Zakoni i propisi - Pravni savjeti 99 22.7.1998 Pravilnik o organiziranju i provedbi vozačkih ispita
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKI AUTOKLUB

Na temelju članka 208. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (»Narodne novine«, broj 59/96. - pročišćeni tekst) i članka 4. stavka 2. Pravilnika o povjeravanju Hrvatskom autoklubu poslova jedinstvenog procesa osposobljavanja kandidata za vozače, organiziranju i provođenju vozačkih ispita i drugih poslova javnih ovlasti (»Narodne novine«, broj 24/95.), Upravni odbor Hrvatskog autokluba na sjednici od 11. svibnja 1998. godine, uz suglasnost ministra prosvjete i športa donio je

PRAVILNIK

O ORGANIZIRANJU I PROVEDBI
VOZAČKIH ISPITA

I. ORGANIZIRANJE I PROVEDBA
VOZAČKIH ISPITA

Članak 1.

Poslove organiziranja i jedinstvenog provođenja vozačkih ispita kao javne ovlasti na teritoriju Republike Hrvatske, obavlja Hrvatski autoklub u skladu sa zakonom, propisima donesenim na temelju zakona, odredbama ovoga pravilnika i odredbama općeg akta kojim se uređuje ustroj Hrvatskog autokluba.

Članak 2.

Ispit iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila provodi se pod uvjetima propisanim člankom 8. Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozača vozila na motorni pogon (»Narodne novine« broj 89/94., 42/95. i 30/98.).

Ispit iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi provodi se pod uvjetima propisanim člankom 33. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozača vozila na motorni pogon (»Narodne novine« broj 30/98.).

Ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon za pojedinu kategoriju ili vrstu vozila može se provoditi u mjestu koje u pogledu minimuma prometno-tehničkih elemenata ispunjava uvjete utvrđene člankom 19. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita (»Narodne novine« broj 89/94 i 30/98), te odgovarajuće uvjete u pogledu gustoće i intenziteta prometa, te razvijenosti gradske mreže prometnica.

Članak 3.

Mrežu mjesta provedbe vozačkih ispita na teritoriju Republike Hrvatske utvrđuje Upravni odbor Hrvatskog autokluba u skladu s člankom 9. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita i člankom 2. ovoga pravilnika.

Hrvatski autoklub mora u mjestu provedbe vozačkog ispita iz pojedinog nastavnog predmeta osigurati prostorne i materijalno-tehničke uvjete za rad povjerenstva koje provodi vozačke ispite.

Članak 4.

Broj povjerenstava koja provode vozački ispit određuje se, na temelju broja prijavljenih kandidata dnevnim i tjednim rasporedom rada ovlaštenih ispitivača i njihovom dnevnom i tjednom radnom normom.

Članove povjerenstva iz stavka 1. ovoga članka (u daljnjem tekstu: ovlašteni ispitivači) određuje Hrvatski autoklub, u pravilu metodom slučajnog izbora.

Članak 5.

Na ispit iz pojedinog nastavnog predmeta može se prijaviti kandidat koji je uspješno svladao sadržaj Nastavnog plana i programa osposobljavanja kandidata za vozača.

Predavači iz nastavnih predmeta Prometna i sigurnosna pravila i Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi i instruktori vožnje iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon, svojim potpisom u rubrici »potvrda« knjižice kandidata za vozača potvrđuju da je kandidat uspješno svladao sadržaje pojedinog nastavnog predmeta.

Članak 6.

Potvrdu iz članka 5. ovoga pravilnika svojim potpisom ovjerava i stručni voditelj autoškole.

Članak 7.

Prijavu kandidata za polaganje ispita iz pojedinog nastavnog predmeta autoškola koja je osposobljavala kandidata dostavlja u pisanom obliku Hrvatskom autoklubu, a Hrvatski autoklub je obvezan najkasnije u roku od tri radna dana potvrditi prijam zbirne prijave kandidata.

O mjestu, datumu i vremenu polaganja vozačkog ispita u pisanom obliku obavještava se autoškolu ili organizaciju koja je osposobljavala kandidata za vozača, a najkasnije tri radna dana prije provedbe ispita.

Od prijave do trenutka polaganja ispita iz pojedinog nastavnog predmeta ne smije proteći duže od 21 dan.

Iznimno, rok iz stavka 2. ovoga članka za polaganje ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon može biti dulji od 21 dan u razdoblju od 15. srpnja do 15. kolovoza.

