Internet i poslovne usluge za poduzetnike Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave. Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice. Link za opširnije informacije o izradi web stranica |
||
Na temelju članka 25. stavka 8. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost ("Narodne novine" br. 60/96 i 113/97) a u svezi Zakona o porezu na dodanu vrijednost ("Narodne novine" br. 40/95 i 106/96) i članka 25. Statuta Hrvatske obrtničke komore ("Narodne novine" br. 56/94 i 2/95), Skupština Hrvatske obrtničke komore na sjednici od 1. srpnja 1998. g., donijela je:
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Odlukom o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma na proizvodima u trgovini i ugostiteljstvu (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina kala, rastepa, kvara i loma do koje fizičke i pravne osobe koje obavljaju obrtničku djelatnost na temelju Zakona o obrtu mogu navedene rashode knjižiti kao troškove poslovanja.
Članak 2.
Rashodi utvrđeni u visini i na način uređen ovom Odlukom knjiže se na temelju knjigovodstvene isprave kao troškovi poslovanja u skladu s odredbama Zakona o računovodstvu i drugih propisa koji reguliraju poslovno knjigovodstvo obrtnika.
Na utvrđene vrijednosti iz stavka 1. ovog članka ne obračunava se porez na osnovi Zakona o porezu na dodanu vrijednost.
Članak 3.
Pod kalom, rastepom, kvarom i lomom podrazumijevaju se gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao posljedica radnji neophodnih u poslovanju i pružanju usluga.
Kalo, rastep, kvar i lom iz stavka 1. ovog članka mogu nastati isušivanjem, isparavanjem, skupljanjem, smrzavanjem, razbijanjem, oštećenjem, kvarenjem, rasipanjem i topljenjem.
II. NORMATIVI I NAČIN UTVRĐIVANJA RASHODA
Članak 4.
Na ime kala, rastepa, kvara i loma utvrđuje se dopušteni normativ gubitaka izražen u postocima od količine proizvoda koje su u obračunskom razdoblju prodane.
Dopušteni normativ gubitaka utvrđuje se na temelju iskustva struke do iznosa od:
____________________________________________________________________________ Red. Stopa br. NAZIV ROBE % ____________________________________________________________________________ I. POLJOPRIVREDNI PROIZVODI A. VOĆE 1. Južno voće (naranče, limun, banane, mandarine ananas i sl.) 4,0 2. Orah, badem, lješnjak, kesten, rogač 2,0 3. Jagodasto voće, svježe smokve 4,0 4. Jabuke, kruške, šljive, dunje, lubenice 3,0 5. Koštićavo voće: kajsije, breskve, trešnje i višnje 4,5 6. Sušeno voće - šljive 1,5 7. Sušeno voće - smokve 1,0 8. Sušeno voće ostalo 0,4 9. Ostalo voće 2,0 B. POVRĆE 1. Kupus kiseli i kisela repa 4,0 2. Kupus, kelj, blitva, zelena salata svježa 4,0 3. Mahune, grašak, paprika, rajčica i tikvice 3,0 4. Krumpir i mrkva rana, celer i peršun 3,0 5. Zamrznuto voće i povrće - pakirano 0,5 6. Krumpir, mrkva, luk 1,5 7. Grah, leća, grašak, bob - suhi 1,0 8. Gljive, šampinjoni - svježi 4,5 9. Sadni materijal 3,5 10. Cvijeće svježe (rezano) 5,0 11. Cvijeće (lončanice) 3,0 12. Konzervirano i ostalo povrće 1,0 C. ŽITARICE 1. Pšenica, ječam, zob, kukuruz i druge žitarice 0,25 D. OSTALI PREHRAMBENI