Zakoni i propisi - Pravni savjeti 86 19.6.1998 Odluka o mjerilima za određivanje udruga čija je djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku i financijskoj potpori udrugama iz sredstava državnog proračuna
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM HRVATSKOGA
DRŽAVNOG SABORA

Na temelju članka 23. stavka 2. Zakona o udrugama ("Narodne novine", br. 70/97. i 106/97.) Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora na sjednici 5. lipnja 1998. donio je

ODLUKU

O MJERILIMA ZA ODREÐIVANJE UDRUGA ČIJA JE DJELATNOST OD INTERESA ZA REPUBLIKU HRVATSKU I FINANCIJSKOJ POTPORI UDRUGAMA IZ SREDSTAVA DRŽAVNOG PRORAČUNA

I.

Ovom Odlukom propisuju se uvjeti koje moraju ispuniti udruge za ostvarenje prava na potporu iz državnog proračuna te utvrđuju mjerila za određivanje udruga čija djelatnost je od interesa za Republiku Hrvatsku.

U državnom proračunu osiguravaju se sredstva potpore udrugama koje obavljaju djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku.

II.

Udruge čija je djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku su:

1. udruge koje djeluju na teritoriju Republike Hrvatske kroz organiziranu mrežu članstva, ili

2. udruge čijim se programom promiče ostvarivanje najviših vrednota ustavnog poretka: sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav, ili

3. udruge koje su članice međunarodne organizacije.

Ispunjavanje uvjeta iz stavka 1. ove točke ocjenjuje se na temelju programa i djelovanja udruge.

III.

Vlada Republike Hrvatske osniva Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za udruge koje čine predsjednik i 6 članova. Predsjednik Povjerenstva je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, a članove Povjerenstva imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra financija, ministra rada i socijalne skrbi, ministra znanosti i tehnologije, ministra kulture, ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i ministra uprave.

Odluku o tome da li udruga obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku donosi Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Povjerenstva iz stavka 1. ove točke.

IV.

Iz sredstava državnog proračuna financijska potpora može se dati udrugama:

1. čija je djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku i

2. koje ne obavljaju poslove iz djelokruga tijela državne vlasti i

3. čija djelatnost nije financirana po posebnim propisima ili se u cijelosti ne financira iz drugih izvora i

4. koje uz program djelatnosti prilože izvješće o dosadašnjem izvršenju programa te financijsko izvješće o svim izvorima sredstava.

Zabranjuje se udrugama da koriste sredstva potpore, koje su dobile iz državnog proračuna, za financiranje prava koja članovi udruge ostvaruju po posebnim propisima.

Ispunjavanje uvjeta iz stavka 1. ove točke ocjenjuje Povjerenstvo iz točke III. ove Odluke.

V.

Visinu sredstava financijske potpore udrugama, osiguranih u državnom proračunu, određuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Povjerenstva iz točke III. ove Odluke.

Vlada Republike Hrvatske dva puta na godinu podnosi izvješće Hrvatskom državnom saboru o visini i rasporedu sredstava financijske potpore iz državnog proračuna udrugama čija je djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku.

VI.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 007-01/98-02/02
Zagreb, 5. lipnja 1998.

ZASTUPNIČKI DOM
HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA

Predsjednik
Zastupničkog doma
Hrvatskoga državnog sabora
akademik Vlatko Pavletić, v. r.
Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.