Zakoni i propisi - Pravni savjeti 85 17.6.1998 Nomenklature poljoprivrednih i ribarskih proizvoda s metodološkim uputama za mjesečne izvještaje o otkupu i prodaji proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (PO-TRG-31 i PO-TRG-33)
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Na temelju članka 12. Zakona o državnoj statistici ("Narodne novine" broj 52/94), Državni zavod za statistiku određuje

NOMENKLATURE

POLJOPRIVREDNIH I RIBARSKIH PROIZVODA1 S METODOLOŠKIM UPUTAMA ZA MJESEČNE IZVJEŠTAJE O OTKUPU I PRODAJI PROIZVODA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I RIBARSTVA (PO-TRG-31 I PO-TRG-33)

I. OPĆI DIO (DEFINICIJE)

1.1. Pojam poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Pojam poljoprivrede i ribarstva definiran je proizvodima koji prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti - NKD2 proizlaze iz područja djelatnosti A - Poljoprivreda, lov i šumarstvo i B - Ribarstvo, odnosno iz njihovih odjeljaka: 01 - Poljoprivreda, lov i usluge povezane s njima; 02 - Šumarstvo, sječa drva i usluge povezane s njima i 05 - Ribarstvo, mrjestilišta i ribnjaci; usluge u ribarstvu.
__________

1 NBPU i NŠPU 98 - izrađene su na temelju Liste karakterističnih proizvoda poljoprivrede (List of charecteristic products of the agriculture Europske unije), a definicije i obilježja metodoloških uputa usklađeni su i harmonizirani s onim iz Eurostatovog Priručnika za ekonomske račune poljoprivrede (Manuel on the economic accounts of agriculture - EAA), Luxemburg 1997.

2 Nacionalna klasifikacija djelatnosti - NKD na snazi je od 1. siječnja 1995. ("Narodne novine", broj 6/1995), revidirana verzija objavljena je u ("Narodnim novinama" broj 3/1997).

1.2. Otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

U statističkom praćenju i iskazivanju podataka, u cilju izučavanja tržišne dimenzije poljoprivrednih proizvoda u fazi prodaje tržišnih viškova proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, koristi se sljedeća statistička terminologija (definicije i jedinice):

t statistika otkupa - istražuje otkup proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u cilju daljnje prodaje ili prerade

t statistika prodaje - istražuje prodaju proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata i njihovih dijelova.

Direktne nabavke velikih potrošača (bolnice, internati, Ministarstvo obrane ili Ministarstvo unutarnjih poslova i dr.) od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ovim istraživanjem nije obuhvaćeno. Također se ne obuhvaća niti intermedijarni promet tj. promet proizvodima koji se obavlja neposredno između obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i promet stoke na stočnim sajmovima, izuzev dijela prometa koji ostvaruju otkupne organizacije koje dostavljaju izvještaj o otkupu (PO-TRG-31).

a. Mjesečnim izvještajem o otkupu poljoprivrednih proizvoda (PO-TRG-31) prikupljaju se podaci o prometu poljoprivrednih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se obavlja između poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava i poslovnih subjekata koje vrše otkup radi daljnje prodaje ili prerade.

Pod otkupom poljoprivrednih proizvoda od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava podrazumijeva se kupnja odnosno preuzimanje poljoprivrednih proizvoda neposredno od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koju vrše poslovni subjekti i dijelovi poslovnih subjekata radi prodaje ili prerade. Otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava obuhvaća sljedeće oblike otkupa:

t otkup iz organizirane proizvodnje - preuzimanje poljoprivrednih proizvoda koji potječu iz poslovne suradnje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poslovnih subjekata

t ugovoreni otkup - preuzimanje poljoprivrednih proizvoda od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na temelju ugovora s otkupnim organizacijama odnosno poslovnim subjektima o proizvodnji i isporuci određenih proizvoda (žitarica, povrća, uljanog sjemenja, šećerne repe, mlijeka i dr.)

t slobodan otkup - kupnja poljoprivrednih proizvoda od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz samostalne, vlastite proizvodnje, ostvarena na temelju slobodne ponude i potražnje

t naplata usluga u poljoprivrednim proizvodima - proizvodi koje dobivaju poslovni subjekti i dijelovi poslovnih subjekata od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kao preračunatu vrijednost za izvršene usluge (oranje, sjetvu, kombajniranje) ili za isporučena sredstva za proizvodnju (sjeme, mineralno gnojivo, stočnu hranu i dr.)

b. Mjesečnim izvještajem o prodaji poljoprivrednih proizvoda (PO-TRG-33) prikupljaju se podaci od poslovnih subjekata i njihovih dijelova samo za prodaju vlastitih poljoprivrednih, šumarskih ili ribarskih proizvoda.

