Zakoni i propisi - Pravni savjeti 68 12.5.1998 Zakon o šumskom sjemenu i šumskim sadnicama
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA

Na osnovi članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O ŠUMSKOM SJEMENU I ŠUMSKIM SADNICAMA

Proglašavam Zakon o šumskom sjemenu i šumskim sadnicama, koji je donio Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora na sjednici 24. travnja 1998.

Broj: 081-98-992/1
Zagreb, 4. svibnja 1998.

Predsjednik
Republike Hrvatske
dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

ZAKON

O ŠUMSKOM SJEMENU I ŠUMSKIM SADNICAMA

I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Zakonom uređuje proizvodnja, promet i uporaba šumskoga sjemena i šumskih sadnica pri pošumljavanju i obnovi šuma.

Proizvodnju, promet i uporabu šumskoga sjemena i šumskih sadnica za druge svrhe (proizvodnja sjemena i sadnica za potrebe urbanoga šumarstva, božićna drvca i dr.) propisat će ministar poljoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu: ministar).

Članak 2.

Uporabljeni izrazi u ovom Zakonu imaju sljedeća značenja:

1. Šumsko sjeme jesu generativni dijelovi šumskoga drveća i grmlja koji služe za sjetvu i proizvodnju šumskih sadnica.

2. Šumske sadnice jesu biljke dobivene iz generativnih ili vegetativnih dijelova šumskoga drveća i grmlja, a služe za pošumljavanje i obnovu šuma.

Članak 3.

Pri Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) osniva se Povjerenstvo za šumsko sjemenarstvo i rasadničarstvo (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) koje će pratiti razvitak šumskog sjemenarstva, rasadničarstva, promet i uporabu šumskoga sjemena i šumskih sadnica, davati mišljenja i prijedloge za donošenje propisa u ovom području te obavljati druge poslove određene ovim Zakonom.

Povjerenstvo iz stavka 1. ovoga članka sastoji se od predsjednika, tajnika i članova, a imenuje ga ministar rješenjem koje se objavljuje u "Narodnim novinama".

Predsjedniku, tajniku i članovima Povjerenstva pripada naknada za rad u visini koju odredi ministar.

Povjerenstvo odgovara za svoj rad ministru.

Članak 4.

Prijedlog za utvrđivanje granica šumskih sjemenskih jedinica određene vrste šumskoga drveća i utvrđivanje površina sjemenskih sastojina za skupljanje šumskoga sjemena daje znanstvena ili znanstveno-nastavna ustanova, odnosno druga pravna osoba koju za to ovlasti Ministarstvo.

Program za gospodarenje priznatih sjemenskih sastojina i njegovu preinaku (reviziju) izrađuje znanstvena ili znanstveno-nastavna ustanova, odnosno druga pravna osoba koju za to ovlasti Ministarstvo.

Za pravne osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka provjerit će se njihova ovlaštenost (akreditacija) za navedene poslove.

Članak 5.

U obavljanju poslova šumskoga sjemenarstva i rasadničarstva Ministarstvo vodi sljedeće upisnike:

1. Upisnik proizvođača šumskoga sjemena,

2. Upisnik dorađivača šumskoga sjemena,

3. Upisnik uvoznika šumskoga sjemena i šumskih sadnica,

4. Upisnik proizvođača šumskih sadnica,

5. Upisnik znanstvenih i znanstveno-nastavnih ustanova odnosno drugih pravnih osoba ovlaštenih za obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskoga sjemena,

6. Upisnik znanstvenih i znanstveno-nastavnih ustanova odnosno drugih pravnih osoba ovlaštenih za utvrđivanje kakvoće šumskog sjemena,

7. Upisnik znanstvenih i znanstveno-nastavnih ustanova odnosno drugih pravnih osoba ovlaštenih za obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskih sadnica te utvrđivanje granica šumskih sjemenskih jedinica i utvrđivanje površina sjemenskih sastojina za skupljanje šumskoga sjemena.

Sadržaj, oblik i način vođenja upisnika propisat će ministar.

Članak 6.

Ministarstvo donosi rješenje o upisu u upisnike iz članka 5. ovoga Zakona na zahtjev pravnih i fizičkih osoba, ako te pravne i fizičke osobe udovoljavaju uvjetima propisanim ovim Zakonom.

Ministarstvo će rješenjem brisati pravnu i fizičku osobu iz upisnika iz članka 5. ovoga Zakona na njezin zahtjev, odnosno kad utvrdi da je prestala udovoljavati uvjetima propisanim ovim Zakonom.

Članak 7.

Popisi na temelju pravomoćnih rješenja iz članka 6. stavka 1. i 2. ovoga Zakona objavljuju se u "Narodnim novinama".

II. ŠUMSKO SJEME

1. Razredba šumskoga sjemena

Članak 8.

Prema podrijetlu šumsko sjeme dijeli se na:

1. selekcionirano šumsko sjeme na osnovi genetske provjere roditeljskih stabala u testovima potomstva (ispitano sjeme), proizvedeno u klonskim i generativnim sjemenskim plantažama,

2. selekcionirano šumsko sjeme na osnovi fenotipske procjene roditeljskih stabala, proizvedeno u klonskim i generativnim sjemenskim plantažama,

3. normalno šumsko sjeme, proizvedeno od plus stabala iz priznatih šumskih sjemenskih sastojina određenoga šumskoga sjemenskog rajona (u daljnjem tekstu: sjemenska jedinica),

4. normalno šumsko sjeme, proizvedeno u priznatim šumskim sjemenskim sastojinama,

5. normalno šumsko sjeme, proizvedeno u izabranim sastojinama za skupljanje šumskoga sjemena.

2. Proizvodnja šumskoga sjemena

Članak 9.

Šumsko sjeme može proizvoditi, odnosno skupljati pravna i fizička osoba (u daljnjem tekstu: proizvođač šumskoga sjemena) upisana u Upisnik proizvođača šumskoga sjemena.

Vrste šumskoga sjemena koje nije dopušteno proizvoditi (uzgajati i umnožavati) u pojedinim područjima Republike Hrvatske propisat će ministar.

Proizvođač šumskoga sjemena dužan je o količini proizvedenoga sjemena izvijestiti Ministarstvo do 31. prosinca tekuće godine, ovisno o vrsti i vremenu proizvodnje sjemena.

Članak 10.

Ministarstvo će upisati u Upisnik proizvođača šumskoga sjemena podnositelja zahtjeva koji ispunjava sljedeće uvjete:

1. da je vlasnik, odnosno korisnik priznate šumske sjemenske sastojine, izabrane sjemenske sastojine za skupljanje šumskoga sjemena, priznate klonske ili generativne sjemenske plantaže,

2. da raspolaže opremom za proizvodnju, zaštitu odnosno skupljanje šumskoga sjemena,

3. da raspolaže skladišnim prostorom za smještaj, čuvanje i pakiranje nedorađenoga i dorađenoga šumskog sjemena,

4. da poslove i radne zadatke upravljanja proizvodnjom šumskoga sjemena obavlja zaposlenik sa završenim dodiplomskim studijem šumarskoga smjera i s radnim stažom od najmanje tri godine na poslovima kojima se stječe proizvodno iskustvo,

5. da je registriran kod trgovačkog suda (ili ima obrtnicu),

6. da odnose s kooperantima (udružnicama) uspostavlja u skladu sa zakonskim propisima.

