Zakoni i propisi - Pravni savjeti 84 16.6.1998 Pravilnik o socijalnom zbrinjavanju povratnika i useljenika
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POVRATKA I USELJENIŠTVA

Na temelju članka 13a. stavak 5. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija ("Narodne novine" 72/94, 92/96 i 131/97), a u svezi s odredbama članka 24. stavak 1. Zakona o proračunu ("Narodne novine" broj 92/94) i članka 3. stavak 2. Zakona o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 1998. godinu ("Narodne novine" broj 141/97), ministar povratka i useljeništva donosi

PRAVILNIK

O SOCIJALNOM ZBRINJAVANJU POVRATNIKA I USELJENIKA

1. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Državnim proračunom Republike Hrvatske za 1998. godinu ("Narodne novine" broj 141/97) Ministarstvu povratka i useljeništva osigurana su novčana sredstva za poticanje i pomaganje hrvatskih državljana i pripadnika hrvatskog naroda za povratak iz inozemstva i useljavanje u Republiku Hrvatsku.

Članak 2.

U nedostatku zakonskog uređivanja uvjeta i načina korištenja sredstava osiguranih u Državnom proračunu za određene namjene iz članka 1. ovog Pravilnika, ovim Pravilnikom uređujem uvjete i postupak za ostvarivanje prava na: naknadu prijevoznih troškova useljenja u Republiku Hrvatsku, privremeni smještaj povratnika i useljenika, privremenu novčanu pomoć, smještaj povratnika i useljenika i druga pitanja značajna za socijalno zbrinjavanje povratnika i useljenika.

Članak 3.

U smislu ovoga Pravilnika:

1. Povratnik je hrvatski državljanin koji se iselio u inozemstvo do 30. svibnja 1990. godine, a koji se vraća s namjerom da stalno živi u Republici Hrvatskoj.

2. Useljenik je pripadnik hrvatskog naroda koji je rođen i ima prebivalište u inozemstvu, a koji se useljava s namjerom da stalno živi u Republici Hrvatskoj. Pripadnik hrvatskog naroda je osoba kojoj je jedan od roditelja ili jedan od predaka trećeg i četvrtog nasljednog reda (djedovi i bake, pradjedovi i prabake) bio pripadnik hrvatskog naroda.

Status povratnika i useljenika, u smislu ovog Pravilnika, utvrđuje Ministarstvo povratka i useljeništva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo). Protiv rješenja Ministarstva, kojim se utvrđuje status i prestanak statusa povratnika i useljenika može se pokrenuti upravni spor.

Članak 4.

Prava koja prema ovome Pravilniku imaju povratnici i useljenici, ostvaruju se pod uvjetima (za stjecanje, korištenje i prestanak) i po postupku propisanim ovim Pravilnikom kao i uvjetima i po postupku utvrđenim propisima kojima su uređena ta prava, ako nisu uređena ovim Pravilnikom.

Članak 5.

Prava koja prema ovome Pravilniku imaju povratnici i useljenici imaju i članovi njihovih obitelji, kojima nije utvrđen status povratnika odnosno useljenika, pod uvjetom da su se uselili u Republiku Hrvatsku s namjerom da u njoj stalno žive.

Članovi obitelji su: bračni drug, djeca (rođena u braku ili izvan braka, posvojena i pastorčad) i roditelj (otac i majka, očuh i maćeha i posvojitelj).

2. PRAVO NA NAKNADU PRIJEVOZNIH TROŠKOVA

Članak 6.

Povratnik odnosno useljenik koji je slabijeg imovnog stanja mora neposredno prije povratka odnosno useljenja podnijeti zahtjev Ministarstvu radi naknade prijevoznih troškova povratka odnosno useljenja u Republiku Hrvatsku.

