Zakoni i propisi - Pravni savjeti 69 14.5.1998 Pravilnik o habilitacijskom postupku
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

REKTORSKI ZBOR VISOKIH UČILIŠTA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 127. stavka 1. podstavka 2. a sukladno članku 80. stavku 4. Zakona o visokim učilištima ("Narodne novine", br. 59/96. - pročišćeni tekst), Rektorski zbor visokih učilišta Republike Hrvatske na 6. sjednici u akademskoj 1997/98. godini održanoj 12. prosinca 1997. donio je

     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

PRAVILNIK

O HABILITACIJSKOM POSTUPKU

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Pravilnikom o habilitacijskom radu (u daljnjem tekstu: Pravilnik) pobliže se uređuje postupak prijave, izradbe i obrane habilitacijskog rada predloženika na izbor u nastavno zvanje profesora visoke škole.

Članak 2.

Predloženik za izbor u nastavno zvanje profesora visoke škole (u daljnjem tekstu: predloženik) treba imati ispunjene uvjete utvrđene člankom 80. stavkom 3. Zakona o visokim učilištima, kao i minimalne uvjete koje propisuje Rektorski zbor.

U slučaju kada predloženik ima visoku stručnu spremu uz uvjete navedene u prethodnom stavku mora imati i obranjen habilitacijski rad, prema postupku utvrđenom ovim Pravilnikom.

Članak 3.

Habilitacijski rad mora biti samostalan rad predloženika, kojim se dokazuje vlastiti doprinos unapređenju struke ili umjetnosti.

Naziv i sažetak habilitacijskog rada podnosi predloženik čelniku visokog učilišta; tema habilitacijskog rada treba biti iz područja struke predloženika.

Habilitacijski rad ocjenjuje se u izvješću stručnog povjerenstva, habilitacijski rad je prihvaćen ukoliko je pozitivno ocijenjen u izvješću članova stručnog povjerenstva, te ukoliko je prihvaćen od stručnog vijeća visokog učilišta.

Članak 4.

Stručno povjerenstvo imenovano od stručnog vijeća visokog učilišta (u daljnjem tekstu: stručno povjerenstvo) ocijenit će habilitacijski rad i izvješće uputiti stručnom vijeću visokoga učilišta.

II. PRIJAVA TEME HABILITACIJSKOG RADA

Članak 5.

Predloženik podnosi prijavu teme habilitacijskog rada čelniku visokog učilišta.

Prijava teme habilitacijskog rada mora sadržavati:

- naziv teme habilitacijskog rada

- obrazloženje teme

- metodologiju rada

- sažetak habilitacijskog rada.

Uz prijavu teme habilitacijskog rada predloženik prilaže kratak životopis, popis objavljenih stručnih, odnosno znanstvenih radova.

Članak 6.

Čelnik visokog učilišta dužan je u roku 30 dana od dana podnošenja prijave teme za izradbu habilitacijskog rada podnijeti stručnom vijeću visokog učilišta izvješće o prijavi teme predloženika za izradbu habilitacijskog rada.

III. PRIHVAĆANJE TEME HABILITACIJSKOG RADA

Članak 7.

Stručno vijeće na temelju izvješća čelnika visokog učilišta o prijavi teme za izradbu habilitacijskog rada, te o stručnoj djelatnosti predloženika donosi odluku o prihvaćanju teme habilitacijskog rada, te na istoj sjednici imenuje mentora predloženiku i stručno povjerenstvo za ocjenu i obranu habilitacijskog rada.

IV. IZRADBA HABILITACIJSKOG RADA

Članak 8.

Predloženik je dužan u habilitacijskom radu obraditi prihvaćenu temu, te dokazati vlastiti doprinos unapređenju struke ili umjetnosti.

Predloženik je obvezan habilitacijski rad predati stručnom povjerenstvu na ocjenu najkasnije u roku od jedne godine od dana donošenja odluke stručnog vijeća visokog učilišta o prihvaćanju teme habilitacijskog rada i imenovanju stručnog povjerenstva za ocjenu i obranu habilitacijskog rada

V. OCJENA I OBRANA HABILITACIJSKOG RADA

Članak 9.

Zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu habilitacijskog rada predloženik predaje Tajništvu visokog učilišta.

Uz zahtjev predlaže se:

- pet primjeraka habilitacijskog rada

- kratak životopis

- opis stručnog rada

- sažetak habilitacijskog rada u 3 primjerka.

Tehnička oprema habilitacijskog rada:

1. Format je A4 (21x29,7) uvez broširan.

2. Na koricama se ispisuje:

Naziv visokog učilišta

Ime i prezime autora

Naslov habilitacijskog rada

Mjesto, godina.

3. Prvi list ostaje prazan i služi za naljepljivanje obrasca koji sadrži sve podatke o autoru, ocjeni i obrani habilitacijskog rada.

