Zakoni i propisi - Pravni savjeti 84 16.6.1998 Pravilnik o ostvarivanju prava na naknadu za učenje hrvatskog jezika i stipendiranje povratnika i useljenika
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POVRATKA I USELJENIŠTVA

Na temelju članka 13a. stavak 5. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija ("Narodne novine", 72/94, 92/96 i 131/97), a u svezi s odredbama članka 24. stavak 1. Zakona o proračunu ("Narodne novine", broj 92/94) i članka 3. stavak 2. Zakona o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 1998. godinu ("Narodne novine", broj 141/97), ministar povratka i useljeništva donosi

PRAVILNIK

O OSTVARIVANJU PRAVA NA NAKNADU ZA UČENJE HRVATSKOG JEZIKA I STIPENDIRANJE POVRATNIKA I USELJENIKA

Članak 1.

Državnim proračunom Republike Hrvatske za 1998. godinu (""Narodne novine", broj 141/97) Ministarstvu povratka i useljeništva osigurana su novčana sredstva za poticanje i pomaganje hrvatskih državljana i pripadnika hrvatskog naroda za povratak iz inozemstva i useljavanje u Republiku Hrvatsku.

Članak 2.

Radi poticanja povratnika i useljenika na povratak i stvaranje uvjeta za njihov brži povratak u Republiku Hrvatsku, ovim Pravilnikom utvrđuju se prava povratnika i useljenika na naknadu za učenje hrvatskog jezika, te ostvarivanje prava učenika i studenata na stipendiju.

Povratnici i useljenici ostvaruju prava utvrđena ovim Pravilnikom pod uvjetom da se useljava u Republiku Hrvatsku s namjerom da u njoj stalno živi.

Članak 3.

U smislu ovog Pravilnika:

1. Povratnik je hrvatski državljanin koji se iselio u inozemstvo do 30. svibnja 1990. godine, a koji se vraća s namjerom da stalno živi u Republici Hrvatskoj.

2. Useljenik je pripadnik hrvatskog naroda koji je rođen i ima prebivalište u inozemstvu, a koji se useljava s namjerom da stalno živi u Republici Hrvatskoj. Pripadnik hrvatskog naroda je osoba kojoj je jedan od roditelja ili jedan od predaka trećeg ili četvrtog nasljednog reda (djedovi i bake, i pradjedovi i prabake) bio pripadnik hrvatskog naroda.

Status povratnika i useljenika, u smislu ovog Pravilnika utvrđuje Ministarstvo povratka i useljeništva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

Protiv rješenja Ministarstva, kojim se utvrđuje status i prestanak statusa povratnika i useljenika može se pokrenuti upravni spor.

Prava koja prema ovom Pravilniku imaju povratnici kojima je utvrđen status povratnika i useljenika imaju i njihova djeca (rođena u braku ili izvan braka, posvojena i pastorčad) pod uvjetom da su se uselili u Republiku Hrvatsku s namjerom da u njoj stalno žive.

Članak 4.

Pravo na učenje hrvatskog jezika i latiničnog pisma ima povratnik i useljenik koji nije stariji od 35 godina.

Zahtjev za pohađanje nastave hrvatskog jezika i latiničnog pisma i zahtjev za naknadu troškova učenja hrvatskog jezika i latiničnog pisma iz članka 6. ovog Pravilnika podnosi se Ministarstvu.

Povratniku i useljeniku starijem od 35 godina može se iznimno odlukom ministra usvojiti zahtjev za pohađanje nastave i naknade troškova učenja hrvatskog jezika i latiničnog pisma iz članka 6. ovog Pravilnika.

Članak 5.

Učenje hrvatskog jezika i pisma Ministarstvo povratka i useljeništva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) može povjeriti visokom učilištu koje izvodi nastavu hrvatskog jezika i književnosti, otvorenom pučkom učilištu ili ustanovi koja je registrirana za učenje hrvatskog jezika.

Ustanove iz stavka 1. ovog članka polaznicima učenja hrvatskog jezika i latiničnog pisma koji s uspjehom savladaju program izdaju uvjerenje o poznavanju hrvatskog jezika i latiničnog pisma.

Članak 6.

