Zakoni i propisi - Pravni savjeti 73 22.5.1998 Pravilnik o uvjetima za projektiranje i izgradnju priključaka i prilaza na javnu cestu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POMORSTVA, PROMETA I VEZA

Na temelju članka 26. stavka 4. Zakona o javnim cestama ("Narodne novine" br. 100/96) ministar pomorstva, prometa i veza donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA ZA PROJEKTIRANJE I IZGRADNJU PRIKLJUČAKA I PRILAZA NA JAVNU CESTU

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uvjeti za projektiranje i izgradnju priključaka i prilaza na javnu cestu.

Članak 2.

Priključak i prilaz na javnu cestu je spoj javne ceste i svih površina s kojih se vozila uključuju u promet na javnu cestu (u daljnjem tekstu: spoj na javnu cestu).

Članak 3.

Spoj na javnu cestu u fazi projektiranja i građenja u prostornom smislu čine (skica 1):

- dio javne ceste omeđen granicama (P1 i P2) u kojima se mijenja normalni poprečni presjek javne ceste,

- dio spoja od ruba javne ceste do granice promjene normalnog poprečnog profila spoja (P3),

- svi pripadajući dijelovi javne ceste i spoja koji su u funkciji pouzdanosti i stabilnosti javne ceste te sigurnosti prometa na njoj, a koji su posljedica izgradnje spoja (zidovi, sustav odvodnje, prometna signalizacija, oprema, uređaji i dr.).


Članak 4.

Spojevi na javnu cestu, ovisno o njihovoj namjeni i prostorno oblikovnim značajkama, razvrstavaju se u jednu od slijedećih skupina (skica 2):

- prilaz, u funkciji kolnog pristupa pojedinačnih korisnika, do zemljišta i individualnih stambenih objekata, koji ne zahtijeva promjenu u postojećoj prometnoj signalizaciji na javnoj cesti,

- poprečni priključak, koji koriste pod jednakim uvjetima više korisnika (šljunčare, kamenolomi, kupališta, kampovi, hoteli, stambene zgrade i blokovi, tvornice i sl.),

- uzdužni priključak, predstavlja površine uz objekte pokraj javne ceste radi čije djelatnosti dolazi do zadržavanja vozila (benzinska pumpa, motel, restoran, informativni punkt i sl.)


II. UVJETI LOKACIJE

Članak 5.

Spoj na javnu cestu može se izgraditi na onim lokacijama, gdje je osigurana dovoljna preglednost.

Preglednost se određuje na osnovi važeće norme za projektiranje i građenje čvorova u istoj razini (U.C4.050).

Izuzetno, za prilaze iz članka 4. ovoga Pravilnika preglednost se može ostvariti i posredno odgovarajućim mjerama (ogledalo i dr.).

Ograničenje brzine na javnoj cesti, u svrhu osiguranja dovoljne preglednosti, nije dozvoljeno.

Članak 6.

Prilaz iz članka 4. ovoga Pravilnika, gradi se samo na javnu cestu namijenjenu za mješoviti promet.

Članak 7.

Lokacija prilaza u naselju, odobrava se u skladu sa stanjem izgrađenih prilaza i postojećih prometnih uvjeta javne ceste.

Članak 8.

Kod izbora lokacije za izgradnju priključaka iz članka 4. ovoga Pravilnika, na javnu cestu, u pravilu se isključuju lokacije:

- u usjecima ili u neposrednoj blizini tunela i dugih mostova,

- na lokaciji gdje je predviđena izgradnja sadržaja u funkciji ceste,

- u blizini zona izgrađenih raskrižja i priključaka na javnu cestu. U zonu raskrižja iz ove alineje ulazi sva prometna signalizacija koja je u funkciji tog raskrižja i (ili) priključka.

Članak 9.

Ukoliko na određenoj dionici javne ceste postoji potreba za izgradnjom više spojeva na javnu cestu s malim međusobnim razmakom, u pravilu, treba izgraditi jedan zajednički spoj.

Članak 10.

Izuzetno od alineje 3. članka 8. ovoga Pravilnika priključak se može graditi i kao jedinstveni dio postojećeg raskrižja na javnoj cesti.

Članak 11.

Priključci na cestama namijenjenim prometu motornih vozila, na cestama s po dvije vozne trake za svaki smjer prometa, na cestama s odvojenim kolnicima, te cestama s PGDP većim od 7000 vozila, izvode se samo za jedan smjer prometa javne ceste, odnosno u drugoj razini.

III. TEHNIČKA DOKUMENTACIJA

Članak 12.

Za svaki spoj na javnu cestu, koji se želi izgraditi, mora se izraditi tehnička dokumentacija.

U projektnoj razradi, treba primijeniti princip stroge funkcionalnosti svih elemenata i detalja.

Članak 13.

Tehnička dokumentacija za prilaze treba sadržavati minimalno slijedeće priloge:

1. Pregledna karta u mjerilu 1:25000 sa označenom lokacijom spoja,

2. Situacijski nacrt javne ceste u minimalnom mjerilu 1:500 sa ucrtanim položajem prilaza,

3. Uzdužni presjek javne ceste u mjerilu 1:1000/100,

4. Poprečne presjeke javne ceste na mjestu prilaza u mjerilu 1:100,

5. Detaljne nacrte (odvodnje, spoja trupa i dr.),

6. Troškovnik,

7. Tehnički opis.

Članak 14.

Tehnička dokumentacija za poprečne priključke, mora sadržavati sve priloge iz članka 13. ovoga Pravilnika, položajni nacrt objekta koji se priključuje, prometni projekt, i dimenzioniranje kolničke konstrukcije.

