Zakoni i propisi - Pravni savjeti 84 16.6.1998 Pravilnik o unutarnjem redu u Parku prirode Kopački rit
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU PRIRODE I OKOLIŠA

Na temelju članka 30. stavka 1. Zakona o zaštiti prirode ("Narodne novine", br. 30/94 i 72/94), članka 14. stavka 2., a u svezi s člankom 11. stavkom 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija ("Narodne novine", br. 131/97), ravnatelj Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša donosi

PRAVILNIK

O UNUTARNJEM REDU U PARKU PRIRODE "KOPAČKI RIT"

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuju se pitanja zaštite, unapređenja i korištenja Parka prirode "Kopački rit" (u daljnjem tekstu: Park prirode), te propisuju prekršaji i određuju upravne mjere za nepoštivanje odredaba ovoga Pravilnika.

Članak 2.

Zaposlenici Javne ustanove "Park prirode Kopački rit" (u daljnjem tekstu: Ustanova), stanovnici Parka prirode, vlasnici i ovlaštenici prava na nekretninama, te pravne i fizičke osobe koje na području Parka prirode obavljaju dopuštenu djelatnost i posjetitelji Parka prirode dužni su se pridržavati odredaba ovoga Pravilnika.

Članak 3.

Ustanova je dužna skrbiti o zaštiti, održavanju i promicanju Parka prirode.

Ustanova upravlja područjem Parka prirode na temelju programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Parka prirode sukladno zakonu i ovom Pravilniku.

U području Parka prirode nalazi se i Posebni zoološki rezervat kojim upravlja Ustanova.

II. UNUTARNJI RED U PARKU PRIRODE

1. Zaštita

1.1. Zaštita neživog svijeta

Članak 4.

Na području Parka prirode zabranjene su radnje koje mogu prouzročiti promjene ili oštećenja na ovom zaštićenom dijelu prirode, te radnje koje mijenjaju prirodni izgled i narušavaju pejzažne vrijednosti parka, poput izgradnje novih objekata, puteva, dalekovoda, nasipa, kopanje novih kanala i slično.

Iznimno, uz dopuštenje Ustanove, koje se izdaje na temelju uvjeta zaštite prirode koje utvrđuje Državna uprava za zaštitu prirode i okoliša (u daljnjem tekstu: Državna uprava), dozvoljena je izgradnja objekata koji služe za zaštitu, održavanje i promicanje Parka prirode, i koji ne narušavaju prirodni izgled i pejzažne vrijednosti parka.

Odredbe stavka 1. i 2. ovoga članka primjenjuju se i na gradnju i postavljanje privremenih objekata.

Članak 5.

Na području Parka prirode zabranjene su sve hidromeliorativne radnje koje mijenjaju i narušavaju prirodni vodni režim, ili mijenjaju vodotokove Parka prirode.

Čišćenje i održavanje protočnosti Vemeljskog i Petreškog dunavca, te prirodnih vodotoka, poput Novog, Renovskog, Hulovskog kanala, Čonaka, Nađhata, Kovača i Semenča, može se izvoditi radi očuvanja prirodnog vodnog režima Parka prirode, uz dopuštenje Ustanove.

Čišćenje i održavanje protočnosti dunavaca i vodotokova iz stavka 2. ovoga članka organizira Ustanova na temelju godišnjeg plana rada.

Iznimno, na temelju znanstvene studije i uz uvjete zaštite prirode koju utvrđuje Državna uprava, dopušteni su hidromeliorativni zahvati ako služe za očuvanje i promicanje očuvanja prirodnog vodnog režima Parka prirode, te kretanje i mrijest riba.

Članak 6.

Zabranjeno je vađenje pijeska, mineralnih sirovina, nafte, kao i bilo koja druga eksploatacija prirodnih izvora ili mijenjanje pejsaža.

Iznimno, dozvoljeno je vađenje manjih količina pijeska uz dopuštenje Ustanove, uz uvjete zaštite prirode koje utvrđuje Državna uprava.

Članak 7.

Zabranjeno je svako onečišćenje zraka, tla i vode, a osobito:

- odlaganje industrijskog, kućnog i drugog otpadnog materijala;

- odlaganje građevinskog otpadnog materijala;

- ispuštanje tekućina i upotreba kemijskih sredstava kojima se može ugroziti izvornost biljnog i životinjskog svijeta, odnosno onečistiti zrak, tlo i vodu.

Posjetitelji Parka prirode dužni su sve otpatke odložiti na za to predviđena i označena mjesta.

Ustanova je dužna osigurati i označiti mjesta za odlaganje otpada sukladno ovom Pravilniku.

Članak 8.

Zabranjeno je na području Parka prirode upuštanje voda lošije kvalitete nego što su vode recipijenta.

Ustanova je dužna poduzeti odgovarajuće mjere zaštite kako bi se spriječilo upuštanje voda lošije kvalitete od propisom dopuštene.

1.2. Zaštita biljnog svijeta

Članak 9.

Na području Parka prirode zabranjeno je branje, sakupljanje, uklanjanje sa staništa i oštećivanje biljaka, a osobito ugroženih vrsta, bez dopuštenja Državne uprave.

Članak 10.

Zabranjeno je unošenje i sadnja stranih (alohtonih), hibridnih i kloniranih biljnih vrsta na čitavom području Parka prirode.

Članak 11.

Na području Posebnog zoološkog rezervata zabranjena je sječa trske i košenje trave.

Sječa manjih količina trske dozvoljena je na području Parka prirode, izuzev područja iz stavka 1. ovoga članka, u razdoblju od 1. studenoga do 31. siječnja sljedeće godine, uz dopuštenje Ustanove.

Članak 12.

Dozvoljeno je redovito košenje glavnog obrambenog nasipa, te košenje prosjeka i puteva radi protupožarne zaštite.

Ustanova organizira košenje prosjeka i puteva radi protupožarne zaštite na temelju godišnjeg plana rada.

Članak 13.

Na području Parka prirode zabranjeno je paljenje trske, trave i korova, a osobito u razdoblju od 1. ožujka do 31. lipnja.

Članak 14.

Na području Parka prirode zabranjena je sječa prirodnih šumskih sastojina i prirodnih vrsta drveća i grmlja.

Iznimno, na temelju znanstvene studije i uz dopuštenje Ustanove, koje izdaje na temelju uvjeta zaštite prirode koje utvrđuje Državna uprava, dopuštena je sanitarna sječa, ako služi za očuvanje i promicanje očuvanja prirodnih biljnih zajednica Parka prirode.

Uklanjanje stranih (alohtonih) vrsta drveća sa područja Parka prirode, kao i pošumljavanje autohtonim vrstama drveća, Ustanova može obavljati u skladu s uvjetima zaštite prirode koje utvrđuje Državna uprava.

Ustanova može organizirati pošumljavanje samo ako se time pospješuje razvoj prirodne šumske vegetacije, sukladno uvjetima zaštite prirode koje utvrđuje Državna uprava.

Članak 15.

Sanitarna sječa, uklanjanje i sječa stranih (alohtonih vrsta), drveća obavlja se tijekom zime.

Zabranjena je sječa, te druge šumarske aktivnosti i radnje tijekom vegetacijske sezone, a posebno za vrijeme gnježđenja ptica.