4. Na drugom listu ispisuje se tekst kao na koricama.

5. Na sljedećem listu ispisuje se:

Naziv visokog učilišta gdje je habilitacijski rad izrađen

Mentor...

Habilitacijski rad ima... listova.

6. U habilitacijskom radu treba biti još napisan:

- životopis

- sažetak habilitacijskog rada.

Članak 10.

Habilitacijski rad ocjenjuje stručno povjerenstvo od najmanje tri člana koje je imenovalo stručno vijeće visokog učilišta. Mentor je član stručnog povjerenstva.

Članovi stručnog povjerenstva mogu biti samo osobe u nastavnom zvanju profesora visoke škole odnosno nastavnici izabrani u znanstveno nastavna zvanja iz područja struke predloženika.

Članak 11.

Stručno povjerenstvo podnosi izvješće stručnom vijeću visokog učilišta najkasnije u roku od 60 dana od dana primitka habilitacijskog rada.

Izvješće stručnog povjerenstva sadrži: životopis predloženika, prikaz sadržaja habilitacijskog rada, mišljenje i ocjenu habilitacijskog rada s osvrtom na primijenjene metode, stručni sadržaj habilitacijskog rada, te prijedlog stručnog povjerenstva.

Članak 12.

Stručno povjerenstvo u izvješću za ocjenu habilitacijskog rada može predložiti:

- da se habilitacijski rad prihvati i predloženiku dozvoli da pristupi obrani habilitacijskog rada

- da se habilitacijski rad vrati predloženiku radi dopuna ili ispravki

- da se habilitacijski rad odbije.

Članak 13.

Ukoliko stručno vijeće visokog učilišta prihvati izvješće stručnog povjerenstva u kojem je utvrđeno da habilitacijski rad ima nedostataka koji se mogu otkloniti, pozvat će predloženika da otkloni nedostatke prema uputama i primjedbama stručnog povjerenstva.

U slučaju iz prethodnog stavka predloženik je dužan u roku od 3 mjeseca od dana primitka zaključka stručnog vijeća visokog učilišta dopuniti rad.

Članak 14.

Nakon prihvaćanja pozitivne ocjene habilitacijskog rada, u pravilu na istoj sjednici stručno vijeće visokog učilišta utvrđuje datum i mjesto javne obrane habilitacijskog rada.

Čelnik visokog učilišta oglasit će na oglasnoj ploči visokog učilišta, najmanje 15 dana ranije, ime predloženika, naslov habilitacijskog rada, mjesto i vrijeme održavanja javne obrane.

Članak 15.

Javna obrana habilitacijskog rada održava se pred imenovanim stručnim povjerenstvom.

O obrani habilitacijskog rada vodi se zapisnik kojeg potpisuju članovi stručnog povjerenstva i zapisničar.

U zapisnik se unosi odluka stručnog povjerenstva o obrani habilitacijskog rada.

Članak 16.

Obrana habilitacijskog rada predloženika ima sljedeći tijek: predsjednik stručnog povjerenstva pozdravlja sve nazočne, daje uvodni prikaz o predloženiku, temi i sadržaju habilitacijskog rada. Nakon toga predloženik pristupa obrani habilitacijskog rada. Nakon obrane habilitacijskog rada, predsjednik stručnog povjerenstva prepušta članovima povjerenstva da postavljaju pitanja i poziva sve nazočne da mogu postavljati pitanja predloženiku u vezi s izloženom temom.

Članak 17.

Nakon održane obrane habilitacijskog rada i rasprave iz prethodnog članka ovog Pravilnika stručno povjerenstvo daje opisnu ocjenu o obrani habilitacijskog rada koja je prilog izvješću za izbor predloženika u nastavno zvanje profesora visoke škole.

Opisna ocjena Povjerenstva o obrani habilitacijskog rada može biti:

- obranio jednoglasnom odlukom Povjerenstva

- obranio većinom glasova Povjerenstva

- nije obranio.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 18.

Odredbe ovog Pravilnika primjenjivat će se u izbornim postupcima za izbor u nastavno zvanje profesora visoke škole.

Članak 19.

Predloženici za izbor u nastavno zvanje profesora visoke škole koji se prvi puta izabiru u nastavno zvanje uz obranu habilitacijskog rada, dužni su održati i nastupno predavanje sukladno članku 9. Odluke o obliku i načinu provedbe nastupnog predavanja za izbor u zvanje predavača koju je propisao Rektorski zbor visokih učilišta od 7. travnja 1994. godine.

Članak 20.

Ovaj Pravilnik donosi Rektorski zbor visokih učilišta.

Izmjene i dopune ovog Pravilnika donose se na isti način kao i Pravilnik.

Članak 21.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana nakon objave u "Narodnim novinama".

Broj: RZ-01-12/97

Predsjednik Rektorskog zbora
prof. dr. sc. Katica Ivanišević, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.