Pod prodajom poljoprivrednih proizvoda poslovnih subjekata ili njihovih dijelova podrazumijeva se prodaja ostvarena na zemljištu i sredstvima koje koriste poslovni subjekti ili njihovi dijelovi.

Oblici prodaje poljoprivrednih proizvoda poslovnih subjekata i dijelova poslovnih subjekata koji se istražuju jesu sljedeći:

t isporuke poljoprivrednih proizvoda tržišnim entitetima odnosno trgovačkim, industrijskim i drugim subjektima iz gospodarstva, koji se bave prometom i preradom poljoprivrednih proizvoda, kao i prodajom odnosno isporukom pretežno netržišnim entitetima (zdravstvene institucije i dr.) radi daljnje potrošnje ili preprodaje

t isporuke poljoprivrednih proizvoda iskazanih i obračunatih kao intermedijarna potrošnja - opskrba vlastitih dijelova poslovnih subjekata koji se bave doradom i preradom poljoprivrednih proizvoda, sirovinama iz vlastite proizvodnje (ako se ne fakturira kao prodaja)

t isporuke poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na temelju ugovora o zajedničkom ulaganju: rada, zemljišta i sredstava potrebnih za poljoprivrednu proizvodnju (ukoliko se obračun isporuka vrši u naturi)

t isporuke poljoprivrednih proizvoda iz vlastite proizvodnje vlastitim prodavaonicama na malo

t neposredna prodaja poljoprivrednih proizvoda na malo koju obavljaju proizvođači poljoprivrednih proizvoda izvan prodavaonica izravno na poljoprivrednom posjedu.

1.3. Cilj i predmet istraživanja

Cilj je mjesečnih istraživanja o otkupu odnosno prodaji poljoprivrednih proizvoda (PO-TRG-31 i PO-TRG-33) osiguranje temeljnih dinamičkih i vrijednosnih pokazatelja o tržišnoj dimenziji izabranih proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za Republiku Hrvatsku, i to prema teritorijalnom ustroju koji je bio na snazi u vrijeme kad je otkup odnosno prodaja izvršena, te izraženih u količini i vrijednosti. Izračunavaju se i prosječne vrijednosti odnosno prosječne cijene po jedinici proizvoda otkupljenih odnosno prodanih proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, dok se prosječne otkupne odnosno prodajne cijene koriste za izračunavanje fizičkog obujma godišnje poljoprivredne proizvodnje u bruto i neto veličinama.

Cilj istraživanja je također i višestruko korištenje izvedenih pokazatelja iz mjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih, šumarskih i ribarskih proizvoda, prema zahtjevima različitih korisnika, npr. praćenje obujma i strukture robne proizvodnje u poljoprivredi, odnosno preuzimanje tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda; obračun i praćenje kretanja cijena proizvođača poljoprivrednih proizvoda; praćenje iznosa novčanih primanja stanovništva od otkupa; izračunavanje elemenata dohotka obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava; izračunavanje elemenata pojedinih stavaka materijalnih i robnih bilanca poljoprivrednih proizvoda te za druge relacije u poljoprivrednoj proizvodnji, prometu i potrošnji. Raznim državnim, gospodarskim, promidžbenim i drugim institucijama, koje proučavaju gospodarski položaj poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, organizaciju tržišta, prate tokove na domaćem tržištu, kretanjem otkupnih i prodajnih cijena, osiguravaju se informacije koje služe za potrebe gospodarskih analiza ili kao podloga za izradbu investicijskih projekata.

Predmet je mjesečnih istraživanja o otkupu odnosno prodaji proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (PO-TRG-31 i PO-TRG-33) je prikupljanje podataka o količini otkupljenih odnosno prodanih poljoprivrednih, šumarskih i ribarskih proizvoda u tijeku izvještajnog mjeseca, vrijednosti poljoprivrednih proizvoda iz čega se dobivaju prosječne vrijednosti odnosno prosječne cijene po jedinici proizvoda otkupljenih odnosno prodanih poljoprivrednih proizvoda.

1.4. Statističke jedinice

Statističke jedinice su pravne osobe koje su prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti u Registru poslovnih subjekata razvrstane u područje A - Poljoprivreda, lov i šumarstvo i područje B - Ribarstvo isto kao i sve ostale pravne osobe koje nisu razvrstane u područje A ili B, ali obavljaju proizvodnju iz tih područja ili se bave otkupom njihovih proizvoda, bez obzira na to jesu li pravno konstiturirane ili nisu.

Ukoliko pravna osoba obavlja djelatnost u različitim županijama, obvezatno se dijeli na onoliko statističkih jedinica u koliko županija obavlja navedene djelatnosti. Statističke jedinice za koje se podnose Mjesečni izvještaji o prodaji proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (PO-TRG-33), kao i Mjesečni izvještaji o otkupu proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (PO-TRG-31) neposredno određuje Državni zavod za statistiku RH prema adresaru statističkih jedinica za navedene izvještaje.

