Zakoni i propisi - Pravni savjeti 86 19.6.1998 Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o razminiranju
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM HRVATSKOGA
DRŽAVNOG SABORA

Na osnovi članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RAZMINIRANJU

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o razminiranju, koji je donio Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora na sjednici 5. lipnja 1998.

Broj: 081-98-1282/1
Zagreb, 12. lipnja 1998.

Predsjednik
Republike Hrvatske
dr. Franjo Tuđman,
v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RAZMINIRANJU

Članak 1.

U Zakonu o razminiranju ("Narodne novine", br. 19/96.) članak 3. mijenja se i glasi:

"Razminiranje područja u Republici Hrvatskoj provodi se na temelju Plana razminiranja (u daljnjem tekstu: Plan) kojeg donosi Vlada Republike Hrvatske.

Prijedlog Plana izrađuje Hrvatski centar za razminiranje po prethodno pribavljenom mišljenju Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva razvitka i obnove."

Članak 2.

Članak 4. mijenja se i glasi:

"Plan sadrži podatke o područjima i građevinama miniranim minskoeksplozivnim sredstvima te rokove u kojima će se obaviti razminiranja.

U Planu se određuju područja i/ili građevine koje imaju prednost u razminiranju tako da se ta prednost iskaže u tromjesečnom, polugodišnjem, godišnjem i trogodišnjem razdoblju.

Sredstva za provedbu Plana osiguravaju se u državnom proračunu i iz drugih izvora.

Vlada Republike Hrvatske podnosi Hrvatskom državnom saboru godišnje izvješće o provedbi Plana i utrošenim sredstvima.

Provedbu Plana osigurava javna ustanova - Hrvatski centar za razminiranje, koju Uredbom osniva Vlada Republike Hrvatske.

Hrvatski centar za razminiranje za obavljanje poslova ima javnu ovlast.

Ministarstvo unutarnjih poslova obavlja upravni nadzor nad provedbom javnih ovlasti Hrvatskog centra za razminiranje."

Članak 3.

Članak 5. mijenja se i glasi:

"Poslovi razminiranja područja i/ili građevina određenih Planom ustupaju se pravnim osobama iz članka 5. ovoga Zakona (u daljnjem tekstu: ovlaštene pravne osobe) na temelju provedenoga javnog nadmetanja, ako ovim Zakonom nije drugačije određeno.

Postupak javnog nadmetanja iz stavka 1. ovoga članka propisuje svojim aktom ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka trgovačkom društvu u državnom vlasništvu poslovi razminiranja mogu se ustupiti i neposrednom pogodbom kada je radi opravdanih gospodarskih ili sigurnosnih razloga, ili drugih razloga uvjetovanih zaštitom ljudskog okolišta ili zdravlja ljudi, potrebno žurno razminirati određeno područje i/ili građevinu.

Za svako područje i/ili građevinu utvrđenu Planom, za koje se poslovi razminiranja i/ili pirotehničkog pregleda ustupaju putem javnog nadmetanja ili neposrednom pogodbom, mora se izraditi dokumentacija koja sadrži:

- katastarski zemljovid područja koje se razminira,

- precizno ucrtanu granicu područja i/ili građevine razminiranja,

- topografsku pripremu,

- ucrtana minska polja,

- djelovodnike miniranja,

- plan izvedbe radova razminiranja."

Članak 4.

Članak 6. mijenja se i glasi:

"Ugovor o obavljanju poslova razminiranja sklapa Hrvatski centar za razminiranje.

Ugovorom iz stavka 1. ovoga članka mora se utvrditi:

- područje i/ili građevine koje se razminiraju,

- cijena razminiranja,

- način isplate ugovorene cijene, rokovi i drugo.

Dokumentacija iz članka 3. stavka 4. ovoga Zakona prilaže se ugovoru i čini njegov sastavni dio."

Članak 5.

Članak 7. mijenja se i glasi:

"Poslove razminiranja mogu obavljati pravne osobe registrirane za obavljanje poslova razminiranja uz prethodno odobrenje.