Proizvođač šumskoga sjemena dužan je osigurati obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskoga sjemena.

Članak 11.

Proizvođač šumskoga sjemena dužan je voditi knjigu proizvodnje sjemena, u koju se upisuje ukupno proizvedeno, prodano i uništeno šumsko sjeme.

O proizvedenom, prodanom i uništenom šumskom sjemenu proizvođač je dužan izvješćivati Ministarstvo u skladu sa člankom 9. stavkom 3. ovoga Zakona.

Sadržaj, oblik i način vođenja knjige iz stavka 1. ovoga članka, te obrazac izvješća iz stavka 2. ovoga članka, propisuje ministar.

Članak 12.

Udružnik (kooperant) može šumsko sjeme proizvoditi samo u suradnji s drugim proizvođačima na osnovi zaključenog ugovora o suradnji, ali svoje obveze i prava iz ugovora ne može ustupiti drugom proizvođaču šumskoga sjemena.

Članak 13.

Za proizvodnju šumskoga sjemena udružnik smije rabiti samo šumsko sjeme dobiveno za tu namjenu od proizvođača.

Proizvodnja šumskoga sjemena prema odredbi članka 11. ovoga Zakona te stavka 1. ovoga članka smatra se proizvodnjom toga proizvođača, a ne proizvodnjom udružnika.

3. Obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskog sjemena

Članak 14.

Objekti i zemljište za proizvodnju šumskoga sjemena tijekom vegetacije podliježu obvezatnom stručnom nadzoru.

Pod obvezatnim se stručnim nadzorom podrazumijeva stručni i zdravstveni nadzor proizvodnje šumskoga sjemena.

O obavljenom stručnom nadzoru sjemena nadzorna ustanova ili nadziratelj izdaje uvjerenje.

Članak 15.

Obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskoga sjemena obavlja znanstvena i znanstveno-nastavna ustanova, odnosno druga ovlaštena pravna osoba koju za to potvrdi Ministarstvo i upiše u Upisnik iz članka 4. točke 5. ovoga Zakona (u daljnjem tekstu: ovlaštena ustanova za stručni nadzor proizvodnje šumskoga sjemena).

Ministarstvo će u upisnik iz stavka 1. ovoga članka upisati podnositelja zahtjeva koji ispunjava sljedeće uvjete:

1. da za obavljanje poslova obvezatnoga stručnog nadzora proizvodnje šumskoga sjemena ima zaposlenika s najnižim akademskim stupnjem magistra šumarskih znanosti,

2. da zaposlenik koji obavlja poslove obvezatnoga stručnog nadzora proizvodnje šumskoga sjemena ima najmanje pet godina radnoga staža na poslovima kojima se stječe iskustvo u obavljanju stručnoga nadzora,

3. da raspolaže potrebnom opremom za obavljanje obvezatnoga stručnog nadzora proizvodnje šumskoga sjemena.

Način i metodologiju prema kojoj će se provoditi stručni nadzor proizvodnje šumskoga sjemena propisat će ministar.

Nakon provedenoga stručnog nadzora proizvodnje šumskoga sjemena ovlaštena ustanova izdaje uvjerenje o podrijetlu šumskoga sjemena.

Ovlaštena ustanova za proizvodnju šumskoga sjemena ne može stručno nadzirati vlastitu proizvodnju šumskoga sjemena.

Članak 16.

Proizvođač šumskoga sjemena dužan je pod nadzorom šumarskoga inspektora uništiti ono šumsko sjeme za koje nije izdano uvjerenje iz članka 14. stavka 4. ovoga Zakona.

Članak 17.

Stručnim se nadzorom proizvodnje šumskoga sjemena u priznatim šumskim sjemenskim sastojinama utvrđuje:

1. vrsta, podrijetlo i genetska kakvoća sjemena,

2. prostorna odvojenost i provođenje selekcijskih prorijeda,

3. zdravstveno stanje sastojina i sjemena,

4. primjena agrotehničkih i zaštitnih mjera,

5. kakvoća uroda sjemena.

Stručnim se nadzorom u izabranim sjemenskim sastojinama utvrđuje:

1. vrsta, podrijetlo i genetska kakvoća sjemena,

2. zdravstveno stanje sastojina i sjemena,

3. kakvoća uroda sjemena.

Članak 18.

Nakon provedenoga stručnog nadzora proizvodnje šumskoga sjemena ovlaštena ustanova dužna je u roku od petnaest dana dostaviti Ministarstvu i nadležnom šumarskom inspektoru izvješće o obavljenom nadzoru.

Ovlaštena ustanova iz stavka 1. ovoga članka dužna je voditi kao dokaznost očevidnik (evidenciju) o nadziranoj proizvodnji šumskoga sjemena.

Sadržaj, oblik i način vođenja očevidnika iz stavka 2. ovoga članka i obrazac izvješća iz stavka 1. ovoga članka propisat će ministar.

Članak 19.

Ako proizvođač šumskoga sjemena učini propust u bilo kojem dijelu proizvodnje sjemena, nadležni će šumarski inspektor, na temelju izvješća o obavljenom stručnom nadzoru, narediti mjere i rok u kojem je proizvođač sjemena dužan ukloniti propust.

4. Dorada šumskoga sjemena

Članak 20.

Prije stavljanja u promet šumsko sjeme mora biti dorađeno.

Dorada sjemena jest njegovo sušenje, trušenje, čišćenje, umjeravanje (kalibriranje), određivanje kakvoće, prema potrebi zaštita zaštitnim sredstivma, pakiranje te očitovanje (deklariranje) o sjemenu.

Članak 21.

Proizvedeno šumsko sjeme može dorađivati pravna i fizička osoba (u daljnjem tekstu: dorađivač sjemena) upisana u Upisnik dorađivača šumskoga sjemena.

Ministarstvo će upisati u Upisnik dorađivača šumskoga sjemena podnositelja zahtjeva koji ispunjava sljedeće uvjete:

1. da raspolaže radnim prostorom i opremom za doradu šumskoga sjemena te prostorom za odvojeno skladištenje pojedinih vrsta i razreda (kategorija) šumskoga sjemena,

2. da ima osiguranu zdravstveno-tehničku zaštitu radnoga prostora i djelatnika koji u njemu rade (sprječavanje štetnog utjecaja kemijskih sredstava kojima se šumsko sjeme tretira i sl.),

3. da poslovima i radnim zadacima u doradi šumskoga sjemena upravlja zaposlenik sa završenim dodiplomskim ili višim studijem šumarskoga smjera, s radnim stažom od najmanje tri godine na poslovima kojima se stječe iskustvo u doradi šumskoga sjemena.