1.5. Izvještajne jedinice

Izvještajne jedinice za koje se podnose mjesečni izvještaji o otkupu i prodaji proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (PO-TRG-31 i PO-TRG-33) jesu poslovni subjekti i dijelovi poslovnih subjekata svrstani u područje A ili B, te ostali poslovni subjekti koji vrše otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u svrhu daljnje prodaje ili prerade u vlastitim pogonima (npr. poljoprivredne zadruge, trgovačke, industrijske, ugostiteljske i dr. organizacije), koji su razvrstani u druge djelatnosti.

1.6. Obuhvat

Izvještajem PO-TRG-31 i PO-TRG-33 prikupljaju se podaci na razini poslovnih subjekata i dijelova poslovnih subjekata. Podaci za adresar preuzeti su iz baze podataka Zavoda za platni promet, Porezne uprave i drugih sekundarnih izvora. Izvještaj se popunjava po teritorijalnom načelu.

Mjesečni izvještaji o otkupu i prodaji proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva nemaju potpuni obuhvat. Obuhvaćaju se prema kriteriju ostvarenog prometa i broju zaposlenika (sva poduzeća sa deset i više zaposlenika), tako da sudjeluju s najmanje 90% ukupnog prometa i zaposlenika odjeljaka iz područja A ili B

1.7. Vrijeme i metoda istraživanja

Popunjene izvještaje PO-TRG-31 i PO-TRG-33 izvještajne jedinice dostavljaju nadležnom stasitičkom tijelu u roku koji im on odredi, a na temelju Programa statističkih istraživanja Republike Hrvatske. Istraživanje se provodi svakog mjeseca, a obrasci se ispunjavaju za prethodni (cijeli) mjesec.

Za ova istraživanja koristi se izvještajna metoda. Izvještajne jedinice daju odgovarajuće podatke na obrascima PO-TRG-31 i PO-TRG-33 na osnovi knjigovodstvene evidencije o otkupu odnosno prodaji proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

1.8. Organizacija provedbe statističkog istraživanja

U provođenju istraživanja sudjeluje Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, županijski uredi za statistiku i njihove ispostave. Državni zavod za statistiku izrađuje nomenklaturu proizvoda, metodološke upute i kontinuirano osigurava stručnu pomoć područnoj statistici, sastavlja adresar statističkih jedinica, tiska i distribuira obrasce i druge materijale potrebne za provedbu istraživanja županijskim uredima za statistiku i njihovim ispostavama. Državni zavod za statistiku u prikupljenim materijalima kontrolira točnost i potpunost podataka, unosi podatke na magnetni medij, obavlja računsku i logičku kontrolu podataka, obrađuje i analizira prve rezultate istraživanja te objavljuje podatke.

Državni zavod za statistiku također, neposredno obilazi statističke jedinice, rješava metodološke probleme sa statističarima županijskih ureda i njihovih ispostava, a po potrebi održava i instruktaže.

Županijski uredi za statistiku i njihove ispostave distribuiraju materijal statističkim jedinicama prema adresaru, kontroliraju točnost i potpunost materijala, brinu o rokovima i šalju izvještaje natrag u Državni zavod za statistiku na daljnju obradu, te na zahtjev naknadno provjeravaju iskazane podatke u izvještaju.

Izvještajne jedinice popunjavaju izvještaje PO-TRG-31 i PO-TRG-33 na temelju Nomenklature biljnih proizvoda i usluga - NBPU 98, Nomenklature stočarskih proizvoda i usluga - NSPU 98 te metodoloških uputa za navedene izvještaje koje su objavljene u ovim Narodnim novinama, te ih vraćaju u nadležno statističko tijelo u roku koji im ono odredi.

1.9. Obrada, analiza i rezultati istraživanja

Podaci za ova istraživanja obrađuju se na razini odabranih ili grupiranih proizvoda iz Nomenklature biljnih proizvoda i usluga - NBPU 98, Nomenklature stočarskih proizvoda i usluga - NSPU 98 i Nomenklature šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 983 koji u strukturi ukupne proizvodnje područja A i B imaju značajni udio. Podaci iz izvještaja obrađuju se i na razini Republike Hrvatske, i to: ukupan otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, kao i otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i prodaja od poslovnih subjekata ili dijelova poslovnih subjekata.