PROIZVODI 1. Brašno (kukuruzno i pšenično) i riža u rinfuzi 1,5 2. Brašno (kukuruzno i pšenično) i riža pakirano 0,5 3. Mak i pšenične mekinje 0,7 4. Kruh svih vrsta 0,5 5. Peciva svih vrsta 0,5 6. Kolači industrijski 1,0 7. Proizvodi od brašna (dvopek, mrvice, keksi) 0,5 8. Mlijeko pasterizirano 0,5 9. Mlijeko ostalo 1,0 10. Sirevi svih vrsta, maslac 1,0 11. Kiselo mlijeko, jogurt, vrhnje 1,0 12. Hrana za novorođenčad i malu djecu 1,0 13. Sladoled, kreme 1,5 14. Jaja svježa 1,5 15. Med 0,3 16. Ocat alkoholni, vinski i voćni 1,5 17. Šećer (kristal, u prahu, u kocki) 1,0 18. Sol za jelo (morska, kamena i vakumirana) 1,0 19. Povrće ukiseljeno (svih vrsta) 1,5 20. Jela gotova i polugotova 0,5 21. Bomboni i drugi proizvodi od šećera 0,4 22. Čokolada i proizvodi od čokolade i kakaa 1,5 23. Kava svih vrsta - pakirana 0,1 24. Začini pakirani i čajevi 0,1 25. Mast jestiva 1,0 26. Ulje jestivo u bocama 1,5 27. Ulje jestivo u bačvama i drugim pakovanjima za prodaju od litre na više 1,0 28. Ostalo 0,5 E. PIĆA - ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA 1. U bocama i drugom pakiranju 0,7 2. U bačvama i drugom većem pakiranju za prodaju od litre na više 1,0 F. MESO, SUHOMESNATI PROIZVODI I RIBA 1. Meso svježe rasječeno 1,5 2. Meso peradi (svježe) 1,5 3. Meso divljači 1,5 4. Riba svježa 3,5 5. Riba smrznuta 1,0 6. Riba sušena 0,5 7. Slanina svježa, loj, svinjsko salo, maslo (topljeno) 1,0 8. Suhomesnati proizvodi i čvarci 1,5 9. Ostalo meso 1,0 10. Sve vrste školjki 1,8 G. STOČNA HRANA 2,0 II. KEMIKALIJE 1. Firnis, boje i lakovi, tutkalo i kit 1,0 2. Sredstva za zaštitu bilja 1,0 3. Deterdžent za pranje rublja 1,5 4. Sredstva za čišćenje 1,0 5. Sredstva za čišćenje kožne obuće i odjeće 1,0 6. Sapuni, zubne paste, kreme za brijanje 0,7 7. Kozmetički proizvodi razni 1,0 8. Ostali kemijski proizvodi, petrolej i benzin 1,0 III. GRAĐEVNI MATERIJAL 1. Vapno, cement, gips, suha žbuka pakirana 2,0 2. Mramorne ploče 1,5 3. Salonit ploče i cijevi 2,2 4. Pijesak, šljunak 3,0 5. Izolacijski materijal (staklo i kam. vuna) 2,0 6. Ljepenka krovna 1,5 7. Crijep, opeka, mont. ispune i gredice 2,0 8. Betonski proizvodi (cijevi, ploče, kocke) 1,2 9. Rezana građa i ploče od drva 1,5 10. Ostali građ. materijal osim građ. stolarije 1,5 IV. OGRIJEV 1. Ugljen drveni u rinfuzi 3,5 2. Ugljen drveni u vrećama 1,0 3. Ugljen lignit u rinfuzi 2,0 4. Ostali ugljeni 1,0 5. Ogrijevno drvo 1,5 V. OSTALO 1. Staklo ravno i šuplje osim optičkog 1,5 2. Optičko staklo 3,0 3. Keramika i porculan 1,0 4. Užarija 0,2 5. Sjemenska roba 1,5 6. Gnojiva umjetna u rinfuzi 4,0 7. Gnojiva umjetna pakirana 1,0 8. Duhanski proizvodi (osim cigareta) 0,5 9. Posuđe od metala (emajlirani i neemajlirani) 1,0 10. Posuđe od stakla, porculana i keramike 1,5 11. Sanitarni uređaji od keramike 1,0 12. Dječje igračke razne 1,5 13. Nakit od porculana, stakla, plastike 1,0 14. Gramofonske ploče i kazete 1,2 15. Videokasete, fotografski filmovi 1,5 16. Tkanine metražne 2,0 17. Čarape ženske 1,5 18. Tekstilni odjevni predmeti 1,8 19. Obuća 1,8 20. Žarulje razne 2,0 21. Baterijski ulošci 2,0 22. Ostalo, nespomenuto 1,0
Članak 5.