Ministarstvo može povratniku i useljeniku iz članka 4. stavak 1. ovog Pravilnika nadoknaditi učenje hrvatskog jezika i latiničnog pisma najviše do 150 sati pod uvjetom da je pohađao nastavu kod ustanova iz članka 5. stavak 1. ovog Pravilnika.

Radi ostvarivanja prava iz stavka 1. ovog članka povratnik i useljenik mora pružiti pisani dokaz da je pohađao nastavu učenja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, te da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo.

Članak 7.

Povratnici i useljenici, učenici srednjih škola odnosno studenti visokih učilišta koji nisu stariji od osamnaest odnosno dvadeset pet godina, imaju pravo na stipendiju tijekom redovnog školovanja odnosno studiranja za podmirenje osnovnih životnih troškova.

Članak 8.

Pravo na dodjelu stipendije ima povratnik i useljenik, učenik srednje škole, koji pored uvjeta iz članka 7. ispunjava i sljedeće uvjete:

- da se upisuje u srednju školu u Republici Hrvatskoj

- da je završio osnovnu ili dio srednje škole u inozemstvu koja mu omogućava nastavak srednje naobrazbe u Republici Hrvatskoj.

Ispunjavanje uvjeta iz stavka 1. ovog članka dokazuje se stranom školskom svjedodžbom u izvorniku ili ovjerenom prijepisu, te njenom preslikom i prijevodom koji je ovjerio strani sudski tumač.

U slučaju dvojbe da li su ispunjeni uvjeti iz članka 1. alineja 2. ovog članka, mišljenje daje Ministarstvo prosvjete i športa.

Visina stipendije ne može iznositi više od 600,00 kuna mjesečno.

Članak 9.

Pravo na dodjelu stipendije ima povratnik i useljenik, student koji pored uvjeta iz članka 7. ovog Pravilnika ispunjavaju i sljedeće uvjete:

- studenti koji upisuju prvu godinu dodiplomskog studija da su završili srednju školu bez ponavljanja godine,

- studenti koji upisuju drugu i ostale godine dodiplomskog studija da su do sada savladali upisani studij.

Članak 10.

Stipendije se mogu dodijeliti povratnicima useljenicima, redovnim studentima i povratnicima i useljenicima, studentima koji studiraju izvanredno.

Prednost kod dodjele stipendija ima student koji studira na visokom učilištu koje izvodi studije za naobrazbu stručnjaka i struke koje su nedostatne u Republici Hrvatskoj.

Struke i studiji iz stavka 1. ovog članka utvrđuje Ministarstvo znanosti i tehnologije na zahtjev Ministarstva.

Članak 11.

Visina stipendija povratnika i useljenika, studenta visokog učilišta ne može iznositi više od 800,00 kuna mjesečno.

Povratniku i useljeniku, studentu koji studira izvanredno, a ispunjava uvjete iz članka 7. ovog Pravilnika, Ministarstvo može platiti troškove studija.

Članak 12.

Stipendije i naknade za plaćanje troškova studija iz članka 11. stavak 2. ovog Pravilnika, učenicima i studentima prema ovom Pravilniku dodjeljuje se za tekuću školsku godinu.

Članak 13.

Radi dodjele stipendija i naknada za plaćanje troškova studija Ministarstvo raspisuje natječaj, koji se objavljuje u javnom glasilu i "Narodnim novinama".

Natječaj iz stavka 1. ovog članka sadrži uvjete i kriterije za dodjelu stipendija i naknada za plaćanje troškova studija, postupak i način provedbe natječaja, te rok za podnošenje zahtjeva.

Na temelju provedenog natječaja Ministarstvo donosi odluku o dodjeli stipendija i naknade za plaćanje troškova studija.

Na temelju odluke iz stavka 3. ovog članka Ministarstvo sklapa ugovor s učenikom i studentom kojemu je dodijeljena stipendija ili naknada za plaćanje troškova studija, kojim se pobliže uređuju prava i obveze davatelja i primatelja stipendije.

Članak 14.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/98-01/02
Urbroj: 518-01/1-98-1
Zagreb, 9. lipnja 1998.

Ministar
povratka i useljeništva
Marijan Petrović, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.