Rezultati obrade mjesečnih izvještaja PO-TRG-31 i PO-TRG-33 objavljuju se u publikacijama koje su utvrđene Programom publiciranja Državnog zavoda za statistiku koji se objavljuje svake godine, a to su:

t Priopćenje

t Mjesečno statističko izvješće

t Statistički ljetopis

______
3 Nomenklatura šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98 s Metodološkim uputama za tromjesečne izvještaje šumarstva, objavljena je u "Narodnim novinama" broj 46, od 2. travnja 1998.

II. UPUTE ZA ISPUNJAVANJE MJESEČNIH IZVJEŠTAJA O OTKUPU I PRODAJI PROIZVODA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I RIBARSTVA, PO-TRG-31 i PO-TRG-33

II. a. Opće upute za ispunjavanje izvještaja PO-TRG-31 i PO-TRG-33

Tko je dužan dostaviti podatke, kako i do kada. Izvještaji PO-TRG-31 i PO-TRG-33 dostavljaju se u Državni zavod za statistiku preko županijskih ureda za statistiku ili njihovih ispostava. Izvještaji se dostavljaju mjesečno, od siječnja do prosinca za tekuću godinu.

Izvještaje ispunjavaju poslovni subjekti i njihovi dijelovi koji se bave otkupom poljoprivrednih, šumarskih i ribarskih proizvoda od obiteljskih gospodarstava, odnosno oni koji se bave prodajom poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje, a koji imaju više od uklj. 10 zaposlenika, i nalaze se u bazi Registra poslovnih subjekata, Porezne uprave i dr. u područjima djelatnosti A - Poljoprivreda, lov i šumarstvo i B - Ribarstvo prema NKD-u. Izvještaje su dužni podnijeti i ostali poslovni subjekti ili njihovi dijelovi koji se bave otkupom ili prodajom poljoprivrednih, šumarskih ili ribarskih proizvoda vlastite proizvodnje, a registrirani su u drugim područjima djelatnosti prema NKD-u.

Način upisivanja podataka. Na sva pitanja (identifikacijski podaci) uz koja su tiskane crte, odgovori se upisuju na crte. Na ostala pitanja u izvještaju odgovara se upisivanjem brojčanih oznaka u predviđena polja. Svi podaci u izvještaju upisuju se kao cijeli brojevi bez decimala, i to u jedinici mjere koja je već upisana u tabeli za taj proizvod (tone, komadi, litre, m3 ili kune).

II. b. Posebne upute za ispunjavanje izvještaja PO-TRG-31 i PO-TRG-33

1. Podaci o jedinici za koju se podnosi izvještaj (poslovni subjekti)

U zaglavlju obrasca PO-TRG-31 i PO-TRG-33 daju se podaci o jedinici za koju se podnosi izvještaj.

a) IME (tvrtka). Poslovni subjekti razvrstani u NKD područja: A - Poljoprivreda, lov i šumarstvo i područje B - Ribarstvo upisuju tvrtku u punom obliku, onako kako je navedena u sudskom registru. Za dio poslovnog subjekta upisuje se skraćeno ime poslovnog subjekta u čijem je sastavu te ime dijela poslovnog subjekta prema Obavijesti o razvrstavanju poslovnih subjekata i dijelova poslovnih subjekata, koju izdaje Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske.

Ukoliko za dio poslovnog subjekta nije posebno podnesena prijava o razvrstavanju, potrebno je navesti ime dijela poslovnog subjekta koje upućuje na djelatnost poljoprivrede, šumarstva ili ribarstva koju taj dio poslovnog subjekta obavlja.

b) MATIČNI BROJ IZ REGISTRA POSLOVNIH SUBJEKATA. Upisuje se matični broj poslovnog subjekta, a za dijelove poslovnog subjekta i redni broj dijela poslovnog subjekta iz Obavijesti o razvrstavanju poslovnih subjekata i dijelova poslovnih subjekata, a koju izdaje Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske.

c) ŽUPANIJA, GRAD/OPĆINA, ULICA I BROJ. Upisuju se adresni podaci poslovnog subjekta.

d) DJELATNOST (podrazred). Upisuje se brojčana oznaka djelatnosti poslovnog subjekta, odnosno dijela poslovnog subjekta prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti - NKD-u, a iz Obavijesti o razvrstavanju Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske.

2. Sadržaj izvještaja PO-TRG-31 i PO-TRG-33

Tabela 1.

Ispunjavaju je poslovni subjekti i njihovi dijelovi koji se bave otkupom poljoprivrednih, šumarskih ili ribarskih proizvoda, a na temelju Nomenklature biljnih proizvoda i usluga - NBPU 98, Nomenklature stočarskih proizvoda i usluga - NSPU 98, Nomenklature šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98 i Nomenklature ribarskih proizvoda i usluga - NRPU 98, prema odabranim ili grupiranim proizvodima i jedinicama mjere već upisanim u tabeli. Navedene nomenklature služe izvještajnim jedinicama kao konzultacijske, radi lakšeg pronalaženja svih proizvoda ili usluga koji su obuhvaćeni nekim nazivom posebice kod grupiranih proizvoda kako bi se prepoznao njihov sadržaj.