1.3. Zaštita životinjskog svijeta

Članak 16.

Na području Parka prirode nije dozvoljeno rastjerivanje, proganjanje, uznemiravanje, hvatanje, ozljeđivanje i ubijanje životinjskih vrsta, a osobito ugroženih vrsta.

Iznimno, na temelju znanstvene studije i uz dopuštenje Državne uprave mogu se hvatati životinjske vrste, ako to služi očuvanju i promicanju očuvanja životinjskih vrsta Parka prirode.

Uz dopuštenje Državne uprave, dozvoljeno je hvatanje životinjskih vrsta u svrhu znanstvenog proučavanja, radi provođenja sanitarnih mjera, te uspostavljanja prirodne ravnoteže.

Zabranjeno je loviti, hvatati i uznemiravati ptice u preletu.

Članak 17.

Zabranjeno je unošenje i puštanje stranih (alohtonih), hibridnih i kloniranih životinjskih vrsta na području Parka prirode, kao i običnog fazana (Phasianus colchicus) i divlje patke (Anas platyrhynchos), uzgojenih u inkubatoru.

Članak 18.

Zabranjene su sve aktivnosti i radnje, uključujući šumarske, u krugu od 500 metara kod gnijezda orla štekavca (Halliaeetus albicilla), stepskog sokola (Falco cherrug), crnih roda (Ciconia nigra), te kolonija ptica od 1. siječnja do 31. lipnja.

Zabranjeno je nisko nadljetanje letjelica (ispod 400 m), osim u svrhu znanstvenog istraživanja, snimanja ili praćenja životinjskog svijeta, uz dopuštenje Državne uprave.

Članak 19.

Na području Posebnog zoološkog rezervata zabranjen je uzgoj divljači u ograđenom prostoru.

Članak 20.

Na području Parka prirode, a osobito Posebnog zoološkog rezervata zabranjena je ispaša, kao i kretanje stoke.

Iznimno, uz dopuštenje Ustanove, koje se izdaje na temelju posebnih uvjeta zaštite prirode koje utvrđuje Državna uprava, na području Parka prirode dopuštena je ispaša i kretanje stoke u vlasništvu stanovnika toga područja, na za to određenim mjestima koja utvrđuje Ustanova.

Članak 21.

Na području Posebnog zoološkog rezervata zabranjeno je zaprašivanje kemijskim sredstvima ili na drugi način masovno uništavanje komaraca i drugih kukaca.

Iznimno, na temelju znanstvene studije i uz dopuštenje Ustanove koje se izdaje na temelju posebnih uvjeta zaštite prirode koje utvrđuje Državna uprava, mogu se obavljati mjere zaštite od najezde komaraca.

Članak 22.

Na području Parka prirode zabranjeno je sakupljanje žaba, puževa i pijavica.

2. Lov

Članak 23.

Na području Posebnog zoološkog rezervata i ribnjaka zabranjena je svaka vrsta lova i lovnih aktivnosti.

Uz vanjski rub granica Posebnog zoološkog rezervata (do 300 m) nije dozvoljeno graditi niti postavljati lovnogospodarske i lovnotehničke objekte.

Iznimno, na području Parka prirode, osim na području utvrđenom stavkom 1. i 2. ovoga članka, dopušten je sanitarni, uzgojni i trofejni lov na jelena (Cervus elaphus) i divlju svinju (Sus scropha), na temelju znanstvene studije i uz dopuštenje Ustanove koje se izdaje na temelju uvjeta zaštite prirode koje utvrđuje Državna uprava.

Članak 24.

Ovlaštenici prava lova čija se lovišta djelomično nalaze na području Parka prirode dužna su svoje lovnogospodarske osnove uskladiti s uvjetima zaštite prirode i mjerama zaštite koje utvrđuje Državna uprava.

Ustanova je dužna nadzirati primjenu uvjeta zaštite prirode i mjera zaštite iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 25.

Ovlaštenici prava lova izvan granica Parka prirode moraju organizirati lov tako da olovna sačma ne pada u Park prirode, a posebno ne na vlažna staništa, kao i ribnjake na području Parka prirode.

Članak 26.

Ovlaštenici prava lova dijelove lovišta na području Parka prirode ne mogu iznajmiti, dati u koncesiju niti na ta područja voditi strane lovce i lovačke grupe.

Članak 27.

Zabranjeno je nošenje i korištenje vatrenog oružja, kao i drugih sredstava pogodnih za lov (luk i strijele, klopke, mreže itd.) na području Parka prirode.

Vatreno oružje mogu nositi samo službene i ovlaštene osobe u skladu sa zakonom i ovim Pravilnikom, te lovci na dijelovima lovišta koje im pripada.

3. Ribolov

Članak 28.

Na području Posebnog zoološkog rezervata zabranjen je ribolov.

Iznimno, na području Posebnog zoološkog rezervata dozvoljava se ribolov i spašavanje riba u slučaju masovnog ugibanja uz uvjete koje utvrđuje Državna uprava.

Iznimno, na području Parka prirode, osim na području iz stavka 1. ovoga članka, dozvoljen je rekreacijski i tradicionalni ribolov na otvorenim vodama i na određenim zonama, odnosno područjima koje utvrđuje Ustanova, uz dopuštenje Ustanove.

Članak 29.

Tradicionalni ribolov može se obavljati na području Parka prirode na temelju godišnje dozvole koje izdaje Ustanova.

Za godišnju dozvolu za izvođenje tradicionalnog ribolova na području Parka prirode plaća se naknada Ustanovi.

Visinu godišnje naknade za izvođenje tradicionalnog ribolova na području Parka prirode utvrđuje Ustanova.

U tradicionalnom ribolovu mogu se koristiti ribolovni alati: vrške - cijele godine; mreže plivalice - od 1. listopada do 31. prosinca; maraže - od 1. lipnja do 30. rujna, ali samo kad je vodostaj Dunav - Apatin iznad 400 cm.

Ribari sa svojim ribolovnim alatima bez posebne dozvole Ustanove ne smiju pregrađivati kanale, dunavce i riblje staze.

Ribari se za vrijeme rike jelena mogu kretati i ribariti samo na onim područjima koje utvrđuje Ustanova.

Ribolov je zabranjen za vrijeme lovostaja.

Članak 30.

Fizičke i pravne osobe mogu dobiti dopuštenje za obavljanje tradicionalnog ribolova samo ako posjeduju povlasticu za obavljanje gospodarskog ribolova.

Na pitanja koja nisu uređena ovim Pravilnikom, a odnose se na zaštitu riba, odgovarajuće se primjenjuju odredbe Zakona o slatkovodnom ribarstvu (opće zabrane i mjere zaštite, vrijeme lovostaja, najmanja veličina pojedinih vrsta riba i dr.).

Članak 31.

Ustanova može izdati u tijeku jedne godine najviše 10 dopuštenja za obavljanje tradicionalnog ribolova.

Dopuštenja za obavljanje tradicionalnog ribolova izdaju se na koncu tekuće godine za sljedeću godinu.

Ako se za obavljanje tradicionalnog ribolova u Parku prirode prijavi više od 10 kandidata, za izdavanje dopuštenja provodi se natječajni postupak.

Članak 32.

