Zakoni i propisi - Pravni savjeti 133 13.10.1998 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-847/1997 od 16. rujna 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu predsjednik Jadranko Crnić, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi Ž. P. iz D. R., na sjednici održanoj dana 16. rujna 1998. godine, donio je ovu

ODLUKU

1. Ustavna tužba se odbija.

2. Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Ž. P. iz D. R., podnio je ustavnu tužbu povodom rješenja Županijskog suda u K., broj: Gž-286/97-2 od 21. svibnja 1997. godine kojim je odbijena podnositeljeva žalba i potvrđeno rješenje Općinskog suda u K., broj: O-711/91-11 od 23. travnja 1997. godine. Navedenim rješenjem Općinskog suda odbijen je podnositeljev prijedlog za oslobađanje od plaćanja sudske pristojbe u ostavinskom postupku.

Podnositelj je temeljem članka 53. stavka 2. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94) podnio i prijedlog za odgodu izvršenja do donošenja odluke Ustavnog suda.

Podnositelj smatra da su mu navedenim rješenjima povrijeđena ustavna prava iz članka 55. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske, kao i da su povrijeđene odredbe članaka 3. i 115. stavak 3. Ustava.

Povredu, u ustavnoj tužbi navedenih ustavnih prava i odredbi podnositelj obrazlaže pogrešnom primjenom materijalnog prava i pogrešno i nepotpuno utvrđenim činjeničnim stanjem. Također samtra da je osporenim rješenjima počinjena i bitna povreda odredaba parničnog postupka.

Ustavna tužba nije osnovana.

Prema odredbama članka 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91), u postupku pred Ustavnim sudom, a u povodu ustavne tužbe, predmetom razmatranja i raspravljanja jesu povrede Ustavom utvrđenih sloboda i prava čovjeka i građanina, počinjene odlukama sudbene, upravne vlasti ili drugih tijela koja imaju javne ovlasti.

Ustavni sud ispituje jesu li eventualnom pogrešnom primjenom zakona povrijeđena ustavna prava ili slobode na koje ustavna tužba ukazuje.

Analizom razloga ustavne tužbe i osporenih rješenja Ustavni sud je utvrdio kako su sudovi donijeli rješenja u okviru svoje nadležnosti primjenjujući važeće odredbe Zakona o sudskim pristojbama ("Narodne novine", broj 74/95 i 57/96), te postupajući u skladu s odredbama Zakona o parničnom postupku ("Narodne novine", broj 53/91 i 91/92).

Slijedom navedenog, Ustavni sud Republike Hrvatske je utvrdio kako podnositelju ustavne tužbe osporenim rješenjima nisu povrijeđena ustavna prava koja jamči Ustav Republike Hrvatske u članku 55. stavku 1., niti su povrijeđene odredbe članaka 3. i 115. stavak 3. Ustava.

Uslijed odluke o ustavnoj tužbi, Ustavni sud nije odlučivao o prijedlogu za privremenu obustavu izvršenja.

Iz tih razloga odlučeno je kao u izreci, temeljem članka 59. u svezi s člankom 61. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94).

Odluka o objavi iz točke 2. izreke temelji se na odredbi članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-III-847/1997.
Zagreb, 16. rujna 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.