Stupci 1-6.

U stupcu 1 upisana je brojčana oznaka proizvoda, u stupcu 2 naziv proizvoda, a u stupcu 3 oznaka jedinice mjere u kojoj je obvezatno iskazivanje podataka.

Osmeroznamenkasta brojčana oznaka poljoprivrednih, šumarskih i ribarskih proizvoda preuzeta je iz Nomenklature biljnih proizvoda i usluga - NBPU 98, Nomenklature stočarskih proizvoda i usluga - NSPU 98, Nomenklature šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98, izrađenih na temelju "Liste karakterističnih proizvoda poljoprivrede i šumarstva"5, te Nomenklature ribarskih proizvoda i usluga - NRPU 98, izrađene prema KPD, dezagregaciji proizvoda iz Carinske tarife RH - CT6 i dodatno uvedenoj razini nacionalne raščlanjenosti, gdje se pokazalo potrebnim za nižom razinom detaljnosti.

U stupcu 4 iskazuju se podaci o količinama otkupljenih odnosno prodanih proizvoda poljoprivrede, šumarstva ili ribarstva, i to u jedinici mjere već upisanoj u stupcu 3. Podaci o količinama otkupa ili prodaje se iskazuju u cijelim brojevima (bez decimalnih mjesta), a u slučaju da je otkup odnosno prodaja manja ili veća od jedinice navedene u izvještaju, treba zaokružiti podatak na cijeli broj, prema uobičajenoj praksi.

Pod otkupljenim i prodanim proizvodima smatraju se one količine proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva koje su isporučene tijekom mjeseca bez obzira kada je usljedila naplata. Tako se omogućava praćenje sezonskog otkupa odnosno prodaje proizvoda karakterističnih za određeni dio godine.

U stupcu 5 upisuju se podaci o vrijednosti otkupljenih odnosno prodanih proizvoda izraženi u novčanoj jedinici odnosno u kunama (bez lipa). Vrijednost otkupljenih odnosno prodanih proizvoda računa se po otkupnim odnosno prodajnim cijenama proizvođača. Vrijednost otkupljenih odnosno prodanih proizvoda ne uključuje troškove oko preuzimanja proizvoda, prijevoza, skladištenja ili čuvanja proizvoda. Vrijednost proizvoda također isključuje maržu trgovine na malo, rabat ili neke druge povlastice koje isporučitelj daje kupcu i sl.

Pod prodajnim proizvođačkim cijenama podrazumijevaju se cijene otkupljenih odnosno prodanih poljoprivrednih, šumarskih ili ribarskih proizvoda, iz kojih je isključena vrijednost državne premije ili stimulacije (subvencije) koje daju određeni poslovni subjekti kako bi na svom području unaprijedili proizvodnju deficitarnih poljoprivrednih, šumarskih ili ribarskih proizvoda ili povećali otkup određenih poljoprivrednih proizvoda npr. mlijeka. Podaci se iskazuju bez poreza na dodanu vrijednsot.

U stupcu 6 iskazuju se prosječne vrijednosti po jedinici mjere otkupljenih odnosno prodanih proizvoda, a za stoku (goveda, ovce, konje i svinje) daju se podaci o broju grla.

Prosječna vrijednost po jedinici mjere izražena u kunama izračunava se tako da se vrijednost otkupljenih odnosno prodanih proizvoda podijeli s njihovom otkupljenom odnosno prodanom količinom. Prosječna cijena u toku mjeseca svakog proizvoda dobiva se zbrajanjem svih vrijednosti odnosno količina otkupljenih ili prodanih proizvoda u određenoj jedinici mjere. Pritom kao određena kontrola, kod osnovnih poljoprivrednih proizvoda, mogu poslužiti zaštitne cijene koje objavljuje Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva za svaku tekuću godinu.

_______
5"Lista karakterističnih proizvoda poljoprivrede i šumarstva" objavljena u Eurostatovom "Priručniku za ekonomske račune poljoprivrede i šumarstva" (EAA-Manual on the Economic Accounts for Agriculture and Forestry, Rev. 1), Luxemburg, 5. studenog 1997.

6 Carinska tarifa Republike Hrvatske - CT, na snazi od 1. srpnja 1996., a objavljena u Narodnim novinama broj 49/96.

3. Dodatne upute za ispunjavanje izvještaja

Proizvodi koji čine otkup odnosno prodaju razvrstani su prema skupinama proizvoda i naznačeni su u redcima. Novi karakteristični proizvodi za statistiku otkupa odnosno prodaje poljoprivrednih, šumarskih ili ribarskih proizvoda objavljeni su u novim metodološkim uputama. Doživjeli su neke manje transformacije u odnosu na prethodno važeće proizvode (izostavljena su alkoholna pića, osim vina od grožđa vlastite proizvodnje, mliječni proizvodi - maslac, vrhnje, tvrdi i meki sirevi i dr.), te još neki manje značajni proizvodi, koji prema definiciji sadržaja iz NKD-a više nisu obuhvaćeni u područjima A ili B.

