Zakoni i propisi - Pravni savjeti 86 19.6.1998 Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja naknade dijela cijene diesel goriva pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju gospodarski ribolov na moru
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 15. stavka 2. Zakona o novčanim poticajima i naknadama u poljoprivredi i ribarstvu ("Narodne novine", broj 46/97 - pročišćeni tekst, 142/97 i 47/98), ministar financija donosi

PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA NAKNADE DIJELA CIJENE DIESEL GORIVA PRAVNIM I FIZIČKIM OSOBAMA KOJE OBAVLJAJU GOSPODARSKI RIBOLOV NA MORU

I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom uređuje način i postupak ostvarivanja naknade dijela cijene diesel goriva (u daljnjem tekstu: naknada) pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju gospodarski ribolov na moru.

Članak 2.

(1) Pravo na naknadu u visini određenoj Zakonom o novčanim poticajima i naknadama u poljoprivredi i ribarstvu za kupljeno diesel gorivo imaju pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pod ovim uvjetima:

1. da uredno vode propisane poslovne knjige,

2. da u poslovnim knjigama iskazuju sav ostvareni prihod od prodaje riba i ostalih morskih organizama.

(2) Sredstva za naknadu dijela cijene diesel goriva osiguravaju se pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju gospodarski ribolov na moru do godišnje potrošnje od ukupno 10.000.000 litara.

Članak 3.

(1) Pravo na naknadu ostvaruje se posebno za svako plovilo (brod i brodicu) kojim pravne i fizičke osobe obavljaju gospodarski ribolov na moru.

(2) Naknada se ostvaruje podnošenjem zahtjeva na obrascu NDCKG/98 - Obračun naknade za dio cijene kupljenog diesel goriva za razdoblje od ________ do ________ 199____ godine, koji je sastavni dio ovoga Pravilnika, ispostavi područnog ureda Porezne uprave mjerodavnoj prema sjedištu pravne osobe ili prebivalištu fizičke osobe podnositelja zahtjeva za naknadu. Obrazac NDCKG/98

(3) U obrascu NDCKG/98 iskazuje se:

1. ime i luka upisa broda ili registarska oznaka brodice te snaga porivnog stroja broda ili brodice u kW ili KS na temelju koje se ostvaruje naknada, kao i vrstu ribolova koja se obavlja brodom ili brodicom,

2. na rednom broju 1. podaci o ukupnim količinama kupljenog diesel goriva u litrama tijekom razdoblja za koje se podnosi zahtjev,

3. na rednom broju 2. podatak o visini naknade u kunama po litri kupljenog diesel goriva,

4. na rednom broju 3. ukupan iznos naknade na koju ima pravo pravna ili fizička osoba, koji se dobije tako da se ukupna količina kupljenog goriva pomnoži s visinom naknade u kunama po litri kupljenog diesel goriva,

5. na rednom broju 4. količinama ulova ribe i ostalih morskih organizama tijekom razdoblja za koje se podnosi zahtjev u kilogramima i

6. na rednom broju 5. iznos prihoda ostvarenih prodajom ribe i ostalih morskih organizama tijekom razdoblja za koje se podnosi zahtjev u kunama.

(4) Zahtjev za isplatu naknade podnosi se u dva primjerka najkasnije do kraja tekućeg mjeseca za dva mjeseca prije toga.

Članak 4.

Zahtjevu za isplatu naknade na obrascu NDCKG/98 podnositelj zahtjeva mora priložiti:

1. račune ili preslike računa o kupljenoj količini diesel goriva, koji moraju glasiti na ime pravne ili fizičke osobe koja obavlja gospodarski ribolov na moru (podnositelja zahtjeva). Na računu mora biti upisano ime broda ili registarska oznaka brodice za koje je kupljeno gorivo i

2. nalog za naplatu (obrazac br. 43).

Članak 5.

(1) Ispostava područnog ureda Porezne uprave kojoj je podnesen zahtjev za naknadu provjerava je li zahtjev za naknadu podnijet u skladu s odredbama Zakona o novčanim poticajima i naknadama u poljoprivredi i ribarstvu i ovog Pravilnika.