Posjetitelji Parka prirode mogu obavljati rekreacijski ribolov uz uvjete propisane ovim Pravilnikom.

Za rekreacijski ribolov izdaje se dozvola. Dozvola se izdaje na vrijeme od 1 do 30 dana.

Dozvola se može izdati osobama koje posjeduju uvjerenje o položenom ribičkom ispitu.

Rekreacijski ribolov može se obavljati u Vemeljskom dunavcu, na mjestima koja su za tu svrhu namijenjena odlukom Ustanove, te na kanalima izvan ograde od Podunavlja do revira Siget.

Za obavljanje rekreacijskog ribolova na području Parka prirode plaća se naknada Ustanovi. Visinu naknade utvrđuje Ustanova.

Rekreacijski ribolov smije se obavljati s obale od izlaska do zalaska sunca.

Rekreacijski ribolov nije dozvoljen noću, niti se može obavljati iz čamca.

U rekreacijskom ribolovu dozvoljen je dnevni ulov od 1 kg ribe. Dnevni ulov može biti i veći od 1 kg ukoliko ulovljeni primjerak ribe teži više od 1 kg.

Ulovljene ribe ne smiju se stavljati u promet.

Za vrijeme lovostaja, koji traje od 1. veljače do 31. svibnja, zabranjen je rekreacijski ribolov.

U rekreacijskom ribolovu mogu se koristiti do tri ribolovna štapa s tri udice po štapu, te jedan blinker.

Članak 33.

Stanovnici, vlasnici i ovlaštenici prava na nekretninama u Parku prirode imaju pravo na dozvolu za rekreacijski ribolov u trajanju do godine dana.

Za izdane dozvole iz stavka 1. ovoga članka plaća se naknada koju utvrđuje Ustanova.

Članak 34.

Djelatnost uzgoja ribe u Parku prirode, osim na području Posebnog zoološkog rezervata, može se obavljati u ribnjacima.

Fizičke i pravne osobe smiju obavljati djelatnost uzgoja ribe ako imaju povlasticu za uzgoj, i ako su za obavljanje djelatnosti pribavili dopuštenje Ustanove.

Uzgoj riba u Parku prirode može se obavljati uz prethodno pribavljene uvjete zaštite prirode koje utvrđuje Državna uprava.

Način uzgoja ribe uskladit će se s potrebama zaštite ptica i drugih životinja na ribnjacima.

Članak 35.

Zaštitu ribnjaka od velikih vranaca (Phalacrocorax carbo) organizira imatelj povlastice na način koji najmanje narušava mir, i koji je najmanje štetan za ostale ptice, ribe i ostale životinje.

Ustanova je dužna pružiti stručnu i organizacijsku pripomoć radi sprječavanja šteta na ribnjacima od velikih vranaca.

Članak 36.

Na području ribnjaka zabranjeno je nošenje i korištenje puške sačmarice, kao i korištenje naboja s olovnom sačmom.

Čuvari ribnjaka mogu nositi samo oružje kratke cijevi, u skladu sa zakonom.

Iznimno, a uz dozvolu Ustanove, čuvari ribnjaka mogu u posebnim prilikama nositi oružje duge cijevi, ali ne i puške sačmarice.

4. Istraživanje

Članak 37.

Park prirode, kao područje od posebne prirodne i znanstvene vrijednosti, namijenjen je znanstvenom istraživanju.

Sva znanstvena istraživanja na području Parka prirode, nakon provedene recenzije prijedloga znanstvenog istraživanja, moraju imati suglasnost Ustanove.

Znanstvena istraživanja koja imaju za svrhu bolje upoznavanje ekologije, cjelokupnog ekosustava ili karakter monitoringa, imaju prednost pri dobivanju suglasnosti.

Za istraživanje zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta mora se pribaviti dopuštenje Državne uprave.

Dopuštenje iz stavka 4. ovoga članka Državna uprava izdaje nakon što pribavi mišljenje Ministarstva znanosti i tehnologije.

Članak 38.

Znanstvena istraživanja koja bi ugrozila izvornost prirode ili bi dovela do promjene staništa i izgleda krajolika ili znatnog uništavanja ugroženih biljnih vrsta ili rastjerivanja, uznemiravanja, hvatanja, ozljeđivanja i ubijanja životinjskih vrsta na području Parka prirode nisu dozvoljena.

Članak 39.

Ustanova ima pravo prekinuti istraživačku aktivnost u slučaju da se istraživači ne pridržavaju uvjeta utvrđenih u dopuštenju ili posebno dogovorenih s Ustanovom o načinu i vremenu istraživanja, te ako istraživači svojom djelatnošću nanesu štetu Parku prirode.

5. Posjećivanje, razgledavanje i rekreacija

5.1. Posjetitelji

Članak 40.

Park prirode kao područje s naglašenim estetskim turističkim i rekreativnim vrijednostima namijenjen je posjećivanju.

Posjetitelji Parka prirode mogu u njega ući samo na mjestima koja su određena kao ulazi u Park prirode.

Članak 41.

Za ulaz u Park prirode plaća se naknada Ustanovi.

Visinu naknade za ulaz u Park prirode utvrđuje Ustanova.

Za vrijeme boravka na području Parka prirode posjetitelji su dužni sačuvati ulaznicu.

Članak 42.

Unutar granica Parka prirode dozvoljeno je kretanje posjetiteljima samo na područjima i stazama koje su označene i namijenjene razgledavanju i posjećivanju.

Pravce kretanja i mjesta koja se mogu posjećivati utvrđuje Ustanova.

Ustanova je dužna osigurati da pravci kretanja i mjesta koja se mogu posjećivati budu odgovarajuće označeni.

Članak 43.

Kretanje posjetitelja izvan područja i staza iz članka 42. stavak 1. i 2. ovoga Pravilnika dozvoljeno je samo uz pratnju zaposlenika Ustanove ili osobe koju je Ustanova ovlastila.

Članak 44.

Na području Parka prirode zabranjeno je slobodno kretanje pasa.

Psi se mogu držati vezani ili u ograđenom prostoru, te voditi na uzici.

Iznimno, psi se mogu slobodno kretati na prostoru i vremenu koje odredi Ustanova.

5.2. Prijevoz putnika, promet i parkiranje

Članak 45.

Na području Posebnog zoološkog rezervata prijevoz posjetitelja i razgledavanje rezervata organizira Ustanova, te je zabranjeno posjećivanje i razgledavanje rezervata bez nazočnosti ovlaštenog djelatnika Ustanove.

Na području ostalog dijela Parka prirode prijevoz posjetitelja organizira Ustanova.

Iznimno, Ustanova može povjeriti prijevoz posjetitelja iz stavka 2. ovoga članka drugoj pravnoj ili fizičkoj osobi na temelju provedenog natječaja.

O obavljanju djelatnosti iz stavka 3. ovoga članka Ustanova izdaje dopusnicu.

Prijevoz putnika javnim prometnicama kroz Park prirode mogu obavljati ovlašteni javni prijevoznici.

Članak 46.

Brzina kretanja vozila na motorni pogon na putevima u Parku prirode je ograničena i to:

- za izletnički vlak, traktore, radne strojeve i kultivatore, do 20 km/h;

- za teretna i kombi vozila, do 30 km/h;

- za autobuse, do 40 km/h;

- za osobna vozila, do 50 km/h.