Tabela 1 počinje sa žitaricama, i to izborom najznačajnijih žitarica. Pod otkupom odnosno prodajom podrazumijevaju se proizvodi standardne odnosno prosječne kvalitete npr. pšenica s 13% vlage i 2% nečistoće, raž s 13% vlage, kukuruz s 14% vlage i 2% nečistoće i dr.

Dio izvještaja PO-TRG-31 i PO-TRG-33 koji se odnosi na stočarski dio, doživio je u odnosu na prethodnu metodologiju temeljite promjene. Te su promjene proizašle iz primjene Nacionalne klasifikacije djelatnosti, stupanja na snagu Klasifikacije proizvoda po djelatnostima - KPD i "Nomenklature stočne proizvodnje" izvorno preuzete iz "Liste karakterističnih proizvoda stočarstva", prema "Priručniku za ekonomske račune poljoprivrede i šumarstva" (EAA), s dodatno uvedenim razinama nacionalne raščlanjenosti, gdje je bila potrebna veća detaljnost u odnosu na europsku.

Prilikom popunjavanja izvještaja treba posebno naglasiti novo uvedenu podjelu stoke na čistokrvne pasmine za rasplod i ostalu stoku, pri čemu se pod ostalom podrazumijeva stoka koja nije čistokrvna. Čistokrvne pasmine definirane su kao životinje čiji vlasnici ili imaoci posjeduju popratnu dokumentaciju, odnosno odgovarajuće certifikate o rodoslovlju ili o genetskom podrijetlu.


III. NOMENKLATURE POLJOPRIVREDNIH, ŠUMARSKIH I RIBARSKIH PROIZVODA ZA MJESEČNE IZVJEŠTAJE PO-TRG-31 i PO-TRG-33

1. Struktura i sadržaj nomenklatura

Brojčana oznaka poljoprivrednih, šumarskih i ribarskih proizvoda osmeroznamenkasta je i može se prikazati sljedećim uzorkom XX.XX.YY.ZZ. Struktura brojčane oznake za prvih šest brojčanih oznaka (XX.XX.YY) preuzeta je iz Klasifikacije proizvoda po djelatnostima Republike Hrvatske - KPD4 (prve četiri brojčane oznake XX.XX upućuju na razred djelatnosti prema NKD-u, sljedeće dvije (YY) razrada je na proizvode KPD), dok su posljednje dvije brojčane oznake preuzete iz Nomenklature biljnih proizvoda i usluga - NBPU 98, Nomenklature stočarskih proizvoda i usluga - NSPU 98, Nomenklature šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98, izrađenih na osnovi "Liste karakterističnih proizvoda poljoprivrede i šumarstva"5 te Nomenklature ribarskih proizvoda i usluga - NRPU 98, izrađene prema KPD, dezagregaciji proizvoda iz Carinske tarife RH - CT6 i dodatno uvedenoj razini nacionalne raščlanjenosti, gdje se pokazalo potrebnim za nižom razinom detaljnosti.

U nomenklaturama NBPU 98, NSPU 98, NŠPU 98 i NRPU 98, koje su izrađene sa svim hijerarhijskim razinama, cjelovito i konzistentno pokrivena je djelatnost područja A - Poljoprivreda, lov i šumarstvo i B - Ribarstvo po NKD-u, osim skupine djelatnosti koja se odnosi na lov, a koji nije predmet ovog istraživanja. Koriste se za potrebe agregiranja podataka do razine odjeljka, dok je detaljnost razina proizvoda i usluga, koje se upisuju u pojedinačne izvještaje određena već upisanim šiframa i nazivima proizvoda u izvještajima PO-TRG-31 i PO-TRG-33 (osmeroznamenkasta šifra), na temelju kojih su izvještajne jedinice dužne ispuniti svoje podatke. Nomenklature sa svim razinama treba koristiti kao konzultacije, poradi lakšeg pronalaženja proizvoda ili usluga koje nisu eksplicitno navedene nazivom proizvoda u izvještajima, a ujedno će koristiti i svima korisnicima podataka posebno prilikom analize objavljenih agregata iz navedenih područja, kako bi se prepoznao njihov sadržaj.

