Zakoni i propisi - Pravni savjeti 88 26.6.1998 Odluka o obveznoj rezervi banaka i štedionica u stranoj valuti
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKA NARODNA BANKA

Na temelju članka 11. i 67. stavka 1. točke 7. i 16. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci ("Narode novine" br. 35/95 - pročišćeni tekst), Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici održanoj 23. lipnja 1998. godine, donio je

ODLUKU

O OBVEZNOJ REZERVI BANAKA I ŠTEDIONICA U STRANOJ VALUTI

I.

Banke i štedionice dužne su obračunavati i održavati/izdvajati obveznu rezervu u stranoj valuti u visini, na način i u rokovima što su utvrđeni ovom Odlukom.

II.

Banke i štedionice obračunavaju obveznu rezervu po stopi od 55% na osnovicu koju čini devizna štednja stanovništva s preostalim rokom dospijeća do 3 mjeseca. Banke ne izdvajaju obveznu rezervu u stranoj valuti na "staru" deviznu štednju stanovništva pretvorenu u javni dug Republike Hrvatske.

III.

Obveznu rezervu iz ove Odluke banke i štedionice obračunavaju za obračunsko razdoblje od četiri tjedna, počevši od ponedjeljka. Obračunska razdoblja mijenjaju se svaka četiri tjedna.

Obračun obvezne rezerve banke i štedionice sastavljaju u ponedjeljak, osmi dan po isteku obračunskog razdoblja.

Održavanje obvezne rezerve prema ovoj Odluci počinje u srijedu, dva dana nakon sastavljanja obračuna, i traje četiri tjedna. Razdoblje održavanja mijenja se svaka četiri tjedna.

IV.

Obračun obvezne rezerve obavlja se u kunama prema prosječnom dnevnom stanju osnovice za obračun u smislu točke II. ove Odluke za obračunsko razdoblje.

Prosječno dnevno stanje obračunske osnovice za jedno obračunsko razdoblje izračunava se u kunama tako da se zbroje dnevna stanja obračunske osnovice, preračunata u kune, svakog radnog dana i dobiveni zbroj podijeli brojem radnih dana tog obračunskog razdoblja. Prilikom izračuna kunske protuvrijednosti dnevnog stanja obračunske osnovice primjenjuju se srednji tečajevi Hrvatske narodne banke koji vrijede za taj radni dan. Radnim danom smatra se i subota.

Iznos obvezne rezerve izračunava se u kunama primjenom propisanog postotka iz točke II. na osnovicu izračunatu u kunskoj protuvrijednosti u skladu sa odredbama stavka 2. ove točke.

V.

Od obvezne rezerve, obračunate u smislu ove Odluke, banke i štedionice mogu određeni postotak, a najviše 50%, održavati prosječnim dnevnim stanjem naračunima likvidnih deviznih potraživanja u razdoblju održavanja.

Iznimno, banke i štedionice mogu obveznu rezervu u stranoj valuti održavati prosječnim dnevnim stanjem na računima likvidnih deviznih potraživanja različito od odredbi stavka 1. ove točke i to:

- u visini od najviše 95% u razdoblju održavanja koje počinje 16. rujna 1998. godine;

- u visini od najviše 90% u razdoblju održavanja koje počinje 14. listopada 1998. godine;

- u visini od najviše 85% u razdoblju održavanja koje počinje 11. studenog 1998. godine;

- u visini od najviše 80% u razdoblju održavanja koje počinje 9. prosinca 1998. godine;

- u visini od najviše 75% u razdoblju održavanja koje počinje 6. siječnja 1999. godine;

- u visini od najviše 70% u razdoblju održavanja koje počinje 3. veljače 1999. godine;

- u visini od najviše 65% u razdoblju održavanja koje počinje 3. ožujka 1999. godine;

- u visini od najviše 60% u razdoblju održavanja koje počinje 31. ožujka 1999. godine;

- u visini od najviše 55% u razdoblju održavanja koje počinje 28. travnja 1999. godine.

Postotak obračunate obvezne rezerve u stranoj valuti koji se održava u smislu stavka 1. ove točke određuje banka, odnosno štedionica, a jednom određeni postotak banka i štedionica može promijeniti (u granicama postavljenim stavkom 1. ove točke) na dan sastavljanja obračuna obvezne rezerve za sljedeće razdoblje održavanja.

Prosječno dnevno stanje računa iz stavka 1. ove točke izračunava se anologno stavku 2. točke IV. ove Odluke te ne smije biti manje od postotnog udjela obračunate obvezne rezerve, određenog u smislu ove točke.

VI.

Obvezi iz točke V. ove Odluke banke i štedionice dužne su udovoljavati prosječnim dnevnim stanjem likvidnih deviznih potraživanja na računima kod prvoklasnih banaka u zemljama OECD-a čiji najniži rejting prema međunarodnoj standardizaciji agencija Standard & Poors i Fitch IBCA glasi: AA-; odnosno prema agenciji Moodyžs: Aa3.

VII.

Preostali dio obračunate obvezne rezerve, po odbitku postotnog udjela određenog u smislu točke VI. ove Odluke, banke i štedionice izdvajaju na račune Hrvatske narodne banke. Izdvajanje obvezne rezerve prema ovoj Odluci može se izvršiti u USD i/ili DEM, prema odluci banke ili štedionice. Obveza u stranoj valuti izračunava se primjenom srednjeg tečaja Hrvatske narodne banke na dan uplate.

Izdvajanje (uplata) se obavlja u ponedjeljak, na dan sastavljanja obračuna i vrijedi do sljedećeg izdvajanja. Poravnanje na računima Hrvatske narodne banke nastupa u srijedu, dva dana nakon uplate, odnosno na dan početka razdoblja održavanja.

VIII.

Obračun održavanja dijela obvezne rezerve banaka i štedionica u stranoj valuti sastavlja se u kunama u smislu točke V. i VI. ove Odluke. Banke i štedionice obračun održavanja sastavljaju u srijedu, prvi dan po završetku tog razdoblja održavanja, odnosno dva dana nakon obračuna obvezne rezerve za novo razdoblje održavanja.

IX.

Ukoliko banka ili štedionica ne održava i/ili ne izdvaja obveznu rezervu u smislu ove Odluke na nedostajuća sredstva plaća se kamata po stopi koju određuje Hrvatska narodna banka.

X.

Banke i štedionice koje nemaju veliko ovlaštenje obvezu izdvajanja i održavanja obvezne rezerve u skladu s ovom odlukom izvršavat će preko banke s velikim ovlaštenjem.

XI.

Guverner Hrvatske narodne banke donijet će pobliže Upute za provedbu ove Odluke.

XII.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 14. rujna 1998. godine kada banke i štedionice sastavljaju prvi obračun obvezne rezerve za obračunsko razdoblje od 10. kolovoza do 6. rujna 1998. godine.

O. br. 444/98.
Zagreb, 23. lipnja 1998.

Predsjednik Savjeta
Hrvatske narodne banke
guverner
Hrvatske narodne banke
dr. Marko Škreb, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.