Članak 22.

Dorađivač šumskoga sjemena dužan je voditi knjigu primitka i predaje šumskoga sjemena u koju se upisuje vrsta, razred, podrijetlo, mjesto skupljanja i količina skupljenoga i dorađenoga šumskog sjemena.

Sadržaj, oblik i način vođenja očevidnika iz stavka 1. ovoga članka propisat će ministar.

5. Kakvoća šumskoga sjemena

Članak 23.

Kakvoća šumskoga sjemena u smislu ovoga Zakona određena je njegovom čistoćom, mokrinom (tzv. vlagom), klijavošću i zdravstvenim stanjem.

Članak 24.

Prije stavljanja u promet za svaku se pošiljku šumskoga sjemena mora odrediti njegova kakvoća.

Šumsko sjeme mora odgovarati znanim normama kakvoće.

Svojstva kakvoće šumskoga sjemena propisat će ministar.

Članak 25.

Kakvoću šumskoga sjemena utvrđuje znanstvena ili znanstveno-nastavna ustanova, odnosno druga ovlaštena pravna osoba koju za to potvrdi Ministarstvo, a upisana je u Upisnik iz članka 5. točke 6. ovoga Zakona.

Ministarstvo će u Upisnik iz stavka 1. ovoga članka upisati podnositelja zahtjeva koji, uz potrebnu opremu, na poslovima utvrđivanja kakvoće šumskoga sjemena ima zaposlenike sa završenim dodiplomskim ili višim studijem šumarskoga smjera i s najmanje tri godine radnoga staža na poslovima na kojima se stječe iskustvo na utvrđivanju kakvoće šumskoga sjemena.

6. Pakiranje i očitovanje o šumskom sjemenu

Članak 26.

Šumsko sjeme u prometu mora biti pakirano, prema potrebi zapečaćeno olovnom pločicom s otiskom pečata (plombirano), a uz optremnicu mora imati očitovanje (deklaraciju) o podrijetlu i kakvoći te naljepnicu s natpisom (etiketom) na upakovini (ambalaži).

Za podatke navedene u očitovanju i na naljepnici odgovorna je pravna ili fizička osoba koja ih je izdala.

Način pakiranja i pečaćenja šumskoga sjemena te očitovanja o njemu propisat će ministar.

Članak 27.

O šumskom sjemenu iz domaće proizvodnje očituje se proizvođač i dorađivač sjemena.

O uvezenom šumskom sjemenu u izvornom pakiranju očituje se ovlaštena pravna osoba zemlje izvoznice, a naljepnicu s natpisom na hrvatskom jeziku stavlja uvoznik u skladu sa člankom 25. i 32. ovoga Zakona.

Uvezenom šumskom sjemenu prije uporabe mora ispitati kakvoću znanstvena ili znanstveno-nastavna ustanova, odnosno druga pravna osoba iz članka 25. stavka 1. ovoga Zakona.

Članak 28.

Zahtjev za izdavanje obrazaca očitovanja i naljepnica s natpisom podnosi se Ministarstvu.

Ministarstvo vodi očevidnik o izdanim izjavama i naljepnicama s natpisom.

Očitovanja i naljepnice iz stavka 2. ovoga članka izdaju se pod brojevima.

Veličinu, boju i sadržaj naljepnice s natpisom za različite razrede šumskoga sjemena, obrazac očitovanja te sadržaj, oblik i način vođenja očevidnika iz stavka 2. ovoga članka propisat će ministar.

7. Promet šumskim sjemenom

Članak 29.

Promet šumskoga sjemena jest kupnja i prodaja šumskoga sjemena te uslužno posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu.

Prometom šumskim sjemenom na veliko može se baviti pravna i fizička osoba upisana u Upisnik proizvođača, odnosno dorađivača šumskoga sjemena i uvoznika šumskoga sjemena.

Prometom šumskim sjemenom na malo mogu se baviti pravne i fizičke osobe upisane u Upisnik proizvođača, odnosno dorađivača šumskoga sjemena i uvoznika šumskoga sjemena.

Pravna i fizička osoba iz stavka 2. ovoga članka mora imati zaposlenika sa završenim dodiplomskim ili višim studijem šumarskoga smjera i radnim stažom od najmanje tri godine.

Pravna i fizička osoba iz stavka 3. ovoga članka mora imati zaposlenika sa stručnom spremom najmanje četvrtog (IV.) stupnja obrazovanja šumarskoga smjera.

Pravne i fizičke osobe iz stavka 2. i 3. ovoga članka dužne su šumsko sjeme držati u uvjetima koji osiguravaju zadržavanje njegove kakvoće.

Članak 30.

U promet se smije staviti samo selekcionirano i normalno šumsko sjeme proizvedeno u skladu s odredbama ovoga Zakona.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, ako nema dovoljnih količina šumskoga sjemena koje su potrebne za očuvanje genofonda šumskoga drveća, Ministarstvo može dopustiti promet pojedinih vrsta šumskoga sjemena proizvedenih i skupljenih u izabranim sastojinama, ali samo za određeno vrijeme i za određeno područje.

Članak 31.

U promet se može staviti samo zdravo šumsko sjeme koje odgovara propisanoj kakvoći i drugim podacima označenim na očitovanju.

Šumsko sjeme u prometu mora se pohraniti u uvjetima koji osiguravaju održavanje njegove kakvoće.

Osoba koja je podnijela prigovor na kakvoću šumskoga sjemena ima pravo na naknadu štete od pravne i fizičke osobe koja je sjeme stavila u promet ako se utvrdi da je tijekom čuvanja u prometu izazvan gubitak kakvoće šumskoga sjemena.

8. Uvoz šumskoga sjemena

Članak 32.

Uvoz šumskoga sjemena i promet njime dopušteni su samo kad je odobreno njegovo uvođenje u proizvodnju.

Rješenje o odobravanju uvoza sjemena iz stavka 1. ovoga članka donosi ministar.

Šumsko sjeme može se uvoziti samo u izvornom pakiranju.

Članak 33.

Uvezeno šumsko sjeme mora uz otpremnicu posjedovati očitovanje o podrijetlu, potvrdu (certifikat) o kakvoći i potvrdu o zdravstvenom stanju bilja (fitocertifikat).

Uvezeno šumsko sjeme na upakovnici mora imati naljepnicu s tekstom izdanu od ovlaštene pravne osobe zemlje izvoznice, a pri stavljanju u promet na području Republike Hrvatske i naljepnicu s tekstom na hrvatskom jeziku.

Za kakvoću uvezenoga šumskog sjemena iz stavka 2. ovoga članka odgovoran je uvoznik.

Članak 34.