Ograničenja iz stavka 1. ovoga članka ne odnose se na prometovanje vozila nadležnih tijela državne uprave i lokalne samouprave, te pravnih osoba s javnim ovlastima u obavljanju poslova iz njihovog djelokruga.

Članak 47.

Parkiranje vozila na području Parka prirode je dozvoljeno na samo za to unaprijed predviđenim i označenim mjestima.

Mjesta za parkiranje određuje Ustanova.

Ustanova je dužna osigurati da mjesta za parkiranje budu odgovarajuće označena.

5.3. Boravak i noćenje posjetitelja (gostiju)

Članak 48.

Boravak i noćenje posjetitelja (gostiju) na području Parka prirode dozvoljen je samo na za to predviđenim i označenim mjestima.

Mjesta za boravak i noćenje gostiju određuje Ustanova.

Članak 49.

Na području Parka prirode zabranjeno je kampiranje, osim na mjestima koja su uređena za tu namjenu.

Iznimno, a uz odobrenje Ustanove, može se dozvoliti logorovanje u pojedinim slučajevima, npr služba spašavanja, istraživanja i sl.

Članak 50.

Zabranjeno je loženje vatre izvan naselja i mjesta koja su posebno označena za tu namjenu.

5.4. Kupanje

Članak 51.

Kupanje nije dozvoljeno na području Posebnog zoološkog rezervata, osim na mjestu Sakadaš.

Članak 52.

Kupanje u Parku prirode dozvoljeno je na mjestima koja su označena za tu namjenu za vrijeme dok su ulazi otvoreni.

Znakove i natpise te označavanje granica kupališta iz stavka 1. ovoga članka postavlja Ustanova.

Za kupanje se plaća naknada. Naknadu za kupanje utvrđuje ravnatelj Ustanove.

5.5. Rekreacija

Članak 53.

Park prirode kao područje s naglašenim rekreativnim vrijednostima namijenjeno je rekreativnim aktivnostima, osim na području Posebnog zoološkog rezervata.

Rekreativne aktivnosti dozvoljene su samo na za to unaprijed predviđenim i označenim mjestima.

Ustanova, uz suglasnost Državne uprave, propisuje tip dozvoljenih rekreativnih aktivnosti i mjesta predviđena za rekreativne aktivnosti.

Ustanova Parka prirode je dužna osigurati da mjesta predviđena za rekreaciju budu odgovarajuće označena.

6. Poljoprivreda i stočarstvo

Članak 54.

Na području Parka prirode zabranjena je uspostava novih poljoprivrednih površina, izgradnja i uspostava farmi za uzgoj domaćih i divljih životinja, kao i ostale poljoprivredne i stočarske aktivnosti i mjere.

Dozvoljene su poljoprivredne aktivnosti niskog i srednjeg intenziteta (tzv. tradicionalna poljoprivreda) na postojećim poljoprivrednim površinama, kao i uzgoj domaćih baštinjenih pasmina.

7. Plovidba i privez plovila

Članak 55.

Na području Posebnog zoološkog rezervata zabranjena je plovidba svih vrsta plovila, osim onih za čuvarsku službu i potrebe Ustanove.

Iznimno, a na temelju znanstvene studije, i uz dopuštenje Državne uprave, dozvoljena je plovidba u svrhu znanstvenog istraživanja i promicanja zaštite prirode.

Na ostalom području Parka prirode plovidba je dozvoljena uz dopuštenje Ustanove.

Zabrane i ograničenja plovidbe ne odnose se na plovila nadležnih tijela državne uprave i lokalne samouprave, te pravnih osoba s javnim ovlastima u obavljanju poslova iz njihovog djelokruga.

Članak 56.

Na području Parka prirode plovidba je dozvoljena samo u dunavcima i mjestima koje odredi Ustanova.

Članak 57.

Privez plovila dozvoljen je samo na za to unaprijed predviđenim i označenim mjestima.

Ustanova je dužna osigurati da mjesta predviđena za privez plovila budu odgovarajuće označena.

Stalni privez plovila na Sakadašu ima Ustanova, te ostale pravne i fizičke osobe uz odobrenje Ustanove.

Članak 58.

Na području Parka prirode zabranjeno je izgrađivati pristupe obali, obalu, lučice, vezove i druge vrste pristana na svim obalama, osim na za to Prostornim planom predviđenim mjestima.

8. Obavljanje djelatnosti

Članak 59.

U Parku prirode dozvoljene su djelatnosti koje ne ugrožavaju izvornost prirode, uz uvjete koje utvrđuje Državna uprava.

Pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti na području Parka prirode dužne su postupati u skladu sa zakonom, provedbenim propisima donesenim na temelju zakona i ovim Pravilnikom.

Za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode potrebno je i odobrenje Ustanove.

Za izdavanje odobrenja plaća se naknada čiji iznos utvrđuje Ustanova.

Ako Ustanova ustupa obavljanje djelatnosti drugoj pravnoj ili fizičkoj osobi, provodi se natječajni postupak na način propisan statutom Ustanove.

Članak 60.

Ustanova će vlasnicima i ovlaštenicima prava na nekretninama u području Parka prirode izdati iskaznicu za nesmetano kretanje do nekretnina.

Za kretanje na ostalom području Parka prirode vlasnici i ovlaštenici prava na nekretninama dužni su pribaviti od Ustanove posebno dopuštenje.

Stanovnici Parka prirode mogu se kretati po njegovom području uz posebno dopuštenje Ustanove.

U dopuštenju iz stavka 2. i 3. ovoga članka određuju se mjesta i područja na kojima nije dopušteno kretanje stanovnicima, vlasnicima i ovlaštenicima prava na nekretninama u Parku prirode.

Članak 61.

Fizičke i pravne osobe koje imaju trajnu potrebu za prometovanjem po cestama na kojima je promet ograničen, moraju za prometovanje imati odobrenje Ustanove.

Iznimno, u slučaju da fizičke i pravne osobe imaju potrebu za jednokratnim prometovanjem po cestama gdje je promet ograničen, ovlaštena osoba Ustanove može im usmeno odobriti prometovanje.

Članak 62.

Na području Parka prirode nije dozvoljeno snimanje ili fotografiranje u komercijalne svrhe bez odobrenja Ustanove.

Za izdavanje odobrenja plaća se naknada čiji iznos utvrđuje ravnatelj Ustanove.

Članak 63.

S pravnim osobama koje obavljaju djelatnost na području Parka prirode i koje koriste prirodna dobra (Hrvatske šume, Hrvatske vode i dr.) ugovorom između Ustanove i tih pravnih osoba uređuju se međusobni odnosi prema uvjetima zaštite prirode koje utvrđuje Državna uprava.

III. PROTUPOŽARNA ZAŠTITA

Članak 64.

Protupožarnu zaštitu Parka prirode provodi Ustanova te u cilju preventivnih protupožarnih mjera organizira i osigurava:

- stalnu osmatračno-dojavnu službu, koju obavljaju djelatnici Ustanove;

- stalnu prohodnost puteva i staza kroz šume i šumsko zemljište;

- ispravnost uređaja za gašenje požara i njihovo stalno tehničko osuvremenjivanje;

- zabranu loženja vatre izvan naselja i mjesta koja su posebno označena i određena za tu namjenu.

