Zakoni i propisi - Pravni savjeti 105 4.8.1998 Odluka o uvjetima za obavljanje trgovine na veliko i trgovine s inozemstvom za određenu robu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 10A. i članka 24. Zakona o trgovini ("Narodne novine", br. 11/96 i 101/98), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. srpnja 1998. godine, donijela

ODLUKU

O UVJETIMA ZA OBAVLJANJE TRGOVINE NA VELIKO I TRGOVINE S INOZEMSTVOM ZA ODREĐENU ROBU

I.

Trgovina na veliko naftnim derivatima iz tarifnih oznaka Carinske tarife: 2710.0012 i 2710.0013 za motorne benzine, 2710.0021 i 2710.0022 za petrolejska goriva, 2710.0031 za dizelska goriva i 2710.0032, 2710.0033 i 2710.0034 za ulja za loženje i 2711.12, 2711.13 i 2711.191 za ukapljene naftne plinove može se obavljati samo u posebno uređenim skladištima za čuvanje i prodaju te robe.

II.

Pravne i fizičke osobe koje obavljaju trgovinu s inozemstvom naftne derivate iz točke I. ove Odluke mogu uvoziti samo ako raspolažu posebno uređenim skladištem za čuvanje te robe.

Odredba stavka 1. ove točke ne odnosi se na naftne derivate u pakiranjima do 200 litara.

III.

U skladištima u kojima se obavlja trgovina na veliko odnosno čuvaju naftni derivati iz točke I. i II. ove Odluke, minimalan ukupni volumen jednog ili više spremnika za skladištenje pojedine vrste naftnog derivata ne može biti manji od 1000 mł.

Spremnici u kojima se obavlja skladištenje ne mogu biti u sastavu benzinskih stanica.

Skladišta iz stavka 1. ove točke moraju ispunjavati tehničko-tehnološke uvjete za skladištenje derivata prema posebnim propisima.

IV.

Skladišta u kojima se smještaju naftni derivati iz točke I. ove Odluke moraju biti u vlasništvu uvoznika ili uzeta u zakup najmanje na rok od godinu dana unaprijed.

Dokaz o raspolaganju odgovarajućim skladištem, trgovac na veliko odnosno uvoznik, dužan je podnijeti Ministarstvu gospodarstva.

V.

Radi sigurnosti opskrbe potrošača, uvoznici i trgovci na veliko dužni su držati u skladišnoj pričuvi najmanje 10% od minimalnog volumena spremnika za svaku vrstu naftnog derivata za vrijeme dok obavljaju poslove uvoza naftnih derivata.

VI.

Uvoznici koji ne raspolažu odgovarajućim skladištem mogu, uvoznu količinu naftnih derivata ugovorenu do stupanja na snagu ove Odluke, uvesti i prodati na domaćem tržištu u roku od 60 dana od stupanja na snagu ove Odluke.

VII.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 310-05/98-03/03
Urbroj: 5030115-98-1
Zagreb, 30. srpnja 1998.

Potpredsjednik
mr. Borislav Škegro, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.