Odredbe ovoga Zakona o pakiranju, očitovanju i uvozu ne odnose se na šumsko sjeme koje znanstvene i znanstveno-nastavne ustanove uvoze ili izvoze za pokuse i istraživanja.

Rješenje o odobravanju uvoza šumskoga sjemena iz stavka 1. ovoga članka donosi ministar.

Proizvodnju, promet i uporabu sjemena ukrasnog drveća i grmlja sukladno odredbi članka 1. stavka 1. ovoga Zakona propisat će ministar.

III. ŠUMSKE SADNICE

1. Razredba šumskih sadnica

Članak 35.

Prema razredima (kategorijama) šumske sadnice mogu biti normalne i selekcionirane.

Normalne šumske sadnice jesu sadnice proizvedene od normalnoga šumskoga sjemena, i to:

- iz priznatih sjemenskih sastojina,

- iz izabranih sastojina za skupljanje šumskoga sjemena,

- vegetativno proizvedene od domaćih (autohtonih) fenotipski istaknutih (superiornih) matičnih stabala iz lokalnih populacija,

- biljke iz prirodnoga podmlatka priznatih sjemenskih sastojina.

Selekcionirane šumske sadnice jesu sadnice:

- proizvedene iz priznatoga, odobrenoga, odnosno utvrđenoga selekcioniranoga šumskog sjemena iz priznatih sjemenskih plantaža,

- vegetativno proizvedene od selekcioniranih matičnih stabala.

Prema podrijetlu šumskoga sjemena iz članka 8. ovoga Zakona provodi se i razredba šumskih sadnica.

2. Proizvodnja šumskih sadnica

Članak 36.

Šumske sadnice može proizvoditi pravna i fizička osoba (u daljnjem tekstu: proizvođač šumskih sadnica) koja je upisana u Upisnik proizvođača šumskih sadnica.

Vrste šumskih sadnica koje nije dopušteno proizvoditi (uzgajati i umnožavati) u pojedinim područjima Republike Hrvatske propisat će ministar.

Proizvođač šumskih sadnica dužan je o količini proizvedenih šumskih sadnica izvijestiti Ministarstvo najkasnije do 31. prosinca tekuće godine, ovisno o vrsti i vremenu proizvodnje sadnica.

Članak 37.

Ministarstvo će u Upisnik proizvođača šumskih sadnica upisati podnositelja zahtjeva koji ispunjava sljedeće uvjete:

1. da je vlasnik, odnosno korisnik rasadničke površine pogodne za proizvodnju šumskih sadnica,

2. da raspolaže opremom za pripremu i obradbu tla, za njegu i zaštitu bilja u rasadniku te za vađenje i pakiranje sadnica,

3. da raspolaže skladišnim prostorom za smještaj, čuvanje i pakiranje šumskih sadnica, ovisno o vrsti i količini proizvodnje,

4. da poslove i radne zadatke upravljanja u proizvodnji šumskih sadnica obavlja zaposlenik sa završenim najmanje dodiplomskim studijem šumarskoga smjera i s najmanje tri godine radnoga staža na poslovima kojima se stječe rasadničarsko iskustvo.

Članak 38.

Proizvođač šumskih sadnica dužan je voditi knjigu rasadnika, u koju se upisuju ukupno proizvedene, prodane i uništene šumske sadnice.

O proizvedenim, prodanim i uništenim sadnicama proizvođač je dužan izvješćivati Ministarstvo najmanje jednom godišnje.

Sadržaj, oblik i način vođenja knjiga iz stavka 1. ovoga članka te obrazac izvješća iz stavka 2. ovoga članka propisat će ministar.

Članak 39.

Udružnik može šumske sadnice proizvoditi u suradnji s drugim proizvođačima na osnovi zaključenoga ugovora o suradnji, ali svoje obveze i prava iz ugovora ne može ustupiti drugom proizvođaču šumskih sadnica.

Članak 40.

Za proizvodnju šumskih sadnica udružnik smije rabiti samo šumske sadnice dobivene za tu namjenu od proizvođača.

Proizvodnja šumskih sadnica prema odredbi članka 38. ovoga Zakona te stavka 1. ovoga članka smatra se proizvodnjom toga proizvođača, a ne proizvodnjom udružnika.

Članak 41.

Proizvođač šumskih sadnica i šumskoga sjemena može za inozemnog naručitelja proizvoditi sjeme ili sadnice od njegova uvezenoga šumskog sjemena, odnosno šumskih sadnica samo na temelju prethodne suglasnosti ministra i zaključenoga ugovora kojim se inozemni naručitelj obvezuje preuzeti cjelokupnu količinu proizvedenoga šumskog sjemena i šumskih sadnica.

Šumsko sjeme i šumske sadnice iz stavka 1. ovoga članka nije dopušteno stavljati u promet na području Republike Hrvatske.

3. Obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskih sadnica

Članak 42.

Proizvodnja šumskih sadnica u tijeku vegetacije podliježe obvezatnom stručnom nadzoru.

Obvezatnim stručnim nadzorom proizvodnje šumskih sadnica utvrđuje se njihovo podrijetlo, vrsta, starost, vegetativna razvijenost, način uzgoja, kakvoća, količina i zdravstveno stanje.

Obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskih sadnica dužan je osigurati njihov proizvođač.

Članak 43.

Obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskih sadnica provodi znanstvena i znanstveno-nastavna ustanova, odnosno druga ovlaštena pravna osoba koju za to potvrdi Ministarstvo i upiše u Upisnik iz članka 5. točke 7. ovoga Zakona (u daljnjem tekstu: ovlaštena ustanova za stručni nadzor proizvodnje šumskih sadnica).

Ministarstvo će u upisnik iz stavka 1. ovoga članka upisati podnositelja zahtjeva koji ispunjava sljedeće uvjete:

1. da za obavljanje obvezatnoga stručnog nadzora proizvodnje šumskih sadnica ima zaposlenika s najnižim akademskim stupnjem magistra šumarskih znanosti,

2. da zaposlenik koji obavlja poslove stručnog nadzora proizvodnje šumskih sadnica ima najmanje pet godina radnoga staža na poslovima kojima se stječe iskustvo u obavljanju stručnoga nadzora,

3. da raspolaže potrebnom opremom za obavljanje obvezatnoga stručnoga nadzora proizvodnje šumskih sadnica.

Način i postupak prema kojima će se provoditi stručni nadzor proizvodnje šumskih sadnica propisat će ministar.

Nakon provedenoga stručnog nadzora proizvodnje šumskih sadnica, ovlaštena ustanova izdaje uvjerenje o podrijetlu šumskih sadnica.

Ovlaštena ustanova za stručni nadzor proizvodnje šumskih sadnica ne može stručno nadzirati vlastitu proizvodnju šumskih sadnica.

Članak 44.

Proizvođač šumskih sadnica dužan je pod nadzorom šumarskoga inspektora uništiti one šumske sadnice za koje nije izdano uvjerenje iz članka 43. stavka 4. ovoga Zakona.

