Zakoni i propisi - Pravni savjeti 71 19.5.1998 Pravilnik o uvjetima, načinu i postupku davanja, produljivanja i oduzimanja odobrenja za rad veterinara (licence)
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

Na temelju članka 101. stavka 4. Zakona o veterinarstvu ("Narodne novine", br. 70/97), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA, NAČINU I POSTUPKU DAVANJA, PRODULJIVANJA I ODUZIMANJA ODOBRENJA ZA RAD VETERINARA (LICENCE)

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti, način i postupak davanja, produljivanja i oduzimanja odobrenja za samostalan rad (u daljnjem tekstu: licence), diplomiranim veterinarima koji obavljaju veterinarsku djelatnost, sadržaj i oblik licence i način vođenja evidencije o danim i oduzetim licencama.

Članak 2.

(1) Hrvatska veterinarska komora (u daljnjem tekstu: Komora) daje, produljuje i oduzima licencu.

(2) Predsjednik Komore ovjerava licencu svojim potpisom, suhim žigom i pečatom Komore.

(3) Licenca je javna isprava.

Članak 3.

(1) Zahtjev za dobivanje licence veterinar podnosi Komori u pisanom obliku, nakon obavljenog vježbeničkog staža i položenog stručnog ispita.

(2) Uz zahtjev za dobivanje licence veterinar prilaže:

1. diplomu veterinarskog fakulteta, odnosno rješenje izdano od stručnog vijeća veterinarskog fakulteta o priznavanju istovrijednosti diplome o stečenoj naobrazbi, ako je studij završio izvan Republike Hrvatske;

2. uvjerenje o položenom stručnom ispitu;

3. dokaz da udovoljava općim uvjetima za zasnivanje radnog odnosa;

4. dokaz da je član Komore;

5. domovnicu.

(3) Dokumenti iz stavka 2. ovog članka moraju biti originalni ili ovjerovljene preslike.

Članak 4.

(1) Licencu izdaje Stručni odbor.

(2) Zahtjev za dobivanje licence razmatra Stručni odbor Komore. Stručni odbor Komore dužan je najkasnije u roku od 30 dana od zaprimanja zahtjeva isti razmotriti i donijeti odluku.

(3) Ako Stručni odbor Komore utvrdi da je zahtjev nepotpun, pozvat će podnositelja da nadopuni zahtjev i odredit će mu rok, koji ne može biti duži od 30 dana.

Članak 5.

(1) Licenca se daje na vrijeme od pet godina.

(2) Popis veterinara s izdanim licencama objavljuje se najmanje jednom godišnje u službenom glasilu Komore.

(3) Popis veterinara s važećim licencama, kao i veterinara kojima je licenca oduzeta, Komora je dužna dostaviti Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva - Upravi za veterinarstvo jednom godišnje, a dopune popisu u roku od 15 dana od dana izdavanja odnosno oduzimanja licence.

Članak 6.

Vetarinar s licencom svakih pet godina podnosi zahtjev za produljivanje licence, i to nakon ispunjenja obveze prema Pravilniku o stručnom usavršavanju veterinara, koji donosi Komora.

Članak 7.

Zahtjev za produljivanje licence veterinar podnosi u pisanom obliku Stručnom odboru Komore, najkasnije 3 mjeseca prije isteka roka od pet godina od dana dobivanja licence.

Članak 8.

Uz zahtjev za produljivanje licence veterinar prilaže dokaz:

1. o postojećoj licenci (izvod iz evidencije Komore);

2. o ispunjenju obveza o stručnom usavršavanju prema Pravilniku o stručnom usavršavanju veterinara;

3. uvjerenje o nekažnjavanju, odnosno, da se protiv njega ne vodi istražni ili kazneni postupak.

Članak 9.

(1) Zahtjev za produljivanje licence razmatra Odbor za stručno usavršavanje veterinara Komore.