Članak 8.

Na ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon može biti prijavljen i kandidat koji je uspješno svladao sadržaj nastavnog programa u fondu sati ne manjem od 2/3 minimalno propisanog za pojedinu kategoriju ili vrstu vozila.

Članak 9.

Ovlašteni ispitivač dužan je započeti s provedbom ispita u utvrđeno vrijeme.

Ovlašteni ispitivač dužan je na početku provedbe bilo kojeg dijela vozačkog ispita predstaviti se kandidatima usmeno i jasno istaknutim dopuštenjem (licencom).

Za vrijeme provedbe vozačkog ispita ovlašteni ispitivač mora biti odjeven u službeno odijelo.

Ovlašteni ispitivač obvezan je za vrijeme provedbe ispita odnositi se prema kandidatima i djelatnicima autoškola u skladu s etičkim i pedagoškim normama.

Članak 10.

Prije početka provedbe ispita iz pojedinog nastavnog predmeta ovlašteni ispitivač dužan je utvrditi identitet kandidata temeljem važeće osobne isprave, te uvidom u ispitnu dokumentaciju utvrditi ispunjava li kandidat druge propisane uvjete za pristupanje ispitu.

Ovlašteni ispitivač nije dužan započeti provođenje ispita, ako utvrdi da ispitna dokumentacija nije uredno i ispravno popunjena, odnosno da je ispravljana u svrhu zloupotrebe.

Provođenje ispita iz stavka 2. ovoga članka započet će tek kad se utvrđeni nedostaci otklone u skladu s odredbama ovoga pravilnika.

Ovlašteni ispitivač neće dopustiti polaganje ispita:

1. knadidatu koji zbog bolesti ili psihofizičkog stanja u kojem se nalazi, nije sposoban polagati ispit,

2. kandidatu koji nije osposobljen u skladu s odredbama Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozača vozila na motorni pogon,

3. kandidatu koji je zloupotrijebio osobnu ispravu,

4. kandidatu koji ometa normalnu provedbu ispita ili se na ispitu koristi nedopuštenim sredstvima.

Kandidatu iz stavka 4. ovoga članka omogućit će se polaganje ispita uz ponovnu uplatu naknade, u roku kojega odredi Hrvatski autoklub.

Članak 11.

Ovlašteni ispitivač dužan je nakon provedenog ispita točno, potpuno i uredno ispuniti ispitnu dokumentaciju propisanu člankom 29. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita (»Narodne novine« broj 89/94 i 30/98.), te je u roku ne dužem od 3 dana od provedbe ispita dostaviti odgovornoj osobi u Hrvatskom autoklubu.

Zaduženu dokumentaciju ovlašteni ispitivač je dužan uredno razdužiti.

Članak 12.

Ne smije se korištenjem službenog položaja ili na drugi način sprečavati ili ometati ovlaštenog ispitivača u obavljanju provedbe vozačkog ispita, za čiju provedbu je ovlašten i raspoređen.

Ako se ovlaštenom ispitivaču u provedbi vozačkog ispita, za čiju je provedbu ovlašten i raspoređen, pruži otpor silom ili prijeti da će se neposredno upotrijebiti sila ili ako se takav otpor osnovano očekuje, ovlašteni ispitivač može zatražiti pomoć službenih osoba nadležne policijske ustanove.

1. Provedba ispita iz nastavnog predmeta
Prometna i sigurnosna pravila

Članak 13.

Ispit iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila polaže se sukladno Programu vozačkog ispita, testom.

Članak 14.

Prije početka provedbe ispita (testiranja) iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila, ovlašteni ispitivač će:

1. razmjestiti kandidate za nesmetano i samostalno rješavanje ispitnog testa, prema broju raspoloživih mjesta u učionici,

2. dati naputak o načinu rješavanja testa i kriterijima ocjenjivanja,

3. propćiti vrijeme predviđeno za rješavanje testa,

4. u trenutku početka provedbe ispita udaljiti iz učionice sve osobe koje ne polažu ispit.

Članak 15.

Za vrijeme ispita ovlašteni ispitivač dužan je pažljivo nadzirati rad kandidata.

Ovlašteni ispitivač udaljit će s ispita kandidata koji za vrijeme ispita:

1 ometa rad ovlaštenog ispitivača,

2. oštećuje ili uništava imovinu ili materijalna dobra,

3. koristi nedopuštena sredstva za rješavanje testa,

4. na drugi način ometa nesmetan tijek ispita.

