Zakoni i propisi - Pravni savjeti 128 2.10.1998 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-481/1996 od 23. rujna 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi J. I. iz B. G., na sjednici održanoj dana 23. rujna 1998. godine, donio je

ODLUKU

I. Ustavna tužba se usvaja i ukidaju se:

- presuda Županijskog suda u Osijeku, broj Kž-197/96 od 6. lipnja 1996. godine;

- presuda Općinskog suda u Županji, broj: K-77/95 od 22. veljače 1996. godine.

II. Predmet se vraća Općinskom sudu u Županji na ponovni postupak.

III. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

J. I. iz B. G., po punomoćniku D. Š., odvjetniku iz Ž., podnio je ustavnu tužbu smatrajući da su mu presudom Općinskog suda u Ž., broj: K-77/95 od 22. veljače 1996. godine i presudom Županijskog suda u O., broj: Kž-197/96 od 6. lipnja 1996. godine, povrijeđena ustavna prava iz članka 19. stavka 2., članka 26., članka 29., članka 31. stavka 1. i članka 115. stavka 3. Ustava. Smatra da u kaznenom postupku nije dokazano da je počinio kaznena djela za koja je pravomoćno osuđen.

Prvostupanjskom presudom podnositelj je proglašen krivim zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 206. stavka 2. u svezi sa stavkom 1. istog članka tada važećeg Krivičnog zakona Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 32/93, 38/93, 16/96, 28/96 - nastavno: KZRH) jer je u svojoj radnoj knjižici, u rubrici "Podaci o obrazovanju" u kojoj je bilo upisano da je školske godine 1983/84. završio 6. razred osnovne škole, izbrisao i umjesto broja "6" i riječi "šest" svojeručno upisao broj "8" i riječ "osam". Istom presudom proglašen je krivim i zbog kaznenog djela ovjeravanja neistinitog sadržaja iz članka 208. stavka 1. KZRH jer je prilikom podnošenja molbe za zasnivanje radnog odnosa u svojstvu pripravnika u Policijskoj upravi Ž., u molbi i obrascu upitnika naveo da ima završenu osnovnu školu i priložio radnu knjižicu te mu je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, povjerovavši da se radi o istinitim navodima i istinitoj dokumentaciji, izdalo rješenje o zasnivanju radnog odnosa u svojstvu pripravnika u Policijskoj upravi Ž. Za navedena djela izrečena mu je uvjetna osuda tako da mu je utvrđena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje od jedne godine.

Županijski sud u O. je odbio podnositeljevu žalbu i potvrdio prvostupanjsku presudu.

Ustavna tužba je osnovana.

Ustavni sud Republike Hrvatske je utvrdio da su presudom, kojom je podnositelj proglašen krivim zbog kaznenog djela ovjeravanja neistinitog sadržaja iz članka 208. stavka 1. KZRH, kao i presudom kojom je potvrđena prvostupanjska presuda, povrijeđena podnositeljeva ustavna prava iz članka 31. stavka 1. i članka 115. stavka 3. Ustava.

Prema odredbi članka 208. stavka 1. KZRH, koja je primijenjena u konkretnom slučaju, zatvorom od tri mjeseca do pet godina kaznit će se onaj tko dovođenjem u zabludu nadležnog tijela učini da ovaj u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi, ovjeri štogod neistinito što ima služiti kao dokaz u pravnom prometu.

Obrazlažući prvostupanjsku presudu, Općinski sud navodi da je podnositelj u molbi za zasnivanje radnog odnosa u Policijskoj upravi Ž. naveo da ima završenu osnovnu školu te da je službenoj osobi koja je ispunjavala upitnik s podacima o kandidatu, osobno govorio podatke pri čemu je izjavio da je završio osnovnu školu i molbi priložio radnu knjižicu. Time je, po mišljenju suda, doveo u zabludu službenu osobu uslijed čega je podnositelju izdano rješenje o zasnivanju radnog odnosa, čime je počinio kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja iz članka 208. stavka 1. KZRH.

