Zakoni i propisi - Pravni savjeti 100 24.7.1998 Naredba o sprečavanju širenja i suzbijanju smrdljive snijeti - Tilletia spp.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

Na temelju članka 12. stavka 1. točke 1., 4. i 12. i članka 13. Zakona o zaštiti bilja (»Narodne novine«, broj 10/94), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

NAREDBU

O SPREČAVANJU ŠIRENJA I SUZBIJANJU SMRDLJIVE SNIJETI -
Tilletia spp.

Članak 1.

Radi sprečavanja širenja i suzbijanja smrdljive snijeti Tilletia spp.; posjednici bilja dužni su zrno zaraženog bilja uništiti.

Članak 2.

Uništavanje će se provoditi zakopavanjem zrna zaraženog bilja u tlo, s tim da debljina sloja zemlje iznad zaraženog bilja bude minimalno 1 m debljine.

Županijski ured nadležan za poslove zaštite bilja dužan je odrediti mjesta (dva do tri), neobradivog poljoprivrednog zemljišta, gdje će se obaviti zakopavanje zaraženog bilja i organizirati sve poslove u svezi provođenja ove Naredbe.

Članak 3.

Biljke domaćini smrdljive snijeti osim pšenice su raž, triticale, te trave iz rodova Aegilops, Agropyron, Arrhenatherum, Bromus, Dactylis, Festuca i Lolium.

Članak 4.

Posjednici zaraženog bilja dužni su kombajne, prikolice, elevatore, i druga sredstva rada dekontaminirati sukladno uputama inspektora zaštite bilja, na mjestu gdje se zakopava zaraženo bilje.

Članak 5.

Zabranjuje se u narednih tri godine sjetva pšenice i drugih domaćina smrdljive snijeti iz članka 3. ove Naredbe, na površinama na kojima je utvrđena zaraza smrdljivom snijeti.

Članak 6.

Sjeme poljoprivrednog bilja (domaćina smrdljive snijeti) mora prije sjetve biti tretirano u skladu s odredbama Pravilnika o vrsti sjemena koje mora biti podvrgnuto tretiranju prije puštanja u promet ili prije upotrebe za vlastitu proizvodnju (»Narodne novine«, broj 96/98).

Članak 7.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva u skladu s člankom 11. stavkom 2. i 3. Zakona o zaštiti bilja posjedniku bilja isplaćuje novčanu naknadu za uništeno zrno zaraženog bilja, a troškove zakopavanja zaraženog bilja snose posjednici bilja.

Masu zaraženog zrna utvrđuje zapisnički inspektor zaštite bilja, pojedinačno za svakog posjednika bilja prilikom uništavanja.

Članak 8.

Ova Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-2/98-1/81
Urbroj: 525-08-98-1
Zagreb, 22. srpnja 1998.

Ministar
mr. Zlatko Dominiković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.