Članak 15.

Tehnička dokumentacija za uzdužne priključke, mora sadržavati sve priloge iz članka 14. ovoga Pravilnika, građevinski te prometni projekt ceste, priključka i internih prometnih površina u funkciji objekta (parkirališta i ostalo).

IV. OBLIKOVANJE I PROMETNO DIMENZIONIRANJE

Članak 16.

Najmanja širina prilaza na najužem dijelu, jednaka je širini traka na javnoj cesti.

Članak 17.

Rubni trak kolničke konstrukcije spoja na javnu cestu, mora biti iste širine kao što je rubni trak kolnika na javnoj cesti.

Spoj rubnog traka kolnika javne ceste i rubnih trakova spoja na javnu cestu, mora se izvesti u horizontalnoj krivini sa r ł 3 m.

Članak 18.

Oblikovanje i prometno dimenzioniranje priključaka, provodi se prema važećoj normi (U.C4.050).

Članak 19.

Uzdužni presjek i vertikalno zaobljenje spoja s javnom cestom, izvode se u skladu s važećom normom U.C4.050.

V. GRAĐEVINSKI UVJETI I UVJETI GRAĐENJA

Članak 20.

Građenje spoja na javnu cestu može započeti samo na temelju rješenja o odobrenju za izgradnju, koje izdaje nadležna uprava za ceste, na temelju članka 26. stavka 3. i članka 30. stavak 1. Zakona o javnim cestama i nakon ishođenja odgovarajuće dokumentacije ovisno o vrsti spoja.

U slučaju gradnje objekata koji zahtijevaju veći odvoz odnosno dovoz materijala, gradnja objekata može započeti po dovršenju izgradnje spoja.

Članak 21.

Izgradnjom spoja na javnu cestu, ne smije se narušiti stabilnost javne ceste, ugroziti sigurnost odvijanja prometa na javnoj cesti, niti negativno utjecati na ekološko stanje područja.

Članak 22.

Vrsta kolničkog zastora spoja na javnu cestu, mora biti ista kao i na javnoj cesti u duljini dovoljnoj da se na javnu cestu ne nanosi blato, zemlja i drugi materijal.

Duljinu spoja s vrstom kolničkog zastora kao i na javnoj cesti, određuje ovlaštena osoba nadležne uprave za ceste ovisno o karakteristikama terena na kojem se spoj gradi (blato, zemlja, kamen i dr.), a iznosi minimalno 5 metara.

Članak 23.

Spoj na javnu cestu mora biti izgrađen tako, da se ničim ne naruši postojeći režim odvodnje površinskih, procjednih i podzemnih voda na javnoj cesti.

Članak 24.

Stručni nadzor nad izvođenjem spoja provodi ovlaštena osoba nadležne uprave za ceste.

Izgrađeni spoj na javnu cestu, može se pustiti u uporabu, nakon ocjene ovlaštene osobe o gotovosti istog, o čemu se sačinjava zapisnik.

Članak 25.

Troškove izgradnje spoja na javnu cestu, od izdavanja rješenja o odobrenju izgradnje, troškova izgradnje, te eventualnih troškova sanacije štete nastale kao posljedica izgradnje, snosi pravna ili fizička osoba koja je podnijela zahtjev.

VI. IZGRAĐENI SPOJ I ODRŽAVANJE

Članak 26.

Na dijelu izgrađenog spoja prilagođava se linija zemljišnog pojasa ceste novim poprečnim profilima u skladu članka 4. ovoga Pravilnika.

Članak 27.

Komercijalno korištenje izgrađenih priključaka, ukoliko nije propisano posebnim propisima utvrđuje se sklapanjem ugovora između vlasnika objekta i nadležne uprave za ceste, prije početka radova na priključku.

Članak 28.

Priključak izgrađen prema uvjetima iz ovoga Pravilnika s propisanim granicama zemljišnog pojasa, u skladu s odredbama članka 3. Zakona o javnim cestama prelazi na gospodarenje i upravljanje nadležnoj upravi za ceste, uz reguliranje povećanih troškova održavanja ceste nastalih zbog izgradnje priključka.

Članak 29.

Održavanje izgrađenog prilaza je obveza korisnika istog u skladu s naputcima ovlaštene osobe nadležne uprave za ceste.

Članak 30.

Radove na provedbi privremene regulacije prometa za vrijeme izvođenja radova i radove građenja priključka izvodi pravna osoba, kojoj je povjereno održavanje te ceste.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 31.

Detaljnije tehničke naputke za izgradnju spojeva, donosi Hrvatska uprava za ceste uz suglasnost Ministarstva pomorstva, prometa i veza.

Članak 32.

Ukoliko dođe do:

- prenamjene objekta radi kojeg je izgrađen spoj,

- promjene uvjeta odvijanja prometa na javnoj cesti (podizanja razine usluge i dr.) i

- promjene urbanističkih planova,

korisnik spoja dužan je prilagoditi isti novom režimu prometa prema ovom Pravilniku bez naknade.

Članak 33.

Vlasnici površina uz objekte pokraj javne ceste radi kojih dolazi do zadržavanja vozila, dužni su prilagoditi postojeće stanje ovome Pravilniku u roku od šest mjeseci do dvije godine, po ocjeni nadležne uprave za ceste.

Članak 34.

Na dan stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o minimalnim uvjetima za projektiranje i izgradnju priključka i prilaza na javnu cestu ("Narodne novine", br. 34/92).

Članak 35.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/98-02/17
Urbroj: 530-01-98-3
Zagreb, 28. travnja 1998.

Ministar
pomorstva, prometa i veza
mr. Željko Lužavec,
v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.