Rješenje o odobrenju za obavljanje poslova razminiranja donosi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Vlada Republike Hrvatske može osnovati ili odrediti trgovačko društvo u državnom vlasništvu za obavljanje poslova razminiranja.

Poslove razminiranja mogu obavljati i strane pravne osobe pod uvjetima propisanim zakonom."

Članak 6.

Članak 8. mijenja se i glasi:

"Zahtjevu za donošenje rješenja o odobrenju za obavljanje poslova razminiranja mora se priložiti i dokaz:

- o stručnim osobama koje će obavljati poslove razminiranja,

- o poslovnom prostoru koji je uređen sukladno propisima o posebnim prostornim i tehničkim uvjetima za smještaj minskoeksplozivnih naprava i sredstava,

- akt koji uređuje radna mjesta zaposlenika za obavljanje poslova razminiranja s propisanom stručnom spremom i opisom poslova za svako radno mjesto."

Članak 7.

U članku 9. iza stavka 1. dodaju se novi stavci 2. i 3. koji glase:

"Pomoćne poslove razminiranja mogu obavljati osobe koje udovoljavaju uvjetima koje propisuje ministar unutarnjih poslova i imaju ovlast za obavljanje tih poslova.

Propisom iz stavka 2. ovoga članka utvrđuje se i popis pomoćnih poslova razminiranja."

U dosadašnjem stavku 2., koji postaje stavak 4., iza riječi: "1." dodaju se riječi: "i 2.".

Članak 8.

Iza članka 9. dodaje se članak 9a, koji glasi:

"Ministarstvo unutarnjih poslova provodi obuku i osposobljavanje pirotehničara i osoba koje obavljaju pomoćne poslove razminiranja."

Članak 9.

Članak 15. mijenja se i glasi:

"Pri ostvarivanju prava na plaću i drugih prava iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom, radno vrijeme iz članka 13. stavka 1. ovoga Zakona, smatra se punim radnim vremenom.

Pirotehničarima se vrijeme provedeno na poslovima razminiranja priznaje u mirovinski staž kao staž osiguranja u trajanju od 16 mjeseci za svaku godinu."

Ovlaštena pravna osoba osigurava sredstva za plaćanje povećane stope doprinosa radi podmirenja obveza iz stavka 2. ovoga članka."

Članak 10.

Članak 17. mijenja se i glasi:

"Ovlaštena pravna osoba dužna je s osiguravajućim društvom sklopiti ugovor o životnom osiguranju svojih pirotehničara i osoba koje rade na pomoćnim poslovima razminiranja za slučajeve smrti ili ozljede uzrokovane obavljanjem poslova razminiranja."

Članak 11.

Članak 18. briše se.

Članak 12.

U članku 21. u stavku 2. podstavak 1. briše se.

Članak 13.

Iza članka 22. dodaje se naslov glave:

"IVa. Stručni nadzor nad obavljanjem poslova razminiranja" i novi članci 22a., 22b., 22c., 22d. i 22e. koji glase:

"IVa. STRUČNI NADZOR NAD OBAVLJANJEM POSLOVA RAZMINIRANJA

Članak 22a.

Stručni nadzor nad obavljanjem poslova razminiranja obavljaju ovlašteni zaposlenici Hrvatskog centra za razminiranje (u daljnjem tekstu: pirotehnički nadzornici).

Ministarstvo unutarnjih poslova daje pirotehničkim nadzornicima ovlast za obavljanje poslova stručnog nadzora.

Ministar unutarnjih poslova propisat će uvjete koje moraju ispunjavati pirotehnički nadzornici.

Članak 22b.

Tijekom izvedbe radova razminiranja određenoga područja i/ili građevine pirotehnički nadzornici mogu svakodobno obavljati nadzor nad učincima i stupnju razminiranja.

