Zakoni i propisi - Pravni savjeti 94 10.7.1998 Pravilnik o uvjetima za obavljanje arheološkog istraživanja spomenika kulture na morskom dnu ili morskom podzemlju unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO KULTURE

Na temelju članka 13. stavka 4. i članka 32. stavak 3. Pomorskog zakonika ("Narodne novine" broj 17/94, 74/94 i 43/96) i članka 11. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija ("Narodne novine" broj 72/94, 92/96 i 131/97), a u svezi s člankom 38. do 41. Zakona o zaštiti spomenika kulture ("Narodne novine" broj 7/67 - pročišćeni tekst, 25/77, 31/86, 47/86, 19/91, 26/93 i 52/94), ministar kulture uz suglasnost ministra pomorstva, prometa i veza, donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA ZA OBAVLJANJE ARHEOLOŠKOG ISTRAŽIVANJA SPOMENIKA KULTURE NA MORSKOM DNU ILI MORSKOM PODZEMLJU UNUTARNJIH MORSKIH VODA I TERITORIJALNOG MORA REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti za obavljanje arheoloških istraživanja spomenika kulture na morskom dnu ili morskom podzemlju unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske.

Članak 2.

Pod arheološkim istraživanjem u smislu ovog Pravilnika razumijeva se istraživanje na morskom dnu ili morskom podzemlju, arheološko iskopavanje i istraživanje, te arheološko rekognosciranje morskog dna usmjereno na sakupljanje, ispitivanje i izučavanje podataka što se odnose na istraživanje spomenika kulture, kao i na paleontološke i geološke komponente uz njih povezane (u daljnjem tekstu: arheološko istraživanje).

Članak 3.

Fotografska, filmska, video i druga snimanja arheološkog lokaliteta ili nalaza na morskom dnu ili morskom podzemlju unutarnjih morskih voda ili teritorijalnog mora, mogu se obavljati samo u okviru odobrenih arheoloških istraživanja ili uz posebno odobrenje Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Odobrenje iz stavka 1. ovoga članka izdat će se samo uz prethodnu suglasnost Ministarstva pomorstva, prometa i veza glede sigurnosti plovidbe.

U odobrenju iz stavka 1. ovoga članka mora se navesti svrha u koju se snimljeni materijal može koristiti, kao i ograničenja za njegovo eventualno javno objavljivanje.

Članak 4.

Arheološko istraživanje mogu obavljati domaće fizičke i pravne osobe pod uvjetima propisanim ovim Pravilnikom.

Strane fizičke i pravne osobe mogu sudjelovati u arheološkom istraživanju pod uvjetom da osoba iz stavka 1. ovog članka dobije za to suglasnost Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Članak 5.

Fizička i pravna i osoba iz članka 4. stavak 1. ovoga Pravilnika može obavljati arheološka istraživanja na temelju odobrenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, sukladno uvjetima propisanim ovim Pravilnikom.

Članak 6.

Za arheološko istraživanje fizička i pravna osoba iz članka 4. stavak 1. ovoga Pravilnika dužna je podnijeti zahtjev za izdavanje odobrenja Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

U zahtjevu se navode podaci o mjestu, vremenu, opsegu, sadržaju i ciljevima istraživanja, podaci o osobama koje će sudjelovati u istraživanju, te dokazi o ispunjavanju uvjeta propisanih ovim Pravilnikom.

U odobrenju za arheološko istraživanje određuje se područje na kojem se ono može obavljati.

Članak 7.

Arheološka istraživanja mogu obavljati fizičke i pravne osobe iz članka 4. stavak 1. ovoga Pravilnika ako:

- pravna osoba obavlja znanstvenoistraživačku djelatnost ili neku drugu stručnu djelatnost, a fizička osoba ispunjava stručne uvjete za obavljanje radova arheoloških iskopavanja i istraživanja;

- imaju osigurana materijalna i tehnička sredstva potrebna za obavljanje radova, konzervaciju izvađenih arheoloških nalaza, kao i za uređenje i zaštitu lokaliteta;

- imaju osiguranu ronilačku opremu i instrumente koji zadovoljavaju propisanim standardima i sigurnosnim uvjetima;

- imaju stručne kadrove za obavljanje istraživačkih radova;

- imaju osigurane ronioce koji posjeduju odgovarajuću ronilačku kvalifikaciju koja odgovara dubini ronjenja odnosno radilišta na dnu mora, te koji posjeduju i odgovarajuću stručnu kvalifikaciju;

- imaju osigurane uvjete tehničke zaštite, zaštite na radu, te zaštite u slučaju nesreće na radu.