Mjere protupožarne zaštite Parka prirode djelatnici Ustanove provode u skladu s općim aktom i operativnim programom Ustanove.

Mjere protupožarne zaštite na području Parka prirode dužne su provoditi i primjenjivati sve pravne i fizičke osobe na tom području.

IV. OZNAKE UNUTAR PARKA PRIRODE

Članak 65.

Označavanja na području Parka prirode obavljaju se sukladno ovome Pravilniku i elaboratu označavanja kojeg donosi ravnatelj Ustanove uz suglasnost Državne uprave.

Jezično označavanje obvezno je na hrvatskom i engleskom jeziku.

Jezično označavanje može biti i na nekom drugom stranom jeziku o čemu odlučuje ravnatelj Ustanove uz prethodnu suglasnost Državne uprave.

Članak 66.

Granice Parka prirode označavaju se tablama s natpisom: Park prirode "Kopački rit", i to na mjestima gdje prometnice ulaze u Park prirode, gdje ceste čine granicu tog zaštićenog dijela prirode i na mjestima gdje su drugi ulazi u Park prirode.

U šumskim i na drugim predjelima granica se označava uobičajnim šumskim oznakama na stablima ili na drugi prikladan način.

V. NADZOR I UPRAVNE MJERE

Članak 67.

Nadzor nad provođenjem ovoga Pravilnika obavlja Ustanova te nadležna tijela državne uprave u sklopu svoje nadležnosti.

Članak 68.

Neposrednu zaštitu u Parku prirode obavljaju nadzornici.

Članak 69.

Nadzornik Parka prirode ima službenu iskaznicu.

Službenom iskaznicom dokazuje se službeno svojstvo, identitet i ovlasti nadzornika.

Službena iskaznica pravokutnog je oblika veličine 85¤55 mm, presvučena plastičnim materijalom.

Prednja strana iskaznice u gornjem desnom dijelu sadrži naziv Ustanove, a ispod naziva velikim slovima piše: "SLUŽBENA ISKAZNICA NADZORNIKA". U lijevom dijelu prednje strane nalazi se mjesto za fotografiju nadzornika (25¤32 mm), a ispod teksta "Službena iskaznica nadzornika" oznajuče se mjesto za potpis nadzornika.

Poleđina Službene iskaznice sadrži tekst: "OVLAST ZA OBAVLJANJE POSLOVA NADZORNIKA PARKA PRIRODE žKOPAČKI RITž", evidencijski broj Službene iskaznice, datum izdavanja, mjesto za pečat i mjesto za potpis ravnatelja Ustanove.

Članak 70.

O izdatim Službenim iskaznicama Ustanova vodi evidenciju.

Evidencija iz stavka 1. ovoga članka vodi se u upisniku Ustanove koji sadrži: ime i prezime nadzornika kojemu je izdana Službena iskaznica, evidencijski broj Službene iskaznice, datum izdavanja Službene iskaznice, te odjeljak za napomenu.

Nadzornik koji izgubi Službenu iskaznicu ili na drugi način ostane bez nje dužan je o tome izvijestiti ravnatelja Ustanove.

Nova Službena iskaznica izdat će se nadzorniku nakon što je gubitak, odnosno nestanak Službene iskaznice nadzornik prijavio ravnatelju Ustanove.

Nadzorniku kojemu prestaje radni odnos u Ustanovi, ili koji bude razriješen dužnosti nadzornika, dužan je nakon prestanka radnog odnosa, odnosno nakon razrješenja Službenu iskaznicu predati ravnatelju Ustanove.

Članak 71.

Nadzornik Parka prirode ima propisanu odoru na kojoj je znak Parka prirode.

Izgled i boju odore i znaka propisuje Upravno vijeće Ustanove.

Članak 72.

Nadzornik Parka prirode smije za vrijeme obavljanja službe nositi oružje.

Vrstu, uvjete i vrijeme nošenja oružja za vrijeme obavljanja službe određuje ravnatelj Ustanove, u skladu sa zakonom.

Članak 73.

Ako se nadzorniku prilikom provođenja nadzora pruži fizički otpor, odnosno ako se takav otpor osnovano očekuje, nadzornik može zatražiti pomoć ovlaštenih službenih osoba nadležne policijske uprave.

Članak 74.

Nadzornik je u obavljanju nadzora odgovoran ravnatelju Ustanove i Državnoj upravi ako propusti poduzeti, odnosno odrediti mjere ili radnje, koje je po zakonu ili ovom Pravilniku bio dužan poduzeti, odnosno odrediti, ako prekorači svoje zakonom i ovim Pravilnikom utvrđene ovlasti, ako ne podnese prijavu, odnosno ne obavijesti ravnatelja odnosno Državnu upravu, a po potrebi i drugo tijelo, o nedostacima koje je utvrdio u provođenju nadzora u Parku prirode.

Članak 75.

Protiv fizičke ili pravne osobe koja obavlja radnje protivne odredbama ovoga Pravilnika nadzornik Parka prirode, pored ovlaštenja iz članka 76. i 77. ovoga Pravilnika, ovlašten je naplatiti kaznu na licu mjesta, podnijeti prekršajnu prijavu, te prijavu zbog privrednog prijestupa ili kaznenog djela.

Članak 76.

U obavljanju nadzora nadzornik Parka prirode ovlašten je:

- zatražiti od posjetitelja osobnu iskaznicu ili drugu ispravu na temelju koje se može utvrditi identitet posjetitelja;

- pregledati prtljagu i prijevozno sredstvo posjetitelja;

- pregledati ulov i sredstva za lov i ribolov radi utvrđivanja da li je lov i ribolov obavljen u skladu s ovim Pravilnikom;

- zatražiti predočenje odobrenja za obavljanje određene djelatnosti ili za kretanje po Parku prirode kada je to propisano ovim Pravilnikom;

- pregledati osobu ako se osnovano sumnja da nosi oružje na području Parka prirode protivno odredbama ovoga Pravilnika;

- poduzimati i druge radnje i mjere potrebne za provođenje reda u Parku prirode propisanog ovim Pravilnikom.

Članak 77.

Nadzornik Parka prirode ovlašten je:

- privremeno oduzeti ribolovni alat i oduzeti ulov ako je osoba zatečena u rekreacijskom ribolovu odnosno u tradicionalnom ribolovu bez dozvole;

- privremeno oduzeti opremu ako je osoba zatečena u obavljanju nedopuštenih aktivnosti u Parku prirode tom opremom;

- privremeno oduzeti oružje koje nosi osoba bez odobrenja, te ako je osoba zatečena u krivolovu;

- oduzeti i drugi protupravno prisvojeni dio živog i neživog svijeta koji pripadaju Parku prirode, te privremeno oduzeti sredstva kojima je izvršeno protupravno prisvajanje;

- zabraniti prodaju robe koja se na području Parka prirode prodaje bez odobrenja Ustanove;

- privremeno oduzeti robu koja se na području Parka prirode prodaje suprotno odredbama ovoga Pravilnika;

- zabraniti na licu mjesta plovidbu pravnoj ili fizičkoj osobi ako ne posjeduje propisano odobrenje;

- zabraniti na licu mjesta obavljanje prevozničke usluge koje se obavljaju bez odobrenja Ustanove;

- zabraniti na licu mjesta kopanje, odnosno odvođenje kamena, šljunka, pijeska i zemlje, koje se obavlja suprotno odredbama ovoga Pravilnika;

- zabraniti na licu mjesta sječu šume, lov, ribolov i druge aktivnosti koje se obavljaju suprotno odredbama ovoga Pravilnika;

- narediti uklanjanje objekata koji su postavljeni bez odobrenja ili protivno odobrenju, odnosno suprotno odredbama ovoga Pravilnika;

- narediti izvršenje obveze, ako u postupku kontrole utvrdi da se one ne obavljaju prema odredbama ovoga Pravilnika;

- zabraniti obavljanje radnji i djelatnosti koje se obavljaju suprotno odredbama ovoga Pravilnika;

- naplatiti novčanu kaznu.