Kandidatu koji je udaljen s ispita prema stavku 1. ovoga članka omogućit će se polaganje ispita uz ponovnu uplatu naknade, u roku koji odredi Hrvatski autoklub.

Članak 16.

Uspjeh kandidata na ispitu utvrđuje se prema članku 14.-16. Pravilnika o uvjetima i načnu polaganja vozačkog ispita (»Narodne novine« broj 89/84. i 30/98.).

Članak 17.

Nakon utvrđivanja uspjeha ovlašteni ispitivač mora kandidatima priopćiti uspjeh, a kandidatima koji na ispitu nisu zadovoljili, dati test na uvid i obrazložiti ocjenu.

2. Provedba ispita iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi

Članak 18.

Ispit iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi polaže se usmeno sukladno propisanom Programu vozačkog ispita.

Članak 19.

Ovlašteni ispitivač udaljit će s ispita kandidata koji za vrijeme ispita:

1. ometa rad ovlaštenog ispitivača,

2. oštećuje ili uništava imovinu ili materijalna dobra,

3. na drugi način ometa nesmetan tijek ispita.

Kandidatu koji je udaljen s ispita prema stavku 1. ovoga članka omogućit će se polaganje ispita uz ponovnu uplatu naknade, u roku koji odredi Hrvatski autoklub.

3. Provedba ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon

Članak 20.

Ovlašteni ispitivač može provesti ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon samo za onu kategoriju ili vrstu vozila za koju posjeduje valjanu vozačku dozvolu.

Za vrijeme provođenja ispita vozačku dozvolu iz stavka 1. ovoga članka ovlašteni ispitivač mora imati uz sebe.

Članak 21.

Ovlašteni ispitivač će prije početka ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon:

1. vizualnom kontrolom utvrditi odgovara li vozilo za provedbu vozačkog ispita odredbama iz Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozača vozila na motorni pogon i Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita,

2. iz vozila udaljiti sve osobe osim kandidata koji polažu ispit, instruktora vožnje i ovlaštene osobe od strane Hrvatskog autokluba,

3. dati jasne upute o načinu provođenja ispita i pravu kandidata na prigovor i žalbu.

U trenutku polaganja ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon kandidat je dužan imati važeće liječničko uvjerenje, i za vrijeme provedbe ispita koristiti pomagala propisana liječničkim uvjerenjem.

Ovlašteni ispitivač nije dužan započeti provedbu ispita ako utvrdi da vozilo za provedbu ispita ne udovoljava uvjetima iz stavka 1. točke 1. ovoga članka, ili ako nisu ispunjeni uvjeti iz stavka 1. točke 2. i stavka 2. ovoga članka.

Članak 22.

Za vrijeme provedbe ispita u vozilu mogu biti i dva kandidata koji polažu ispit za vozača B ili B+E kategorije vozila i do četiri kandidata koji polažu ispit za vozača D ili D+E kategoriju vozila i tramvaja.

Članak 23.

Ovlašteni ispitivač provodi ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon prema propisanom Programu vozačkog ispita, u cijelosti.

Članak 24.

Ovlašteni ispitivač prekinut će provedbu ispita u slučajevima predviđenim člankom 26. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita, a osobito kada kandidat za vozača svojim postupcima i radnjama ugrožava sudionike prometa i opću sigurnost prometa na cestama.

Članak 25.

Prilikom utvrđivanja uspjeha kandidata na ispitu ovlašteni ispitivač primjenjuje kriterije o ocjenjivanju kandidata na ispitu iz Upravljanja vozilom na motorni pogon, koji su sastavni dio propisanog Programa vozačkog ispita.

Članak 26.

Kandidatu koji nije položio ispit, ovlašteni ispitivač mora priopćiti pogreške učinjene tijekom vožnje, koje za vrijeme provedbe ispita uoči i unese u ispitni list, te usmeno obrazloži rezultat ispita.

Članak 27.

Temeljem uspjeha utvrđenog na ispitu, instruktor vožnje dogovara s kandidatom dopunski program osposobljavanja.

Broj sati dopunskog programa unosi se u knjižicu kandidata za vozača.

Članak 28.

Ako kandidat za vozača nije zadovoljio na ispitu prema članku 25. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita (»Narodne novine« broj 30/98.), a želi polagati ispit pred posebnim povjerenstvom HAK-a, mora to u pisanom obliku zatražiti od voditelja Odjela.

