Zakoni i propisi - Pravni savjeti 21.8.1998 Dopuna Popisa pravnih osoba, radnji i stručnih službi koje imaju ovlast za kontrolu i održavanje vatrogasnih aparata
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Na temelju članka 30. stavka 3. i 4. Zakona o unutarnjim poslovima ("Narodne novine" broj 29/91. - pročišćeni tekst, 73/91., 19/92., 33/92. i 76/94.) ministar unutarnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O OBRASCIMA SLUŽBENIH ISKAZNICA I POSEBNOJ OZNACI OVLAŠTENIH SLUŽBENIH OSOBA MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

Članak 1.

U Pravilniku o obrascima službenih iskaznica i posebnoj oznaci ovlaštenih službenih osoba Ministarstva unutarnjih poslova ("Narodne novine" broj 35/91., 38/97.), članak 2. mijenja se i glasi:

"Obrasci iskaznica, osim obrazaca, iskaznica pripadnika Službe za zaštitu ustavnog poretka (u daljnjem tekstu: SZUP), izrađuju se sublimacijskim ispisom na računalnom sustavu za izradbu službenih iskaznica TIM - ID, izmjere 85,6 ´ 54 mm.

Prednja strana obrazaca iz stavka 1. ovoga članka sadrži:

- na gornjoj lijevoj strani grb Republike Hrvatske,

- desno, u ravnini grba, plavim slovima ispisano je jedno ispod drugoga: "REPUBLIKA HRVATSKA" i "MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA", a tamnoplavim slovima "SLUŽBENA ISKAZNICA". Ispod grba je prazan prostor za fotografiju,

- desno od prostora za fotografiju, a ispod naziva "SLUŽBENA ISKAZNICA" u pravokutniku odgovarajuće boje ispisuje se ime i prezime djelatnika i jedinstveni matični broj građanina. Ispod pravokutnika ispisuju se sat i nadnevak izdavanja te propisana oznaka obrasca iskaznice s rednim brojem pod kojim je iskaznica izdana.

Prednja strana obrasca iskaznice štiti se u postupku sublimacijskog ispisa prozirnim plastičnim zaštitnim laminatom, izmjere 80,6 ´ 49 mm, debljine 0,0025 mm, koji sadrži naizmjenične holograme grba Republike Hrvatske i slova "MUP RH"."

Članak 2.

U članku 6. riječi: "uz podatak naveden u članku 2. stavku 4. ovoga pravilnika i" brišu se.

Članak 3.

Prednje strane obrazaca službene iskaznice A, C i E tiskane uz Pravilnik o obrascima službenih iskaznica i posebnoj oznaci ovlaštenih službenih osoba Ministarstva unutarnjih poslova ("Narodne novine" broj 35/91., 38/97.) mijenjaju se obrascima A, C i E tiskanim uz ovaj Pravilnik i koji čine njegov sastavni dio.

Službene iskaznice izdane na temelju Pravilnika iz stavka 1. ovoga članka ostaju u službenoj uporabi.

Članak 4.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Broj: 511-01-64-26906/1-1998.
Zabreb, 28. srpnja 1998.

Ministar
mr. Ivan Penić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.