Članak 78.

Ako fizičke ili pravne osobe ne postupe po rješenju nadzornika Parka prirode donesenom u obavljanju nadzora, nadzornik može, u opravdanim slučajevima i kada je to po prirodi obveze, narediti izvršenje obveze putem trećih osoba i u skladu sa zakonom provesti postupak naplate troškova od osobe koja je bila dužna postupiti po rješenju.

Članak 79.

Oružje, opremu ili alat utvrđen člankom 77. ovoga Pravilnika nadzornik može privremeno oduzeti, do donošenja rješenja o izvršenom prekršaju, presude o izvršenom privrednom prijestupu ili kaznenom djelu.

Iznimno, nadzornik može privremeno oduzeti i plovilo kada je osoba koja je vlasnik, ili koja upravlja plovilom, ponovno zatečena u izvršenju prekršaja.

O privremenom oduzimanju predmeta nadzornik izdaje potvrdu s točno označenim oduzetim predmetima po vrsti i količini.

Ustanova je dužna osigurati uvjete za održavanje i čuvanje privremeno oduzetih predmeta.

Članak 80.

Ako nadzornik utvrdi da je povredom propisa učinjen prekršaj, odnosno privredni prijestup ili kazneno djelo, dužan je bez odgađanja, a najkasnije u roku 8 dana od dana sastavljanja zapisnika, podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu, odnosno prijavu za privredni prijestup ili kaznenu prijavu drugom nadležnom tijelu.

Uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu drugom nadležnom tijelu, prilaže se zapisnik o činjenicama utvrđenim prilikom obavljanja nadzora.

Članak 81.

U postupku provođenja nadzora kad nadzornik izriče upravnu mjeru donosi rješenje.

Žalba protiv rješenja o upravnoj mjeri može se izjaviti Državnoj upravi.

Žalba se izjavljuje putem Ustanove.

Žalba ne zadržava izvršenje rješenja.

Članak 82.

Nadzornik je dužan rješenje iz članka 81. ovoga Pravilnika donijeti i dostaviti stranci bez odgađanja, a najkasnije u roku 8 dana od dana sastavljanja zapisnika.

Protiv rješenja nadzornika o određivanju upravne mjere stranka može u roku 8 dana od dana dostave rješenja izjaviti žalbu Državnoj upravi.

Ako nadzornik nađe da je podnijeta žalba dopuštena, pravovremena i izjavljena od ovlaštene osobe, a nije novim rješenjem zamijenio rješenje koje se žalbom pobija, dužan je u roku 3 dana od dana primitka, žalbu uputiti na rješavanje Državnoj upravi.

Državna uprava je dužna rješenje o žalbi donijeti i dostaviti stranci u roku 30 dana računajući od dana primitka uredno predane žalbe.

Članak 83.

Zaključak o dozvoli izvršenja rješenja nadzornik je dužan donijeti bez odgađanja, a najkasnije u roku 8 dana od dana kad je rješenje postalo izvršno.

Troškove izvršenja snosi stranka koja je bila dužna izvršiti upravnu mjeru.

Članak 84.

Na vođenje postupka u svezi izricanja upravnih mjera propisanih ovim Pravilnikom primjenjuju se odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

Članak 85.

Nadzornik Parka prirode ovlašten je naplatiti novčanu kaznu na licu mjesta za prekršaje propisane člankom 89., 90., 91. i 92. ovoga Pravilnika.

O naplaćenoj kazni na mjestu prekršaja izdaje se potvrda.

Ako prekršitelj iz bilo kojeg razloga ne plati kaznu na mjestu prekršaja, može to učiniti u roku 8 dana od dana kad je učinjen prekršaj.

Ako osoba koja je učinila prekršaj odbije platiti kaznu na mjestu prekršaja ili ne plati kaznu u roku od 8 dana, nadzornik podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu radi utvrđivanja prekršajne odgovornosti sukladno ovom Pravilniku i Zakonu o zaštiti prirode.

Uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka prilaže se zapisnik o činjenicama utvrđenim prilikom nadzora i o odbijanju plaćanja kazne na mjestu prekršaja, odnosno u roku utvrđenom stavkom 4. ovoga članka.

Članak 86.

Nadzornik je dužan voditi očevidnik o obavljenim pregledima i poduzetim mjerama.

Način vođenja očevidnika utvrđuje ravnatelj Ustanove.

VI. KAZNENE ODREDBE

Članak 87.

Novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 Kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

1. gradi objekte ili izvodi građevinske radove bez uvjeta zaštite prirode i dopuštenja Ustanove (članak 4. stavak 2. i 3.);

2. obavlja hidromeliorativne zahvate bez uvjeta zaštite prirode (članak 5. stavak 1. i 5.);

3. izvodi radove na čišćenju i održavanju kanala bez dopuštenja Ustanove (članak 5. stavak 2.);

4. vadi mineralne sirovine, pijesak i dr. i mijenja pejsaž (članak 6.);

5. upušta vode lošije kvalitete nego što su vode recipijenata (članak 8.);

6. onečišćava zrak, tlo i vodu (članak 7. stavak. 1.);

7. bere, sakuplja, uklanja sa staništa i oštećuje biljke, osobito ugroženih vrsta (članak 9.);

8. unosi i sadi strane (alohtone), hibridne i klonirane biljne vrste (članak 10.);

9. sječe trsku i kosi travu bez dopuštenja Ustanove (članak 11. stavak 2.);

10. sječe trsku i kosi travu na podučju Posebnog zoološkog rezervata (članak 11. stavak 1.);

11. pali trsku, trave i korov (članak 13. stavak 1.);

12. obavlja sječu prirodnih šumskih sastojina i prirodnih vrsta drveća i grmlja suprotno odredbama Pravilnika (članak 14.);

13. ne obavlja sanitarnu sječu i uklanjanje alohotnih vrsta u tijeku zime (članak 15.);

14. rastjeruje, proganja, uznemirava, hvata, ozljeđuje i ubija životinjske vrste suprotno odredbama Pravilnika (članak 16.);

15. unosi i pušta strane (alohtone), hibridne i klonirane vrste kao i običnog fazana i divlju patku uzgojene u inkubatoru (članak 17.);

16. obavlja aktivnosti u blizini gnijezda orla štekavca, stepskog sokola, crne rode i kolonije ptica mimo uvjeta propisanih Pravilnikom (članak 18. stavak 1.);