Smatra se da je slabijeg imovnog stanja osoba koja sama ili čiji članovi obitelji nemaju u vlasništvu imovinu veće vrijednosti, i koji nema redovitih mjesečnih prihoda (plaća, mirovine, prihod od imovine i dr.) dovoljne za uzdržavanje. Uvjet slabijeg imovnog stanja ne može ispuniti osoba koja je ili čiji su članovi obitelji prije povratka odnosno useljenja otuđili imovinu znatnije vrijednosti.

Postojanje slabijeg imovnog stanja radi ostvarivanja prava na naknadu prijevoznih troškova i drugih prava prema ovome Pravilniku utvrđuje Ministarstvo temeljem dokaza (isprave, svjedoci, izjava, stranke, uviđaj i dr.) odlučujućih za utvrđivanje činjeničnog stanja.

Članak 7.

Naknada prijevoznih troškova obuhvaća nadoknadu prijevoznih troškova povratnika odnosno useljenika i članova njihovih obitelji i naknada troškova prijevoza predmeta kućanstva.

Naknada prijevoznih troškova pripada po najnižoj cijeni za redovita prijevozna sredstva javnog prometa i prema najkraćoj relaciji.

Kod podnošenja zahtjeva za naknadu prijevoznih troškova, moraju se pružiti svi dokazi temeljem kojih se može utvrditi da je podnositelj zahtjeva slabog imovnog stanja, dokaze o plaćenoj voznoj karti povratnika odnosno useljenika i članova njihove obitelji i dokaze o troškovima prijevoza predmeta kućanstva.

3. PRAVO NA SMJEŠTAJ

Članak 8.

Na zahtjev povratnika ili useljenika iz članka 6. ovoga Pravilnika koji prilikom povratka odnosno useljenja u Republiku Hrvatsku ne može sam osigurati smještaj, smještaj može osigurati Ministarstvo.

Članak 9.

Zahtjev za smještaj useljenik odnosno povratnik podnosi neposredno Ministarstvu prije povratka odnosno useljenja ili u roku 30 dana od dana povratka odnosno useljenja.

Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka obavezno sadrži podatke o životnoj dobi povratnika odnosno useljenika, o imovinskom i zdravstvenom stanju, te odgovarajuće podatke o članovima obitelji.

Članak 10.

Radno sposobnom povratniku odnosno useljeniku koji nema osiguran smještaj Ministarstvo može osigurati smještaj u trajanju od trideset dana na trošak povratnika odnosno useljenika pod povoljnijim uvjetima.

Članak 11.

Povratnik odnosno useljenik iz članka 9. ovoga Pravilnika ima pravo na smještaj koji osigurava Ministarstvo u trajanju do tri mjeseca.

Troškove stanovanja podmiruju sami povratnici odnosno useljenici, osim povratnika i useljenika slabijeg imovnog stanja iz članka 6. ovog Pravilnika za koje će troškove snositi Republika Hrvatska putem Ministarstva povratka i useljeništva.

Prava i obveze između ugovornih strana pobliže će se urediti ugovorom o privremenom korištenju stana.

Članak 12.

Povratniku odnosno useljeniku starijem od 65 godina koji se uselio bez članova obitelji ili u Republici Hrvatskoj ima članove obitelji koji zbog teških materijalnih i stambenih prilika ne mogu preuzeti brigu o njemu, Ministarstvo može osigurati smještaj u domu socijalne skrbi na trošak Ministarstva.

Članak 13.

Za privremeni smještaj povratnika odnosno useljenika Ministarstvo koristi stambeni prostor u državnom vlasništvu koji je Ministarstvu dan na upravljanje.

Članak 14.

Povratniku odnosno useljeniku iz članka 6. ovoga Pravilnika kao i povratniku odnosno useljeniku za kojeg Ministarstvo ocijeni da u trenutku povratka odnosno useljenja nema dovoljno sredstava za osnovne životne potrebe može Ministarstvo isplaćivati privremenu novčanu pomoć od 500,00 kuna po članu obitelji najduže šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva.

Članak 15.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/98-01/01
Urbroj: 518-01/1-98-1
Zagreb, 9. lipnja 1998.

Ministar
povratka i useljeništva
Marijan Petrović, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.