Članak 45.

Nakon provedenoga stručnog nadzora proizvodnje šumskih sadnica ovlaštena ustanova dužna je u roku od petnaest dana dostaviti Ministarstvu i nadležnom šumarskom inspektoru izvješće o obavljenom nadzoru.

Ovlaštena ustanova iz stavka 1. ovoga članka dužna je voditi očevidnik o nadziranoj rasadničarskoj proizvodnji prema vrsti, količini, starosti i načinu uzgoja šumskih sadnica.

Sadržaj, oblik i način vođenja očevidnika iz stavka 2. ovoga članka i obrazac izvješća iz stavka 1. ovoga članka propisat će ministar.

Članak 46.

Ako proizvođač šumskih sadnica učini propust u bilo kojem dijelu proizvodnje sadnica, nadležni će šumarski inspektor na temelju izvješća o obavljenome stručnom nadzoru, narediti mjere i rok u kojem je proizvođač sadnica dužan ukloniti propust.

4. Kakvoća šumskih sadnica

Članak 47.

Kakvoća šumskih sadnica u smislu ovoga Zakona jest vrsta, podrijetlo, starost, vegetativna razvijenost i zdravstveno stanje šumskih sadnica.

Članak 48.

Prije stavljanja u promet za svaku se pošiljku šumskih sadnica mora odrediti njezina kakvoća.

Šumske sadnice moraju odgovarati normama kakvoće.

Svojstva kakvoće šumskih sadnica propisat će ministar.

Članak 49.

Kakvoću šumskih sadnica utvrđuje proizvođač šumskih sadnica u šumskom rasadniku nakon vađenja biljaka iz tla, odnosno prije pakiranja.

5. Pakiranje i očitovanje o šumskim sadnicama

Članak 50.

Šumske sadnice u prometu moraju biti pakirane, prema potrebi zapečaćene olovnom pločicom s otiskom pečata, a uz otpremnicu moraju imati očitovanje (deklaraciju) o podrijetlu i kakvoći te naljepnicu s natpisom na upakovini.

Za podatke navedene u očitovanju i na naljepnici odgovorna je pravna ili fizička osoba koja ih je izdala.

Način pakiranja i pečaćenja šumskih sadnica te očitovanja o njima propisat će ministar.

Članak 51.

O šumskim sadnicama iz domaće proizvodnje očitovanje (deklaraciju) daje proizvođač šumskih sadnica.

O uvezenim šumskim sadnicama u izvornom pakiranju očitovanje daje ovlaštena pravna osoba zemlje izvoznice, a naljepnicu s natpisom na hrvatskom jeziku stavlja uvoznik u skladu sa člankom 50. i 55. ovoga Zakona.

Uvezenim šumskim sadnicama prije upotrebe mora ispitati kakvoću proizvođač šumskih sadnica.

Članak 52.

Zahtjev za izdavanje obrazaca očitovanja i naljepnica s natpisom podnosi se Ministarstvu.

Ministarstvo vodi očevidnik o izdanim očitovanjima i naljepnicama s natpisom.

Očitovanja i naljepnice iz stavka 2. ovoga članka izdaju se pod brojevima.

Veličinu, boju i sadržaj naljepnice s natpisom za različite razrede šumskoga sjemena, obrazac očitovanja, te sadržaj, oblik i način vođenja očevidnika iz stavka 2. ovoga članka propisat će ministar.

6. Promet šumskim sadnicama

Članak 53.

Promet šumskim sadnicama jest kupnja i prodaja šumskih sadnica, prijevoz šumskih sadnica te obavljanje usluga posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu.

Prometom šumskim sadnicama na veliko može se baviti pravna i fizička osoba upisana u Upisnik proizvođača šumskih sadnica i uvoznika šumskih sadnica.

Prometom šumskim sadnicama na malo može se baviti pravna i fizička osoba upisana u Upisnik proizvođača šumskih sadnica i uvoznika šumskih sadnica.

Pravna osoba iz stavka 2. ovoga članka mora imati zaposlenika sa završenim najmanje dodiplomskim studijem šumarskoga smjera i s najmanje tri godine radnoga staža.

Pravna i fizička osoba iz stavka 3. ovoga članka mora imati zaposlenika sa stručnom spremom najmanje četvrtoga (IV.) stupnja naobrazbe šumarskoga smjera.

Pravne i fizičke osobe iz stavka 2. i 3. ovoga članka dužne su šumske sadnice držati u uvjetima koji osiguravaju zadržavanje njihove kakvoće.

Članak 54.

U promet se smiju staviti samo šumske sadnice proizvedene od selekcioniranoga i normalnoga šumskog sjemena.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, ako nema dovoljnih količina šumskih sadnica proizvedenih od selekcioniranoga i normalnoga šumskog sjemena, Ministarstvo može dopustiti promet šumskim sadnicama proizvedenim iz šumskog sjemena skupljenog u izabranim sastojinama, ali samo za određeno vrijeme i za određeno područje.

Članak 55.

U promet se mogu staviti samo zdrave šumske sadnice koje odgovaraju propisanoj kakvoći i drugim podacima označenim na očitovanju.

Šumske sadnice moraju se u prometu pohraniti u uvjetima koji osiguravaju održavanje njihove kakvoće.

Osoba koja je iznijela prigovor na kakvoću šumskih sadnica ima pravo na naknadu štete od pravne i fizičke osobe koja je sadnice stavila u promet ako se utvrdi da je tijekom čuvanja u prometu izazvala gubitak kakvoće šumskih sadnica.

7. Uvoz šumskih sadnica

Članak 56.

Uvoz šumskih sadnica i promet njima dopušteni su samo kad je odobreno njihovo uvođenje u proizvodnju.

Rješenje o odobrenju uvoza sadnica iz stavka 1. ovoga članka donosi ministar.

Šumske se sadnice mogu uvoziti samo u izvornom pakovanju.

Članak 57.

Uvezene šumske sadnice moraju uz otpremnicu posjedovati očitovanje o podrijetlu, potvrdu (certifikat) o kakvoći i potvrdu o zdravstvenom stanju biljki (fitocertifikat).

Uvezene šumske sadnice na upakovnici moraju imati naljepnicu s tekstom izdanu od ovlaštene pravne osobe zemlje izvoznice, a pri stavljanju u promet na području Republike Hrvatske i naljepnicu s tekstom na hrvatskom jeziku.

Za kakvoću uvezenih šumskih sadnica iz stavka 2. ovoga članka odgovoran je uvoznik.

Članak 58.

Odredbe ovoga Zakona o pakiranju, o očitovanju i o uvozu ne odnose se na šumske sadnice koje znanstvene i znanstveno-nastavne ustanove uvoze ili izvoze za pokuse i istraživanja.

Rješenje o odobravanju uvoza šumskih sadnica iz stavka 1. ovoga članka donosi ministar.

