Zakoni i propisi - Pravni savjeti 136 19.10.1998 Pravilnik o načinu i rokovima isplate dodatka uz mirovinu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

REPUBLIČKI FOND MIROVINSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA RADNIKA HRVATSKE,
REPUBLIČKI FOND INDIVIDUALNIH POLJOPRIVREDNIKA HRVATSKE I
REPUBLIČKI FOND SAMOSTALNIH PRIVREDNIKA HRVATSKE

Na temelju članka 1. stavka 3. Zakona o prenošenju sredstava državnog proračuna fondovima mirovinskog i invalidskog osiguranja te usklađivanju mirovina ("Narodne novine", broj 102/98.), članka 6. točke 11. Statuta Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske ("Narodne novine", broj 58/90., 21/92., 116/93. i 23/95.), članka 6. točke 12. Statuta Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja samostalnih privrednika Hrvatske ("Narodne novine", broj: 58/90., 21/92., 116/93., 23/95. i 24/97.) i članka 6. točke 9. Statuta Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja individualnih poljoprivrednika Hrvatske ("Narodne novine", broj 58/90., 21/92. i 74/97.), Upravni odbor Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske, Upravni odbor Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja samostalnih privrednika Hrvatske i Upravni odbor Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja individualnih poljoprivrednika Hrvatske, na zajedničkoj sjednici održanoj 5. listopada 1998. donosi

PRAVILNIK

O NAČINU I ROKOVIMA ISPLATE DODATKA UZ MIROVINU

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuje način i rokovi isplate sredstava koja će biti doznačena Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske, Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja individualnih poljoprivrednika Hrvatske i Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja samostalnih privrednika Hrvatske (u daljnjem tekstu: mirovinski fondovi) iz državnog proračuna Republike Hrvatske u ukupnoj svoti od 7.534,856.731 kn na temelju članka 1. stavka 1. Zakona o prenošenju sredstava državnog proračuna fondovima mirovinskog i invalidskog osiguranja te usklađivanju mirovina ("Narodne novine", broj 102/98.).

Sredstva iz stavka 1. ovoga članka isplatit će se kao dodatak uz mirovinu.

Članak 2.

Ukupna svota dodatka uz mirovinu utvrdit će se na način da se zbroje svote od 100 kn i 6%-tna svota mirovine isplaćene za lipanj 1998. godine.

Članak 3.

Svota dodatka uz mirovinu isplaćivat će se korisnicima mirovine u razdoblju od 1. studenoga 1998. do 31. prosinca 2002. s time da ukupno isplaćene svote dodatka ne mogu iznositi više od 7.524,856.731 kn.

Dodatak uz mirovinu neće se isplaćivati korisnicima mirovine kojima je pravo na mirovinu priznato prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika ("Narodne novine", br. 53/91., 73/91., 18/92. i 96/93.) kao pripadnicima Hrvatske vojske, korisnicima mirovine kojima je pravo na invalidsku mirovinu, odnosno obiteljsku mirovinu, priznato prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ("Narodne novine", broj 108/97.) te korisnicima mirovina koji su mirovinu ostvarili prema Zakonu o pravima zastupnika u Saboru Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 86/92., 87/94., 72/95. i 14/96.).

Članak 4.

Dodatak uz mirovinu iz članka 2. ovoga pravilnika isplaćivat će se mjesečno s redovitom isplatom mirovine.

Isplata dodatka obavit će se samo u slučajevima kada sredstva iz članka 1. stavka 1. ovoga pravilnika budu dostavljena na račune mirovinskih fondova odnosno na račun Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Članak 5.

Izračun i isplata dodatka uz mirovinu obavit će se po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja.

Članak 6.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 140-13/98-01/4416
Urbroj: 341-99-01/98/1-2
Zagreb, 5. listopada 1998.

Predsjedatelj
Zajedničke sjednice upravnih odbora
dr. sc. Đuro Njavro, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.