Zakoni i propisi - Pravni savjeti 76 29.5.1998 Program Hrvatske garancijske agencije za trajna obrtna sredstva
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 4. stavka 4. Zakona o Hrvatskoj garancijskoj agenciji ("Narodne novine", br. 29/94 i 44/98), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 21. svibnja 1998. godine donijela

PROGRAM

HRVATSKE GARANCIJSKE AGENCIJE ZA TRAJNA OBRTNA SREDSTVA

1. SVRHA PROGRAMA

Svrha Programa je poticanje razvoja uspješnih privatnih poduzetnika - privatnih trgovačkih društava, obrtnika i zadruga osnovanih sukladno Zakonu o zadrugama ("Narodne novine", broj 36/95) - u daljnjem tekstu: poduzetnici - osiguravanjem kontinuiteta poslovanja, odobravanjem garancija za kredite za trajna obrtna sredstva.

Hrvatska garancijska agencija (u daljnjem tekstu: HGA) u okviru ovog Programa odobrava garancije za kredite koje su banke, štedionice i druge pravne osobe (kreditori) odobrile poduzetnicima.

2. PRAVO NA ZAHTJEV

Zahtjev imaju pravo podnijeti poduzetnici:

1. koji imaju sjedište, odnosno prebivalište u Republici Hrvatskoj;

2. koji su 100% u privatnom vlasništvu, s time da najmanje 90% društva mora biti u vlasništvu fizičkih osoba;

3. čiji zbroj bilance nakon odbitka gubitka iskazanog u aktivi ne prelazi iznos 11.100.000 kuna;

4. čiji prihodi u posljednjoj godišnjoj bilanci ne prelaze iznos 22.200.000 kuna;

5. koji u posljednjih dvanaest mjeseci imaju u prosjeku najviše do 100 uposlenih;

6. koji uspješno posluju najmanje tri posljednje godine;

7. čiji koeficijent zaduženosti ne prelazi 60%;

8. čiji je mjesečni priliv na žiro račun najmanje dvostruko veći od mjesečne otplatne rate traženog kredita.

Nema pravo na zahtjev poduzetnik (trgovačko društvo i obrt) ako je osnivač vlasnik ili suvlasnik u dva ili više trgovačkih društava ili obrta s više od 30% udjela u svakom od njih.

3. VRSTE PROGRAMA ZA KOJE SE MOŽE DOBITI GARANCIJA

Garancija se može odobriti isključivo za kredite koje su odobrili kreditori.

Pravo za dobijanje garancije nemaju krediti usmjereni u:

- kupnju udjela u trgovačkim društvima,

- trgovačku djelatnost,

- ugostiteljske djelatnosti koje pružaju isključivo ili pretežno usluge točenja pića,

- sredstva javnog priopćavanja.

Kriterije i prioritete za odobravanje garancija određuje HGA, s time da proizvodne djelatnosti i djelatnosti proizvodnih usluga imaju prioritet.

4. OPĆI UVJETI ZA IZDAVANJE GARANCIJE

HGA u sklopu ovoga Programa može izdati garanciju za kredite u iznosu do 200.000 kuna, u visini do 80% potraživanja po osnovi glavnice kredita.

Nadzorni odbor HGA određuje u skladu s uvjetima na tržištu kapitala najvišu kamatnu stopu za kredite za koje se može izdati garancija HGA.

Rok garancije ovisi o trajanju otplate kredita, od 1 do 5 godina, pri čemu se vrijeme počeka otplate uključuje u navedene rokove.

Troškovi obrade zahtjeva za izdavanje garancije u HGA iznose 1% od iznosa glavnice kredita i plaćaju se prilikom podnošenja zahtjeva.

Visina naknade za odobrenu garanciju je 1,5% od iznosa glavnice kredita godišnje, s tim da se prva naknada plaća neposredno prije izdavanja garancije. Visina naknade mijenja se u skladu s godišnjim planom aktivnosti HGA.