_______
4 Klasifikacija proizvoda po djelatnostima Republike Hrvatske - KPD objavljena je u Narodnim novinama broj 68/97.
5"Lista karakterističnih proizvoda poljoprivrede i šumarstva" objavljena u Eurostatovom "Priručniku za ekonomske račune poljoprivrede i šumarstva" (EAA-Manual on the Economic Accounts for Agriculture and Forestry, Rev. 1), Luxemburg, 5. studenog 1997.

6 Carinska tarifa Republike Hrvatske - CT, na snazi od 1. srpnja 1996., a objavljena u Narodnim novinama broj 49/96.

2. Definicije i opisi proizvoda

Žitarice su jednogodišnje biljke, većinom iz porodice (trava) Gramineae, koje služe za prehranu ljudi i stoke. Izvršen je izbor najvažnijih žitarica i to: meka pšenica ozima, merkantilna i sjemenska; kukuruz sjemenski i merkantilni; ječam, raž i zob. U ostale žitarice ubrajaju se: sirak, proso, heljda, suražica, pir, tritikale.

U povrće se ubrajaju jednogodišnje i višegodišnje biljke čiji vegetativni ili generativni organi služe za prehranu ljudi ili stoke. Za prehranu se koriste pojedini dijelovi kao: lišće, korijen, gomolj, lukovica, plod, sjeme, cvijet i stabljika. U ovu skupinu spadaju krumpir, sušeno mahunasto povrće i svježe povrće.

U ostalo svježe povrće d.n. prema Eurostatu ulaze i gljive: šumske (npr. tartufi) i uzgojene (bukovače, šampinjoni i dr.).

U tabeli 1. načinjen je izbor navedenog povrća, koji u strukturi povrćarske proizvodnje te u strukturi otkupa odnosno prodaje ima određeni značaj.

Uljano sjemenje i plodovi dobivaju se od grupe biljaka koje nazivamo uljarice zbog visokog postotka ulja, te se njihovom ekstrakcijom i rafinacijama u industrijskim prerađivačkim postrojenjima dobiva jestivo ulje. Tu spadaju uljana repica kao ozima kultura, te soja i suncokret kao jare kulture.

Neprerađeni duhan dobiva se od lista biljke Nicotiana tabacum; predmet promatranja u ovim izvještajima je list duhana neižiljen (suhi list nefermentiran ili svježi list).

Šećerna repa - prikazuje se prirod korijena bez lišća i glave.

Slama i krmivo dobivaju se od krmnih kultura na oranicama (jednogodišnjih i višegodišnjih) i predstavljaju, uz pašnjake, najznačajni izvor voluminozne krme. Služe za ishranu stoke. Dijele se na slamu i sijeno (livadno, lucerne, te mješavinu mahunarki s travama i žitaricama).

Bilje za uporabu u parfumeriji, farmaciji i u sl. svrhe; sjemenje šećerne repe, sjemenje krmnog bilja; ostali sirovi biljni materijal. Bilje za uporabu u parfumeriji i farmaciji, insekticide, fungicide i u sl. svrhe čine aromatske i ljekovite biljke u čijim se dijelovima nalaze različite tvari (alkaloidi, glikozidi i eterična ulja). To su npr. buhač, bosiljak, lavanda, metvica, kadulja, kamilica, lipov cvijet, ružmarin, majčina dušica - timijan, anis, kim, komorač, valerijana i dr.).

Živo bilje; rezano cvijeće i cvjetni pupoljci; sjemenje cvijeća i voća; sjemenje povrća. Voćne sadnice su jednogodišnje ili višegodišnje ukorijenjene biljke nastale cjepanjem plemke na podlogu ili ukorjenjivanjem plemke.

Cjepovi (sadnice) vinove loze su jednogodišnji ili dvogodišnji ukorijenjeni spoj američke loze i europske plemke.

Grožđe se dijeli na jestivo (stolno) grožđe, svježe i grožđe za preradu u vino.

Ostalo voće, orasi i sl. koštuničavo voće

Voće predstavlja slatki rod drveta ili grmova, višegodišnjih drvenastih biljaka (npr. maline, kupine) te jednogodišnjih i dvogodišnjih oraničnih usjeva (npr. jagode).

Predmet otkupa i prodaje su svježi plodovi; osim oraha i badema koji se iskazuju u ljusci.

U okviru jedne vrste voća ulaze sve sorte, npr. kod šljiva sorta bistrica, stenli, ringlo i dr.

Vino od grožđa iz vlastite proizvodnje odnosi se na domaću preradu grožđa iz vlastite proizvodnje u vino.

Proizvodnja maslinovog ulja iz maslina vlastite proizvodnje odnosi se na domaću proizvodnju maslinovog ulja, sirovog i nerafiniranog, koje se dobije od maslina iz vlastite proizvodnje.