Proizvodnju, promet i uporabu sadnica ukrasnog drveća i grmlja sukladno odredbi stavka 2. članka 1. ovoga Zakona propisat će ministar.

8. Uporaba šumskog sjemena i šumskih sadnica

Članak 59.

Unutar jedne sjemenske jedinice dopušteno je za obnovu šuma rabiti samo šumsko sjeme i šumske sadnice koje potječu iz iste sjemenske jedinice.

Sjemenska jedinica određuje se na temelju ekoloških i bioloških svojstava šuma, a to su klima, reljef, geološka podloga, pedološko-vegetacijski slijed i struktura sastojina.

Broj i veličina sjemenskih jedinica određuju se razmjerno zastupljenosti ekološko-bioloških tipova šuma u površini Republike Hrvatske.

Sjemenske jedinice utvrđuje ministar.

Članak 60.

Za proizvodnju šumskih sadnica smije se rabiti selekcionirano sjeme i šumsko sjeme iz priznatih sjemenskih sastojina, a za dopunu prirodne obnove može se rabiti i sjeme iz izabranih sastojina.

Šumsko sjeme i šumske sadnice koje proizvođač ili dorađivač sjemena rabi za vlastite potrebe ne mora biti pakirano niti zapečaćeno, ali mora imati očitovanje o podrijetlu i kakvoći.

Članak 61.

Ako šumsku sastojinu treba obnoviti sjemenom iste vrste nakon izostale prirodne obnove smije se rabiti šumsko sjeme proizvedeno u priznatoj ili izabranoj sastojini za skupljanje šumskoga sjemena iz iste sjemenske jedinice, a samo iznimno iz susjedne sjemenske jedinice.

Ako se sastojina obnavlja šumskim sadnicama proizvedenim u rasadniku, smiju se rabiti sadnice proizvedene iz normalnoga šumskog sjemena skupljenoga u priznatoj sastojini iste sjemenske jedinice.

Iznimno se može dopustiti uporaba šumskih sadnica proizvedenih iz normalnoga šumskoga sjemena koje potječe iz susjedne šumske sjemenske jedinice ili iz selekcioniranoga šumskoga sjemena proizvedenoga u priznatim sjemenskim plantažama od roditelja iz populacija istoga šumskoga sjemenskog područja ili vegetativno proizvedenih od matičnih stabala.

Članak 62.

Za podizanje plantaža i kultura brzorastućih listača i četinjača rabit će se ponajprije selekcionirano šumsko sjeme i sadnice.

Članak 63.

Za vlastitu uporabu pri podizanju i obnovi šuma može se rabiti i dorađeno šumsko sjeme te samonikle šumske sadnice prirodnoga podmlatka iz izabranih sastojina iste sjemenske jedinice:

- ako u toj godini zbog ekoloških i bioloških uzroka nije bilo uroda ili urod šumskoga sjemena nije bio dovoljan,

- ako se zbog više sile (ciklon, šumski požar, propadanje šuma i dr.) moraju povećati radovi biološke reprodukcije šume,

- ako se od drugoga proizvođača ne može nabaviti šumsko sjeme skupljeno u priznatim šumskim sastojinama ili se ne mogu nabaviti šumske sadnice proizvedene od toga sjemena iz iste sjemenske jedinice.

IV. NADZOR UVOZA ŠUMSKOGA SJEMENA I ŠUMSKIH SADNICA

Članak 64.

Šumsko sjeme i šumske sadnice koje se uvoze podliježu na graničnom prijelazu obvezatnom nadzoru koji provodi granična inspekcija zaštite bilja iz Ministarstva.

Ako se uvozi šumsko sjeme i šumske sadnice, a nema odobrenja iz članka 32. stavka 2. i članka 56. stavka 2. ovoga Zakona, inspektor zaštite bilja donosi rješenje o zabrani uvoza.

Rješenjem iz stavka 2. ovoga članka granični inspektor zaštite bilja naređuje da se šumsko sjeme i šumske sadnice vrate pošiljatelju o trošku uvoznika.

V. NAKNADA ZA STRUČNI NADZOR PROIZVODNJE ŠUMSKOGA SJEMENA I SADNICA

Članak 65.

Proizvođači šumskoga sjemena i proizvođači šumskih sadnica plaćaju naknadu za obavljeni obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskoga sjemena i šumskih sadnica ovlaštenoj ustanovi iz članka 15. stavka 1. i članka 43. stavka 1. ovoga Zakona koja je obavila stručni nadzor.

Naknadu iz stavka 1. ovoga članka propisat će ministar.

VI. UPRAVNI I INSPEKCIJSKI NADZOR

Članak 66.

Upravni nadzor nad provedbom ovoga Zakona i propisa donijetih na temelju njega provodi Ministarstvo.

Inspekcijski nadzor propisan ovim Zakonom i propisima donesenima na temelju njega u prvom stupnju obavljaju županijski uredi i gradski ured Grada Zagreba, nadležni za poslove šumarske inspekcije (u daljnjem tekstu: županijska šumarska inspekcija), a u drugom stupnju Državni inspektorat.

Poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti županijske šumarske inspekcije i šumarske inspekcije u Državnom inspektoratu provode šumarski inspektori.

Članak 67.

Poslove šumarskog inspektora može obavljati diplomirani inženjer šumarstva s položenim državnim stručnim ispitom za šumarskog inspektora i pet godina radnog staža nakon položenoga državnoga stručnog ispita.

Program posebnoga dijela državnoga stručnog ispita iz stavka 1. ovoga članka propisat će glavni inspektor Državnog inspektorata.

Članak 68.

Šumarski inspektor ima posebnu iskaznicu kojom se dokazuje njegov službeni položaj, identitet i ovlasti.

Obrazac iskaznice te način i postupak izdavanja iskaznice iz stavka 1. ovoga članka propisat će glavni inspektor Državnog inspektorata.

Članak 69.

Županijska šumarska inspekcija obavlja sve poslove inspekcijskoga nadzora u prvom stupnju, osim poslova za koje je ovim Zakonom određeno da ih izravno obavlja šumarska inspekcija u Državnom inspektoratu.