(2) Odbor za stručno usavršavanje veterinara dužan je, najkasnije u roku od 30 dana od zaprimanja, zahtjev razmotriti i donijeti odluku o ispunjavanju, odnosno neispunjavanju obveze stručnog usavršavanja, te prijedlog proslijediti Stručnom odboru Komore.

(3) Ako Odbor za stručno usavršavanje veterinara utvrdi da je zahtjev nepotpun, pozvat će podnositelja da dopuni zahtjev u roku koji ne može biti duži od 30 dana.

(4) U slučaju da podnositelj ne dopuni zahtjev u roku određenom u stavku 3. ovog članka, Odbor za stručno usavršavanje veterinara podnijet će prijedlog Stručnom odboru Komore da donese odluku o prestanku važenja licence.

(5) Stručni odbor Komore, na temelju prijedloga Odbora za stručno usavršavanje veterinara, donosi odluku o produljenju ili o prestanku važenja licence, i o tome izvješćuje Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva - Upravu za veterinarstvo.

Članak 10.

Licenca za rad veterinara prestaje važiti:

1. pet godina od dana izdavanja, ukoliko veterinar ne podnese zahtjev za produljenje licence u propisanom roku;

2. ako veterinar ne udovolji propisanoj obvezi za stručno osposobljavanje i usavršavanje prema Pravilniku o stručnom usavršavanju veterinara;

3. ako sam odjavi licencu;

4. ako više ne ispunjava uvjete za zasnivanje radnog odnosa.

Članak 11.

(1) Licenca se privremeno oduzima veterinaru, na rok koji nije duži od šest mjeseci, ako Disciplinsko vijeće Komore odredi ovu mjeru zbog:

1. kršenja etičkih principa struke;

2. obavljanja poslova zdravstvene zaštite životinja ili veterinarskog javnog zdravstva u suprotnosti s odredbama Zakona o veterinarstvu.

(2) Izvršni odbor Komore, na prijedlog Disciplinskog vijeća i Odbora za veterinarsku etiku, može veterinaru oduzeti licencu na duži rok od šest mjeseci i to:

1. do godinu dana, u najtežim slučajevima kršenja Statuta Komore i Kodeksa veterinarske etike;

2. trajno, u slučaju kada je veterinaru, pravomoćnom sudskom odlukom, ili odlukom drugog nadležnog tijela, trajno zabranjeno obavljanje veterinarske djelatnosti.

Članak 12.

(1) Predsjednik komore ili po njemu ovlaštena osoba, dužni su u roku 15 dana od dana izvješća o pojavama i razlozima iz članka 11. ovog Pravilnika u svezi s kršenjem Statuta Komore, kršenjem Kodeksa veterinarske etike ili obavljanjem djelatnosti suprotno Zakonu o veterinarstvu, pisano izvijestiti veterinara kod kojeg su nastupili razlozi za oduzimanje licence, sazvati Odbor za veterinarsku etiku i Disciplinsko vijeće, te donijeti odluku o pokretanju disciplinskog postupka.

(2) Odbor za veterinarsku etiku i Disciplinsko vijeće razmotrit će činjenično stanje, te donijeti odluku o privremenom ili trajnom oduzimanju licence, odnosno obustavi postupka.

(3) Na odluku o mjeri privremenog ili stalnog oduzimanja licence veterinar ima pravo uložiti žalbu Izvršnom odboru Komore, u roku 15 dana od dana uručenja odluke.

(4) Odluka Izvršnog odbora o izrečenoj mjeri ili obustavi postupka je konačna.

Članak 13.

O privremenom ili trajnom oduzimanju licence pojedinom veterinaru, Komora izvješćuje Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva - Upravu za veterinarstvo.

Odluka o oduzimanju licence objavljuje se u službenom glasniku Komore.

Članak 14.

(1) Veterinar kojemu je licenca prestala važiti iz razloga navedenih u članku 10. točka 1., 2. i 3. ovog Pravilnika može podnijeti zahtjev za ponovno dobivanje licence nakon isteka šest mjeseci od dana prestanka važenja licence, uz dokaz o udovoljenju obvezi stručnog usavršavanja.