(2) Nakon što se provede kontrola obračuna i utvrdi da je zahtjev za naknadu podnesen u roku, ispravan, te da su ispunjeni uvjeti iz ovoga Pravilnika, zahtjev ovjerava pečatom i potpisuje službenik koji je obavio kontrolu i voditelj ispostave područnog ureda Porezne uprave. Jedan ovjereni primjerak zahtjeva vraća se korisniku naknade, a drugi s ostalom dokumentacijom zadržava ispostava područnog ureda Porezne uprave za svoje potrebe. Nalog za naplatu - obrazac 43 potpisuju ovlaštene osobe ispostave područnog ureda Porezne uprave, ovjerava ga pečatom i dostavlja na izvršenje Zavodu za platni promet, Poslovnica 2, Zagreb, Smičiklasova 17.

(3) Zahtjev za isplatu naknade riješit će se u roku od tri dana od dana primitka, a isplata će se obaviti najkasnije u roku od osam dana od dana rješenja zahtjeva.

(4) S nepotpunim zahtjevima postupit će se prema odredbama Zakona o općem upravnom postupku ("Narodne novine", br. 53/91.).

(5) Naknada se isplaćuje na teret računa broj 30102-789-2229 Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva - Sredstva za novčane poticaje i naknade, a u korist žiro računa korisnika naknade.

Članak 6.

Pravne i fizičke osobe korisnici naknade obvezni su voditi posebnu evidenciju o kupljenim količinama diesel goriva posebno po svakom plovilu kojim obavljaju djelatnost gospodarskog ribolova na moru, na temelju kojeg se ostvaruje pravo na naknadu.

II. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 7.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja naknade za dio cijene diesel goriva profesionalnim ribarima ("Narodne novine", br. 18/95).

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 410-19/98-01/928
Urbroj: 513-07/98-1
Zagreb, 4. lipnja 1998.

Ministar financija
mr. Borislav Škegro, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Mat. br./JMBG poreznog obveznika ____________________________________

Tvrtka (naziv pravne osobe ili ime i prezime fizičke osobe) ____________________

________________________________________________________________

Adresa __________________________________________________________

Broj žiro-računa ___________________________________________________

Područni ured Porezne uprave _________________________________________

Ispostava _________________________________________________________

OBRAČUN NAKNADE DIJELA CIJENE ZA
KUPLJENO DIESEL GORIVO ZA RAZDOBLJE
od
_________ do _________ 199_____god.

_________________________________________________________________
                      Ime i luka upisa broda ili registarska oznaka brodice

_________________________________________________________________
  te snaga porivnog stroja (motora) plovila u kW   ___________________________

ili u KS _________________ temeljem kojeg se ostvaruje naknada.

Naprijed navedenim plovilom obavlja se slijedeća vrsta ribolova (potrebno zaokružiti vrstu ribolova
ili više njih koje se obavljaju plovilom).

A - ribolov pridnenom povlačnom mrežom - kočom;

B - ribolov pelagijskom kočom (tzv. lebdeća koča);

C - ribolov kružnom mrežom plivaricom;

D - ribolov kružnom mrežom plivaricom - tunolovkom;

E - ribolov ostalim ribolovnim alatima.

Red.
br.
       OPIS        Iznos ili
količina

1.

Količina kupljenog diesel goriva u litrama   

2.

Naknada u kunama po litri diesel goriva   

3.

Iznos naknade za kupljeno diesel gorivo
(redni broj 1x red. br. 2) u kunama
  

4.

Količina ulova ribe i ostalih morskih
organizama u izvještajnom razdoblju u
kilogramima
  

5.

Prihodi ostvareni prodajom ribe i ostalih
morskih organizama u izvještajnom
razdoblju u kunama
  

U ______________ dana ______________ 199_____  godine

___________________________ MP___________________________
          Obračun sastavio                                 Potpis ovlaštene osobe
                                                                      poreznog obveznika

Provjerom utvrđena ispravnost obračuna, te se odobrava isplata naknade za kupljeno diesel-gorivo u iznosu od ___________ kuna.


_______________________                                         Pečat PU
        Datum primitka


_______________________                       _______________________
             Kontrolirao                                              Voditelj ispostave