Zakoni i propisi - Pravni savjeti 94 10.7.1998 Pravilnik o obračunu i plaćanju naknade za korištenje voda

     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNA UPRAVA ZA VODE

Na temelju članka 44. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva ("Narodne novine" broj 107/95, 19/96 i 88/98), ravnatelj Državne uprave za vode donosi

PRAVILNIK

O OBRAČUNU I PLAĆANJU NAKNADE ZA KORIŠTENJE VODA

1. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuje način određivanja naknade za korištenje voda (u daljnjem tekstu naknada), pojedinačno utvrđivanje iznosa naknade, način i rokovi plaćanja, obveza vođenja očevidnika naknade, te provođenje nadzora nad obračunom i plaćanjem naknade.

Članak 2.

Naknadu plaćaju pravne i fizičke osobe (u daljnjem tekstu obveznici) koje:

1. koriste vodu isporučenu putem vodoopskrbnog sustava (potrošači),

2. zahvaćaju i crpe vodu putem vlastitog uređaja i koriste je kao sirovinu za tehnološke namjene,

3. zahvaćaju i crpe vodu putem vlastitog uređaja i koriste je za hlađenje strojeva,

4. zahvaćaju i crpe putem vlastitog uređaja mineralne i termalne vode, osim mineralnih i geotermalnih voda iz kojih se mogu pridobivati mineralne sirovine ili koristiti akumulirana toplina u energetske svrhe,

5. zahvaćaju ili crpe vodu putem vlastitog uređaja i koriste je za uzgoj riba,

6. koriste vodu za navodnjavanje u melioracijskom sustavu, ako je moguće pojedinačno mjerenje količina zahvaćene, isporučene odnosno korištene vode,

7. koriste vodnu snagu za proizvodnju električne energije,

8. koriste vodnu snagu za pogon ostalih postrojenja.

2. NAČIN ODREĐIVANJA NAKNADE

Članak 3.

Naknada koju plaćaju obveznici iz članka 2. točaka 1., 2., 3. i 4. ovog Pravilnika određuje se prema izrazu:

N = N0 x V1 x k1

u kojem su:

N = ukupni iznos naknade,

N0 = visina naknade - tarifa (prema propisu iz članka 12. stavka 1. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva - u daljnjem tekstu - prema Odluci),

V1 = količina korištene vode u mł za obračunsko razdoblje,

k1 = korekcijski koeficijent za vrstu vode (prema - Odluci).

Naknada koju plaćaju obveznici iz članka 2. točke 5. ovog Pravilnika određuje se prema izrazu:

N = N0 x V2 x k1 x 0,05

u kojem su:

N = ukupni iznos naknade,

V2 = količina korištene vode izražena kroz obujam bazena ribogojilišta u m3

N0 = visina naknade - tarifa,

k1 = korekcijski koeficijent za vrstu vode.

Naknada koju plaćaju obveznici iz članka 2. točke 6. ovog Pravilnika određuje se prema izrazu:

N = N1 x V3 x k2

u kojem je:

N = ukupni iznos naknade,

N1 = visina naknade - tarifa (prema propisu iz članka 12. stavka 2. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, u daljnjem tekstu Odluka županijske skupštine),

V3 = ukupna količina korištene vode u mł u obračunskom razdoblju,

k2 = korekcijski koeficijent izgrađenosti koji određuje županijska skupština na prijedlog "Hrvatskih voda".

Obveznici koji koriste vodu za navodnjavanje u melioracijskom sustavu za koje nije moguće pojedinačno mjerenje količina korištene vode, plaćaju povećani iznos slivne vodne naknade na temelju rješenja "Hrvatskih voda".

Povećani iznos slivne vodne naknade iz stavka 4. ovog članka određuje županijska skupština pripadajućeg slivnog područja na prijedlog "Hrvatskih voda".

Naknada koju plaćaju obveznici iz članka 2. točke 7. ovog Pravilnika određuje se prema izrazu:

N = N2 x E

u kojem je:

N = ukupni iznos naknade,

E = količina proizvedene električne energije u kWh u obračunskom razdoblju na pragu svih hidroelektrana obveznika,

N2 = visina naknade za jedan kWh prema Odluci.

Naknada koju plaćaju obveznici iz članka 2. točke 8. ovog Pravilnika određuje se prema izrazu:

N = N3 x S

u kojem je:

N = ukupni iznos naknade,

N3 = visina naknade za 1 kW - tarifa (prema Odluci),

S = ukupna snaga postrojenja u kW.

Članak 4.

Vrstu vode utvrđuju "Hrvatske vode" prema mjestu njenog zahvaćanja.

Vrsta vode se utvrđuje na temelju sustavnog ispitivanja kvalitete vode u skladu s propisima iz članka 71. i 77. Zakona o vodama.

Za obveznike koji zahvaćaju vodu s više mjesta, vrsta vode se određuje prema kakvoći vode pretežnog dijela zahvaćene vode.

Članak 5.