(2) Veterinar kojemu je licenca oduzeta iz razloga navedenih u članku 11. stavku 1. točka 1., 2. i 3. te stavku 2. točka 1. ovog Pravilnika može podnijeti zahtjev za ponovno dobivanje privremeno oduzete licence, kada stekne uvjete za obavljanje veterinarske djelatnosti, odnosno po isteku izrečene stegovne mjere.

Članak 15.

(1) Stručna služba Komore vodi evidenciju o danim i produljenim licencama, licencama koje su prestale važiti, kao i oduzetim licencama.

(2) Popis veterinara s danim i produženim licencama s rokom važenja objavljuje se u službenom glasilu Komore najmanje jednom godišnje.

Članak 16.

Likovno rješenje licence izradio je Ivan Lacković-Croata, vlasništvo je Komore, a čini sastavni dio ovog Pravilnika. Tekst licence glasi:

Grb Republike Hrvatske
REPUBLIKA HRVATSKA
HRVATSKA VETERINARSKA KOMORA
znak Hrvatske veterinarske komore

LICENCA
za obavljanje poslova zdravstvene zaštite životinja i veterinarske djelatnosti u Republici Hrvatskoj

______________________________________________________________________________

diplomirani veterinar

ispunjava uvjete pravilnika o postupku i načinu davanja, produljivanju i oduzimanju odobrenja za samostalan rad veterinara (Licence)

                Predsjednik                                   Predsjednik

               Stručnog odbora                             Hrvatske veterinarske komore

               Suhi žig                                           Licenca Broj: 0000000
                             Pečat                                Zagreb, dne_____ 19____ godine

Stručni odbor Hrvatske veterinarske komore izdaje na temelju članka 54. Statuta Hrvatske veterinarske komore i članka 4. Pravilnika o postupku i načinu davanja, produljivanja i oduzimanju odobrenja za rad veterinara (Licence) te članka 106. stavak 3. točka 5. Zakona o veterinarstvu ("Narodne novine", br. 70/97).

Članak 17.

Veterinar uz licencu oblikovanu po članku 16. ovog Pravilnika dobiva i plastificiranu iskaznicu, dimenzija 85 mm x 55 mm, sa tekstom:

REPUBLIKA HRVATSKA
HRVATSKA VETERINARSKA KOMORA
adresa, broj telefona
DAJE/PRODULJUJE LICENCU za samostalan rad veterinara
LICENCA BR. 0000
ime i prezime veterinara

                                  DATUM POČETKA                                                                DATUM ISTEKA

                                  00/00/0000                                                                               00/00/0000

0000
TEKUĆI BROJ ODOBRENJA

Članak 18.

(1) Za dobivanje licence treba priložiti dokaz iz članka 3. stavka 2. ovog Pravilnika.

(2) Iznimno od stavka 1. ovog članka veterinari, koji su do dana stupanja na snagu ovog Pravilnika navršili najmanje dvije godine radnog iskustva u struci, oslobođeni su polaganja stručnog ispita.

Članak 19.

Veterinari, koji su do 7. srpnja 1997. dobili licencu, dužni su zatražiti njeno produljenje, najkasnije 3 mjeseca prije isteka pet godina od datuma naznačenog na licenci, prema odredbama ovog Pravilnika.

Članak 20.

(1) Za dobivenu licencu iz članka 5. ovog Pravilnika veterinar plaća naknadu u korist Komore.

(2) Za produljenje licence iz članka 6. ovog Pravilnika veterinar plaća naknadu u korist Komore.

(3) Za ponovno dobivanje licence iz članka 14. ovog Pravilnika veterinar plaća naknadu u korist Komore.

(4) Visinu i način plaćanja naknada iz stavka 1., 2. i 3. ovog članka određuje Izvršni odbor Komore.

Članak 21.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 322-01/98-01/752
Urbroj: 525-06-98-01
Zagreb, 8. svibnja, 1998.

Ministar
poljoprivrede i šumarstva
mr. Zlatko Dominiković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.