljanje u promet sjemenskog krumpira prema ovoj prijavi
U ______________________ , dana ______________________ .