17. organizira nisko nadlijetanje letjelice nad Parkom prirode bez dopuštenja Državne uprave (članak 18. stavak 2.);

18. uzgaja divljač u ograđenom prostoru na području Posebnog zoološkog rezervata (članak 19.);

19. obavlja ispašu suprotno odredbama Pravilnika (članak 20.);

20. obavlja zaprašivanje kemijskim sredstvima ili na drugi način masovno uništava komarce ili druge kukce bez dozvole Ustanove (članak 21.);

21. sakuplja žabe, puževe i pijavice (članak 22.);

22. organizira i obavlja lov na području Posebnog zoološkog rezervata ili na ribnjacima (članak 23. stavak 1.);

23. gradi i postavlja lovnogospodarske i lovnotehničke objekte suprotno uvjetima utvrđenim ovim Pravilnikom (članak 23. stavak 2.);

24. obavlja lov suprotno odredbama ovoga Pravilnika (članak 23. stavak 3.);

25. ne uskladi lovnogospodarske osnove s uvjetima zaštite prirode (članak 24. stavak 1.);

26. dopusti da olovna sačma pada na područje Parka prirode (članak 25.);

27. iznajmljuje ili daje na koncesiju dijelove lovišta unutar Parka prirode, ili na to područje vodi strane lovce ili lovačke grupe (članak 26.);

28. obavlja ribolov na zabranjenim područjima, odnosno na područjima na kojima nije dopušten ribolov (članak 28.);

29. obavlja tradicionalni ribolov bez dozvole Ustanove (članak 29.);

30. obavlja tradicionalni ribolov s alatima koji nisu dopušteni ili obavlja ribolov u vrijeme lovostaja, ili na nedopuštenim područjima (članak 29. stavak 4., 5., 6. i 7.);

31. obavlja istraživanja suprotno propisanim uvjetima (članak 37.);

32. obavlja istraživanja na način da se ugrožava izvornost prirode i izgled krajolika (članak 38.);

33. organizira prijevoz posjetitelja i razgledavanje Posebnog zoološkog rezervata, te drugih dijelova Parka prirode bez dopuštenja Ustanove (članak 45.);

34. organizira boravak i noćenje posjetitelja na mjestima koja za to nisu određena (članak 48.);

35. organizira kampiranje i logorovanje na mjestima koja za to nisu određena i bez odobrenja Ustanove (članak 49.);

36. organizira kupanje na mjestima na kojima nije dopušteno (članak 51. i 52. stavak 1.);

37. bavi se poljoprivredom i stočarstvom mimo propisanih uvjeta (članak 54.);

38. organizira plovidbu na vodama Parka prirode bez dopuštenja Ustanove ili na području Posebnog zoološkog rezervata (članak 55.);

39. organizira plovidbu na nedozvoljenim područjima i obavlja privez plovila bez dopuštenja Ustanove (članak 56. i 57.);

40. gradi pristupe obali, obalu, lučice, vezove i druge vrste pristana mimo prostornog plana i uvjeta propisanih ovim Pravilnikom (članak 58.);

41. obavlja djelatnost bez dopuštenja ili protivno izdanim uvjetima (članak 59. stavak 1., 2. i 3.);

42. ne plaća naknadu za izdano odobrenje za obavljanje djelatnosti (članak 59. stavak 4.);

43. ne pribavi odobrenje Ustanove za obavljanje prometovanja po cestama Parka prirode na kojima je promet ograničen (članak 61.);

44. snima i fotografira u komercijalne svrhe bez odobrenja Ustanove (članak 62.);

45. ne provodi mjere protupožarne zaštite propisane Pravilnikom (članak 64.);

Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 Kn.

Članak 88.

Novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 Kn kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako:

1. gradi objekte ili izvodi građevinske radove bez uvjeta zaštite prirode i dopuštenja Ustanove (članak 4. stavak 2. i 3.);

2. obavlja hidromeliorativne zahvate bez uvjeta zaštite prirode (članak 5. stavak 1. i 5.);

3. izvodi radove na čišćenju i održavanju kanala bez dopuštenja Ustanove (članak 5. stavak 2.);

4. vadi mineralne sirovine, pijesak i dr. i mijenja pejsaž (članak 6.);

5. zagađuje i onečišćava zrak, tlo i vodu (članak 7. stavak 1.);

6. upušta vode lošije kvalitete nego što su vode recipijenata (članak 8.);

7. bere, sakuplja, uklanja sa staništa i oštećuje biljke, osobito ugroženih vrsta (članak 9.);

8. unosi i sadi strane (alohtone), hibridne i klonirane biljne vrste (članak 10.);

9. sječe trsku i kosi travu bez dopuštenja Ustanove (članak 11. stavak 2.);

10. sječe trsku i kosi travu na području Posebnog zoološkog rezervata (članak 11. stavak 1.);

11. pali trsku, trave i korov (članak 13. stavak 1.);

12. obavlja sječu prirodnih šumskih sastojina i prirodnih vrsta drveća i grmlja suprotno odredbama Pravilnika (članak 14.);

13. ne obavlja sanitarnu sječu i uklanjanje alohtonih vrsta u tijeku zime (članak 15.);

14. rastjeruje, proganja, uznemirava, hvata, ozljeđuje i ubija životinjske vrste suprotno odredbama Pravilnika (članak 16);

15. unosi i pušta strane (alohtone), hibridne, klonirane vrste kao i običnog fazana i divlju patku uzgojene u inkubatoru (članak 17.);

16. obavlja aktivnosti u blizini gnijezda orla štekavca, stepskog sokola, crne rode i kolonije ptica mimo uvjeta propisanih Pravilnikom (članak 18. stavak 1.);

17. izvodi nisko nadlijetanje letjelice nad Parkom prirode bez dopuštenja Državne uprave (članak 18. stavak 2.);

18. uzgaja divljač u ograđenom prostoru na području Posebnog zoološkog rezervata (članak 19);

19. obavlja ispašu suprotno odredbama 20. ovoga Pravilnika (članak 20.);

20. obavlja zaprašivanje kemijskim sredstvima ili na drugi način masovno uništava komarce ili druge kukce bez dozvole Ustanove (članak 21.);

21. sakuplja žabe, puževe i pijavice (članak 22.);

22. organizira i obavlja lov na području Posebnog zoološkog rezervata ili ribnjaka (članak 23. stavak 1.);

23. gradi i postavlja lovnogospodarske i lovnotehničke objekte suprotno uvjetima utvrđenim ovim Pravilnikom (članak 23. stavak 2.);

24. obavlja lov suprotno odredbama ovoga Pravilnika (članak 23. stavak 3.);

25. dopusti da olovna sačma pada na područje Parka prirode (članak 25.);

26. iznajmljuje ili daje na koncesiju dijelove lovišta unutar Parka prirode ili na to područje vodi strane lovce ili lovačke grupe (članak 26.);

27. obavlja ribolov na zabranjenim područjima, odnosno na područjima na kojima nije dopušten ribolov (članak 28.);

28. obavlja tradicionalni ribolov bez dozvole Ustanove (članak 29.);

