Zakoni i propisi - Pravni savjeti 136 19.10.1998 Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o uvođenju depozita na inozemne financijske kredite
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKA NARODNA BANKA

Na temelju članka 15. stavka 1. točke 2. Zakona o kreditnim poslovima s inozemstvom ("Narodne novine" broj 43/96) i članka 67. stavak 1. točka 6. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci ("Narodne novine" broj 35/95 - pročišćeni tekst), Savjet Hrvatske narodne banke na svojoj sjednici održanoj 14. listopada 1998. godine, donio je

ODLUKU

O IZMJENI I DOPUNI ODLUKE O UVOĐENJU DEPOZITA NA INOZEMNE FINANCIJSKE KREDITE, DEVIZNE DEPOZITE I IZDANE GARANCIJE

1.

U Odluci o uvođenju depozita na inozemne financijske kredite, devizne depozite i izdane garancije ("Narodne novine" broj 52/98. i 73/98.) točki 2. stavku 2. alineji 2. riječi "- za srednjoročni kredit preko 1 do 3 godine - 5%", brišu se.

2.

U točki 4. stavak 2. riječi "nakon konačne otplate kredita", zamjenjuju se riječima "12 mjeseci nakon uplate depozita uz uvjet da je kredit otplaćen u cijelosti".

3.

U točki 5. stavak 2. riječi "s rokom povrata preko 3 godine" zamjenjuju se riječima "s rokom povrata preko 1 godine".

U 3. stavku riječi "po isteku roka valjanosti garancije" zamjenjuju se riječima "12 mjeseci nakon uplate depozita."

4.

U točki 5a. riječi "produžava na rok do 3 godine" zamjenjuju se riječima "produžava na rok do 1 godine".

5.

Iza točke 5a. Odluke dodaju se nove točke 5b. i 5c. koje glase:

"5b.

Depozit uplaćen do stupanja na snagu Odluke o izmjeni i dopuni odluke o uvođenju depozita na inozemne financijske kredite, devizne depozite i izdane garancije ("Narodne novine" 136/98.) po osnovi srednjoročnog kredita preko 1 do 3 godine te jamstva stranoj osobi po kreditu namijenjenom za konverziju u kune s rokom povrata preko 1 godine, Hrvatska narodna banka će vratiti po objavi iste u "Narodnim novinama".

5c.

Odredbe točke 4. stavak 2. i točke 5. stavak 2. odnose se samo na kredite ugovorene i korištene te jamstva izdana poslije stupanja na snagu Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o uvođenju depozita na inozemne financijske kredite, devizne depozite i izdane garancije ("Narodne novine" 136/98.")".

6.

U točki 6. stavak 1. mijenja se i glasi: "Banka ovlaštena za poslove s inozemstvom dužna je Hrvatskoj narodnoj banci izdvojiti kunski depozit u visini od 15% prosječnog dnevnog stanja deviznog depozita strane banke s preostalim rokom dospijeća do 1 godine u obračunskom razdoblju".

7.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

O. br. 454/98.
Zagreb, 14. listopada 1998.

Predsjednik Savjeta
Hrvatske narodne banke
guverner
Hrvatske narodne banke
dr. Marko Škreb, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.