Članak 8.

Fizička i pravna osoba kojoj se izda odobrenje za obavljanje arheoloških istraživanja može vaditi stvari koje imaju ili se pretpostavlja da imaju svojstvo spomenika kulture, samo uz posebno odobrenje Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Članak 9.

O odobrenju za obavljanje arheoloških istraživanja, ili snimanja iz članka 3. ovoga Pravilnika, te o početku, prekidu, nastavljanju ili napuštanju radova ili snimanja, ovlaštena fizička i pravna osoba dužna je bez odgađanja izvijestiti nadležnu lučku kapetaniju.

Članak 10.

Arheološka istraživanja mogu se izvoditi pomoću opreme i instrumenata koji su prikladni za realizaciju programa istraživanja, i kojima se ne mogu oštetiti ili uništiti predmeti istraživanja odnosno arheološki nalazi.

U odobrenju za obavljanje arheoloških istraživanja pobliže se utvrđuje oprema i instrumenti prikladni za realizaciju programa istraživanja.

Članak 11.

Vrste ronilačke opreme, instrumenti za ronjenje i zaštitu ronilaca, te načini obilježavanja područja na kojima se obavlja ronjenje u svrhu istraživanja moraju biti u skladu s posebnim propisima o obavljanju podvodnih djelatnosti.

Članak 12.

Tehnička zaštita, zaštita na radu te zaštita u slučaju nesreće na radu, provodi se u skladu s propisima i uobičajenim standardima kod obavljanja pomorskih istraživanja.

Članak 13.

Arheološko istraživanje vodi stručni voditelj.

Za stručnog voditelja arheološkog istraživanja može se odrediti osoba koja ima visoko školsko obrazovanje, ronilačku kategoriju (najmanje CAMAS 3* ili druge odgovarajuće kategorije), te iskustvo u organizaciji i provedbi podvodnih istraživanja, stečeno terenskim radom ili odgovarajućim specijalističkim tečajem.

Stručni voditelj arheološkog istraživanja dužan je voditi dnevnik radova svakodnevno.

U dnevnik radova unose se svi podaci o istraživačkim radovima i o dnevnim događajima koji su od značenja za ostvarivanje programa istraživanja.

Članak 14.

O rezultatima arheološkog istraživanja i konzervaciji iskopina i izvađenih predmeta fizička i pravna osoba koja obavlja arheološko istraživanje dužna je podnijeti Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture stručno izvješće.

U privitku izvješća dostavlja se na uvid Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture dnevnik rada, inventarna knjiga, te osnovna nacrtna i foto dokumentacija.

Osoba koja je dobila odobrenje za snimanje iz članka 3. ovoga Pravilnika dužna je po završetku snimanja jednu neiskorištenu kopiju snimljenog materijala s pripadajućom dokumentacijom predati Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Članak 15.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. započne obavljati arheološka istraživanja ili snimanja bez odobrenja Ministarstva kulture,

2. upotrijebi snimljeni materijal mimo odobrene svrhe iz članka 3. stavak 2. ovoga Pravilnika,

3. obavlja arheološka istraživanja, a ne udovoljava uvjetima propisanim člankom 7. ovoga Pravilnika,

4. izvadi iz vode stvar koja ima ili se pretpostavlja da ima svojstvo spomenika kulture bez posebnog odobrenja iz članka 8. ovoga Pravilnika,

5. ne izvijesti nadležnu lučku kapetaiju prema članku 9. ovog Pravilnika,

6. ne vodi uredno dnevnik radova prema članku 13. stavku 3. i 4. ovoga Pravilnika,

7. ne podnese izvješće o rezultatu istraživanja prema članku 14. stavak 1. i 2. ovoga Pravilnika,

8. ne preda kopiju snimljenog materijala prema članku 14. stavak 3. ovoga Pravilnika.

Za radnje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se za prekršaj fizička osoba, odnosno odgovorna osoba u pravnoj osobi, novčanom kaznom od 2.000,00 do 5.000,00 kuna.

Članak 16.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o uvjetima za obavljanje arheološkog istraživanja spomenika kulture na morskom dnu ili morskom podzemlju unutrašnjih morskih voda Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 64/95).

Članak 17.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Narodnim novinama".

Klasa: 612-08/98-01-420
Urbroj: 532-03-3/1-98-01
Zagreb, 30. lipnja 1998.

Ministar
mr. Božo Biškupić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.