29. obavlja tradicionalni ribolov s alatima koji nisu dopušteni ili obavlja ribolov u vrijeme lovostaja, ili pregrađuje kanale dunavca ili riblje staze, ili se kreće i ribari na nedozvoljenim područjima za vrijeme rike jelena (članak 29. stavak 4., 5., 6. i 7.);

30. obavlja rekreacijski ribolov bez dopuštenja, za vrijeme lovostaja i na nedozvoljenim područjima, odnosno suprotno propisanim uvjetima (članak 32.);

31. obavlja istraživanja suprotno uvjetima propisanim Pravilnikom (članak 37.);

32. obavlja istraživanja na način da se ugrožava izvornost prirode i izgled krajolika (članak 38.);

33. ulazi u Park prirode na mjestima koja nisu za to određena (članak 40. stavak 2.);

34. ne plati naknadu za ulaz u Park prirode (članak 41. stavak 1.);

35. ne pridržava se kretanja i mjesta koja se mogu posjećivati (članak 42. stavak 1. i 2.);

36. kreće se izvan dopuštenih područja bez pratnje zaposlenika Ustanove (članak 43.);

37. dopušta slobodno kretanje psa mimo uvjeta propisanih Pravilnikom (članak 44.);

38. organizira i obavlja prijevoz posjetitelja i razgledavanje Posebnog zoološkog rezervata, te drugih dijelova Parka prirode bez dopuštenja Ustanove (članak 45.);

39. vozi nedopuštenom brzinom utvrđenom Pravilnikom (članak 46.);

40. parkira na nedozvoljena mjesta (članak 47.);

41. organizira boravak i noćenje posjetitelja na mjestima koja za to nisu određena (članak 48.);

42. organizira ili kampira na mjestima koja za to nisu određena i bez oodbrenja Ustanove (članak 49.);

43. loži vatru izvan naselja i mjesta koja posebno nisu označena za tu namjenu (članak 50.);

44. kupa se na mjestima na kojima to nije dopušteno (članak 51. i 52. stavak 1.);

45. za kupanje ne plaća naknadu (članak 52. stavak 3.);

46. obavlja rekreativne aktivnosti na mjestima na kojima to nije dopušteno (članak 53.);

47. obavlja djelatnost poljoprivrede i stočarstva mimo uvjeta propisanih Pravilnikom (članak 54.);

48. obavlja plovidbu u vodama Parka prirode na kojima to nije dopušteno ili bez odobrenja Ustanove (članak 55. i 56.);

49. obavlja privez plovila na nedopuštenim mjestima ili bez odobrenja Ustanove (članak 57.);

50. gradi pristupe obali, obalu, lučice, vezove i druge vrste pristana mimo prostornog plana i uvjeta propisanih ovim Pravilnikom (članak 58.);

51. obavlja djelatnost bez odobrenja Ustanove (članak 59. stavak 1., 2. i 3.);

52. ne plaća naknadu za izdano odobrenje za obavljanje djelatnosti (članak 59. stavak 4.);

53. ne pribavi odobrenje Ustanove za obavljanje prometovanja po cestama Parka prirode na kojima je promet ograničen (članak 61. stavak 1.);

54. snima i fotografira u komercijalne svrhe bez odobrenja Ustanove (članak 62.);

55. ne provodi mjere protupožarne zaštite propisane Pravilnikom (članak 64.).

Članak 89.

Novčanom kaznom od 300,00 Kn kaznit će se na mjestu izvršenja prekršaja osoba ako:

1. se zatekne u Parku prirode bez ulaznice (članak 41. stavak 3.);

2. se kreće izvan područja namijenjenih za razgledavanje i posjećivanje (članak 42. stavak 1. i 2.);

3. u tijeku obilaska Parka prirode ako vodi psa ne vodi ga na uzici (članak 44. stavak 2.);

4. parkira vozilo na mjestu na kojem to nije dozvoljeno (članak 47. stavak 1.);

5. prekorači dopuštenu brzinu do 10 km/h (članak 46.);

6. kupa se na mjestima na kojima to nije dozvoljeno (članak 51. i 52. stavak 1.);

7. zatekne stanovnika, odnosno vlasnika ili ovlaštenika prava na nekretninama u Parku prirode bez iskaznice ili se iskaznica koristi mimo odobrenih kriterija (članak 60. stavak 2.);

8. ne odlaže otpatke na za to predviđenim i označenim mjestima (članak 7. stavak 2.).

Članak 90.

Novčanom kaznom od 400,00 Kn kaznit će se na mjestu izvršenja prekršaja osoba ako:

1. prekorači dopuštenu brzinu u upravljanju vozilom za više od 10 km/h (članak 46.);

2. kampira ili logoruje izvan organiziranih kampova na području Parka prirode (članak 49.);

3. obavlja rekreativnu aktivnost na mjestu koje za to nije određeno (članak 53. stavak 1., 2. i 3.);

4. obavlja rekreacijski ribolov bez dozvole (članak 31. stavak 2.);

5. obavlja rekreacijski ribolov s alatom koji nije dozvoljen (članak 32. stavak 11.);

6. plovilo drži na mjestu koje nije označeno za privez (članak 57. stavak 1.).

Članak 91.

Novčanom kaznom od 500,00 Kn kaznit će se na mjestu izvršenja prekršaja osoba ako:

1. obavlja rekreacijski ribolov za vrijeme lovostaja (članak 32. stavak 11.);

2. plovilo drži na privezu bez odobrenja (članak 57. stavak 3.);

3. obavlja djelatnost suprotno izdanim uvjetima bez odobrenja Ustanove (članak 59.);

4. dopuštenje za plovidbu koristi mimo uvjeta utvrđenih u dopuštenju (članak 55. stavak 3.).

Članak 92.

Novčanom kaznom od 600,00 Kn kaznit će se na mjestu izvršenja prekršaja osoba ako:

1. nosi vatreno oružje odnosno drugo oružje pogodno za lov (članak 27.);

2. loži vatru izvan naselja i mjesta koja su posebno označena i određena za tu namjenu (članak 50.);

3. se zatekne u obavljanju radnji onečišćenja zraka, tla i vode (članak 7. stavak 1.);

4. obavlja djelatnost na području Parka prirode bez odobrenja (članak 59. stavak 3.);

5. snima ili fotografira u komercijalne svrhe bez odobrenja Ustanove (članak 62.);

6. obavlja tradicijski ribolov na nedopuštenom mjestu (članak 28. stavak 2.);

7. sječe trske i kosi travu bez dopuštenja Ustanove (članak 11.);

8. bere, sakuplja, uklanja sa staništa i oštećuje biljke bez dopuštenja Državne uprave (članak 9.);

9. rastjeruje, proganja, uznemirava i hvata životinje bez dopuštenja Državne uprave (članak 16.).

Članak 93.

Prihodi ostvareni od naplate novčanih kazni na mjestu prekršaja prihodi su Ustanove i koriste se za zaštitu i promicanje Parka prirode.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 94.

Ustanova i ravnatelj Ustanove donijeti će akte propisane ovim Pravilnikom, u roku 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Ustanova će u roku 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika obaviti označavanje na području Parka prirode sukladno ovom Pravilniku.

Članak 95.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 612-07/98-09/13

Urbroj: 542-08-VM-98-2
Zagreb, 8. lipnja 1998.

Ravnatelj
dr. Ante Kutle, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.