Zakoni i propisi - Pravni savjeti 85 17.6.1998 Odluka o načinu naplate troškova iz sredstava Državnog proračuna za zdravstvenu zaštitu pruženu strancima
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Na osnovi članka 9. Zakona o zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj ("Narodne novine" broj 114/97) i članka 14. Statuta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ("Narodne novine" 1/94) Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na 3. sjednici održanoj 10. lipnja 1998. godine, uz prethodnu suglasnost ministra zdravstva i ministra financija, donijelo je

ODLUKU

O NAČINU NAPLATE TROŠKOVA IZ SREDSTAVA DRŽAVNOG PRORAČUNA ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU PRUŽENU STRANCIMA

Članak 1.

Ovom Odlukom uređuje se način naplate troškova iz sredstava Državnog proračuna za zdravstvenu zaštitu pruženu strancima u Republici Hrvatskoj koje naplaćuje zdravstvena ustanova, odnosno zdravstveni djelatnik privatne prakse.

Članak 2.

Zdravstvenoj ustanovi, odnosno zdravstvenom djelatniku privatne prakse koji su pružili zdravstvene usluge strancu iz članka 2. stavke 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: Zakon) i članka 6. Zakona u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći, a nisu po postupku utvrđenom Zakonom mogli naplatiti od stranca pružene zdravstvene usluge, troškovi pruženih zdravstvenih usluga podmirit će se iz sredstava Državnog proračuna.

Zdravstvenoj ustanovi, odnosno zdravstvenom djelatniku privatne prakse, podmirit će se iz sredstava Državnog proračuna i troškovi pruženih zdravstvenih usluga maloljetnim strancima, koji se zateknu u Republici Hrvatskoj bez roditeljske skrbi (članak 3. podstavka 6. Zakona).

Članak 3.

Radi naplate troškova pruženih zdravstvenih usluga iz članka 2. stavka 1. ove Odluke zdravstvena ustanova odnosno zdravstveni djelatnik privatne prakse dostavit će Direkciji Zavoda zahtjev uz sljedeću dokumentaciju:

1. Pisanu izjavu iz članka 7. Zakona.

2. Račun za pružene zdravstvene usluge sačinjen sukladno cijenama utvrđenim u odluci o osnovama za sklapanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima za tekuću kalendarsku godinu.

3. Otpusno pismo, odnosno povijest bolesti.

4. Dokaz o bezuspješnom pokušaju naplate računa od stranca.

Zahtjev iz stavke 1. ovoga članka dostavlja se Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: Zavod) nakon proteka 30 dana od dana ispostave računa strancu.

Za zdravstvenu uslugu pruženu maloljetnim strancima koji su zatečeni u Republici Hrvatskoj bez roditeljske skrbi, zdravstvena ustanova, odnosno zdravstveni djelatnik: privatne prakse, dostavlja Direkciji Zavoda račune sačinjene prema cijenama utvrđenim odlukom Zavoda o osnovama za sklapanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima za tekuću kalendarsku godinu.

Članak 4.

Zavod će nakon primitka zahtjeva iz članka 3. stavke 1. ove Odluke kao i računa iz članka 3. stavke 2. ove Odluke izvršiti formalnu i medicinsku provjeru računa i priložene dokumentacije, te računsku provjeru računa.

Ako provjerom Zavod utvrdi u računu ili dokumentaciji nedostatke ili neispravnosti, vratit će zahtjev s dokumentacijom na ispravak. Novi rok naplate počinje teći, od dana ponovnog zaprimanja zahtjeva u Direkciji Zavoda.

Članak 5.

Zdravstvena ustanova, odnosno zdravstveni djelatnik privatne prakse obvezni su na zahtjev ovlaštenog zaposlenika Zavoda omogućiti provjeru zahtjeva, računa i dokumentacije neposrednim očevidom u rad i dokumentaciju kojom raspolažu.

Članak 6.

Zavod će nakon provjere iz članka 4. ove Odluke, ako je suglasan sa svim stavkama računa, odnosno ako je uredna ostala dokumentacija, uputiti Ministarstvu zdravstva jedanput mjesečno zahtjev za povlačenje sredstava iz Državnog proračuna.

Ministarstvo zdravstva će zahtjev proslijediti Ministarstvu financija s napomenom da se tražena sredstva iz Državnog proračuna iz razdjela Ministarstva zdravstva direktno doznače Zavodu.

Članak 7.

Zavod će po primitku sredstava iz članka 6. stavke 2. ove Odluke u roku od 7 dana izvršiti plaćanja računa za koja su sredstva iz Državnog proračuna doznačena.

Članak 8.

Zavod će odmah nakon izvršene isplate računa iz članka 7. ove Odluke dostaviti Ministarstvu zdravstva račune i dokumentaciju iz članka 3. ove Odluke radi naplate u korist Državnog proračuna sukladno članku 10. Zakona.

Članak 9.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 025-04/98-01/72
Urbroj: 338-01-04-98-1
Zagreb, 10. lipnja 1998.

Predsjednik
Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda
za zdravstveno osiguranje
prim. dr. sc. Mate Ljubičić,
v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.