Iznimno od odredbi članka 4. ove Odluke dopušteni normativi na ime kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu, utvrđuju se za slijedeće proizvode do iznosa u postotku i to:
Stopa % 1. Krumpir za zimnicu 20% 2. Luk crveni za zimnicu 15% 3. Luk bijeli za zimnicu 15% 4. Mrkva za zimnicu 30% 5. Svježe meso 30% 6. Smrznuto meso 25% 7. Janjetina 45% 8. Odojak 45% 9. Mekušci svježi 60% 10. Mekušci smrznuti 35% 11. Sve vrste svježe ribe 25% 12. Sve vrste smrznute ribe 25% 13. Školjke 15% 14. Ljuskari, jastozi, škampi, rakovice 15% 15. Pršut 45% 16. Ulje, ocat, maslac, margarin i ostali začini 5% 17. Sir - zreli 15% 18. Sir mladi 25% 19. Brašno 5% 20. Kava i drugi napici koji se spravljaju u prostoru za usluživanje gostiju 0,5% 21. Pivo točeno 6,0%
Članak 6.
Prehrambeni proizvodi i alkoholna pića i napici koji su neupotrebljivi zbog kvara, mogu se otpisati samo uz zapisničku konstataciju nadležne sanitarne inspekcije.
Zapisnikom iz stavka 1. ovoga članka navode se razlozi zbog kojih je došlo do neupotrebljivosti proizvoda na upotrebu uslijed pokvarenosti.
Članak 7.
Dopuštena visina rashoda utvrđena ovom Odlukom može se utvrđivati na slijedeći način:
- neposredno nakon nastajanja pojedinog rashoda;
- izvanrednim popisom robe;
- redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom fizičke odnosno pravne osobe.
Članak 8.
Rashodi na kalu, rastepu, kvaru i lomu za osobe iz članka 1. ove Odluke utvrđuju se zapisnikom. Zapisnik sastavlja ovlaštena osoba trgovačke odnosno ugostiteljske radnje, gdje je nastao kalo, rastep, kvar ili lom.
Utvrđivanje rashoda za osobe iz članka 1. ove Odluke u slučaju više sile obavlja zapisnički ovlaštena osoba odnosno komisija.
Zapisnik odnosno ovjereni zapisnik smatra se knjigovodstvenom ispravom, temeljem odredbe članka 2. ove Odluke.
III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 9.
Obveze obračunavanja i plaćanja poreza na dodanu vrijednost oslobađa se osoba iz članka 1. ove Odluke i u slučaju kada je propisano da za te proizvode porez obračunava i plaća proizvođač, odnosno uvoznik.
Normativom utvrđena visina rashoda u tom je slučaju rashod koji se može knjižiti kao trošak poslovanja.
Članak 10.
Tumačenje odredbi ove Odluke daje Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore.
Članak 11.
Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti Pravilnik o utvrđivanju kala, loma, kvara i rasipa na proizvodima u trgovini robe na malo i ugostiteljstvo ("Narodne novine" broj 51/92).
Članak 12.
Ova Odluka stupa na snagu osmog dna od dana objave u "Narodnim novinama".
Broj: 114-1/27
Zagreb: 1. srpnja 1998.
Predsjednik
Josip Šajnović, v. r.