5. ZAHTJEV ZA DOBIVANJE GARANCIJE

Zahtjev za izdavanje garancije HGA predaje se na posebnom obrascu koji se može dobiti kod kreditora. Obrazac mora biti u cijelosti i točno ispunjen i ovjeren od strane poduzetnika i kreditora, i dostavljen HGA isključivo putem kreditora.

Zahtjevu treba priložiti po jedan primjerak (presliku) sljedećih dokumenata:

1. Potvrde o pravnom statusu:

- za obrtnike: obrtnica, odnosno povlastica za povlaštene obrte;

- za trgovačka društva: rješenje o upisu u sudski registar i sve naknadne izmjene u registraciji, obavijest o razvrstavanju po granama djelatnosti Državnog zavoda za statistiku, obrazac prijave potpisa; ako ima više osnivača - potreban je društveni ugovor o osnivanju;

- za zadruge: registracija zadruge i ugovor o osnivanju.

2. Bilanca i račun dobiti i gubitka/porezne prijave za posljednje tri godine poslovanja i BON-2.

3. Ispunjeni Upitnik HGA o osnovnim pokazateljima poslovanja poduzetnika (životopis poduzetnika, obrazloženje ključnih čimbenika koji su bili temelj za traženje kredita ...).

4. Sažeto mišljenje kreditora o procjeni podnesenog kreditnog zahtjeva.

U slučajevima kada se zahtjev za izdavanje garancije odbija, HGA je dužna pismeno obavijestiti podnositelja o svojoj odluci.

Ne postoji pravna osnova prema kojoj bi se nekome morala odobriti garancija.

6. INSTRUMENTI OSIGURANJA POVRATA I NAČIN KORIŠTENJA KREDITA

Instrumenti koje je kreditor obvezan uzimati za osiguranje vraćanja kredita moraju biti u omjeru 1:1 u odnosu na visinu kredita, a to može biti: zalog za nekretnine, zalog za pokretnine, kreditno sposobni jamci i depozit. Uz navedene instrumente osiguranja obavezno se uzimaju akceptni nalozi i mjenice korisnika kredita, te osobne mjenice vlasnika, odnosno suvlasnika s preko 30% udjela u kapitalu društva.

Za osiguranje urednog plaćanja po osnovi naknade HGA, poduzetnik dostavlja u HGA odgovarajući broj akceptnih naloga i mjenica.

Sredstva za koje je odobren kredit moraju se izravno doznačiti dobavljačima u skladu s predračunima i fakturama za robu i usluge. Gotovinska isplata kredita moguća je najviše u iznosu od 10% od ukupno odobrenog iznosa kredita.

7. KONTROLA

Kreditor je obavezan kontrolirati namjensko trošenje kredita i o svim bitnim saznanjima izvijestiti HGA u roku od 8 dana od saznanja.

HGA ima pravo uvida u svu dokumentaciju kreditora, koja se odnosi na kredit, kao i uvid u poslovnu dokumentaciju poduzetnika u njihovim poslovnim prostorijama.

Tumačenje pojedinih točaka ovog Programa daje HGA.

8. OBVEZA IZVJEŠTAVANJA I INFORMIRANJA HGA

Poduzetnik je obvezan putem kreditora dostavljati godišnje financijske izvještaje uključujući i objašnjenja, nakon njihove izrade prema zakonskim rokovima, za cjelokupno vrijeme trajanja kredita. U slučaju kašnjenja izrade izvještaja zbog opravdanih slučajeva, korisnik kredita dužan je predočiti preliminarne izvještaje. O takvim kao i drugim važnim izvanrednim događajima poduzetnik je dužan odmah izvijestiti banku odnosno štedionicu, koje su u obvezi izvještavanja HGA.

9. ZAVRŠNE ODREDBE

Provedbene akte za ovaj Program donosi HGA.

Program će se objaviti u "Narodnim novinama".

Klasa: 450-02/98-01/08
Urbroj: 5030115-98-3
Zagreb, 21. svibnja 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.