Količina korištene vode utvrđuje se:

1. za obveznike iz članka 2. točke 1. ovog Pravilnika - prema ukupnoj količini isporučene vode,

2. za obveznike iz članka 2. točke 2. ovog Pravilnika - prema ukupnoj količini zahvaćene vode,

3. za obveznike iz članka 2. točke 3. ovog Pravilnika - prema ukupnoj količini vode koja se gubi u postupku hlađenja (razlika zahvaćene i nakon postupka ispuštene vode),

4. za obveznike iz članka 2. točke 4. ovog Pravilnika - prema ukupnoj količini zahvaćene vode,

5. za obveznike iz članka 2. točke 5. ovog Pravilnika - prema ukupnoj količini jednokratne zapunjenosti svih bazena toplovodnog ribogojilišta, odnosno prema ukupnoj količini 300-kratne zapunjenosti svih bazena ili kaveza hladnovodnog ribogojilišta,

6. za obveznike iz članka 2. točke 6. ovog Pravilnika - prema ukupnoj količini zahvaćene vode.

Količina proizvedene električne energije za obveznike iz članka 2. točke 7. ovog Pravilnika utvrđuje se - prema ukupnoj evidentiranoj proizvodnji električne energije na pragu svih hidroelektrana obveznika.

Snaga postrojenja za obveznike iz članka 2. točke 8. ovog Pravilnika utvrđuje se prema deklariranoj snazi opreme postrojenja i vremena rada ili, u slučaju nepostojanja navedenog, obračunu ovlaštenog zaposlenika "Hrvatskih voda".

Članak 6.

Obveznici iz članka 5. stavka 1. točke 3. i 5. ovog Pravilnika, pored podataka iz Pravilnika o očevidniku zahvaćenih i crpljenih količina vode (NN br. 57/96), dužni su voditi, i to oni iz:

- točke 3. podatke o količini vode u mł ispuštene nakon postupka hlađenja i dostavljati ih "Hrvatskim vodama" do 31. siječnja za prethodnu godinu i

- točke 5. podatke o obujmu do ukupne zapunjenosti ribogojilišta u mł i dostavljati ih "Hrvatskim vodama" jednom godišnje, do 31. siječnja za prethodnu godinu.

Obveznici iz članka 5. stavka 1., osim onih iz točke 1., dužni su ovlaštenim zaposlenicima "Hrvatskih voda" dopustiti uvid u očevidnik zahvaćenih i korištenih količina voda, zapunjenost ribogojilišta i stanje ispravnosti mjernih uređaja količina korištene vode.

Članak 7.

Obveznici iz članka 2. točke 7. ovog Pravilnika dužni su voditi podatke o proizvodnji električne energije na pragu svih hidroelektrana i ostvarenoj ponderiranoj cijeni električne energije, a obveznici iz točke 8. istog članka podatke o deklariranoj snazi i vremenu rada postrojenja.

Podatke iz stavka 1. ovog članka obveznici iz točke 7. su dužni dostavljati "Hrvatskim vodama" jednom mjesečno za prethodni mjesec i jednom godišnje do 31. ožujka za prethodnu godinu, a obveznici iz točke 8. jednom godišnje do 31. siječnja za prethodnu godinu.

Članak 8.

Ukoliko obveznici ne omoguće uvid iz članka 6. stavka 2. ovog Pravilnika ili ne dostavljaju podatke i u rokovima propisanim ovim Pravilnikom i drugim propisima vodnog gospodarstva ili dostave očito netočne podatke, "Hrvatske vode" će naknadu obračunati na temelju podataka nadzora i/ili najviše dopuštenih količina iz vodopravne dozvole, a za obveznike iz članka 7. ovog Pravilnika i na temelju vlastite stručne prosudbe.

3. POJEDINAČNO UTVRĐIVANJE IZNOSA NAKNADE, NAČIN I ROKOVI PLAĆANJA

Članak 9.

Naknadu obračunavaju "Hrvatske vode", a obveznici samostalno i privremeno obračunavaju naknadu, kada je to propisano ovim Pravilnikom.

Članak 10.

Obveznici plaćaju naknadu na temelju rješenja "Hrvatskih voda" osim onih obveznika kojima je ovim Pravilnikom propisano da naknadu plaćaju samostalno i onih koji naknadu plaćaju na temelju mjesečnih računa.

Članak 11.

Rješenje iz članka 10. ovog Pravilnika donosi se za razdoblje od jedne kalendarske godine.

"Hrvatske vode" mogu donositi rješenja za kraće razdoblje od jedne kalendarske godine za obveznike:

- koji zahvaćaju i crpe više od 1.000 m3/god.,

- nad kojima je u tijeku obračunskog razdoblja otvoren stečajni, likvidacijski ili sanacijski postupak, ili kod kojih su nastupile druge statusne promjene,

- koji u tijeku obračunskog razdoblja steknu, prenesu ili na drugi način izgube pravo vlasništva, drugo stvarno pravo, pravo zakupa ili posjed na objektu koji služi za korištenje vode.