Odgovorna osoba Hrvatskog autokluba temeljem zahtjeva kandidata određuje posebno povjerenstvo od tri člana, a o mjestu, datumu i vremenu provedbe ispita obavještava kandidata u pisanom obliku.

Članak 29.

Posebno povjerenstvo iz članka 28. ovoga pravilnika čine predsjednik i dva člana, koje određuje osoba Hrvatskog autokluba odgovorna za organiziranje i provedbu vozačkih ispita.

Članom povjerenstva ne može biti ovlašteni ispitivač koji je kandidata prethodno ocijenio.

Članak 30.

Ocjena ispita pred posebnim povjerenstvom upisuje se u ispitni list.

Ispitni list potpisuju svi članovi posebnog povjerenstva.

Članak 31.

Ovlašteni ispitivač nakon provedenog ispita, kandidatu koji je zadovoljio na ispitu, izdaje uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Članak 32.

Hrvatski autoklub će izdati duplikat uvjerenja, na pismeni zahtjev kandidata.

Članak 33.

Hrvatski autoklub vodi knjigu evidencije izdanih uvjerenja i duplikata uvjerenja o položenom vozačkom ispitu.

4. Provedba ispita iz nastavnog predmeta
Upravljanje tramvajem

Članak 34.

Ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje tramvajem provodi povjerenstvo čije članove imenuje Hrvatski autoklub u dogovoru s predstavnikom prijevoznika u tramvajskom prijevozu.

Povjerenstvo iz stavka 1. ovoga članka čine: ovlašteni ispitivač HAK-a kao predsjednik i instruktor vožnje tramvaja.

Tijekom ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje tramvajem uz članove povjerenstva u tramvaju uz najviše četiri kandidata može se nalaziti i instruktor koji je osposobljavao kandidata koji polaže ispit.

Na rad povjerenstva iz stavka 1. ovoga članka ne primjenjuju se odredbe članka 20. ovoga pravilnika.

II. PRIGOVORI I ŽALBE

Članak 35.

Kandidat ima pravo prigovora na ocjenu ovlaštenog ispitivača prema članku 27. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita (»Narodne novine« broj 89/94. i 30/98.),

Članak 36.

Prigovor iz članka 35. ovoga pravilnika podnosi se ovlaštenom ispitivaču u pismenom obliku. Prigovor se mora najaviti odmah nakon završetka ispita, a podnosi se najkasnije u roku sat vremena od završetka ispita.

Ovlašteni ispitivač donosi pismenu odluku o prigovoru u roku jednoga sata od podnošenja prigovora.

Ovlašteni ispitivač dužan je napisati službenu zabilješku koja sadrži odluku o prigovoru kandidata.

Članak 37.

Kandidat ima pravo žalbe na odluku ovlaštenog ispitivača o prigovoru.

Žalba na odluku ovlaštenog ispitivača o prigovoru podnosi se pismeno neposredno Hrvatskom autoklubu, Povjerenstvu za žalbe, u roku 8 dana od donošenja odluke o prigovoru.

Rješenje o žalbi Hrvatski autoklub mora donijeti i dostaviti stranci prema općim pravilima upravnog postupka.

Rješenje Hrvatskog autokluba o žalbi je konačno.

Članak 38.

Povjerenstvo iz članka 37. stavka 2. ovoga pravilnika čine tri člana.

Predsjednik povjerenstva je rukovoditelj poslova organiziranja i provođenja vozačkih ispita Hrvatskog autokluba, a jedan član osoba koja obavlja poslove stručnog nadzora.

Članak 39.

Sastav Povjerenstva za žalbe utvrđuje rješenjem glavni tajnik Hrvatskog autokluba ili osoba koju on ovlasti.

III. EVIDENCIJA I DOKUMENTACIJA

Članak 40.

Evidenciju i dokumentaciju o vozačkim ispitima iz članka 26. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita (»Narodne novine« broj 30/98.) i članka 30. Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita (»Narodne novine«, broj 89/94) utvrđuje glavni tajnik Hrvatskog autokluba, a vodi i čuva Hrvatski autoklub.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 41.

Stupanjem na snagu ovoga pravilnika prestaje važiti Pravilnik o organiziranju i provođenju vozačkih ispita (»Narodne novine« broj 40/95.).

Članak 42.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 3485/1
Zagreb, 11. svibnja 1998.

Predsjednik
Upravnog odbora
Hrvatskog autokluba
Tomislav Držak, dipl. oec., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.