Županijska šumarska inspekcija:

1. pregledava šumišta (šumska zemljišta), nadzire šumske rasadnike, sjemenske sastojine, opremu, objekte za doradu, skladišta, prijevozna sredstva, propisane isprave za sjeme i sadnice šumskoga drveća i grmlja,

2. nadzire vrste šumskoga drveća i grmlja koje se ne smiju uzgajati i razmnožavati na području županije, u skladu s rješenjem ministra,

3. nadzire proizvodnju, promet i uporabu šumskoga sjemena i šumskih sadnica,

4. uzima uzorke šumskoga sjemena i šumskih sadnica radi davanja na raščlambu (analizu),

5. zabranjuje stavljanje u promet i uporabu šumskoga sjemena i sadnica ako utvrdi da ne udovoljavaju kakvoći i drugim uvjetima propisanim ovim Zakonom i propisima donijetim na temelju njega,

6. naređuje otklanjanje nedostataka kakvoće i drugih uvjeta kojima moraju udovoljavati šumsko sjeme i šumske sadnice,

7. naređuje izmjenu izjave i naljepnica s natpisom ako utvrdi da šumsko sjeme i šumske sadnice nisu očitovane, odnosno propisane kakvoće,

8. privremeno, do konačnog rješenja uzima šumsko sjeme i šumske sadnice te druge predmete u svezi s njihovom proizvodnjom, odnosno doradom,

9. naređuje uništenje i propisuje postupak uništenja šumskoga sjemena i šumskih sadnica, za koje proizvodnja, promet i uporaba nisu dopušteni,

10. vodi službene podatke za područje županije o povredama ovoga Zakona i propisa donijetih na temelju njega,

11. izvješćuje nadležna tijela državne uprave o uočenim nepravilnostima i traži provođenje određenih postupaka, ako sama nije ovlaštena izravno postupati,

12. podnosi prijave za pokretanje prekršajnog postupka zbog povreda odredaba ovoga Zakona i propisa donijetih na temelju njega.

Članak 70.

Šumarska inspekcija u Državnom inspektoratu:

1. nadzire ispunjavanje uvjeta pravnih i fizičkih osoba upisanih u upisnike iz članka 5. stavka 1. ovoga Zakona,

2. nadzire doradu šumskoga sjemena kod pravnih i fizičkih osoba upisanih u Upisnik dorađivača sjemena,

3. nadzire rad županijske šumarske inspekcije,

4. rješava žalbe protiv rješenja županijske šumarske inspekcije,

5. vodi službene podatke o povredama odredaba ovoga Zakona i propisa donijetih na temelju njega,

6. nadzire uvoz i izvoz šumskoga sjemena i šumskih sadnica,

7. podnosi prijave za pokretanje prekršajnog postupka zbog povreda odredaba ovoga Zakona i propisa donijetih na temelju njega,

8. nadzire i ostale poslove propisane ovim Zakonom.

Članak 71.

Pravne i fizičke osobe koje podliježu nadzoru šumarskog inspektora dužne su mu omogućiti obavljanje inspekcijskoga nadzora, pružiti potrebne podatke i obavijesti te osigurati uvjete za nesmetani rad.

Pravne i fizičke osobe iz stavka 1. ovoga članka dužne su na zahtjev šumarskoga inspektora u određenome roku dostaviti ili pripremiti podatke i materijale koji su mu potrebni za obavljanje poslova inspekcijskoga nadzora.

Rok iz stavka 2. ovoga članka mora biti primjeren vrsti zahtjeva.

Članak 72.

Šumarski inspektor u obavljanju inspekcijskoga nadzora vodi postupak, sastavlja zapisnik i donosi rješenje, kad je za to ovlašten ovim Zakonom i propisima donijetim na temelju njega.

Na postupak šumarskoga inspektora primjenjuju se odredbe Zakona o općem upravnom postupku, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

Članak 73.

Ako šumarski inspektor u obavljanju inspekcijskoga nadzora utvrdi da je povrijeđen ovaj Zakon ili propisi doneseni na temelju njega, naredit će rješenjem da se utvrđene nepravilnosti, odnosno nedostaci uklone u određenome roku.

Šumarski inspektor donijet će rješenje iz stavka 1. ovoga članka bez odgode, a najkasnije u roku od 15 dana od dana završetka inspekcijskog nadzora.

Članak 74.

Šumarski inspektor donijet će usmeno rješenje i odmah narediti izvršenje kada utvrdi da pravna ili fizička osoba obavlja djelatnost protivno u prekršajnom postupku izrečenoj zaštitnoj mjeri zabrane obavljanja djelatnosti, a koja je postala izvršna.

Rješenje iz stavka 1. ovoga članka unijet će se u zapisnik o obavljenom inspekcijskom pregledu.

U provedbi rješenja iz stavka 1. ovoga članka šumarski će inspektor pečaćenjem ili na drugi način zatvoriti prostorije (objekt) u kojem se obavlja djelatnost, a može do konačne odluke nadležnoga tijela oduzeti opremu, uređaje, sredstva za rad i prijevozna sredstva kojima se obavlja djelatnost.

Članak 75.

U obavljanju inspekcijskog nadzora šumarski inspektor može privremeno, do donošenja rješenja o izvršenom prekršaju ili presude o kaznenom djelu, oduzeti dokumentaciju i predmete koji u prekršajnom ili sudskom postupku mogu poslužiti kao dokaz.

O privremenom oduzimanju dokumentacije ili predmeta iz stavka 1. ovoga članka izdaje se potvrda.

Članak 76.

Ako šumarski inspektor posumnja da šumsko sjeme, odnosno šumske sadnice ne odgovaraju uvjetima propisanim ovim Zakonom i propisima donijetim na temelju njega, uzet će određeni broj uzoraka i dostaviti ih na raščlambu ovlaštenoj ustanovi iz članka 15. stavka 1. i članka 43. stavka 1. ovoga Zakona.

Uzorci za raščlambu dostavljaju se pod šifrom.

Način uzimanja uzoraka, njihov broj i količinu propisuje ministar.

Članak 77.

Vlasnik uzorka dužan je podmiriti troškove raščlambe uzorka ako se utvrdi da šumsko sjeme, odnosno šumske sadnice od kojih su uzeti uzorci ne odgovaraju propisanim uvjetima.

Ako se raščlambom utvrdi da uzorci odgovaraju odredbama ovoga Zakona i propisima donijetim na temelju njega, troškove raščlambe uzoraka podmiruje tijelo državne uprave kojemu pripada šumarski inspektor koji je dostavio uzorke na raščlambu.

Vlasnik proizvoda od kojeg je uzet uzorak nema pravo na naknadu vrijednosti uzorka.

VII. KAZNENE ODREDBE

Članak 78.

Novčanom kaznom od 35.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba:

1. ako proizvodi, odnosno skuplja šumsko sjeme, a nije upisana u Upisnik proizvođača šumskoga sjemena (članak 9. stavak 1.),

2. ako ne osigura obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskoga sjemena (članak 10. stavak 2.),

3. ako stavi u promet šumsko sjeme protivno odredbi članka 24. ovoga Zakona,

4. ako obavlja promet šumskim sjemenom protivno odredbama članka 29. stavka 2., 3., 4. i 5. ovoga Zakona, odnosno drži šumsko sjeme u uvjetima koji ne osiguravaju zadržavanje njegove kakvoće (članak 29. stavak 6.),

5. ako stavi u promet šumsko sjeme protivno odredbi članka 30. ovoga Zakona,

6. ako proizvodi šumske sadnice, a nije upisana u Upisnik proizvođača šumskih sadnica (članak 36. stavak 1.),

7. ako ne osigura obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskih sadnica (članak 42. stavak 3.),

8. ako stavi u promet šumske sadnice protivno odredbi članka 48. ovoga Zakona,

9. ako obavlja promet šumskih sadnica protivno odredbama članka 53. stavka 2., 3., 4. i 5. ovoga Zakona, odnosno drži šumske sadnice u uvjetima koji ne osiguravaju zadržavanje njegove kakvoće (članak 53. stavak 6.),

10. ako stavi u promet šumske sadnice protivno odredbi članka 54. ovoga Zakona,

11. ako postupi protivno odredbama članka 59. stavka 1. i članka 60. stavka 1. ovoga Zakona.