Goveda, živa

Goveda, čistokrvne pasmine za rasplod (bikovi, krave, junice, telad i junad)

Goveda čistokrvne pasmine su muška i ženska grla koja imaju odgovarajući certifikat o rodoslovlju ili genetskom podrijetlu.

Bikovi su muška rasplodna grla.

Krave su ženska grla iznad dvije godine starosti, koja su se najmanje jednom telila.

Junice su goveda ženskog spola starosti dvije godine ili više koja se još nisu telila.

Junad su goveda muškog i ženskog spola starosti od jedne do dvije godine.

Telad je podmladak goveda muškog i ženskog spola starosti do godinu dana.

Ovce, koze, konji, magarci, mule i mazge, živi

Ovce, žive, osim janjadi, odrasla grla iznad godinu dana starosti (ovce za rasplod, ovnovi i ostale ovce).

Janjad i šiljezad su ovce do jedne godine starosti, oba spola.

Koze obuhvaćaju podmladak i odrasla grla oba spola i svih rasa.

Konji, čistokrvne pasmine, samo za rasplod obuhvaćena su muška i ženska grla koja imaju odgovarajući certifikat o rodoslovlju.

Ostali konji, osim čistokrvnih pasmina za rasplod obuhvaćaju podmladak i odrasla grla oba spola.

Predmet promatranja u ovim izvještajima je strižena masna i neprana vuna.

Svinje, žive

Svinje, čistokrvne pasmine, za rasplod (nerasti, krmače, suprasne nazimice)

Svinje čistokrvne pasmine su muška i ženska grla koja imaju odgovarajući certifikat o rodoslovlju.

Nerasti su muška rasplodna grla.

Krmače su ženska rasplodna grla koja su se najmanje jednom prasila.

Suprasne nazimice su mlada rasplodna ženska grla od kojih se očekuje prvi podmladak.

Odojci su mlade svinje oba spola do 25 kg težine žive vage.

Pod pojmom "kokoši nesilica" svrstavaju se mlade i stare kokoši koje su nesle jaja tijekom godine.

Jednodnevni pilići su živa tek izvaljena perad.

Purani obuhvaćaju podmladak i odrasle purane oba spola.

Rasplodna jaja su jaja namijenjena za proizvodnju jednodnevne peradi.

Grubo obrađena drva

Trupci (listača i četinjača) su dijelovi debla koji su namijenjeni daljem prerađivanju piljenjem ponekad rezanjem ili ljuštenjem, budući da imaju povoljna fizička i kemijska svojstva, te su namijenjeni za industrijsku preradu. To su trupci za rezanje te trupci za furnir i ljuštenje. Dužina im je od 2 m naviše. Najmanji srednji promjer iznosi od 30 do 50 cm, ovisno o vrsti drveta.

Prostorno drvo (listača i četinjača) obuhvaća drvo za drvene ploče (pogodno za mehaničku obradu), a celulozno i taninsko drvo, zbog svog povoljnog kemijskog svojstva, pogodno je za kemijsku preradu.

Ogrjevno drvo (listača i četinjača) namijenjeno je za ogrjev ili za proizvodnju drvenog ugljena. To je drvo kome se iskorištava njegova snaga grijanja. Po vrsti razlikujemo tvrdo ogrjevno drvo: bukovina, grabovina, hrastovina i meko ogrjevno drvo: brezovina, topolovina, vrbovina i dr.

Ostalo grubo obrađeno drvo obuhvaća sitno tehničko drvo, pogodno za izradu drvenih motki i kolja, raznih letvi i stupova za ograde, ručica za alat i sl.

Dijelovi bilja, trava, mahovine i lišaja za ukrašavanje (uključujući posjećena božićna drvca).

Šumarske sadnice uzgojene u rasadnicama.

Raznovrsni sirovi biljni materijal, d.n., za pletarstvo, punjenje, tapeciranje, bojenje ili štavljenje (žir, kesten, i dr., d.n.).

Žive ribe, svježe ili rashlađene

Osnovna podjela je na slatkovodne i morske ribe. Za morsku ribu, prema kvaliteti, kod nas je uobičajena podjela na plavu i bijelu morsku ribu. Prema značaju proizvodnje i ulova, te tržišnosti izvršen je izbor vrsta ribe unutar navedenih podjela.

IV. Nomenklatura biljnih proizvoda i usluga - NBPU 98, Nomenklatura stočarskih proizvoda i usluga - NSPU 98 i Nomenklatura ribarskih proizvoda i usluga - NRPU 98 s metodološkim uputama za mjesečne izvještaje o prodaji i otkupu proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (PO-TRG-31 i PO-TRG-33) primjenjuju se od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 950-01/98-01/33
Urbroj: 555-01-01-98-33
Zagreb, 8. lipnja 1998.

Ravnatelj
mr. sc. Ivan Rusan,
v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.