Zakoni i propisi - Pravni savjeti 132 9.10.1998 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-778/1994 od 28. rujna 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u Vijeću sastavljenom od suca mr. Hrvoja Momčinovića, kao predsjednika Vijeća te sudaca mr. Vojislava Kučekovića i Mladena Žuvele, kao članova Vijeća, u postupku povodom ustavne tužbe I. O. iz D., na sjednici održanoj dana 28. rujna 1998. godine, donio je jednoglasno sljedeće

RJEŠENJE

I. Ustavna tužba se odbacuje.

II. Ovo rješenje će se objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

I. O. iz D. podnio je ustavnu tužbu povodom presude Upravnog suda Republike Hrvatske, broj Us-3867/92 od 10. prosinca 1992. godine i rješenja Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša Republike Hrvatske, klasa: UP/II-350-05/93-05/129, urbr. 531-05/3-93-2 od 4. svibnja 1993. godine, smatrajući da su mu tim odlukama povrijeđena ustavna prava iz članaka 18. i 19. Ustava Republike Hrvatske.

Ustavna tužba nije dopuštena.

Odredbom članka 28. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91), propisano je da svatko može podnijeti Ustavnom sudu ustavnu tužbu ako smatra da mu je odlukom sudbene, upravne vlasti ili drugih tijela koja imaju javne ovlasti povrijeđeno jedno od Ustavom utvrđenih sloboda i prava čovjeka i građanina.

Prema stavku 2. članka 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, ako je zbog povrede ustavnih prava dopušten drugi pravni put, ustavna tužba može se podnijeti tek nakon što je taj pravni put iscrpljen, dok odredba stavka 3. istog članka propisuje da je u stvarima u kojima je dopušten upravni spor, odnosno revizija u parničnom ili izvanparničnom postupku, pravni put iscrpljen nakon što je odlučeno i o tim pravnim sredstvima.

U konkretnom slučaju, osporenom presudom Upravnog suda Republike Hrvatske uvažena je podnositeljeva tužba u upravnom sporu i poništeno rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i stambeno-komunalne djelatnosti, klasa: UP/II-350-05/91-05/652, urbr. 531-05/2-91-10 od 2. srpnja 1992. godine, kojim je to Ministarstvo naložilo prvostupanjskom upravnom tijelu da u roku od 15 dana od dana primitka rješenja donese odluku o podnositeljevom zahtjevu za izmjenu rješenja o uvjetima uređenja prostora od 6. prosinca 1990. godine.

Podnositelj je uspio u upravnom sporu te ustavnom tužbom osporava samo pravno shvaćanje Upravnog suda, izraženo u presudi tog suda, a koje ne predstavlja odluku u smislu odredbe članka 28. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Budući da je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i stambeno-komunalne djelatnosti dužno donijeti novo rješenje, to u konkretnom slučaju nije iscrpljen dopušteni pravni put koji je pretpostavka dopustivosti ustavne tužbe.

Ustavna tužba podnesena je i u svezi s rješenjem Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša Republike Hrvatske, klasa: UP/II-350-05/93-05-129, urbr. 531-05/3-93-2 od 4. svibnja 1993. godine protiv kojeg se može pokrenuti upravni spor te stoga niti u pogledu ovog rješenja nije iscrpljen dopušteni pravni put u smislu članka 28. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Kako u konkretnoj pravnoj stvari nije iscrpljen dopušteni pravni put, nisu ispunjene pretpostavke za odlučivanje o ustavnoj tužbi pa je, na temelju članka 26. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, u svezi s člankom 58. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 29/94), ustavnu tužbu valjalo odbaciti.

Odluka o objavi temelji se na odredbama članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-III-778/1994
Zagreb, 28. rujna 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Vijeća
mr. Hrvoje Momčinović, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.