Članak 12.

Obveznici iz članka 2. točke 1. ovog Pravilnika plaćaju naknadu na temelju mjesečnih računa pravne osobe koja obavlja vodoopskrbnu djelatnost.

Pravna osoba koja obavlja vodoopskrbnu djelatnost dužna je naknadu prikupljati i doznačavati je na uplatni račun iz članka 14. ovog Pravilnika posredstvom prijelaznog računa, zajedničkog toj pravnoj osobi i "Hrvatskim vodama".

Iznose naknade iznimno naplaćene gotovinom, pravna osoba koja obavlja vodoopskrbnu djelatnost dužna je doznačiti na uplatni račun iz prethodnog stavka najkasnije do 20. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Pravna osoba koja obavlja vodoopskrbnu djelatnost nije ovlaštena, bez pojedinačnog odobrenja "Hrvatskih voda" izvršiti prijeboj naknade, otpust duga, obnovu, cesiju niti dopustiti obvezniku da treća osoba preuzme dug.

Članak 13.

Obveznici iz članka 2. točke 7. ovog Pravilnika samostalno obračunavaju i plaćaju naknadu za obračunsko razdoblje od:

- kalendarskog mjeseca, prema privremenom obračunu i

- kalendarske godine, prema konačnom obračunu.

Obveznici privremeno obračunavaju naknadu iz stavka 1. ovog članka na temelju ostvarene ponderirane cijene električne energije u prethodnoj godini i ukupne količine proizvedene električne energije u tijeku prethodnog mjeseca, a plaćaju je do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

Obveznici konačno obračunavaju naknadu iz stavka 1. ovog članka na temelju ostvarene ponderirane cijene električne energije u prethodnoj godini i ukupne količine proizvedene električne energije u obračunskoj godini, a tako obračunatu naknadu, umanjenu za iznos uplaćene naknade iz stavka 2. ovog članka, plaćaju do 15. travnja tekuće godine za prethodnu godinu.

Ukoliko obveznik ne postupi po odredbama stavka 3. ovog članka "Hrvatske vode" će do 30. lipnja tekuće godine donijeti rješenje iz članka 10. ovog Pravilnika za prethodnu godinu na način propisan u članku 8. ovog Pravilnika.

Članak 14.

Naknada se plaća u roku 15 dana od primitka rješenja iz članka 10. ovog Pravilnika, osim gdje je ovim Pravilnikom drugačije propisano.

Naknada se uplaćuje na posebni uplatni račun "Hrvatskih voda" propisan naredbom ministra financija.

Članak 15.

Plaćanje razlike, odnosno povrat preplaćenog iznosa naknade, po konačnom obračunu za obveznike iz članka 2. točke 7. ovog Pravilnika "Hrvatske vode" obavljaju u roku 15 dana nakon uredno podnesenog zahtjeva obveznika.

Zahtjev za povrat preplaćenog iznosa iz prethodnog stavka, obveznik postavlja u roku od 15 dana nakon primitka, odnosno nakon podnošenja konačnog obračuna.

Ukoliko obveznik ne postavi zahtjev iz prethodnog stavka, iznos preplaćene naknade "Hrvatske vode" uračunavaju u iznos naknade prvog slijedećeg obračunskog razdoblja.

4. OBVEZA VOĐENJA OČEVIDNIKA NAKNADE, NAČIN PROVOĐENJA NADZORA NAD OBRAČUNOM I PLAĆANJEM NAKNADE

Članak 16.

"Hrvatske vode" su dužne voditi očevidnik naknade prema vodnim područjima.

Podaci očevidnika naknade su: ukupan broj obveznika, ukupan iznos zaduženja i ukupna naplata.

Pravna osoba koja obavlja vodoopskrbnu djelatnost dužna je "Hrvatskim vodama" kvartalno dostavljati podatke o količinama vode za obveznike kojima sama obračunava i naplaćuje naknadu.

Članak 17.

Nadzor nad obračunom i plaćanjem naknade obavljaju državni vodopravni inspektori te drugi ovlašteni službenici Državne uprave za vode.

Nadzor obuhvaća osobito:

- pregled obračunskih pokazatelja,

- pregled ispunjenja rokova plaćanja,

- pregled konačnog obračuna i

- provjeru namjenskog korištenja sredstava naknade.

Izvješće o izvršenom nadzoru državni vodopravni inspektor ili drugi ovlašteni službenik dostavlja ravnatelju.

5. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 18.

Izvršno rješenje iz članka 41. Zakona o financiranju vodnog gospodarstva je izvršno rješenje iz članka 10. ovog Pravilnika.

Članak 19.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. srpnja 1998. godine.

Klasa: 011-02/97-01/06
Urbroj: 527-01-02/13-97-06
Zagreb, 6. srpnja 1998.

Ravnatelj
Zorislav Balić
dipl. ing. građ.,
v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.