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 3.500,00 do 15.000,00 kuna.

Članak 79.

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba:

1. ako uzgaja i umnožava šumsko sjeme protivno odredbi članka 9. stavka 2. ovoga Zakona,

2. ako proizvodi šumsko sjeme protivno odredbi članka 12. ovoga Zakona,

3. ako obavlja obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskoga sjemena, a nije za to ovlaštena odnosno obavlja stručni nadzor nad proizvodnjom vlastitoga šumskoga sjemena (članak 15. stavak 1. i 5.),

4. ako postupi protivno odredbi članka 16. ovoga Zakona,

5. ako ne postupi prema odredbama članka 18. stavka 1. i 2. ovoga Zakona,

6. ako dorađuje šumsko sjeme, a nije upisana u Upisnik dorađivača šumskoga sjemena (članak 21. stavak 1.),

7. ako utvrđuje kakvoću šumskoga sjemena, a nije za to ovlaštena (članak 25. stavak 1.),

8. ako šumsko sjeme u prometu nije pakirano i očitovano sukladno odredbi članka 26. stavka 1. ovoga Zakona,

9. ako postupi protivno odredbi članka 27. stavka 1. ovoga Zakona,

10. ako stavlja u promet šumsko sjeme koje ne odgovara propisanoj kakvoći i drugim podacima označenim na izjavi (članak 31. stavak 1.), odnosno drži šumsko sjeme u uvjetima koji ne osiguravaju održavanje njegove kakvoće (članak 31. stavak 2.),

11. ako uvozi šumsko sjeme protivno odredbama članka 32. i 33. ovoga Zakona,

12. ako proizvodi šumske sadnice a nije upisana u Upisnik šumskih sadnica (članak 36. stavak 1.),

13. ako proizvodi šumsko sjeme protivno odredbi članka 39. ovoga Zakona,

14. ako obavlja obvezatni stručni nadzor proizvodnje šumskoga sjemena, a nije za to ovlaštena odnosno obavlja stručni nadzor nad proizvodnjom vlastitoga šumskoga sjemena (članak 43. stavak 1. i 5.),

15. ako postupi protivno odredbi članka 44. ovoga Zakona,

16. ako ne postupi prema odredbama članka 45. stavka 1. i 2. ovoga Zakona,

17. ako prije stavljanja u promet šumskih sadnica ne odredi njezinu kakvoću (članak 48. stavak 1.),

18. ako šumske sadnice u prometu nisu pakirane i očitovanje o njima nije sukladno odredbi članka 50. stavka 1. ovoga Zakona,

19. ako stavlja u promet šumske sadnice koje ne odgovaraju propisanoj kakvoći i drugim podacima označenim na izjavi (članak 55. stavak 1.), odnosno drži šumske sadnice u uvjetima koji ne osiguravaju održavanje njene kakvoće (članak 55. stavak 2.),

20. ako uvozi šumske sadnice protivno odredbama članka 56. i 57. ovoga Zakona,

21. ako postupi protivno odredbama članaka 61., 62. i 63. ovoga Zakona.

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 3.500,00 do 10.000,00 kuna.

Članak 80.

Novčanom kaznom od 3.500,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba:

1. ako ne postupi sukladno odredbi članka 9. stavka 3. ovoga Zakona,

2. ako ne postupi sukladno odredbi članka 11. stavka 1. i 2. ovoga Zakona,

3. ako za proizvodnju šumskoga sjemena rabi šumsko sjeme protivno odredbi članka 13. stavka 1. ovoga Zakona,

4. ako nakon provedenoga obvezatnoga stručnog nadzora proizvodnje šumskoga sjemena ne izda uvjerenje o podrijetlu šumskoga sjemena (članak 15. stavak 4.),

5. ako dorađivač šumskoga sjemena ne vodi očevidnik sukladno članku 22. ovoga Zakona,

6. ako ne postupi sukladno odredbi članka 36. stavka 3. ovoga Zakona,

7. ako ne postupi sukladno odredbi članka 38. stavka 1. i 2. ovoga Zakona,

8. ako za proizvodnju šumskih sadnica rabi šumske sadnice protivno odredbi članka 40. stavka 1. ovoga Zakona,

9. ako nakon provedenoga obvezatnoga stručnog nadzora proizvodnje šumskih sadnica ne izda uvjerenje o podrijetlu šumskih sadnica (članak 43. stavak 4.).

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 1.000,00 do 5.000,00 kuna.

Članak 81.

Za prekršaje iz članka 78. stavka 1., članka 79. stavka 1. i članka 80. stavka 1. ovoga Zakona izreći će se i zaštitna mjera oduzimanja predmeta koji su uporabljeni za izvršenje prekršaja ili su pribavljeni ili nastali prekršajem te zaštitna mjera oduzimanja imovinske koristi.

Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka počinjene drugi put, uz novčanu kaznu izvršit će se i zaštitna mjera oduzimanja dozvole za obavljanje djelatnosti u trajanju od jedne godine.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 82.

Pravne i fizičke osobe koje se bave proizvodnjom, odnosno doradom šumskoga sjemena i proizvodnjom šumskih sadnica te pravne i fizičke osobe koje se bave prometom šumskim sjemenom, odnosno šumskim sadnicama dužne su svoje poslovanje uskladiti s odredbama ovoga Zakona u roku od dvije godine od njegova stupanja na snagu.

Ministarstvo će rješenjem brisati iz Upisnika pravne i fizičke osobe koje ne postupe sukladno odredbi stavka 1. ovoga članka.

Članak 83.

Pobliže propise na temelju ovlaštenja iz ovoga Zakona donijet će ministar u roku od jedne godine od dana njegova stupanja na snagu.

Članak 84.

Do donošenja propisa iz članka 83. ovoga Zakona ostaju na snazi propisi doneseni na temelju Zakona o šumskom sjemenu i šumskom sadnom materijalu ("Narodne novine", br. 11/90., 28/92., 26/93. i 29/94.).

Članak 85.

Stupanjem na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o šumskom sjemenu i šumskom sadnom materijalu ("Narodne novine", br. 11/90., 28/92., 26/93. i 29/94.).

Članak 86.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 321-07/97-01/01
Zagreb, 24. travnja 1998.

ZASTUPNIČKI DOM
HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA

Predsjednik
Zastupničkog doma
Hrvatskoga državnog sabora
akademik Vlatko Pavletić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.