Iz spisa Općinskog suda u Ž., broj K-77/95 proizlazi:

- da podnositelj u molbi za primitak u radni odnos, od 30. kolovoza 1991. godine, nije naveo podatak da je završio osnovnu školu;

- da u upitniku Ministarstva unutarnjih poslova nije navedeno da je podnositelj završio osnovnu školu, već je u rubrici "Stečena školska sprema" upisano da je podnositelj pohađao Osnovnu školu "M. S." u B. G. od 1976. do 1982. godine, dakle šest godina;

- da je podnositelj u svom životopisu naveo da je završio osnovnu školu;

- da je uz molbu za zasnivanje radnog odnosa priložio i radnu knjižicu.

Objekt kaznenog djela ovjeravanja neistinitog sadržaja iz članka 208. stavka 1. KZRH su javne isprave, zapisnici i knjige. Za postojanje ovog kaznenog djela potrebno je da je nadležno tijelo ovjerilo neistinite podatke u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi, dovedeno u zabludu da je ono što ovjerava istinito. Zapravo se radi o stvaranju prave isprave, tj. isprave koja potječe od onoga tko je na njoj označen kao izdatnik, ali s neistinitim sadržajem.

Pod javnim ispravama, u smislu ovog kaznenog djela, podrazumijevaju se samo one isprave koje imaju karakter potvrda, uvjerenja i sl., a ne i one isprave koje imaju karakter odluka i koje nadležno tijelo donosi na temelju provedenog postupka i ocjene dokaza, kao što je slučaj u ovom predmetu.

Ne postoji ovo kazneno djelo ako stranka u svom zahtjevu ili molbi, upućenoj nadležnom tijelu, navede neistinite okolnosti, a nadležno tijelo ne provede potrebno provjeravanje ili pogrešno ocijeni istinitost navoda stranke koji su mu poslužili za donošenje odluke.

Slijedom iznijetog, Ustavni sud je utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ostvarena bitna obilježja kaznenog djela ovjeravanja neistinitog sadržaja iz članka 208. stavka 1. KZRH te da su presudom, kojom je podnositelj osuđen za to kazneno djelo, kao i presudom kojom je potvrđena prvostupanjska presuda, povrijeđena podnositeljeva ustavna prava iz članka 31. stavka 1. i članka 115. stavka 3. Ustava Republike Hrvatske.

Prema odredbi članka 31. stavka 1. Ustava, nitko ne može biti kažnjen za djelo koje, prije nego je počinjeno, nije bilo utvrđeno zakonom ili međunarodnim pravom kao kazneno djelo, niti mu se može izreći kazna koja nije bila određena zakonom.

Presudama koje nisu utemeljene na zakonu, povrijeđeno je i ustavno načelo iz članka 115. stavka 3. Ustava da sudovi sude na temelju Ustava i zakona.

Stoga je Ustavni sud, na temelju članka 59. stavka 1. i članka 60. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 29/94), odlučio kao u izreci.

Objavljivanje ove odluke u službenom glasilu Republike Hrvatske temelji se na odredbi članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-III-481/1996
Zagreb, 23. rujna 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Jadranko Crnić,
v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.
  INTERNET USLUGE - IZRADA POSLOVNIH PLANOVA - IZRADA WEB STRANICA ZA TVRTKE - IZRADA CMS STRANICA  
   
POSLOVNI PORTAL TVRTKE POSLOVNI FORUM d.o.o. - Internet i poslovne usluge za poduzetnike
Poslovni Forum d.o.o. pokrenut je od strane stručnjaka na području ekonomije, financija, prava i informatike, a nakon sveobuhvatne analize tržišta i poslovanja poslovnih subjekata, kako bi se uz korištenje suvremenih metoda i visoke tehnologije cjelovito pristupilo unapređenju poslovanja svih poslovnih subjekata na jednostavan i učinkovit način.
Poslovni Forum omogućuje prikupljanje informacija o stanju na tržištu, analizu tržišta, pregled cijena i asortimana konkurencije, kvalitetnu izradu poslovnih planova i investicijskih projekata, te financiranje novih ulaganja, savjete i konzultacije u svezi trgovačkog, građanskog, radnog i upravnog prava, poreza i drugih oblasti. Kada netko putem Interneta traži tko nudi određene proizvode ili usluge, neka nađe Vas i Vašu detaljnu i ažuriranu ponudu! Zašto tisuće posjetitelja prepuštati konkurenciji!

Naručite CMS web stranice - Predstavite svoju tvrtku, obrt ili udrugu!
 
 
  LINK NA PREGLED SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA, PREGLED POSLOVNIH INFORMACIJA  

Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. Bero i lako kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, plaćanje karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>