Nakon obavljenih poslova razminiranja, pirotehnički nadzornici dužni su obaviti nadzor nad najmanje 5 promila područja i/ili građevine koju je ovlaštena pravna osoba razminirala o čemu sastavljaju poseban zapisnik o stručnom nadzoru nad obavljanjem poslova razminiranja (u daljnjem tekstu: zapisnik o stručnom nadzoru).

Članak 22c.

Ako pirotehnički nadzornici uoče nepravilnosti u obavljanju poslova razminiranja, od ovlaštene pravne osobe tražit će izvedbu radova sukladno ugovoru i pravilima struke, a ako su odstupanja od ugovorenog načina rada ili pravila struke takva da se ne mogu otkloniti, ovlaštenoj pravnoj osobi usmeno će zabraniti daljnju izvedbu radova.

U slučaju iz stavka 1. ovoga članka, pirotehnički nadzornik mora odmah, a najkasnije u roku od tri dana, izraditi pisano rješenje o zabrani daljnjih radova.

Protiv rješenja iz stavka 2. ovoga članka može se izjaviti žalba ravnatelju Hrvatskog centra za razminiranje.

Žalba iz stavka 3. ovoga članka ne odgađa izvršenje rješenja.

Članak 22d.

O preuzimanju razminiranog područja i/ili građevine Hrvatski centar za razminiranje i ovlaštena pravna osoba sastavljaju zapisnik.

Sastavni dio zapisnika o preuzimanju poslova razminiranja područja i/ili građevine je zapisnik o stručnom nadzoru i dokumentacija iz članka 3. stavka 4. ovoga Zakona.

Članak 22e.

Hrvatski centar za razminiranje ovlaštenoj pravnoj osobi daje potvrdu kojom se potvrđuje da je određeno područje razminirano sukladno ovom Zakonu i pravilima struke. Potvrdi iz stavka 1. ovoga članka prilaže se zapisnik o preuzimanju poslova razminiranja područja i/ili građevine, koji čini sastavni dio potvrde."

Članak 14.

U članku 26. u stavku 1. riječi: "Ministarstva unutarnjih poslova" zamjenjuju se riječima "Hrvatskog centra za razminiranje".

Stavak 3. briše se.

Članak 15.

Iza članka 26. dodaje se članak 26a. koji glasi:

"Članak 26a.

Hrvatski centar za razminiranje prikuplja i obrađuje podatke o područjima i/ili građevinama onečišćenim minsko-eksplozivnim napravama, neeksplodiranim ubojnim sredstvima, razminiranim područjima i građevinama, te o uništenim minsko-eksplozivnim sredstvima i o tome vodi poseban upisnik, te ustrojava i pohranjuje potrebnu dokumentaciju.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane dostavljaju Hrvatskom centru za razminiranje raspoložive podatke iz stavka 1. ovoga članka."

Članak 16.

Propise iz članka 7. i 13. ovoga Zakona ministar unutarnjih poslova donijet će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Ovlašćuje se ministar unutarnjih poslova da provedbenim propisima, koje donosi na temelju Zakona o razminiranju ("Narodne novine", br. 19/96.) i ovoga Zakona, propisuje prekršaje i određuje kazne za te prekršaje.

Članak 17.

Trgovačko društvo u državnom vlasništvu, osnovano na temelju članka 7. Zakona o razminiranju ("Narodne novine", br. 19/96.) nastavlja s radom pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.

Pravne osobe koje imaju rješenje o odobrenju za obavljanje poslova razminiranja na temelju Zakona o razminiranju ("Narodne novine, br. 19/96.) nastavljaju obavljati poslove pod uvjetima utvrđenim ugovorom o razminiranju. Rješenje o odobrenju za obavljanje poslova razminiranja prestaje važiti istekom dana kada je obavljen posao razminiranja utvrđen ugovorom.

Članak 18.

Ovaj Zakon stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 015-05/96-03/01
Zagreb, 5. lipnja 1998.

ZASTUPNIČKI DOM

HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA

Predsjednik
Zastupničkog doma
Hrvatskoga državnog sabora
akademik Vlatko Pavletić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.